Gisteren las ik op de site van de NOS dat ze in september/oktober willen beginnen met het wegwerken van uitgestelde operaties en daar willen ze 1,5 - 2 jaar over doen. In heel Nederland zijn er zeker 120.000 uitgestelde operaties. En dat worden er elke dag meer.
Ik ben één van die patiënten.
De minister overweegt deze uitgestelde operaties te verdelen over het land. Ik sta nu 28,5 weken op de wachtlijst en waarschijnlijk staan er elders in het land mensen nog langer op de wachtlijst voor een nieuwe heup. Op 18 juni vorig jaar is de diagnose gesteld, dat is bijna een jaar geleden. Omdat ik pas na herstel van de eerste heupoperatie weer op de wachtlijst kon voor een 2e operatie, sta ik sinds oktober opnieuw op de wachtlijst.
Omdat het hier in het noorden relatief rustig is met besmettingen, had ik de illusie dat ik nu zo langzamerhand aan de beurt zou zijn. Als ze mensen van elders voor laten gaan en pas in de herfst willen beginnen met het wegwerken van uitgestelde operaties, dan betekent dit waarschijnlijk dat ik nog lang kan wachten.
Komende zomer niet met een nieuwe heup naar zee, in de herfst niet met een nieuwe heup naar het bos. Gewoon geen stap kunnen zetten zonder pijn en mijn leven op pauze.
En ja, ik snap dat het voor mensen die nog langer wachten op een operatie dan ik heel fijn is, maar voor mij is het zuur dat de wachtlijst ineens totaal verandert. Ik heb twee maanden geleden al allerlei preoperatieve screenings gehad.
Dat had dan weinig zin!
Ik vond het gisteren een flinke klap, het idee nog heel lang te moeten wachten.
De minister heeft nog geen besluit genomen, ze overweegt het.
Ik hoop dat het meevalt en dat ik toch binnenkort een oproep krijg!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 14 mei 2021
Nog langer wachten op een nieuwe heup?
Labels:
Corona,
Heupslijtage
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat ze hier doen, is samenwerken met klinieken. Mijn buur is aan haar heup geopereerd zonder in het ziekenhuis te zijn geweest. Alles ging via de kliniek. Dit kan alleen als er geen verdere gezondheidsklachten zijn.
BeantwoordenVerwijderenMisschien kan je informeren of er ook in jouw regio samengewerkt wordt met een kliniek om zo de wachtlijsten geplande zorg sneller weg te werken. Ik hoop het voor je1
Toen ik het nieuws gisteren hoorde moest ik ook aan jou denken.
BeantwoordenVerwijderenWat een somber bericht als je zit te wachten op een opratie en met jou velen.
Hoop voor je dat het toch niet heel lang gaat duren .
Gr Wendy
Wanneer je de pre-operatieve screening al gehad hebt, duurt het meestal niet al te lang meer voor de oproep voor de OK. (Zo werkt dat bij het zh waar ik werk in ieder geval) Ik hoop dat het meevalt.
BeantwoordenVerwijderenVertel dat aan mijn vriendin, pre-operatieve screening is nu al 3* gedaan en inmiddels is de operatie al 3* weer uitgesteld. De data van operatie gepland. De laatste keer 2 dagen ervoor operatie afgeblazen. Door het uitstel wordt de operatie alleen maar zwaarder en de nazorg in het ziekenhuis langer. Ze is inmiddels ruim 2,5 jaar bezig met het voortraject van deze operatie. Binnenkort moet besloten worden of ook het voortraject overnieuw moet vanwege overcorrectie door het uitstel.
VerwijderenJa, het was normaal dat je na de screening snel aan de beurt was maar dat is al een jaar niet meer het geval in vrijwel alle ziekenhuizen. Veel mensen wijken uit naar gespecialiseerde klinieken (ook door de verzekering vergoed) maar die voeren niet elke operatie uit.
