zondag 21 juni 2020

Klussen in koophuizen

Bij mij in de straat zijn de afgelopen jaren flink wat huizen van eigenaar verwisseld en wat mij opvalt, is dat er altijd door de nieuwe eigenaar in de rijtjeswoning eindeloos geklust wordt.
Pal tegenover mij zijn 3 nieuwe eigenaren, naast elkaar. Ook een eindje verderop zijn twee huizen verkocht. De oude eigenaar ging er uit en in plaats van dat de nieuwe eigenaar er binnen 2 of 3 weken in trok, duurde het zeker 2 à 3 maanden of soms wel meer voordat het huis goed genoeg gevonden wordt.
Ik ben binnen 2 weken nadat ik de sleutel kreeg verhuisd. Ik had een verleden als huurder en die dubbele woonlasten, dat kon bruin gewoon niet trekken. De verhuizing is op zich al duur genoeg!

Maar mijn 3 overburen ..... die klusten maar door, niet altijd zelf, soms werd een bedrijf in de arm genomen. De ene na de andere puinbak werd op de parkeerplaats tussen hun woning en die van mij gezet en gevuld met de oude keuken, de oude badkamer, de oude wc. En als die vol was, dan kwam er weer een nieuwe. Hele wanden werden gesloopt en verplaatst, nieuwe radiatoren en een nieuwe CV ketel werden naar binnen gebracht. Vloeren werden vernieuwd en de tuin werd aangepakt. Ik heb bij de verkoop steeds op funda gekeken en naar mijn mening, en vooral mijn ogen, was er niets mis met de oude keuken, badkamer etc.

Misschien komt het omdat ik uit een huurwoning uit een achterstandsbuurt kom, maar ik had nooit verwacht dat er zo veel geklust zou worden in een woning in mijn straat. Het is een tamelijk eenvoudige buurt uit begin jaren '70. Ik had niet gedacht dat de nieuwe kopers daar het geld voor zouden hebben!

Herken jij dat, dat nieuwe eigenaars bij een wat oudere koopwoning zo veel aan hun huis gaan doen?

24 opmerkingen:

  1. Ja dat herken ik wel. Veel mensen gooien de keuken er al uit voordat ze erin trekken.

    Wij hadden een overlap in woonkosten van twee weken. In die tijd hebben we het nieuwe huis vooral gepoetst, het oude naar de zin van de woningbouwvereniging gemaakt en verhuist.

    De vernieuwingen kwamen (soms veel) later in stapjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Aaf,

    Dit wordt veroorzaakt doordat de huizenprijzen heel erg stijgen. Banken geven heel gemakkelijk een bouwdepot omdat de toegevoegde waarde van een verbouwing wordt gedekt door de waardestijging van de woning. De eigenaar merkt er door de lage rente weinig van in de maandlasten. Maar je voet hem al aankomen. Als je 25 duizend meer leent dan de aankoopprijs en de huizenprijzen dalen, dan sta je flink onder water. En als de rente stijgt en je hebt hem niet langdurig vastgelegd dan kun je zelf kopje onder gaan hierdoor. Voor 2007 werd dit ook veel gedaan.
    Ik wil over een paar jaar een nieuwe woning kopen en heb in deze woning nog een hele oude badkamer die ik met een bouwmarkt toilet, douchescherm, radiator en meubeltje een beetje heb opgeknapt 5 jaar geleden. Als ik dit zo lees, dan heeft verbouwen niet zo veel nut. Een ander sloopt het er toch weer uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat bijlenen boven de waarde is al een heel stuk moeilijker want je moet echt aantonen dat de waarde verhoogd word.
      Verbouwen doe je voor jezelf niet voor een ander.
      Zo'n hele oude badkamer die opgeknapt is voldoet mogelijk niet aan de nieuwe veiligheids eisen: zit er bv een aarding onder je douchegedeelte? (lijkt op kippengaas en zit onder de tegels) Zitten alle tegels nog vast op de muur?
      Veel huizen moeten nog goed geisoleerd worden dat gaat het makkelijkst als het huis nog leeg is.
      Een deel is smaak, maar vaak ook een verbetering van de woning.

