maandag 27 januari 2020

Schoonmaakabonnement noodzakelijk?

Op mijn deur prijkt de sticker: NEE! Verkopers niet welkom! 

Dat weerhoudt sommige verkopers er niet van om toch aan te bellen en opdringerig iets te willen verkopen.
Mogelijk zoeken de meeste deur-tot-deur verkopers een andere deur, daar merk ik natuurlijk niets van, maar in de afgelopen week was het weer eens een keertje raak en belde er iemand aan.

Ik had toch echt een abonnement nodig om mijn groene en grijze vuilcontainer schoon te houden. Serieus waar, daar kon ik absoluut niet zonder!
Ik stuur zo'n jongeman resoluut weg, maar hij geeft zich niet zo maar gewonnen. Hij begint: luister eens. Nog een keer zeg ik dat ik geen belangstelling heb en dat hij zijn tijd verdoet.
Ik vergat helemaal dat ik zo'n sticker heb, dat bedacht ik later pas.

Zoals meestal ben ik wel geïnteresseerd wat dat kost, zo'n reinigingsabonnement. Ik vond op internet bedragen rond 10 euro voor het 1x per maand reinigen van de gft en 1x de andere bak met restafval!
Dat is dus 5 euro per bak per keer. Dat is nogal wat!

Vroeger had ik helemaal geen kliko's. Ik moest al mijn afval in ondergrondse containers gooien. In een trommel legde je de vuilniszak en met een draaimechanisme viel de zak in de container.

Sinds maart 2007 heb ik twee kliko's.
Persoonlijk heb ik helemaal niet het idee dat mijn kliko's in de loop van de bijna 13 jaren dat ik ze gebruik meer zijn gaan stinken of vuiler zijn geworden. De grijze bak bied ik eens in de 6 à 8 weken aan, gewoon als hij vol of iets meer dan halfvol is en de groene in de winter hooguit 1x per 2 maanden. Die gft bied ik in de zomer vaker aan, doordat ik dan meer tuinafval heb. In de grijze doe ik vuilniszakken en droog restafval, geen dingen die stinken. In de gft-bak komt voornamelijk tuinafval en groenteafval. Beide stinken nauwelijks.
Diverse buren hebben wel een abonnement. Hun bakken worden 1x per maand schoongemaakt. De grijze 1x en de groene 1x. 
Stel je voor dat ik in de afgelopen 13 jaar zo'n abonnement had gehad! Dan had ik ongeveer 1500 euro uitgegeven voor een dienst die volgens mij zeer weinig toevoegt aan mijn welzijn!

Heb jij een abonnement en wat is volgens jou het nut hiervan?

Nog een vraagje.
In mijn gemeente willen ze overgaan op een ander systeem. Waarschijnlijk wordt het het diftarsysteem. Dan betaal je een lager basisbedrag + betaal je voor het aantal keren dat je de kliko's aanbiedt om geleegd te worden.  Hoe meer afval hoe meer betalen dus. Waar ik bang voor ben, is dat anderen troep in mijn kliko gooien, die wordt dan sneller vol en dan mag ik voor het legen gaan betalen. Een ander gevolg: mensen zijn minder bereid zwerfafval op te ruimen, want dan moeten ze betalen voor dit vrijwilligerswerk. Verder zul je meer vuilniszakken in het openbaar groen aantreffen, want daar dumpen kost diegene die deze zakken hier neergooit niets!
Als het zover komt, dan zet ik waarschijnlijk mijn kliko's in mijn schuur!

Wat is jouw ervaring met een dergelijk systeem?

48 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hallo Aafje wij hebben ook zo een systeem
      Bij ons in de buurt is het zo dat ze aan de deur komen om te vragen of wij nog een zak in de bak erbijkunnen hebben
      En dat doen wij als buurt onder elkaar hier
      Als je volgende keer zelf iets hebt komen ze jou ook vrijwillig helpen
      Maar we zetten de bak niet elke maand aan de weg als we he niet vol hebben
      Het ligt natuurlijk wel aan hoe warm het is want dan wachten we geen 2 maanden
      Dus ons bevalt het goed
      Ik heb het idee dat het in de steden iets anders is dan bij ons op het platteland om elkaar te helpen en wat voor een ander over te hebben

      Verwijderen
  2. Zo'n abonnement is belachelijk duur zeg!
    Gewoon zelf goed opletten wat je in je kliko gooit en hem niet supervies laten worden.

