woensdag 26 april 2017

Koken uit de voorraad: zeewier

Een tijd geleden kocht ik in de toko 2 pakjes zeewier, het leek op een kruising tussen kombu en wakame. Ooit, in macrobiotische tijden, lang geleden, at ik hiziki, wakame en kombu. Dat maakte mijn eerste vriend klaar, we aten het in kleine porties en in combinatie met ander macrobiotisch voer was het wel lekker. Zeewier is lekker en gezond, want vol met mineralen en vitamines, dus dat was net iets voor mij. Ik heb nog steeds een macrobiotisch kookboek, daaruit haalde ik een recept. Ik kookte de eerste 150 gram alsof het een soort groente was. Net als andijvie bijvoorbeeld. En vies dat het was! Brrr, ik heb er wat van gegeten en uiteindelijk een deel weggegooid. Maar er was nóg een pakje zeewier en dat lag er nog!
De zeewier die ik kocht. Het witte komt van het opgedroogde zout.

Wat daarmee te doen?
Een bijzondere uitdaging!
Ik besloot tot een zeewiersoep, waarin ik een klein deel van de voorraad zeewier verwerkte. Vooral niet te veel!

Ingrediënten voor 2 personen:
zeewier, ca 20 gram
Chinese kool, 4 bladeren in kleine stukjes
grote winterwortel, in dunne plakjes
sojasaus (Japanse)
hoisin saus (lees hier meer over deze saus)
gember, 3 cm, geschild, in kleine stukjes
bami, 2 nestjes (volgens de verpakking tht 2015)
2 uien, gesnipperd
2 gedroogde rode pepers
1/3 prei, in halve ringen
3 tenen knoflook, gesnipperd
8 champignons (rest)
(zonnebloem)olie
1 bouillonblokje (ik gebruikte kruidenbouillon)
Thaise vissaus (lees hier meer over vissaus).

Week het zeewier een half uur in water. Nu is het zeewier flink in omvang toegenomen, is donkergroen en heeft het niet meer de kleur van de foto. Spoel goed af. In mijn zeewier zat flink wat zand, dat wil ik niet in mijn soep!
Scheur of snijd het zeewier in kleine stukjes in kook tesamen met de winterwortel, het bouillonblokje en de rode peper 15 minuten in ca. 1 liter water.
Bak ondertussen de ui, de gember, de knoflook en de prei in een grote pan. Voeg het zeewier/wortelmengsel en de kool en toe en voeg nog 1/2 liter extra water toe. Breng aan de kook en voeg de bami toe. Kook acht minuten en voeg naar smaak hoisin saus, sojasaus en wat vissaus toe.

Ik vond het heerlijk pittig en smakelijk. Door de gember, rode peper, sojasaus, vissaus en hoisin saus wordt de sterke zeewiersmaak iets afgezwakt, wat ik wel prettig vond!
Ga ik nog een keer zeewier eten?
Nee, dat niet, mijn darmen reageerden er slecht op, ik kreeg er diarree van, het beviel mij niet goed.
Ik ga dit niet nog een keer eten!
Waarschijnlijk gooi ik de rest van het pakje weg, tenzij er iemand in de stad Groningen is die zegt: dat wil ik wel eens proberen. Dan krijg je de rest van het pakje van harte van mij cadeau!

13 opmerkingen:

  1. Jammer dat je ziek werd van je eten. Zou het te maken kunnen hebben met de hoeveelheid jodium in zeewier? Ik ben om die reden altijd wat voorzichtig met zeewier en gebruik het als smaakmaker door bv plantaardige tonijnsalade.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen idee waardoor het kwam. Ik heb er twee keer van gegeten en twee keer viel het niet goed.

      Verwijderen
    2. Een aantal jaar terug las ik een artikel van een wetenschapper die beweerde dat de darmen van de westerse mens minder goed ingericht zijn op het verteren van zeewier. Japanse mensen hebben dat juist weer wel (die kunnen bijvoorbeeld niet tegen melkproducten, is heel slecht voor hun darmen).
      Je bent gewoon niet oosters genoeg! :)

      Verwijderen
  2. Jammer dat het experiment niet slaagde (wat je darmen betreft dan - want veder was het kennelijk wel lekker).

    Ik ben inmiddels benieuwd wat je morgen eet! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groenten uit de natuur: brandnetels en zevenblad! Ik ga er vrijdag een bericht over schrijven!

      Verwijderen
  3. Ik gebruikte zeewier wel eens als vervanger voor de spekjes in spaghetti carbonara toen dochter geen varkensvlees wilde eten in pubertijd ivm puistjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gelukkig nog iemand, die zeewier niet lekker vindt. Ik heb verschillende vormen, zelfs pasta geprobeerd. Maar nee, voor mij geen succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een stukje in het weekwater van de bonen en linzen en mee koken voor de mineralen ? En het schijnt sneller gaar te zijn .Maar dat zul je wel weten ;-) Dat was in de tijd dat vegans & macro,s nog zeiden dat je daar de vit b 12 uit haalde .Ik heb het wel gebruik op ontstoken(brand) wonden. Onder een zwachteltje. Leek te helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik at jaren geleden weleens zeewier, inderdaad in mijn macribiotische periode. In combinatie met rijst geloof ik en natuurlijk in de misosoep !
    Nu vind ik zeewier niet lekker meer. Wat ik me afvraag, zeekraal is toch ook een zeewier ? In Middelburg heb ik de lekkerste haring ooit gegeten, niet met ui maar met zeekraal.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook ik griezel van zeewier, maar omdat het zo gezond is eet ik het toch op mijn manier. Bouillon trek ik met kombu. Daarna spoel ik de kombu af en doe het in de vriezer voor de volgende keer. Wakame maal ik fijn in een koffiemolentje en strooi ik over mijn boterham met kaas. Ideetje?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lijkt mij niet lekker zeewier. Zeekraal wel eens gehad maar vindt ik ook niet lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kokenmetzeewier.com gaat over verse zeewier.
    Misschien dat je daar mee verder komt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.