Beste Aaf, ik vind het heel zuur voor je maar mijn gedachten gaan meer uit naar al die mensen die een levensbedreigende ziekte hebben. AJA
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens. Dit stukje van Aaf komt vrij egoïstisch over op de lezers.
VerwijderenEr is geen leven mee gemoeid, wel levenskwaliteit.
Jurriën.
Je doet alsof het om een cosmetische operatie gaat.
VerwijderenAls het heel lang duurt, dan is dat slecht voor mijn gezondheid omdat ik door de pijn maar weinig kan bewegen.
En een verslechterde gezondheid, een slechte conditie, zorgt voor een korter leven.
Wat geven die AJA en Jurriën vervelende reacties. Je zou ze zelf bijna zo'n rotte heup toewensen, dan weten ze hoe het voelt en hoe naar hun opmerkingen zijn!
VerwijderenLaatst was er ook zo'n mormel die Aaf hierdoor egoïstisch noemde.
Een beetje inleven in andermans situatie zou sommigen niet misstaan.
Ze leven wel mee, alleen meer met mensen die chemo uitgesteld hebben gekregen en hierdoor miss niet meer genezen terwijl die kans er wel was.
VerwijderenTuurlijk is pijn erg, en ja minder bewegen is slechter vd gezondheid, maar een te hoge bmi al die jaren is daar nog veel slechter voor.
Buiten het feit dat ik nooit begrepen heb waarom corona voorging op andere levensbedreigende ziektes, begrijp ik wel dat levensbedreigende ziektes voorgaan op levensverbeterende ziektes.
Dat maakt het niet minder zuur voor iedereen die moet wachten. Of dat nou voor een heup, borstverkleining of dermatologische afspraak is (ook cosmetische ingrepen kunnen hele psychologische veranderingen bij een mens hebben.)
Kort gezegd alle gezondheids hulp is belangrijk. en voor iedereen die van zichzelf net even belangrijker dan die van een ander.
Heel goed,mevrouw W.Helemaal mee eens!
VerwijderenEen hartelijke groet van Jo.
Er zijn altijd mensen die het zwaarder en erger hebben.
VerwijderenDat wil niet zeggen dat je niet mag balen van een zeer nodige heupoperatie die zo lang op zich laat wachten.
En diegene die de heup opereert is waarschijnlijk niet dezelfde als die tumoren operaties verwijdert, dus het heeft ook nog eens niks met elkaar te maken ook…
Sterkte Aaf! Ik hoop dat het sneller gaat dan gevreesd / verwacht.
Het is ook niet het operatiepersoneel dat de beperkende factor is maar de verpleegafdelingen en intensieve zorg afdelingen. Dat zijn wel dezelfde medewerkers die ook de covid patiënten onder hun hoede hebben.
Verwijderen@Anoniem 20:27: Het is heel simpel. Aan Corona sterven mensen binnen een paar dagen aan zuurstofgebrek. Aan kanker sterven mensen na een paar weken of maanden. Mensen die NU doodgaan krijgen voorrang op mensen die spoedig doodgaan.
VerwijderenDe afweging wie er voorrang heeft hoeft de patiënt gelukkig niet te maken. Dat doet de arts en het planningsteam. Ook zijn de artsen die een heup plaatsen (een orthopedisch chirurg) niet dezelfde als die een chemotherapie uitvoeren (oncoloog). Voor de chemotherapie heb je ook het OK-personeel niet nodig die elders de heup plaatsen.
VerwijderenAls Aaf geprepareerd is voor een nieuwe heup en aan de beurt is, dan is ze aan de beurt. Dat gaat niet ten koste van een covid-patiënt of een kankerpatiënt. Als er iemand binnenkomt met een dubbele beenbreuk met uitstekende botten als gevolg van een ernstig ongeval, dan moet Aaf langer wachten.
Los daarvan: ergens van balen is helemaal prima. Ik baal ook als ik een snee in mijn vinger heb of met een hamer op mijn duim sla. Mag ik niet balen, omdat iemand anders meer pijn heeft?
Oh Aaf, wat een snertnieuws inderdaad. Ik voel helemaal met je mee. Hopelijk kom je in de praktijk toch sneller aan de beurt!
