maandag 17 augustus 2020

Oplossingen voor extra eiwit!

Volgens de Eetmeter van het Voedingscentrum krijg ik gemiddeld te weinig eiwit binnen. Het advies is 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Ik ben nogal zwaar, dus dat betekent dat ik veel eiwitten zou moeten eten. Oudste dochter berekent dat anders, die kijkt naar haar streefgewicht (= BMI=25) en rekent op basis daarvan de hoeveelheid eiwit. Als ik dat zou doen, zou ik iets onder de norm zitten, maar niet veel. Ik heb nogal wat kilo's extra, daarom zit ik flink onder de 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Dat is zeker gezien de komende operaties en herstel daarvan, niet slim!
Ik kies er voor om weinig dierlijke eiwitten te eten, ik eet wel wat vis en wat zuivel en kaas. 

Wat eet en drink ik nu aan eiwithoudende producten?
Sojamelk (3%)
Sojayoghurt (4,5%)
Tempeh (12%)
Tofu (12%)
Vleesvervangers (rond 10%)
Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen (rond 7,5%)
Noten en pinda's, ook in de vorm van pindakaas met 100% pinda's (8-30%)
Pitten, zoals pompoenpitten (24,5%)
Kwark, mager (10,5%)
Kaas, volvet (26%)
Vis (ca 20%)
Brood  (12%)
Ik heb overigens ontdekt dat in heel veel voeding een beetje eiwit zit, bijvoorbeeld in sla, wortel, tomaat, aubergine, oploskoffie, banaan, maar het zijn minieme hoeveelheden, dat tikt niet echt aan.
Ter vergelijking het eiwitgehalte in vlees en zuivel: in magere kip zit 30,5% eiwit en in een hamburger 22,5%, in halfvolle melk zit 3,5%

Wat wil ik veranderen?
Ik ga in plaats van noten een proteïne powermix toevoegen aan mijn dagelijkse ontbijt met sojayoghurt of kwark. Daarin zitten relatief vetarme noten en gedroogde geroosterde sojabonen. Het eiwitgehalte is 28,2%. Los daarvan wil ik dagelijks wat geroosterde sojabonen eten. Die hebben een eiwitpercentage van 46,5%.
Daarnaast wil ik in plaats van volvette kaas overstappen op de wat magerder soorten, zoals 35% kaas. Daar zitten relatief meer eiwitten in en minder verzadigde vetten.

Update om 14:30 uur:  ik ben er inmiddels achter dat ik als oudere meer dan 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig heb. Ik moet uitgaan van 1 tot 1,2 gram!
Dus ga ik eiwitpoeder op basis van erwten gebruiken, hierin zit 80% eiwit.

33 opmerkingen:

  1. Ik neem ook zo'n vegan proteine poeder. Lekker joh!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed dat je het uitzoekt en aanpast. ik hoop dat je snel op mag voor die operatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede ideeen! Ik wens je smakelijk aansterken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is trouwens de achterliggende reden om eiwit per kg daadwerkelijk of streefgewicht te berekenen? Want bij mij scheelt dat nogal..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het zelf van mijn diëtist gehoord en hier gelezen:
      https://www.veganisme.org/leefstijl/voedingsstoffen/eiwitten/
      Ik vond het wel logisch klinken omdat botten en spieren eiwit nodig hebben en vet niet. Dat vet wil je ook niet graag onderhouden natuurlijk.
      Ik zie nu dat hieronder ook een artikel gedeeld wordt uit een tijdschrift voor diëtisten waarin gepleit wordt van uitgaan van de vetvrije massa. Dan maakt het dus niet uit of je op dit moment 20 of 40 kilo vet meedraagt, want je vetvrije massa blijft hetzelfde. Ik vind het wel overtuigend, maar ik heb er niet voor geleerd dus ik kan alleen maar dingen van anderen aannemen.

      - Oudste dochter

      Verwijderen
  5. Eet je ook geen eieren Aaf? Want als je goede bio-eieren eet lijkt me dat toch geen moreel probleem (of voor jou wel?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lust eigenlijk geen eieren. Ik heb regelmatig doosjes eieren gekocht en die bleven in mijn koelkast staan tot over de tht datum en dan at ik die eieren tegen heug en meug toch maar op, met de gedachte dat het zonde was ze weg te doen. Ik heb besloten dat ik mijzelf dat niet meer aan doe! Ik eet liever iets dat ik lekkerder vind.