    Hier is ook zo'n systeem ingevoerd met betalen voor je restafval. Dus gingen we keurig afval scheiden, net als de rest van de stad.
    Nu hebben we veel minder restafval en zouden onze kosten omlaag gaan.
    Maar nu gaat de algemene afvalheffing fiks omhoog omdat de gemeente te weinig kan aanbieden bij de centrale waar ze een contract mee hebben...
    Waardeloos systeem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er bestaan klikoslotjes, maar de kliko in de schuur kan ook natuurlijk.Hoewel het erbij gooien juist gebeurt als de kliko aan de straat staat.
    De ander kant van de straat hier heeft vier kliko's, GFT, restafval,plastic en papier. Onze huizen hebben dan weer eigen grote papiercontainer, plastic in zakken, en een ondergrondse restavalbak, restafval waar je betaalt per zak. GFT gaat wel in kliko's. Ik maak regelmatig die kliko's schoon.Niet met een tuinslang of hogedrukreiniger, maar met een emmertje met vijf liter water en een oude veger van een stoffer en blik.Afgelopen week drie kliko's gedaan, kostte minder dan een half uurtje.
    Ik kan me wel voorstellen dat je als je van je kantoorbaan komt om zes uur geen zin hebt om de kliko nog schoon te maken en je liever een abonnement neemt.Zondegeld vind ik, net als schoonmaakster en glazenwasser, die ook nog steeds werk hebben in huishoudens waar men het druk heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. eehm -en huishoudens met hoogtevrees! Voor onze slaapkamerramen moet je de driedelige ladder uitschuiven. Ik mis nog steeds onze inmiddels gepensioneerde glazenwasser, die ook de vensterbanken keurig schoonhield en eens per jaar de goten deed. Van binnen uit kan ik de glazen niet helemaal schoonmaken, de ladder durf ik niet op. Voor het glas is het niet goed dat het nooit wordt schoongemaakt, van zand bv worden de ramen beetje bij beetje ruw. Heeft de glazenwasser me uitgelegd dan ;-)

      Verwijderen
    2. Anoniem 7.42
      Zondegeld? Als iedereen doet wat zij/hij (graag) wil doen (ik heb de pest aan ramen lappen) en betaal met plezier de glazenwasser. Toen ik 40 uur per week werkte was ik dolblij met mijn hulp en zij blij met het geld dat ik haar betaalde!

      Verwijderen
    3. Inderdaad, ik heb echt een hekel aan schoonmaken en kan het ook niet goed, zie de logica en volgorde er niet van in. Dan doe ik liever 1 uur extra mijn eigen werk en betaal daar 2 uur een schoonmaakster van dan dat ik 3 uur ga zitten zwoegen op het huishouden.

      Verwijderen
    4. Heerlijk dat ik de tijd die onze schoonmakers besteden aan het poetsen van mijn badkamers en keuken, het stofzuigen van alle verdiepingen en het lappen van de ramen zelf kan besteden aan de kinderen, hobby's en mijn man. Zonde geld? Nee hoor, mijn tijd is heel waardevol en wel besteed op deze manier.

      Verwijderen
  4. Zo'n reinigingsabonnement heb ik ook niet. Als het echt nodig is, zijn ze zo zelf schoongemaakt. Dat diftarsysteem wordt hier ook gebruikt. Hier wordt er in ieder geval niet door anderen afval ingegooid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die bakken kunnen aardig stinken. Maar ja, daar zijn het toch ook prullenbakken voor? :) Hier hebben we alleen gemeenschappelijke containers. Ik vind het wel jammer dat we geen gft apart kunnen inleveren. Misschien koop ik daar nog weleens iets voor dat ik op ons balkon kan zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We hebben al jaren diftar en het is nu niet vuiler dan eerst. Sommige mensen hebben een (betaald) slot op hun kliko, maar dat is maar een enkeling. Als je goede buren hebt,kan je elkaar altijd uit de brand helpen (bij klussen,voor vakanties etc).
    Voordeel is dat de containers niet meer een halve week op de stoep staan, wat vroeger wel eens gebeurde. Dat was niet erg gezellig voor de buren op het hoekje!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Zuinigaan.
    Ik word beroepsmatig heel vaak betrokken bij de invoering van Diftar en andere maatregelen om het scheiden van afval te bevorderen, inmiddels in meer dan 100 gemeenten. Jouw bezorgdheid komt vaker voor, maar in de praktijk komt dit amper voor. Tenzij je je bakken op de openbare weg bewaart, maar dat is sowieso niet de bedoeling natuurlijk.