BeantwoordenVerwijderenAaf, je zou ook kunnen kijken met je verzekeraar of er bij een gespecialiseerde kliniek sneller ruimte is voor een operatie.
BeantwoordenVerwijderenJe zou klinieken kunnen opbellen dus geen ziekenhuizen.
BeantwoordenVerwijderenVaak zijn ze beter dan de ziekenhuizen omdat ze gespecialiseerd zijn in alleen maar knie, heup e.d.
En misschien ben je daar sneller aan de beurt,ik merk vaak een bepaalde terughoudendheid bij mensen als het om klinieken gaan.
Ook deze worden vergoed door het zorgstelsel van Nederland en ik zelf vind de begeliding en zorg erg goed en kundig.
Waarom afhankelijk blijven van de ziekenhuizn.
Dus pak je telefoon en ga rond bellen.
Mijn vrees is dat ik niet terecht kan in speciale klinieken omdat ik:
Verwijderen-diabetes heb
-hoge bloeddruk heb
-astma heb
-overgewicht heb.
Ik denk dat ze alleen mensen willen die verder goed gezond zijn.
Beste Aaf,
VerwijderenEerst dacht ik, oh dat is schrikken voor je, maar nergens lees ik dat je navraag hebt gedaan voor jezelf. Je vreest wel erg veel in je stukje(s). En de (be-)denkt van alles, maar je weet eigenlijk niets. Een algemeen NOS bericht zegt helemaal niets over een operatie die zelfs misschien al op de planning staat. En ook nu weer de tip over de kliniek, is ook weer uit gaan van het slechtste. Je hebt het niet nagevraagd. Deze klinieken zijn gespecialiseerd in een paar zaken en omdat ze niet ook bevalling of acute zorg doen, zijn ze geen ziekenhuis, meer verschil is er niet. Dus ik denk dat je hier ook teveel vreest. Bellen en vragen en voor jezelf zorgen. Dan heb ik het niet eens voor jezelf opkomen, want als je vaker belt, kom je echt niet hoger op een lijst. Maar je weet wel meer, en helpt goed tegen donkere wolken in het hoofd. En ook daarom mag je bellen.
Sterkte,
Ellen
De gespecialiserde klinieken opereren ook mensen die niet 100 procent topfit zijn, en omdat ze gespecialiseerd zijn is de kwaliteit vaak uitstekend. In Amsterdam doen de ziekenhuizen nauwelijks meer gewone heupoperaties begreep ik, dat is "te makkelijk", die ziekenhuizen zijn voor gespecialiseerde operaties en de klinieken doen de meer standaard operaties. Ik zou gewoon gaan bellen. Nee heb je en ja kan je krijgen.
VerwijderenWat een tegenvaller. Misschien straks een hoopvol blog met een afspraak in een kliniek
BeantwoordenVerwijderenInderdaad heel zuur voor je! En voor al die mensen die het betreft!
BeantwoordenVerwijderenmijn tante heeft deze week gewoon een nieuwe knie gekregen, bij een kliniek dus niet in een ziekenhuis. Ze was binnen 3 maanden aan de beurt.
BeantwoordenVerwijderenOmdat het hier in het noorden rustig is??????? Mensen van elders?????? Snap best je frustratie, maar kom op zeg. Wat als jij die ander was, zou je dan nog zeggen, nee ik sla over hoor want , ik kom uit een ander deel van Nederland en heb geen recht op een operatie elders????????
BeantwoordenVerwijderenhier in het Westen lag het vol Brabanders, in Duitsland ligt het vol Hollanders, dat heet solidair zijn dacht ik...😉
VerwijderenPrecies ,maar dat is alleen van toepassing voor sommige mensen als het in hun voordeel is.
VerwijderenWaar lees jij dat Aaf vindt dat de anderen maar over moeten slaan?! Ook als je het wel eerlijk vindt en het ermee eens bent (ik lees nergens dat Aaf vindt dat de anderen niet voor mógen gaan), is het heel teleurstellend om te horen dat het anders gaat dan je verwacht had.
