Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 16 december 2018

Mooie oplossing voor asbestdaken

Een vriendin van mij heeft een grote woonboerderij met astbestdak. Vroeger had de schuur een rieten dak, maar toen het riet oud en slecht werd, zijn er asbestplaten overheen gelegd. Dat leek toen een perfecte oplossing: minder brandgevaarlijk en goedkoper dan een nieuw rieten dak. Naderhand bleek dat asbest heel gevaarlijk is en ongezond. Je kunt er longkanker van krijgen als je asbestdeeltjes inademt. Zolang het asbest blijft liggen en niemand er in gaat zagen of hakken is er niets aan de hand, maar omdat het materiaal in principe toch gevaarlijk is, wil de overheid dat Nederland asbestvrij wordt.
Binnenkort, namelijk vóór 2024 al, moeten alle asbestdaken verdwijnen, maar hoe regel je dat?
En waar haal je het geld vandaan om dat te regelen?

Nu las ik kort geleden op de site van de NOS over een initiatief van een energiebedrijf dat gratis asbestdaken opruimt en dan als tegenprestatie op dit grote dak zonnepanelen wil plaatsen om daar  gedurende 20 jaar stroom op te wekken. Na die 20 jaar worden de zonnepanelen eigendom van de eigenaar van de boerderij. Voorwaarde is dat het om tenminste 800 m2 dak-oppervlakte gaat.
Een briljant idee vind ik zelf! Een superoplossing! Het dak wordt als het ware een energiecentrale.
Ik denk dat er veel eigenaren van boerderijen die nu nog met een asbestdak zitten daar graag gebruik van maken!
Wat vind jij van dit idee?
Asbest dak - Bron afbeelding: Milieucentraal

13 opmerkingen:

 1. Als het vóór 2014 moet, zijn ze al bijna 5 jaar te laat ;)
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet niet precies,wat de kosten en baten zijn. Het lijkt een mooi initiatief op het eerste gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed idee maar welke woonboerderij heeft ni 800 m oppervlakte dan kom je al gauw bij fabriekshallen of dergelijke terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een heel goed idee! Jammer dat ze het niet op kleinere daken doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben 2 jaar geleden ons asbestdak (op de kapschuur) laten verwijderen. We kregen subsidie (ongeveer 10 % van de het totale bedrag) Het dak is ongeveer 400 m2 dus sowiesote klein voor de plannen van (ik meende) Essent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad, het idee is leuk maar Hannah heeft gelijk.
  Bovendien; na 20 jaar zijn die panelen wel "af" en krijg je ze in bezit. Fijn, dan draai je als eigenaar op voor de kosten van laten weghalen/vervangen.

  Energiemaatschappijen willen verdienen, en ze verpakken het verkoopverhaal weer prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je bedenkt dat er jaren zijn geweest dat je subsidie van het rijk kreeg om asbest toe te passen! Want zo veilig, etc. Ik vrees dat we dezelfde kant op gaan met windmolens, want die zijn gemaakt van niet-afbreekbare composieten. De eerste "vleugels" zijn aan vervanging toe maar met het materiaal kan je niks, niet te recyclen! Ik vrees dat we over 50 jaar hetzelfde over windmolencomposieten krijgen, als nu met asbest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik ook bang voor. Net als al die kapotte accu’s omdat we zo nodig moeten gaan rijden op elektra.

   Verwijderen
  2. Vleugels van windmolens hergebruiken gebeurt al in UK. Ze maken er schepen van,was op TV.

   Verwijderen
 8. Op zich leuk initiatief. Maar na 20 jaar zijn de zonnepanelen aan vervanging toe en de bijbehorende apparatuur ook. Zit jij als eigenaar met de "rotzooi". Zelf denk ik dat de zonnepanelen wel eens de asbest van de toekomst zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier in de omgeving moesten eind 2017 alle asbestdaken al gesaneerd zijn en ik dacht dat dit een landelijke maatregel was. Ik verbaas me erover dat er dus nog van dat soort daken zijn.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Plannen om asbestdaken te verbieden

  De regering werkt aan een verbod op asbestdaken. Als dit verbod doorgaat, zijn asbestdaken per 2024 verboden. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog beoordelen.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/asbestregels

  BeantwoordenVerwijderen