      Verwijderen
  3. Ja, bij mij in mijn nieuwe wijk staan nu 4 containers op een rij. Ik ben nu 6 weken aan het renoveren en heb nog zeker 6 weken te gaan. Huis uit begin 20e eeuw waar helaas weinig onderhoud aan is gepleegd. Reparaties zijn kort door de bocht gedaan waardoor gewoon onveilige situaties zijn ontstaan. Onderhoud is nauwelijks gedaan. Ik ga niet uitweiden ivm herkenbaarheid maar vaak zie je als eigenaar je huidige huis met een roze bril.

    Als dit huis op funda had gestaan had je je afgevraagd 'waarom zo verbouwen toch?' Een lik verf en opruimen doet veel zeker met wat goed geretoucheerde foto's. Ik herkende mijn eigen huis niet eens op de foto's op funda.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Valt mij hier in de straat ook.op. Eindeloos doorgaan. Wij hebben zelf een hele oude badkamer, ouderwets maar niets is kapot of vies en alles functioneert goed. Wil deze wel gaan vervangen maar wij maken er dan gewoon een neutrale witte badkamer van, die zo min mogelijk tijdgebonden is. Ik zie nu ook op Funda nog hele mooie keukens en badkamers maar die duidelijk uit de jaren negentig/2000 stammen. Ben bang dat ze er meteen uitgegooid worden bij verkoop. Toen wij ons huis kochten, begin jaren negentig, was de hang nasr luxe nog niet zo groot en het geld veel meer waard. Je kreeg maar een lage hypotheek tegen 9% rente. Tegenwoordig lijkt het alsof geld gratis is en niets meer waard en leeft de hele wereld oo de pof, tot de zeepbel barst.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelfs die neutrale witte badkamer is tijdgebonden. Wat je mooi vind is ook generatiegebonden, mijn vrienden en ik vinden hetzelfde mooi zelfs als je smaak heel erg verschilt, onze ouders vinden iets anders mooi en zo ook onze kinderen.

      Verwijderen
  5. Binnen 3 dagen zaten wij in ons huis. Ons huis was al verkocht en wij woonden in een tussenhuis. In die drie dagen deden we de muren een ander kleurtje geven en dat was dat. Er zat een goede keuken in. En een mooie vloer. De badkamer is goed te gebruiken. Komt ooit echt wel iets anders, maar nu we er al bijna 3 jaar inzitten weet ik dat het nog heel lang gaat duren voor we dat gaan doen. We zijn super tevreden met wat we hebben. En met je eigen spullen er in is het gelijk je eigen huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Herken ik wel ja. Van de andere kant moet ik wel zeggen dat ik als ik een nieuw huis betrek toch ook alles zoveel mogelijk netjes aan kant zou willen. Het hoeft niet allemaal helemaal nieuw en precies volgens mijn smaak maar wel netjes, goed werkend, geen groene muren met goudglitter of voetbalsuporter behang. Ervaring leert dat als je eenmaal gesetteld bent in een woning het oppakken van klussen die eigenlijk nog moesten er vaak bij inschiet. Dus liever meteen als je toch aan het verhuizen bent en misschien al een deel van je spullen staan opgeslagen. Als langdurige bewoner van een koophuis merk ik dat er ook steeds meer kleine gebreken ontstaan die wij met wat oplapwerk keurig oplossen, maar eigenlijk zijn keuken en badkamer serieus aan vervanging toe en hebben sommige houten kozijnen veel meer nodig dan een regelmatig likje verf. Wij zullen dat allemaal waarschijnlijk niet doen tenzij er ergens structurele problemen ontstaan, eventuele nieuwe bewoners vermoed ik zéker wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Standaard bijna, meteen een nieuwe keuken en badkamer, ook als de “oude” nog geen twee of drie jaar oud is......ik snap dat ook helemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woon in een nieuwbouwwijk, huis tegenover ons werd na 3 jaar verkocht en inderdaad: als eerste ging de keuken eruit. Daarna is er nog weken geklust, de garage werd verlengd. E.e.a. is natuurlijk smaakgebonden maar het is ook een kwestie van geld èn van leeftijd. De jongeren willen alles in 1x pico bello hebben. Yasr