    In een paar gemeenten betaal je niet per keer dat je je container aan straat zet maar per kilo, dán zie je wel dat buren soms wat in de bakken van de buren gooien. Dit is sowieso een systeem dat nog amper voorkomt omdat dan ook alle vuilniswagens met een weegsysteem uitgerust moeten worden en dat is duur en foutgevoelig.

    Wanneer jij je bak aan de straat zet terwijl hij pas halfvol is en je buren gooien er wat in, is dat ook eigenlijk geen probleem. Je betaalt per aanbieding, niet op basis van hoe vol je bak is.


    diftar is een beproefde en effectieve maatregel om afvalscheiding door burgers te bevorderen, vaak daalt het aantal kilo's restafval dan met de helft!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus nooit meer aan de weg zetten als ie niet vol is, want nu profiteert iemand anders door 'm zelf minder aan de weg te hoeven zetten?

      Verwijderen
    2. Volgooien van andermans bakken gebeurt regelmatig. Ik heb het meegemaakt bij mijn overleden vader, die had de bakken naast zijn huis onder de carport. Je moest 15 meter zijn tuin inlopen om de bakken te bereiken. Ik vermoedde al dat deze bakken gebruikt werden, maar op een dag trof ik de papierbak helemaal volgepropt met dozen van tegels. En nog eens een flinke stapel ernaast. Aan de overkant stond een aangebroken partij bakstenen. Voor mij was één en één twee (en de opmerking van mijn vader dat er een zwembad onder dat huis zat), dus ik heb de dozen allemaal bovenop de bakstenen gelegd en alle (4!) bakken naar binnen gehaald.
      Van iemand anders hoorde ik laatst dat de buren hun bak elke week vol hadden en de kattenbak er steeds niet meer bij kon, of het bij diegene mocht. Ja hoor, maar ik betaal per keer omdat ik maar 1x per jaar een grotere bak aan straat zet. Het kost 7,50. Nou, ze gingen wel even kijken of ze het bij anderen in de straat erbij konden gooien. Ach, leuk plan van de gemeente; laat de burger kiezen: kleine bakken die gratis worden opgehaald of grote waar elke keer voor betaald moet worden. Dat zal de burger leren hun afvalproductie in te dammen. Not!
      Zelf moet ik vuil in zakken aanbieden op straat. Heeft ook nadelen: zakken worden opengescheurd (of zijn dat al) 's nachts maar ook overdag als het pas om 3 uur wordt opgehaald, vuilnis wordt vroeg opgehaald en ineens een half uur eerder en daar sta je dan om 8 uur 's morgens en je wil je trein nog halen (drie trappen op en af), er wordt 'net geen' grof vuil bijgegooid en ze laten dat liggen. Het enige 'eerlijke en schone' systeem zijn de ondergrondse containers met een pasje.

