Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 5 november 2017

Mijn energieverbruik in de afgelopen week

Nu het winter wordt, leek het mij een goed idee om weer wekelijks wat over mijn energieverbruik te schrijven. In het verleden heb ik regelmatig lijstjes gepubliceerd, maar daar ben ik mee gestopt.
Op zondag noteer ik iedere week mijn energieverbruik.
Nu dan dus op zondag de wekelijkse rubriek energieverbruik.

Mijn gasverbruik in de afgelopen week: 11,6 m3
Mijn stroomverbruik in de afgelopen week: 12,0 kWh

Vandaag heb ik het gemiddelde energieverbruik van gelijksoortige woningen met dezelfde postcode vergeleken met mijn eigen energieverbruik. Dat was wel een openbaring!
Wat blijkt? In mijn postcodegebied verstoken mijn buren gemiddeld per jaar 1423  m3 gas en ze gebruiken 2990 kWh stroom. Hoeveel verbruikte ik in het afgelopen jaar? Gasverbruik: 533 m3 en stroom verbruik 728 kWh.  De meeste woningen bij mij in de straat worden bewoond door meer dan een bewoner. Dat zal het gemiddelde zeker beïnvloeden.

20 opmerkingen:

 1. Gas was vorige week 11 bij ons. Die week ervoor 7.
  Stroom vorige week 71, de week ervoor 53.
  We hebben een groot huis, waar we momenteel met 2 volwassen en 2 kinderen wonen.
  Heel de maand oktober hebben we 36 gas gebruikt, maar daarvan waren we een week weg. En 264 stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap niet hoe jij zo'n laag elektriciteitsverbruik kan hebben.....Wij zijn met twee, hebben zo goed als overal ledverlichting, energiezuinige toestellen, geen vaatwasmachine, geen droogkast, laten niet onnodig lichten branden, verwarming op gas.....kortom zijn energiebewust. Verbruik van vorige week : dagtarief 18 kwh, nachttarief 31 kwh.Gasverbruik vorige week was 3m³ liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorig jaar heb ik voor mijn vader gewassen, 4 of 5 wassen per week. Mijn stroomverbruik was meteen 1000 meer. Dus ik geloof er helemaal niets van dat je maar zo weinig stroom per jaar gebruikt. Of je wast bijna niet of je zit zowat in het donker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de afgelopen week heb ik 2 wassen gedraaid. Als ik thuis ben, heb ik in de woonkamer een 7 Watt en een 3 Watt led lamp aan. In de keuken heb ik een 12 Watt en een 5 Watt lamp, maar die gebruik ik alleen als ik in de keuken ben en die doe ik weer uit als ik de keuken verlaat.
   Als ik niet de computer of de tv gebruik, dan ligt de stekker uit het stopcontact, zodat van sluipverbruik geen sprake is.
   Het lage stroomverbruik heeft ook te maken met het feit dat ik 3 dagen overdag weg was voor werk, en 3 avonden niet thuis was.