VerwijderenZoals het geschreven staat, zou Aaf misschien wel twéé jaar langer met veel pijn moeten leven. Ze had nota bene al een oproep en stond als het ware te trappelen om weer met haar leven te beginnen.
Mag ze dan even teleurgesteld zijn?! Ik ben benieuwd hoe jullie met de boodschap om zouden gaan dat het niet een kwestie is van een paar weken, maar van misschien wel jaren voordat je van de pijn af bent. Hoe zeer je ook achter solidariteit staat.
Wat afschuwelijk voor je. Maar hou goed hoop: tot mijn stomme verbazing ben ik toch eind april "al" geopereerd (nieuwe heup ook).
BeantwoordenVerwijderenIk had zelf vorig jaar al besloten, de Covid toestanden af te wachten (we wisten toch nog totaal niet hoe/wat en hoe lang) en ook met de redenatie, laten ze dringender gevallen eerst maar helpen. Maar sinds afgelopen najaar was het zo slecht geworden, dat de chirurg ook aangaf, maar gewoon de boel in gang te gaan zetten, dus eigenlijk sinds toen bezig, in januari de pre-operatieve screening gehad, en toen maar gehoopt dat ik inderdaad over 5,6 maanden aan de beurt zou komen: ik was dus behoorlijk opgelucht toen ik ineens gebeld werd, ging toen wel snel, binnen een week.
@anoniem (of AJA?) van 8:20 wil jij even niet vergeten dat dit uiteindelijk ook heel slecht voor je gezondheid is. Mijn goede (sport)conditie is totaal weg sinds ik al een aantal jaren niet/nauwelijks kan lopen/bewegen. Dit werkt door op je hele gezondheid, en zal als dat veel te lang duurt dus behoorlijk invloed hebben op je levensduur ook uiteindelijk. Dus je reactie is ietsje te kort door de bocht. Dit is echt geen luxe operatie, die je even voor je plezier doet. Als ik het had kunnen rekken, had ik dat zeker gedaan, want het is niet niks, een onderdeel uit je lijf laten halen en vervangen door een kunstmatig onderdeel. Hoe fijn ook dat het kan, het blijft niet-lichaam eigen.
@Zuinigaan: heel veel sterkte en ik hoop dat er voor jou toch onverwacht een meevaller komt dit jaar!
Een collega week vanuit Frl uit naar een kliniek in Haarlem, en kon daar binnen een paar weken geholpen worden aan de knie. Zeer tevreden ook, binnenkort de andere. Dit werd door de verzekering vergoed. Ik zou me kunnen voorstellen dat er in Groningen ook samenwerking is met klinieken in Noord Duitsland?
BeantwoordenVerwijderenBel gewoon eens met de afdeling waar je op de wachtlijst staat. Geef aan dat je klachten zijn verergerd en vraag of ze enig idee hebben.
BeantwoordenVerwijderenHet feit dat ze er volgend den haag 2 jaar over gaan doen om de wachtlijst lengte terug te brengen naar voor covid betekent niet dat je pas over 2 jaar aan de beurt bent. Bovendien het is helemaal niet gezegd dat het daadwerkelijk gebeurt.
Iemand die 1000 euro voor werkenden al gehad die rutte ooit heeft beloofd? Het is maar geklets in den haag.
Laat je nou niet in de stress jagen door zulke berichten in de media. Het kan in jouw ziekenhuis heel anders zijn. Informeer bij jouw eigen arts en vraag de zorgverzekering om wachtlijst bemiddeling. Olga
BeantwoordenVerwijderenEchte spoedoperaties gaan gewoon door. Mijn moeder is 5 weken geleden met spoed geopereerd aan een vreemde groei in haar oog. Aangezien geen van de oogartsen in het MUMC het herkenden moest er spoed achter gezet worden. Ook moest de patholoog ermee aan de slag. Uitslag volgt maandag as.