      Verwijderen
    2. Bio-eieren zijn zeker wel een moreel probleem! Bio-kippen worden 'beter' behandeld, maar zijn nog steeds zo doorgefokt dat ze roofbouw plegen op hun eigen lichaam en grote kans lopen op een ei dat in de buikholte komt. Van nature legden kippen zo'n 12 eieren per jaar. Nu 300. Dat kunnen kippen niet goed aan. Vaak krijgen ze gebroken botten en andere problemen doordat al hun voedingsstoffen naar de eieren gaan. Als ze uitgelegd zijn worden ze alsnog over de kling gejaagd en komen ze in de soep in plaats van dat ze hun leven uit kunnen leven.
      Je kunt ervoor kiezen dat geen probleem te vinden en een kip als productie-ding te zien. Dat respecteer ik. Maar je kunt niet beweren dat legkippen en dierenwelzijn samen kunnen gaan.
      Een vegan

      Verwijderen
    3. Ook een vegetarier kan er ethische bezwaren tegen hebben. De helft, de haantjes, worden gelijk gedood. En ook iemand die van en met de natuur leeft ,zoals een jager of visser volgens het princhipe ; wat je dood eet je op. Die dan ook niet.

      Verwijderen
    4. Ik woon in een landelijke omgeving. Hier worden overal langs de weg eieren te koop aangeboden. Deze kippen scharrelen gezellig op het erf rond en de eieren die ze leggen worden verkocht aan voorbijgangers. Gewoon kleinschalig en met oog voor een fijne leefomgeving voor een kip.

      Verwijderen
    5. Een kip in een fijne leefomgeving doe roofbouw pleegt op haar eigen lichaam, groot risico loopt op een rottend ei in haar lichaam en van wie de broertjes zijn vermoord omdat ze niet snel genoeg groeien om rendabel te zijn als vleeshaan. Het is maar waar je blij van wordt.
      Een vegan

      Verwijderen
    6. Hmm of die broertjes scharrelen er ook.. en die kippen zijn kerngezond, zonder rottend ei. Met goed voer en ze leggen 2 eieren in een week..

      Niet alles is inktzwart..

      Verwijderen
    7. Bij elk ei dat een kip produceert is er een kleine kans dat het ei in de buikholte terecht komt. Als een kip per jaar 12 eieren legt, is de kans heel klein. Bij 100 per jaar al behoorlijk hoger.
      Niemand houdt hanen als ze uitgegroeid zijn, alleen als hobby. Anders betaal je allemaal voer dat niet in iets 'nuttigs' omgezet wordt.
      Haantjes gaan of direct uit het ei in de gaskamer, of ze worden als ze net volwassen zijn geslacht voor het vlees.

      Lees dit eens:
      https://exlegkipjes.nl/wat-is-er-mis-met-eieren/

      Nee, het is niet inktzwart, kippen kunnen best een ok leven hebben op een landelijk boerderijtje.
      Ze zullen jong gedood moeten worden, of heel veel voer kosten (en daarmee ook het milieu belasten) terwijl ze geen eieren meer leggen.
      Het is niet moreel om zo ver doorgefokte kippen geboren te laten worden. Net als met bijvoorbeeld honden die zo'n plat gezicht hebben gekregen dat ze geen adem meer kunnen halen.
      Een vriendin van mij had ook twee kippen in haar ruime tuin voor verse eitjes van kippen met een goed leven. Ze scharrelden daar vrolijk rond en legden om de dag een ei. Waar ze aan dood gegaan zijn toen ze nog maar 3 jaar waren? Een ei in de buik. Beide. Met veel pijn. Heel sneu om te zien.

      Nogmaals: je kunt dit leed van kippen en hanen een goede prijs vinden voor je kippenvlees en eieren, ga je gang. Maar als je morele bezwaren hebt tegen dierenleed, kun je ook geen eieren eten van lieve, vrolijke scharrelboerderijkippetjes. Dat is het punt dat ik wil maken.

      Verwijderen
    8. Ik vermoed dat de broertjes elkaar wel dood maken in hanen gevechten.

      Verwijderen
  6. Wat een rare gedachte, om te rekenen met je streefgewicht. Dat is toch niet je huidige toestand? En hoe doe je dat dan als je 120 kg weegt en graag 80 kg wil wegen ofzo?

    Je zou eiwitshakes kunnen drinken, één per dag. Die neemt mijn man bij het sporten en die neem ik weleens als ter aanvulling. Wel even goed laten informeren, eiwit komt in vele varianten en goedkoop is duurkoop in dit geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aaf, misschien is dit interessant om te lezen nu je van plan bent meer soja produkten aan je voedingspatroon toe te voegen
    https://moniquevandervloed.nl/soja-hoe-ongezond-is/

    Veel succes met alle voorbereidingen voor de operatie!

    Groetjes,
    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Monique van der vloed heeft een opleiding psycho-/gedragstherapie gedaan en verder wat cursussen gericht op natuurvoeding. Ze is geen Voedingswetenschapper. Ik denk dat haar inzichten over soja meer gebaseerd zijn op meningen van anderen dan op gedegen onderzoek.

      Verwijderen
    2. Goed dat je zorgvuldig omgaat met waar je je informatie vandaan haalt, Aaf!