      Verwijderen
  8. Ik herken het ook. Mijn oude buren hebben bijna totdat ze het huis verkochten, er aan geklust. En nu zijn de nieuwe mensen het hele huis aan het strippen, de keuken van 2 jaar oud is eruit gegooid, badkamer gesloopt. Het probleem is natuurlijk ook wel de trends, die zijn maar éven in de mode, daarna vind niemand het mooi meer. En ja, het is standaard om niet meer tevreden te zijn met iets wat goed is, alle huizen moeten volgens de plaatjes uit de Woonmagazines worden aangepast. Kijk, schilderen en behangen, een vloer naar je zin, dat is wat anders dan de hele boel strippen en spul dat goed is, weggooien. En als er inderdaad door de vorige eigenaar geknoeid is met de veiligheid dan moet dat ook worden aangepakt. Maar dat is wat anders dan je meer in de schulden steken dan nodig is. Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, dat herken ik zeker, maar dat begon al ik de jaren 90 van de vorige eeuw. Buren aan de overkant die alles verbouwd hadden verhuisden en er kwamen jonge mensen wonen. Nou pas 1 jaar later dan nadat alles, maar dan ook alles weer verbouwd was. En oude buren naast mij gingen naar bejaardenhuis en kleinzoon stripte werkelijk de hele binnenboel inclusief vloeren. De verbouwing duurde 2 jaar. Toen gingen wij maar naar een nieuwbouw huis verhuizen waar met de bouw een keuken en badkamer kon worden uitgezocht. Maar inderdaad in dit kleine complex dat nu 24 jaar staat, zijn recentelijk in 3 woningen nieuwe buren komen wonen na ook eerst een grote verbouwing!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sorry zuinigaan, het gaat niet over dit blog maar deze week overkwam mij zoiets vreemds dat ik graag wilde delen. Ik merkte dat mijn ogen achteruit gingen. Omdat ik 4 jaar geleden een nieuwe bril had gekregen maakte ik een afspraak bij de opticien. De opticien constateerde inderdaad een achteruit gang van gezichtsvermogen en verwees mij naar de oogarts. Met de verwijzing van de huisarts wilde ik een afspraak maken bij een oogarts in ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam onderdeel van de Medisch Centrum Haaglanden groep. Wat kreeg ik echter te horen? Afspraak is nu niet mogelijk er is een wachttijd van 1 jaar!!! Ik hoefde ook niet bij een van de andere ziekenhuizen te proberen. De reden was oa vanwege de corona maar ook daarvoor was er al een wachttijd geweest van 9 maanden. Daar sta je dan, moet je naar de oogarts kan dat niet! Mij werd aangeraden het bij een oogkliniek te proberen. Inderdaad vond ik een in Wassenaar waar 8 weken wachttijd was. Ik heb nog geen afspraak want eerst moet de huisarts weer een nieuwe verwijzing afgeven. Je begrijpt: ik was totaal niet amused!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er echt met je ogen iets dringends aan de hand is, dan is een wachttijd van een jaar véél te lang! Ik vind 8 weken al lang!

      Verwijderen
    2. Ja, belachelijk toch! Ik word toch niet voor niets naar een oogarts doorverwezen. Ik ga eerst maar met de huisarts praten wat de reden betekend van de doorverwijzing.

      Verwijderen
  11. Het werkt natuurlijk lekkerder in een leeg huis en misschien hebben de jongelui flink gespaard. Bij mij wordt in een huis aan de overkant ook flink geklust maar er was weinig aan het huis gedaan en het was behoorlijk gedateerd. Ik geef de nieuwe bewoners geen ongelijk dat ze alles grondig aanpakken, dan zijn ze er in 1x van af en hebben ze een huis naar hun zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Herkenbaar. Binnen afzienbare tijd wordt alles gesloopt en de tuin vervangen door grote tegels of zelfs een gietvloer. Ik word er verdrietig van. De belasting voor de aarde door het ontrekken van grondstoffen of het produceren van materialen is van ondergeschikt belang.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een huis uit de jaren zeventig is
    a. niet goed geïsoleerd
    b. radiatoren gaan geen levenlang mee
    c. een cv-ketel moet ook vervangen woren
    En er zullen nog veel meer goede redenen zijn
    Wij woonden 20 jaar in een boerderijtje, werkelijk fantastisch maar zo mooi als op Funda (we hebben het verkocht) was het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo waar dit. Wij wonen nu in een huis uit 1977. Bar slecht tot niet geïsoleerd en een cv van 20 jaar oud. De vorige bewoners waren Duits georiënteerd dus alles red ceder en crème wit.

