De zeewier die ik kocht. Het witte komt van het opgedroogde zout. |
Wat daarmee te doen?
Een bijzondere uitdaging!
Ik besloot tot een zeewiersoep, waarin ik een klein deel van de voorraad zeewier verwerkte. Vooral niet te veel!
Ingrediënten voor 2 personen:
zeewier, ca 20 gram
Chinese kool, 4 bladeren in kleine stukjes
grote winterwortel, in dunne plakjes
sojasaus (Japanse)
hoisin saus (lees hier meer over deze saus)
gember, 3 cm, geschild, in kleine stukjes
bami, 2 nestjes (volgens de verpakking tht 2015)
2 uien, gesnipperd
2 gedroogde rode pepers
1/3 prei, in halve ringen
3 tenen knoflook, gesnipperd
8 champignons (rest)
(zonnebloem)olie
1 bouillonblokje (ik gebruikte kruidenbouillon)
Thaise vissaus (lees hier meer over vissaus).
Week het zeewier een half uur in water. Nu is het zeewier flink in omvang toegenomen, is donkergroen en heeft het niet meer de kleur van de foto. Spoel goed af. In mijn zeewier zat flink wat zand, dat wil ik niet in mijn soep!
Scheur of snijd het zeewier in kleine stukjes in kook tesamen met de winterwortel, het bouillonblokje en de rode peper 15 minuten in ca. 1 liter water.
Bak ondertussen de ui, de gember, de knoflook en de prei in een grote pan. Voeg het zeewier/wortelmengsel en de kool en toe en voeg nog 1/2 liter extra water toe. Breng aan de kook en voeg de bami toe. Kook acht minuten en voeg naar smaak hoisin saus, sojasaus en wat vissaus toe.
Ik vond het heerlijk pittig en smakelijk. Door de gember, rode peper, sojasaus, vissaus en hoisin saus wordt de sterke zeewiersmaak iets afgezwakt, wat ik wel prettig vond!
Ga ik nog een keer zeewier eten?
Nee, dat niet, mijn darmen reageerden er slecht op, ik kreeg er diarree van, het beviel mij niet goed.
Ik ga dit niet nog een keer eten!
Waarschijnlijk gooi ik de rest van het pakje weg, tenzij er iemand in de stad Groningen is die zegt: dat wil ik wel eens proberen. Dan krijg je de rest van het pakje van harte van mij cadeau!
Jammer dat je ziek werd van je eten. Zou het te maken kunnen hebben met de hoeveelheid jodium in zeewier? Ik ben om die reden altijd wat voorzichtig met zeewier en gebruik het als smaakmaker door bv plantaardige tonijnsalade.
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen idee waardoor het kwam. Ik heb er twee keer van gegeten en twee keer viel het niet goed.
VerwijderenEen aantal jaar terug las ik een artikel van een wetenschapper die beweerde dat de darmen van de westerse mens minder goed ingericht zijn op het verteren van zeewier. Japanse mensen hebben dat juist weer wel (die kunnen bijvoorbeeld niet tegen melkproducten, is heel slecht voor hun darmen).
VerwijderenJe bent gewoon niet oosters genoeg! :)
Dat is heel goed mogelijk!
VerwijderenJammer dat het experiment niet slaagde (wat je darmen betreft dan - want veder was het kennelijk wel lekker).
BeantwoordenVerwijderenIk ben inmiddels benieuwd wat je morgen eet! :-)
Groenten uit de natuur: brandnetels en zevenblad! Ik ga er vrijdag een bericht over schrijven!
VerwijderenIk gebruikte zeewier wel eens als vervanger voor de spekjes in spaghetti carbonara toen dochter geen varkensvlees wilde eten in pubertijd ivm puistjes.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig nog iemand, die zeewier niet lekker vindt. Ik heb verschillende vormen, zelfs pasta geprobeerd. Maar nee, voor mij geen succes.
BeantwoordenVerwijderenEen stukje in het weekwater van de bonen en linzen en mee koken voor de mineralen ? En het schijnt sneller gaar te zijn .Maar dat zul je wel weten ;-) Dat was in de tijd dat vegans & macro,s nog zeiden dat je daar de vit b 12 uit haalde .Ik heb het wel gebruik op ontstoken(brand) wonden. Onder een zwachteltje. Leek te helpen.
BeantwoordenVerwijderenOok ik at jaren geleden weleens zeewier, inderdaad in mijn macribiotische periode. In combinatie met rijst geloof ik en natuurlijk in de misosoep !
BeantwoordenVerwijderenNu vind ik zeewier niet lekker meer. Wat ik me afvraag, zeekraal is toch ook een zeewier ? In Middelburg heb ik de lekkerste haring ooit gegeten, niet met ui maar met zeekraal.
Ook ik griezel van zeewier, maar omdat het zo gezond is eet ik het toch op mijn manier. Bouillon trek ik met kombu. Daarna spoel ik de kombu af en doe het in de vriezer voor de volgende keer. Wakame maal ik fijn in een koffiemolentje en strooi ik over mijn boterham met kaas. Ideetje?
BeantwoordenVerwijderenLijkt mij niet lekker zeewier. Zeekraal wel eens gehad maar vindt ik ook niet lekker.
BeantwoordenVerwijderenKokenmetzeewier.com gaat over verse zeewier.
BeantwoordenVerwijderenMisschien dat je daar mee verder komt.