donderdag 20 oktober 2016

Brood: volkoren en wat daar voor door moet gaan

Vorige week heb ik het TV programma de Keuringsdienst van Waarde weer eens gezien.
Wat consumentenzaken betreft is het één van mijn favorieten! Deze keer ging het over volkorenbrood en andere volkoren producten. 
Volkoren brood is de beste keuze, omdat hierin meer vezels zitten en meer van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B en ijzer. Brood mag alleen volkoren heten als het gemaakt is van de hele graankorrel, dus geen bloem of zo, nee de hele korrel, met de kiem en het vliesje om de korrel heen.
De vezels zorgen voor een goede darmwerking en volkorenproducten verlagen de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. Volkorenproducten en vezels hangen ook samen met ene lagere kans op  diabetes type 2 en darmkanker. (bron: Voedingscentrum)

In de Keuringsdienst: het blijkt dat er veel brood verkocht wordt dat wel op volkorenbrood lijkt, maar het eigenlijk niet is.
Dan is het bijvoorbeeld met gebrande mout donker gemaakt en er zijn wat zaadjes aan toegevoegd, maar eigenlijk is het wit brood en heeft het ook die voedingswaarde.
Het brood lijkt heel gezond, maar is in feite veel minder gezond dan volkorenbrood.
Dus laat je niet om de tuin leiden en koop echt volkorenbrood. Volgens de warenwet moet dat op de verpakking staan, anders mag het niet als volkorenbrood verkocht worden.
Ook in het programma: alleen brood is warenwettelijk beschermd. Andere producten mogen volkoren heten, maar zijn dat in feite niet. In koekjes, beschuit, crackers, ontbijtkoek, knäckebröd en andere producten zit vaak ook veel bloem en maar een beetje volkorenmeel. Dat kan omdat er geen wetten zijn die producenten verbieden om ander meel dan volkorenmeel in hun producten te doen. Je denkt dat het volkoren is en dus heel gezond, maar de werkelijkheid is anders.

Wil je weten wat de voedingswaarde is van volkorenbrood, klik dan hier
Hier vind je de voedingswaarde van witbrood.

Opvallende verschillen per 100 gram brood:
volkoren                                          wit
vezels 6,9 gr     ......................         2,5 gr
ijzer 2 mg    ...........................        1 mg
fosfor 260  mg .......................        180
zink 2,10 mg .........................         0,49
koper 0,42  mg .....................          0,08
vitamine B6 0,36  mg  ..........            0,04

8 opmerkingen:

  1. Helemaal waar. Ik koop altijd fijn volkorenbrood bij de bakker. In de supermarkt is alle brood waar niet uitdrukkelijk volkoren op staat GEEN volkorenbrood. Fantasienamen als meergranen enz. zeggen alleen dat er verschillende granen en zaden zijn gebruikt en inderdaad dat het vaak gekleurd is om het een "gezond" uiterlijk te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bak al meer dan 30 jaar elke week zelf ons brood. Ik heb verschillende soorten bloem en maak zelf een mengeling. Mijn brood is veel steviger en compacter of bakkersbrood maar we weten tenminste welke grondstoffen er in zitten.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen brood, dat is ook prima te doen. Vezels zitten ook in groenten, dus die eet ik bij ontbijt, lunch en avondeten. Geen opgeblazen gevoel meer, geen verstopping en 10 kg kwijt. Hoera!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat er zo gerommeld wordt met hoe het heet en wat het is, is al heel vaak benoemd. Het was de reden dat ik jaren geleden zelf ben gaan bakken. Met melen die ik bij de molen koop.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is inderdaad bekend, maar ik schrik er toch iedere keer weer van. Wij halen al ons brood bij een bakker, omdat we dat lekker vinden, maar ook daar worden we regelmatig met termen als meergranen om de tuin gelokt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bak zelf brood, dan weet je wat er in dat brood zit. Geen broodverbeteraars etc. Wij bakken al heel wat jaren zelf en dat bevalt prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook hier bakken wij ons eigen brood en als we brood eten dan is zelf gebakken zuurdesem brood.
    En inderdaad zoals hier boven menig maal is beschreven......je weet wat er in zit!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Net zoals voorgangers reageerden: ik bak met plezier mijn eigen brood. Lekkerder, voedzamer, goedkoper en met precies dát erin, wat ik erin stop (plus een dosis liefde ;-)). Behalve toevoegingen zoals broodverbeteraar (o.a. eiwitextract uit haren), hoef ik ook geen varkensvet in mijn brood (zit in bijna al het winkelbrood, zéker het goedkope). BLEH!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.