zondag 28 juni 2020

Een lang en gezond leven, hoe doe je dat?

Dit voorjaar volgde ik een cursus over lang leven in een goede gezondheid en welke factoren een rol spelen als je heel oud wilt worden. De cursus was 1x live, namelijk op 12 maart en daarna volgde de corona lockdown die verdere colleges in een zaaltje onmogelijk maakten. Dus werd de cursus in de afgelopen weken online vervolgd. Iedere donderdag kwam er een online college dat de cursisten binnen een week moesten bekijken. Afgelopen week was de laatste in deze reeks.

Wat heb ik geleerd?
Bij heel oud worden is dat maar voor 30% genetisch bepaald. Mijn moeder werd 89 en mijn oma's werden respectievelijk 87 en 90 jaar. Deze leeftijden geven dus niet erg veel garantie dat ik ook zo oud word.  Overigens leefden de mannen in mijn familie een stuk korter, mijn opa's werden 74 en 70, mijn vader werd 70 jaar.
Om oud te worden is meer nodig dan gunstige genen.
In het kort komt het neer op lifestyle.
De docent is uitvoerig ingegaan op de medisch-biologische achtergronden van veroudering. Het ging over telomeren (uiteinden van de chromosomen), over het microbioom in onze darmen, over stamcellen, over epigenetica, DNA, mitochondriën en nog veel meer.

Ik zal jullie er niet mee vermoeien, maar wat is van belang als je gezond heel oud wilt worden?
  • Weinig stress
  • Matig met eten, vooral niet te veel, het liefst aan de karige kant.  Eet veel groenten, varieer, eet weinig of geen vlees, een beetje vis en zorg voor voldoende eiwitten: bonen, erwten, noten, magere (zure) zuivel.
  • Genoeg slaap
  • Bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht en bij voorkeur 's ochtends. Wandelen, fietsen, tuinieren, zwemmen. Bewegen binnen is ook goed, dansen en in huis: traplopen, stofzuigen, was ophangen.  Intensief bewegen is niet nodig en soms zelfs schadelijk.
  • Niet roken
  • Geen alcohol
  • Een sociaal netwerk met vrienden en kennissen
Een gezonde lifestyle is helaas geen garantie om oud te worden, soms heb je gewoon pech met je genen of op een andere manier pech. Niet iedereen met een gezonde levenswijze wordt 100+, maar je vergroot wel je kansen aanzienlijk. En ook niet onbelangrijk: je blijft statistisch gezien langer gezond en zonder ouderdomskwalen.

Hoe gaat het bij mij? Dat bewegen wil niet zo heel goed, maar ik doe mijn best door vaak te fietsen en in de toekomst ga ik ook zeker weer zwemmen en wandelen.
Slapen doe ik meestal voldoende, de laatste tijd lukt dat matig door pijn door heupklachten en mijn gekneusde ribben, maar dat wordt wel weer beter.
Over het algemeen maak ik mij niet zo druk en ervaar ik weinig stress, ik ben geen stresskip.
Eten: ik eet veel groenten en geen vlees, maar ik heb wel overgewicht, ik raakte in de afgelopen jaren 16 kg kwijt en ik hoop in de komende jaren nog weer wat kilo's kwijt te raken.
Roken doe ik sinds begin 1973 niet meer en ook alcohol drink ik zeer weinig, gemiddeld ongeveer 2 liter wijn per jaar. Dat is zo matig, dat het volgens mij geen naam mag hebben.

Doe jij bewust je best om door middel van lifestyle gezond oud te worden?

22 opmerkingen:

  1. vervolgens wordt het deels teniet gedaan door pillen te slikken die zogenaamd goed voor ons zijn,maar de praktijk laat anders zien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schrijf hier niet over supplementen en daar ging het in de cursus ook niet over.

      Verwijderen
    2. Ohh, welke pillen zijn dat dan?

      Verwijderen
    3. Toch kunnen supplementen gunstig zijn. Maar je moet niet domweg slikken. Ik neem vit. b 12, ik had last van een ontsteking in mijn schouder, wat niet over wilde gaan. Nu gebruik ik b12 en het is over. Magnesium helpt tegen nachtelijke krampen waar ik ook last van heb. En ik neem nu visolie, waardoor ik de anti depressiva kan laten staan. Mijn stelling is altijd: als ik geen effect merk, dan stop ik weer met slikken.