      Verwijderen
  8. Ik hoop dat ze dat bij ons niet in gaan voeren. We hebben nu al moeite ons eigen afval kwijt te kunnen, omdat de buren elke keer onze halve container vol gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Betreffende het diftar systeem maakt het niet veel uit. In de meeste gemeentes staat in de APV dat het verboden is om je container op de openbare straat te laten staan, dus ook de brandpad. De onze staat dus in onze tuin en wij bieden hem aan op het moment dat wij willen. Dat is dus ook het moment dat wij betalen. Het maakt mij niet uit dat anderen er dan nog iets in doen, ik doe dat zelf ook wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In een andere gemeente waar ik woonde was er wel dat systeem. Ik ben er een groot voorstander van. Toen was het 7.50 per container. Van mij mag het 250 euro zijn. De vervuiler betaalt. Met uitzondering voor mensen die veel incontinentiezooi kwijt moeten natuurlijk. Ik zet drie keer een bak per jaar aan de weg. Dat zou naar een keer kunnen. Ik verbaas me zo over de volgestampte bakken. Wat een verspilling. Juist in deze gemeente waar het niet per bak afgerekend wordt kiept een buurman er nog veel van zijn zooi bij in. Verf en olie enzo. Een slot kost 25 euro en dan zou ik de bak pas bij de weg kunnen zetten vlak voor dat de wagen komt. Aso, s blijven. Helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Incontinentiezooi... dat is dan geen probleem? Geldt dat dan ook voor luiers? Of moet mijn zoon van 1 jaar al zindelijk zijn?

      De vervuiler betaalt: ja. Maar 3x per jaar een bak aan de weg is voor een gezin echt onhaalbaar. Al was het maar omdat je nu eenmaal veel dingen niet anders kunt kopen dan in een verpakking.

      Verwijderen
    2. Mensen als Green Evelien en Bea Johnson lukt het wel. Ook met kleine kindjes. Er bestaan uitwasbare luiers. En wie daar niet voor wil kiezen die betaalt toch voor de vervuiling en verspilling.

      Verwijderen
    3. Dan ook wasbare incontinetiezooi neem ik aan... en extremen hou je. Zolang de fabrikanten nog overal overmatige verpakkingen doen, zal ik het ergens moeten weggooien. Ik heb geen tijd om allerlei winkels te zoeken waar ik al die producten met minder verpakking kan vinden en ook geen tijd om het uit andere woonplaatsen te halen. Dat komt de vervuiling dan overigens ook niet ten goede.

      Laten we af en toe ook even realistisch zijn, ipv doen alsof die extremisten de norm zijn.

      Verwijderen
    4. Wasbaar incontinentiemateriaal bestaat niet voor volwassenen.
      Als volwassenen incontinentiemateriaal nodig hebben, dan moet er in het diftarsysteem een uitzondering voor hen worden gemaakt. Dat geldt overigens ook voor luiers van grote kinderen met een verstandelijke handicap. Je kunt niet de volle betaling verwachten van gezinnen met mensen die door ziekte incontinent zijn.

      Verwijderen
    5. Dat ben ik helemaal met je eens dat daar uitzonderingen voor gemaakt moeten worden. Wasbaar bestaat wel. Maar je kunt niet verwachten van mensen met toch al beperkingen of hun mantelzorgers dat ze daar ook nog eens mee aan de slag gaan.

      Verwijderen
  11. In Engeland heeft zelfs eens een minister op geroepen om al de plastic verpakkingen gelijk bij de supermarkt in hun bakken te gooien. In de hoop dat ze dan zelf wat met het probleem gingen doen. Ik vind het zo naar om er bijna niet aan te ontkomen zoveel plastic mee naar huis te slepen. En weer een vrachtwagen te moeten laten rijden om het af te voeren. Hier moeten mensen zelf hun oud papier in een grote container gooien. Dat wordt niet keurig achter in op gestapeld maar er zo in gekiept. Wat dan weer over straat waait. Vreselijk om al de gevolgen van al dat consumeren te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Omdat je per bak betaalt, zou het 'erbijgooien' inderdaad geen punt hoeven te zijn, tenzij jouw bak wordt volgegooid door je buren net na het legen. Maar ik hoop dat ze zo doortrapt niet zullen zijn. Je zwerfafvalpunt vind ik wel interessant. Ik raap het vaak op en gooi het dan thuis weg,omdat openbare prullenbakken vol zijn/uitwaaigevaar bestaat/meeuwen het eruit trekken. Zelf hebben we ondergrondse containers en kan gfr niet gescheiden worden. Plastic gaat tegenwoordig met nascheiding, ik vind het wel jammer dat de bewustwording over de hoeveelheden die men verbruikt hiermee verdwijnr.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zelf laat ik veel verpakkingsmateriaal bij de winkels waar ik koop of gooi het meteen in de betreffende containers. Winkeliers staat het vrij bij hun leveranciers te klagen of tot een andere oplossing te komen. Het is vreemd dat er geen statiegeldsysteem meer ingevoerd worden word en de wereld vervuild wordt met al dIe plastic flessen en aluminium blikjes. Dat zou een echte oplossing zijn.
    Wat ik me ook afvraag is als het afval per gewicht betaald moet worden er niet een hoop restafval in de omgeving terecht komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij hebben diftar en dat bevalt goed. Voor gft, pmd en papier hebben we een kliko. We betalen niets wanneer we deze aan de weg zetten. Restafval wordt ondergronds ingezameld en dan betaal je een paar € per keer dat je dat doet. Een prima systeem, het maakt je heel bewust van je afvalstroom en scheiden van afval betaalt zich dubbel en dwars uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nee, voor zo'n abonnement pas ik ook. De restafval-bak maak ik nooit schoon, en de gft-bak als het nodig is in de zomer. Dat is ook 2/3 keer per jaar misschien.