      De eerste week alle balken / kozijnen wit gemaakt en laminaat in de slaapkamers gelegd. Daarna de deuren wit gemaakt, al het schakelmateriaal vervangen en de schouw en muur geschilderd. Nu wordt de voorgevel nog vervangen (verrot) dak & vloer geïsoleerd, warmtepomp aangelegd, zonnepanelen geplaatst en de vloerverwarming up to date gemaakt.

      En waar doen we het van? Een flinke overwaarde die overbleef nadat we veel afgelost hadden op het oude huis. (Hebben van het nieuwe huis ook al 10% af kunnen lossen).

      Verwijderen
  14. Ja, herken ik ook, van op afstand weliswaar. Wat ik huur nog steeds dus bij mij gebeurt dat niet. Ik denk dat ik in een eigen woning ook meer zou kussen, maar sommige mensen herbouwen heel de woning en dat zou ik toch niet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heel herkenbaar, moet zeggen dat bij ons goed goed is en we soms wachten, moeten echt zeil vervangen bovenverdieping, maar wachten al tien jaar. Keuken is steeds slechter aan het worden maar ik kan koken waarom dan vervangen? Aan mode en trents doe ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ieder huis dat bij mij in de buurt verkocht wordt wordt verbouwd. Ik herken het wel. Ik woon nu 7 jaar in mijn woning. Ik heb de keukenvloer opnieuw laten tegelen, die was oranje. De inbouw oven ging stuk, toen dat inbouw gat afgwerkt met mooie planken en een nieuw stopcontact en daar een magnetron geplaatst. De badkamer ga ik uiteindelijk wel laten verbouwen, maar ik wacht er mee tot ik het geld bij elkaar gespaard heb. Ik wil graag een inloop douche zonder opstap, en een stopcontact bij de wastafel. Vorig jaar heb ik dubbel glas laten plaatsen en het balkon houtwerk zelf geschuurd en geschilderd. Mijn gebouw is van ong 1960

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hier worden de appartementen opgekocht door investeerders, al dan niet om hun zoon of dochter er een paar jaar te laten wonen. Vooraf zetten ze er een paar maanden goedkope werklui in en voilà na vier jaar hebben ze een ton winst bij verkoop.Ik gun het ze van harte maar het betekent ook dat mijn WOZ schrikbarend omhoog is gegaan. Woon zelf heel aangenaam met grote tuinen maar alles binnen is wel aardig gedateerd. Het stoort mij niet omdat het functioneel is. Wanneer ik wat ga laten opknappen is het alleen voor mijn eigen gerief.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  18. We hebben nu 2x een wat oudere woning gekocht en in beide gevallen hebben we ze meteen grondig verbouwd. Om het huis meteen maar helemaal naar ons zin te maken en er dan nog heel wat jaren in te wonen. Mijn (schoon-)ouders wonen al jaren in huizen waar ze eigenlijk nog wel wat aan (hadden) willen doen. Maar eerst hadden ze het geld er niet voor en nu doen ze het niet omdat ze niet weten hoelang ze er nog in wonen.
    Wij hebben gewoon huizen gekocht die onder de prijs zaten die we konden uitgeven, juist omdat we nog alles eraan wilden doen.
    Waarom? Om fijn in het huis te kunnen wonen. Om het 'naar onze zin te maken. We doen niet aan mode en trends, maar hebben wel een eigen stijl, die je terug ziet in beide huizen.
    En ja, wij zijn minder snel tevreden dan onze ouders. Maar eerlijk gezegd: als het eenmaal is aangepakt dan is het ook klaar.
    En dat we het goed aanpakken zagen we ook bij de verkoop van het eerste huis. Na 8 jaar hebben we het huis heeeeel goed verkocht, met een flinke overwaarde.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.