   Verwijderen
 4. Stroom verbruik is bij ons bijna 12Kwh per dag ipv per week. Precies weer ik het niet, maar zal ik vast in de app kunnen zien van mijn energie provider.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ons energie verbruikt is hoog.
  Manlief is een vijverliefhebber en dat staat 24/7 aan.
  Ik probeer dat wel in alle andere dingen zuinig met energie te zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons stroomverbruik was enorm hoog afgelopen week. Maar nu hebben we ook verbouwd (bouwlamp twee dagen aan en nog meer machinerie)40 nu, t.o.v 26 vorige week. Gasverbruik was ook wat hoger, 14 i.p.v 11, mede door twee extra personen douchen. We leven hier normaliter met 3 volwassenen en 1,5 dag p/w een puber erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wonen met 2 volwassenen en 2 kinderen (11 en 8)in een tussenwoning (3 verdiepingen) en verbruikten afgelopen jaar 621 gas en 2473 elektra.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier 13 kWh stroom en 13m3 gas deze week.
  Of men dat nu gelooft of niet, het is toch echt zo.
  Wat al veel scheelt is geen of weinig tv, en dan ook het zenderkastje van de provider uitzetten.Enorme stroomverbruikers.Ik heb verder overal tussenstekkers zodat ik de stroom helemaal van een apparaat af kan halen, heel makkelijk met een klik aan/klik uit systeem. Enige wat niet uitgaat is de centrale afzuiging(luchtverversen) de cv en de koelkast. Qua koelkast ben ik aan het kijken of ik een zuiniger exemplaar kan kopen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn verbruik is per jaar laatste keer 540 gas en 1250 electra. Wel een jaar met een erg grote verbouwing (als in nieuwe voorgevel en nieuwe achtergevel. Zowel binnen als buitenmuren eruit. Ik denk dat electra iets lager kan maar zo laag als jij kom ik nooit. Ik vind mijn verbruik prima voor een hoekwoning met 3 verdiepingen. Ik douche iedere dag en draag kleding nooit 2 dagen en ook handdoeken gaan iedere dag de was in. Dus iets meer was dan gemiddeld voor 1 persoon. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Precies weer ik het niet, maar zal ik vast in de app kunnen zien van mijn energie provider.


  แคมฟรอก

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo zuinigaan. Mooi laag verbruik :) Op welke website is het verbruik per postcode te zien? Groet, Bastiaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is via https://slim.energieinzicht.nl/

   Verwijderen
  2. Bedankt! Helaas niet bruikbaar voor mijn postcode....

   Verwijderen
 12. Netjes zeg! Ik heb eigenlijk geen idee, maar misschien goed om er eens een keer naar te kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij proberen zo zuinig en bewust mogelijk met energie en water om te gaan en dat lukt over het algemeen prima! Gebruiken wij meer of minder dan de buren? Ik heb geen idee. Ga ik dat nakijken? Nee, waarom zou ik dat doen, Ik vergelijk mezelf nooit met anderen, ook niet in het energiegebruik. We doen ons best zo zuinig mogelijk te zijn, wat we gebruiken kunnen we betalen en hoe of wat met de buren maakt niks uit. Wat als jouw buren nou veel minder zouden gebruiken, ging je dan in een koud, donker huis zitten om nog minder kosten te maken? Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier met een thuiswerker (laptop staat 24/7 aan) en een baby in wasbare luiers (4x wassen per week) 24 kwu en 3m2 gas.
  Wij zitten echt onderaan het verbruik (1100kwu / 550 gas per jaar).

  Maar netjes toch dat je verbruik zo laag is! Iets om trots op te zijn. Vind het altijd mooi om te zien dat mensen zich bewust zijn van hun energieconsumptie.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zie geen uitgave voor goede doelen.
  En daar kun je best war aan uitgeven. Als ik jouw maandbedrag zie voor de hypotheek. Of ben je niet christelijk ik zag een regeltje in het reformatorischdagblad over deze site. Dus ik dacht ik kijk even. Maar dit viel me op ook geen bijdrage voor de kerk. Je leeft niet alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan goede doelen geef ik wel, maar dat staat niet bij mijn vaste lasten. Dat staat onder mijn variabele uitgaven en die heb ik al heel lang niet meer gepubliceerd.
   De kerk krijgt van mij geen bijdrage, dat komt dat mijn familie al generaties lang buitenkerkelijk is. Alle vier mijn grootouders en mijn ouders waren geen lid van een kerkgenootschap, ik ook niet. Dus waarom dan geld geven aan een kerk?
   Ik geef wel als er rampen gebeuren, zoals op Sint Maarten en verder geef ik aan de Voedselbank, aan bijvoorbeeld het astmafonds en het diabetesfonds, maar dat doe ik niet standaard iedere maand.

   Verwijderen
 16. Ach ach, die trollen toch*hierboven)...ze blijven het proberen de boel op te jutten.

  BeantwoordenVerwijderen