    Wat betreft het nieuwe systeem: ik heb de kleinste bakgroottes die je in mijn gemeente kunt kiezen, en daarmee komen we bij lange na niet aan het maximaal aantal ledigingen dat bij ons in de standaardprijs per jaar zit. Daardoor betaal ik wel iets te veel voor mijn gevoel, en is de drempel om meer in het restafval te gooien wat dat betreft laag. Gelukkig vind ik het milieu belangrijker en scheid ik mijn afval zo goed mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik zou willen dat er hier eens iemand langskwam. Ben al jaren op zoek naar een glazenwasser, maar helaas krijg alleen religieuze types aan de deur.

    Geen abo voor de bakken. De papierbak wordt niet vies, gaat alleen schoon papier in. De huisvuilbak ook niet, omdat er alleen schone droge zakken in gaan. De GFT bak is een ander verhaal, die is gewoon minder fris met restjes, zeker in de zomer. Maar ja, dat hoort erbij. Ik leg ook altijd een krant onderin als hij is geleegd, blijft er ook niks plakken. Ik heb ook een forse tuin en de bakken staan ver van de deur en terras, ik kan me voorstellen dat als je een postzegel van een voor of achtertuin hebt met een stinkende bak dat je dan niet blij wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hier in Tilburg hebben rest en gft in 1 kliko.
    1x per 2 weken word die geleegd de groen bak zit bij ons in de zomer en wintermaanden best vol want wij hebben een grote moestuin.
    Ik maak hem zelf schoon met wat regen water uit de regen tonnen en onze kliko stinkt nooit omdat we geen vlees resten weg gooien, alleen groente restanten.
    De rest afval kant zit meestal niets of heel weinig in.
    Ik vind het wel vervelend als mensen hun spullen in onze kliko gooien even vragen is er niet bij, van mij mogen er sloten op oid waarbij de ander geen spullen in de andere kliko kunnen deponeren!
    We hebben wel een plastic en dranken kliko met papier, de vuilnis mannen kijken meestal ook niet zo nou en na het legen ligt er van alles door de straat heen te waaien.
    Zweft afval ruim ik ook op en doe het in de bestemde vuilnis bakken aan de straat als ze die leeg maken soms stromen die over en ligt het alsnog op straat.
    Tilburg is een smerige stad aan het worden overal vuil en rommel ook langs de bestemde glas en kleren containers, mensen zetten er van alles lang en naast zeker wat er niet in moet.
    Wat een gemopper zo he :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Bij mijn oma hadden ze dat systeem.Het resultaat was dat het hele natuurgebied vol kwam te liggen met afval(zakken).

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb drie Kliko’s gft PMD en papier. Binnenkort kan de gemeente een factuur voor leges ontvangen :-))
    Al die Kliko’s vreten ruimte.
    Ik moet best ver lopen voor een zakje restafval en dat is gratis. Ik kan gratis restafval deponeren. Restafval is niet veel, tenzij ik aan het opruimen ben. Bij de afhaal bestel Jumbo winkel kan ik flessen, restafval en batterijen en lampen kwijt.