      Verwijderen
  8. Ik heb het even aan mijn dochter gevraagd, ze is diëtiste in een ziekenhuis. Ze begeleid mensen die voor een zeer zware operatie staan. Ze kan geen goede reden bedenken om bij het rekenen uit te gaan van streefgewicht in plaats van echt gewicht. Bij fors overgewicht krijg je dan nog steeds te weinig eiwitten binnen. En dat is enorm belangrijk voor snel herstel na de operatie. Verder is niet al het plantaardig eiwit goed beschikbaar voor opnamen in het lichaaam en is het ook erg lastig om alle aminozuren binnen te krijgen. met andere woorden: je kunt met een plantaardig dieet eenvoudig voldoende eiwit binnenkrijgen maar heel lastig volwaardig eiwit. Haar advies is overleggen met een diëtiste in het ziekenhuis, vraag je specialist om een verwijzing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, dit is voor mij nuttige informatie. Ik weeg 20 kg meer dan mijn streefgewicht en ik kreeg via mijn dietist en ook via internet (fit chef / droge spieren) het advies uit te gaan van mijn werkelijke gewicht. Het scheelt nogal wat: "1,4 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht, afhankelijk van je activiteiten. Iedere gram eiwit levert 4 kcal."
      Als er argumenten zijn die voor berekening op basis van streefgewicht spreken, hoor ik ze ook graag!

      Verwijderen
    2. Daar dacht ik ook aan. Zij werken met speciale poeders en die worden dan gratis verstrekt indien nodig.

      Verwijderen
    3. Misschien moet je dochter het artikel 'Hoe berekenen we de eiwitbehoefte bij ondergewicht en overgewicht?' uit het Nederlands tijdschrift voor voeding en diëtetiek 2017;72 even lezen. Daar wordt in geconcludeerd dat berekening op basis van vetvrije massa de voorkeur heeft. Als je googlet op 'eiwit overgewicht' staat dat artikel bij mij bovenaan.

      Verwijderen
    4. Nou, jullie hebben me wel aan het denken gezet zeg! Het is ook een nogal ingewikkelde formule. Als ik alles goed heb berekend, scheelt het voor mij per dag 37,5 gram eiwit. Dat is een groot verschil. Achteraf bezien, weet ik niet 100% zeker of fitchef uit gaat van daadwerkelijk gewicht, dat heb ik nagevraagd.
      Voeding blijft altijd boeiend vind ik!

      Verwijderen
  9. goed dat je het doet. Vorig jaar kreeg ik na mijn operatie in het ziekenhuis extra eiwitten. Ze deden dat als proef omdat mensen dan sneller schijnen te herstellen. Kreeg alleen de meest gekke dingen waarvan ik dacht dat kan niet echt gezond zijn, gevulde koeken en in de middag een snack. Maar ook aardbeien met slagroom en ijsjes. Tja de operatie was niet leuk maar het hotel gevoel daarna wel.
    Gr.Jacq

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Aaf, het ging me me meer om dat als je de inname van soja wilt verhogen het nuttig kan zijn om je te oriënteren op of het voor jou de juiste bron van eiwitten is en in welke vorm je het dan het beste kunt nemen. Dit is daar slechts één artikel over. Puur als info, niet met de intentie om je ergens van te overtuigen of omdat je er iets mee zou moeten doen. Gewoon doen wat jou goed lijkt of voor jou goed voelt;) Ik vind het hartstikke goed van je dat je zo bewust bezig bent met je voeding en met het treffen van alle voorbereidingen voor de operatie. Het is toch best veel allemaal.

    Nogmaals veel succes en ik hoop dat het allemaal goed gaat verlopen.

    Groetjes,
    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hopelijk helpt het je goed met aansterken, ook na je operatie. Je bent er in ieder geval heel bewust mee bezig, dat is al zo belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Elke dag eet ik een gekookt ei bij mijn brood, op mijn brood doe ik geen beleg, alleen besmeerd met palmolie vrije margarine.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een ei zit minder eiwit dan je misschien zou denken. Met een ei krijg je 6,2 gram eiwit binnen. Met een plak 35+ kaas krijg je 8,2 gram eiwit binnen. Ik houd niet van ei en geef de voorkeur aan kaas (met mate).

      Verwijderen
    2. Je kunt ook proteïne kwark nemen ter afwisseling. Olga

      Verwijderen
  13. ik merk dat als ik veel eiwitrijk voedsel eet, ik last krijg van obstipatie. Hebben meer mensen hier last van? Ik neem dus een extra lepel Psylliumhusks die ik oplos in mijn thee om toch mijn afval kwijt te raken. Voordeel van eiwitrijk voedsel is ook dat het vult als een malle en je geen zin meer hebt in (snelle) koolhydraten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Leuk hoe de reacties leiden tot meer kennis over dit onderwerp!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Slim plan.Dat erwten poeder. Je bracht me op een idee. Om een zak erwten in de vriezer te hebben. En een handje door de soep,curry ,pasta of stamppot te doen.
    En crackers van kikkererwten meel met lijnzaad te maken. Belegd met tahin of houmus geeft dat ook weer wat extra eiwitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze YouTube film over eiwitten bij planteneters terug gehaald. Stond op mijn blog in 2014. https://youtu.be/iUd-Ch5VGoA

    Opnieuwbegonnen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.