      Verwijderen
    4. Er zijn meer pillen die gunstig zijn om ouder te worden. Als er geen antibiotica bestond, dan had ik niet meer geleefd en mijn jongste dochter ook niet. Jongste dochter was dan met 2 maanden aan de kinkhoest en een dubbelzijdige longontsteking overleden.

      Verwijderen
  2. Je bent goed op weg. Belangrijker dan een lang leven vind ik vooral een gelukkig leven en daar speelt gezondheid ook zeker een rol in.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet wel vlees, en koolhydraatarm(en mijn Diabetes2 en hoge bloedddruk zijn daarmee verleden tijd)Ik heb een loopband in huis,juist voor die dagen dat ik er niet op uit kan, dan zet ik een detective aan en wandel ik op de loopband.In de zomerperiode(mei-september) in het buitenbad zwem ik.Ik yoga ook, maar zonder al dat zweeftevengedoe. Voor sierbehoud doe ik wat oefeningen met gewichten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe niet alles wat wel zou moeten
    Ik ben een liefhebber van groente en rauwkost doe ik veel op mijn brood want eet steeds mindervleeswaren en vlees
    Ik zou meer moeten bewegen maar lukt nu even niet
    En stress heb ik elke dag wel om gezondheid van man en nu ook van mij en geld dus ik ben niet stressvrij
    Ik hoop dat ik dat nog kan verbeteren nu ik 65 jaar ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We zijn al oud ( en kwetsbaar weten we sinds begin corona volgens de statistieken) 70 en 75 en hopen er nog zeker 10-15 jaar aan vast te knopen.
    Door gewrichtsproblemen is intensief bewegen niet meer mogelijk, maar doe mijn best elke dag rek- en strekoefeningen, beetje lopen,beetje fietsen en 1x per week sportschool
    We eten graag vlees, kip en soms vis, goede hoeveelheden groente en fruit en vaak soep, voornamelijk koolhydraatarm allemaal. In het weekend een flesje wijn met een snackje erbij. Koek en snoep nauwelijks en dan alleen als extra tractatie en niet als tussendoortjes wat tegenwoordig als normaal wordt beschouwd als je de reclames ziet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij doen alles wat het lijstje vermeld alleen we pakken regelmatig een wijntje en genieten daarvan samen.
    Ook in de blauwe zones doen ze dat en ook met mate.
    Genieten, bewegen en goed eten en samen met anderen dat is belangrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik eet koolhydraat arm, en wel vlees en vis. Loop elke dag met mijn hond, heb een beroep met stress maar probeer daar goed mee om te gaan. Dit lukt soms wel en soms niet. Paar keer per week ga ik hardlopen en om de dag pilates. Ik ben ooit 30 kilo afgevallen en wil die niet terug vinden. Ik drink niet en rook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou nog willen aanvullen..zorg altijd voor een hoge vit D spiegel in je bloed, dat houdt de weerstand tegen ziekten hoog. Zorg voor een goed bed voor een goede nachtrust. Verminder kans op ongelukken in huis. Gebruik een degelijk trap/kruk bij bijv. ramen zemen. Geen losse kleden op de vloer, geen rommel waar je over kunt struikelen. Vermijdt voedselvergiftiging door een schone keuken en werkwijze. Ga nieuwe uitdagingen aan, leer nieuwe dingen ook op oudere leeftijd. Neem als het kan een huisdier, bewezen dat knuffelen met kat of hond stress verlagend werkt. Lukt een eigen huisdier niet, kijk dan eens rond voor leen/logeer dier. Als je s avonds zit, sta dan elk half uur even op voor een loopje naar de keuken, toilet. Blijf zo lang mogelijk bewegen, lukt lopen slecht, misschien gaat het beter met een rollator, alles beter dan gaan zitten. Bang om te vallen met de fiets, er zijn ook driewiel fietsen of zet zijwieltjes op je eigen fiets. Zorg voor een goede bril en gehoorapparaten, heel belangrijk om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Kortom investeer in de dingen die belangrijk zijn als je ouder wordt.. geverfde haren zijn niet belangrijk goede wandelschoenen wel. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel van je tips zijn prima tips.
      Dat geverfde haren niet belangrijk zijn vind ik echter nogal aanmatigend klinken.

