zondag 5 november 2017

Minder lucht

Astma heb ik al mijn hele leven, alleen het etiketje astmapatiënt kreeg ik pas zo'n 30 jaar geleden.
Daarvóór had ik als kind iedere winter een aantal keren bronchitis, ik was regelmatig benauwd en ik kreeg ademhalingsoefeningen van de fysiotherapeut. Bij een kinderarts of longarts ben ik als kind voor mijn astma nooit geweest, wel was ik bij de kinderarts voor de eindeloze chronische blaasontstekingen, maar dat is een ander verhaal.
Behalve mij de diagnose astma opplakken, deed mijn vorige huisarts helemaal niets aan de behandeling van de astma. Ze ging er blijkbaar van uit dat ik mij zelf wel zou melden en dat deed ik niet, voornamelijk omdat ik helemaal niet op de hoogte was van de mogelijkheden.
Ik kwam langs als ik bronchitis had en vond dat herstel wat al te lang duurde, daarnaast kreeg ik Ventolin (een luchtwegverwijder) voor als ik het benauwd had, maar van stelselmatige behandeling, controles of onderhoudsmedicatie was geen sprake.

Ongeveer vier jaar geleden ben ik veranderd van huisarts, de oude huisarts had praktijk in de buurt van mijn werk en dat was ook in de buurt van mijn vorige woning. Nu ben ik patiënt bij het gezondheidscentrum bij mij in de wijk. Daar is de behandeling van patiënten met astma totaal anders.
Ik moet ieder jaar een longfunctietest, ik krijg standaard medicatie voorgeschreven (dit is een combinatiemiddel met zowel een ontstekingsremmer als een luchtwegverwijder) en men houdt de vinger aan de pols als de astma verslechtert. Er wordt mij op het hart gedrukt om goed voor mezelf te zorgen en ontstekingen te voorkomen. Wat ik niet wist, maar wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb: iedere luchtweginfectie verslechtert de conditie van de longen. Ik heb in mijn leven al heel veel keren bronchitis gehad en vorige huisartsen besteedden daar totaal geen aandacht aan, dus was ik ook vrij nonchalant hierin.
De begeleiding is nu heel zorgvuldig, ik moet ieder jaar weer laten zien hoe ik mijn inhalator gebruik. Doe ik het nog wel goed, en kan het misschien beter?
Afgelopen donderdag was het weer tijd voor de longfunctietest. Helaas, het was niet goed en ik gebruikte de medicatie ook niet optimaal. Ik moet standaard meer medicatie gebruiken, moet mijn adem na inhalatie langer vasthouden en ik moet over 3 maanden terug komen om te testen of de ophoging van de medicatie en de verbeterde inhalatietechniek het gewenste effect hebben gehad. Mocht dat niet zo zijn, dan moet ik een andere inhalator met een speciale voorzetkamer om de medicatie goed in de longen te brengen.
Ik denk dat mijn astmaklachten vallen onder de noemer lichte astma.

6 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het goed is, dat huisartsen beter de vinger aan de pols houden. Bij astma-patiënten, bij mensen met een hartprobleem, bij mensen met een hoge bloeddruk of hoog cholesterol: gewoon, af en toe even controleren of het nog wel goed gaat.

    Ik heb mijn schoonvader recent dringend aan moeten raden om de huisarts te bezoeken. Een jaar of vijf geleden had hij een hartinfarct, en hij gebruikt trouw de medicatie die hij toen voorgeschreven heeft gekregen. Maar hij hoefde geen controles bij de huisarts (tenminste, die zijn niet afgesproken). Nu ik hem naar zijn huisarts gestuurd heb, blijkt dat hij al maanden, misschien jaren, te weinig medicatie heeft gehad. Had die huisarts hem gewoon één keer per drie maanden langs laten komen (bij de praktijkondersteuner), dan had hij het eerder gezien en kunnen aanpakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn mening: je astma is door je vorige huisarts verwaarloosd. Je mag blij zijn dat de behandeling nu beter is, dat is veel beter voor je gezondheid!
    Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed dat je ook voor moet doen hoe je de inhalers gebruikt. Ik ben als moeder van twee astma kinderen een enorme voorstander van de "voorzetkamer". Het inhaleren verloopt veel beter, medicatie komt beter op de plek waar het moet zijn. Je gebruikt daarbij vijf ademhalingen in plaats van één diepe ademhaling.
    Wordt ook uitgelegd dat je je mond moet spoelen of je tanden moet poetsen na de medicatie, het is nl nogal slecht voor je gebit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De manier waarop je vroeger behandeld werd heeft je longen zeker niet verbeterd. Fijn, dat de controles er nu wel zijn! Het inhaleren moet idd op de goede manier gebeuren en na het inhaleren inderdaad goed je mondholte en gebit reinigen. Mijn vader gebruikte ook 'n inhalers en hij had regelmatig een slokdarm-infectie (hij was heel zwak en kon na gebruik van de inhaler niet neteen spoelen en drinken)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn kinderen gebruiken een voorzetkamer van airochamber. Zij hebben hun longschade door langdurige beademing goed onder controle. Kijk eens op die site van airochamber. Ik zou daar gewoon mee starten, je kunt via de huisartsassistente een chamber bestellen.
    Je kunt er niets verkeerd mee doen als je de gebruiksaanwijzing volgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij astma-patiënten, bij mensen met een hartprobleem, bij mensen met een hoge bloeddruk of hoog cholesterol: gewoon, af en toe even controleren of het nog wel goed gaat.


    แคมฟรอก

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.