    De glazenwasser heb ik voor de ramen op de etages. Ramen met horen zeemt hij niet. Blijven de ramen die niet open kunnen over. De liggende zonnepanelen op de schuur en onlangs de luifel voor het huis. Afgelopen week werd de gevel gereinigd en geïmpregneerd. Zojuist de factuur betaald. Buren gebruikten mijn leidingwater. Ik klaag niet, want als mens met twee linkerhanden hou ik er van om niet altijd schuldig te zijn voor hulp.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Er gaat een wereld voor me open aan kliko-beslommeringen. Ik woon in de stad dus geen idee hoe dat werkt. Ik ben altijd blij om van mijn afval af te zijn, ik vind het een heerlijk gevoel als het onder de grond verdwijnt. Lijkt me best gek om het dan nog 6 weken in de tuin te hebben staan, vooral in de zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik vraag me af hoe anderen iets in jouw kliko zouden kunnen doen? Je kliko moet je namelijk op eigen terrein bewaren.

    Hier al jaren diftar. Alles apart: papier, plastic/metaal/drankkartons, glas, een milieubox en een grijze kliko voor restafval.

    Niemand dumpt zn huisafval op straat (in de stad is dat anders, ik zie het regelmatig en vind het dan moeilijk te geloven, maar ik woon in een braaf dorpje) maar je punt over restafval is zeer zeker terecht. Ik nam vroeger vaak een zak mee als ik de hond ging uitlaten maar dat doe ik niet meer. Andermans afval oprapen is al erg genoeg, maar ervoor betalen gaat me te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn kliko staat nu vanaf de straat gezien achter mijn schuurtje in mijn voortuin, maar het is maar ongeveer 10 stappen vanaf de openbare weg. Mijn keuken en voordeur zijn aan de voorkant van mijn huis, ik zit niet de hele dag in de keuken om te kijken of er iemand in mijn tuin komt. Dus iets in mijn kliko doen kan heel gemakkelijk. Ik vind heel regelmatig lege sigarettenpakjes, frisdrankblikjes en lachgasballonnetjes in mijn voortuin. Die zijn niet van mij, maar iemand anders ruimt ze niet op, dus gooi ik ze in mijn kliko.
      Ik vond ooit al eens een lege motorolie-container en vuile werkhandschoenen in mijn kliko. Geen idee waar die vandaan kwamen.
      Als diftar ingevoerd wordt, kijk ik eerst hoe het gaat, mochten anderen mijn kliko gaan gebruiken om er afval in te dumpen, dan zet ik die voortaan in de schuur.

      Verwijderen
    2. Ik woon in een flat en ik zie niet in hoe ik mijn kliko op mijn eigen terrein zou kunnen bewaren. Er is hier een plek voor die voor iedereen bereikbaar is. Daarom zit onze kliko meestal vol met zooi van jan en alleman.

      Verwijderen
    3. Ik woon ook een dorp. Hier wordt erg veel huisafval gedumt. In het plantsoen of op het parkeerterrein van de supermarkt. Je ziet ze het soms van uit de auto richting containers gooien of een door een kindje van af een fiets. Laats moest ik een gebruikt maandverband uit de bek van mijn hond zien te halen.

      Verwijderen
  22. onze kliko's staan op privé terrein, maar wel bereikbaar vanaf de weg natuurlijk.

    Mensen gooien het er over het algemeen i nals ie aan de weg staat op de dag van legen. Dan staat ie vanaf een uur of 8 aan de weg en wordt pas ergens in de ochtend geleegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hier een papierkliko, gft-kliko en plastic/blik kliko. Staan allemaal voor het huis want postzegel van een achtertuin. In de schuur (lees: schuurtje) ben ik al blij dat er 3 fietsen in kunnen. Restafval gaat hier in de ondergrondse container, er gaat een flinke zak in voor € 1,= per keer. Dat tarief wordt verhoogd is al aangekondigd.
    Dus kliko bewaren op eigen terrein, dat moet maar net kunnen. Ik heb er geen moeite mee als buren iets in de kliko’s doen op de ophaaldag. Buiten dat liever niet want dan kunnen we zelf niets meer kwijt.
    Gft kliko wordt maar eens in de drie weken geleegd, dat is wel eens lastig is de zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi Aaf,

    Wil even zeggen dat ik vind dat je een ontzettend leuke blog hebt! Ik heb het pas een paar dagen geleden ontdekt omdat ik in Google Analytics zag dat ik wat bezoekers had, die van jouw blog af kwamen. Daar zag ik mijn artikel tussen de leestips staan, en twee dagen later weer! Superbedankt voor dat compliment, want zo zie ik het!