      Verwijderen
  9. Dat sociale netwerk wordt steeds moeilijker. Vrienden overlijden,worden ernstig ziek,dementeren of zijn maanden opgesloten in hun verpleeghuis.Dan blijven er steeds minder over Daar word ik wel eens verdrietig van.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat mal, dat "lang en gelukkig" al is ingewisseld voor "lang en gezond"! Volgens mij is "gezond" ook maar ten dele maakbaar, net als "gelukkig". Jammer genoeg ben ik zowel genetisch, als door de omstandigheden waarin ik opgroeide, niet echt gezegend met stressvrij en gezond lichaam, maar ik maak er het beste van...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat gelukkig en gezond leven maar ten dele maakbaar en beïnvloedbaar zijn.

      Verwijderen
  11. nog een laatste aanvulling.. gezonde mond/tandvlees. Heel belangrijk om vervuiling van het bloed tegen te gaan en steeds meer aanwijzingen dat ontstoken tandvlees hartziekten veroorzaakt/bevorderd. En voor gezond tandvlees is onderhoud maar ook Vit C heel belangrijk en dat zijn dan weer die groenten en fruit. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mij lijkt de invloed van 30% genen erg weinig. Naast een gezonde leefstijl heeft onze gezondheidszorg ook een grote invloed. Bedenk eens hoeveel van ons 150 jaar geleden nu nog hadden geleefd. Aan de andere kant lijkt het me wel, dat wie oud wordt, goede genen moet hebben. Ik heb 6 broers en zusters, twee daarvan leven nog dankzij onze goede ezondheidszorg. Iemand met slechte genen zal niet 90 jaar of ouder worden lijkt mij. Vroeger werden de mensen minder oud, door ongezond leven, en een slechte gezondheidszorg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens wetenschappers is de invloed van genen ongeveer 30%.
      Natuurlijk is de gezondheidszorg en de hygiëne middels betrouwbaar schoon drinkwater en veilige riolering ook van belang voor de levensduur van mensen, maar dat geldt voor iedereen.

      De cursus ging over mensen van nu en niet de mensen van 200 jaar geleden. Toen was er weinig geregeld op het gebied van schoon drinkwater, riolering, bestrijding van ziektes als malaria (dat was er ook in ons land!), vaccinaties, antibiotica, behandeling van ziektes als kanker.

      Verwijderen
    2. Mijn kritiek slaat met name op de 30% die aan de goede genen zou liggen. Dat lijkt me weinig. Laatst las ik over een echtpaar van in de 90 jaar. Hij kreeg corona, zij had nergens last van. Churchil rookte als een ketter en at heel ongezond. Toch werd hij meer dan 90 jaar oud. Een zaak van goede genen. Iemand met slechte genen was allang dood geweest.

      Verwijderen
    3. Als biowetenschappers vaststellen dat heel echt oud worden voor 30% te maken heeft met je genen en voor de rest door andere factoren wordt bepaald, dan neem ik dat voor waar aan. Het betekent ook dat je zelf actief iets kunt doen om je leven te verlengen.
      Misschien is Geartsje ook een ervaren biowetenschapper en beschikt ze gegevens uit andere onderzoeken die die 30% tegenspreken?

      Verwijderen
    4. Churchill maakte bovendien deel uit van de bovenlaag van de Engelse bevolking. Hij woonde in ruime schone landgoederen met voldoende voeding en financiele armslag voor medische hulp. Een groot verschil met het overgrote deel van de Engelse bevolking in die tijd.
      Het lastige is, dat als je de invloed van genen en leefstijl zou willen vergelijken, je identieke tweelingen zou moeten overhalen om er verschillende leefstijlen op na te houden en da tientallen jaren vol te houden.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.