    Ik kijk hetzelfde aan tegen dit soort abonnementen als jij denk ik. Ik zou dit ook nooit doen. Zelf schoonmaken is zo gebeurd.

    Bij ons hebben we ook een erg fijn systeem. Ons restafval gooien we in een ondergrondse, daarvoor betalen we per storting. Daarnaast hebben we aan de lantaarnpalen ringen hangen waar we eens per 2 weken zakken met plastic (en drankkartons én tegenwoordig blik) kunnen ophangen, die worden dan gratis opgehaald. Elke dinsdag kunnen we de groenbak voor de deur zetten, die wordt gratis geleegd. Elke 5 weken zetten we het oud papier buiten, want ook dat wordt gratis opgehaald. Om de hoek hebben we een glasbak en textiel bak staan, gratis. Luierzakken kunnen we ook gratis wegbrengen. omdat we alleen betalen voor het restafval, wordt afval scheiden wel echt gestimuleerd. Het scheelt een heleboel centen. Wij scheiden dan ook alles. Kleine moeite, levert veel op.

    Groetjes, Sophie van Methetzelfdegeld.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Lang leve Den Haag.
    Alles in 1 grijze vuilniszak en hup in de ondergrondse vuilcontainers.
    Je betaald jaarlijks een bedrag per huishouden en meer niet.
    Scheiden doet de gemeente zelf achteraf.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hier het diftar systeem en wij betalen voor de leging van 1 vuilniszak 3,35 die de ondergrondse container ingaat.Tikt nog behoorlijk aan vanwege de kattenbakkorrels die daar ook ingaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik doe in de grijze container ( restafval) een grote containervuiniszak 240 liter. Vastplakken met plakband. Wekt trandioos

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hier is zo'n systeem.
    Onze containers staan in de achtertuin en niemand kan bij de containers komen. Als ik ze aan de weg zet dan zitten ze propvol en kan niemand er nog iets bij doen.
    Vrij veel zwerfaval in de buurt en ik ruim het niet op. Ik zou dan iemand anders z'n troep opruimen en daar moet ik dan ook nog voor gaan betalen.
    Bij de afvalbakken bij bankjes enzo is de opening kleiner gemaakt zodat er geen grotere dingen of zakken in kunnen, maar die worden er wel naast gegooid.
    Papier en plastic wordt apart en gratis ingezameld.
    Ik heb op deze manier wel het gevoel dat betalen eerlijker is. Heb ik meer afval dan de buren, dan zal ik ook meer betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Waar ik bang voor ben met het diftar-systeem is het verschil dat er zal ontstaan tussen rijke en arme buurten; als de keuze is 1euro te betalen voor legen van de kliko of voor het kopen van een brood, kan ik me zo voorstellen waar de mens voor kiest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er minder gekocht kan worden is er toch ook minder afval 🙂 Ik ben juist “ bang “ voor de andere kant. Dat in rijkere buurten het afval niet weg te slepen is om dat ze het toch wel kunnen betalen.

      Verwijderen
    2. Minder afval in armere buurten? Ik heb 26 jaar in een achterstandswijk gewoond en woon nu al weer bijna 13 jaar in een wijk die ook zeker niet rijk is. Mijn ervaring is anders. Ik denk dat mensen met minder inkomen vaak goedkope gammele troep kopen en dat de afvalberg groter is dan in de rijkere wijken.

      Verwijderen
  30. Ik zeg altijd tegen zo'n opdringerige verkoper: welk deel van 'nee bedankt'heb je niet begrepen? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.