BeantwoordenVerwijderenAlle levensbedreigende behandelingen gaan zoveel mogelijk door of komen bovenaan de operatielijst. Helaas valt een nieuwe heup daar niet onder maar kanker of een openhartig operatie wel. Wat de verdeling van patiënten over Nederland betreft kan het inderdaad zijn dat er één ziekenhuis in een regio wordt aangewezen voor bijvoorbeeld alleen heupoperaties en een nader voor interne geneeskunde zoals maag-darm en lever. Dat gebeurt nu trouwens ook al hoor. Bijv. Extreem obese mensen worden in Zuidoost Nederland verwezen naar Heerlen. Dat ziekenhuis is gespecialiseerd in dit soort operaties en heeft een aangepaste ok hiervoor.
Niet denken Aaf maar navragen in kliniek. Sommige reacties zijn best wel onaardig, gisteren ook al op je leuke rok.
BeantwoordenVerwijderenOp FB kan je dat verwachten maar op blogs os dat heel vervelend, niet alleen voor jou maar ook voor ons als lezers.
Mijn zus is vorige week geopereerd en dat was wel een zware operatie, ook mentaal maar de kans dat je bij een dergelijke op de IC terecht komt is zeer laag en daar gaat het ook om bij operaties
De €1000, - euro als werkende in de zorg heb ik samen met mijn collega's afgelopen jaar gehad. Voorwaarde was wel dat de werkgever dit moest aanvragen. De mijne is hier actief in geweest
BeantwoordenVerwijderenIk bedoel dus die voor alle werkenden, een jaar of 10 geleden..
VerwijderenOverigens ken ik genoeg mensen in de zorg die het niet hebben gehad ondanks aanvragen..
Hoi Aaf, ik leef en voel met je mee. Ik wacht ook op een operatie, ik heb ook de hele dag door erg veel pijn en ongemak van mijn aandoening. Mijn aandoening is niet levensbedreigend. Ik heb er begrip voor dat mensen met ernstige aandoeningen voor gaan. Ik heb in mijn hoofd de knop omgezet en besloten er voorlopig het beste van te maken. De pijn is er, maar zolang ik nog goed mijn leven kan leiden is er - voor mij dan - verder niets aan de hand. Ik kan niet beoordelen hoeveel pijn en last anderen hebben, en gelukkig hoef ik ook niet te beslissen wie er wel en wie er nog niet aan de beurt zijn. Dat zijn geen gemakkelijk keuzes en ik neem aan dat artsen dat ook heel erg vinden om te doen. En niemand kan hier verder iets aan doen, dus doen we het er mee!
BeantwoordenVerwijderenIk moest van de opticien eerst naar de oogarts. Bel ik het ziekenhuis hoor ik dat er een wachtlijst is van meer dan 1 jaar! Gelukkig adviseerde de doktersassistente wel om een oogkliniek hier in de buurt te bellen. Daar werd ik binnen 4 weken geholpen. Gelukkig had de opticien een verkeerde diagnose gesteld en was er met beide ogen niets aan de hand. Alleen de sterkte van de glazen moest worden aangepast. Maar stel dat er wel wat aan de hand was geweest, dan werd ik tenminste in die oogkliniek serieus genomen en had ik in het ziekenhuis meer dan 1 jaar moeten wachten. Dus Aaf, inderdaad, informeer bij een kliniek die gespecialiseerd is in heupoperatie. Via de huisarts en/of de verzekeraar moet je toch betrouwbare klinieken kunnen vernemen. STERKTE!
BeantwoordenVerwijderenIk snap je frustratie Aaf. Vooral omdat het stuwmeer aan uitgestelde zorg niet nodig was geweest als er tijdig was ingegrepen. Nu wordt er pas ingegrepen met maatregelen als de IC vol ligt.
BeantwoordenVerwijderenSterkte met wachten!
Het is nog niet bekend of het idd door zal gaan. Het zal me ook niet verwonderen dat ondertussen de zorgverzekeraars ook aan andere alternatieven denken. Wellicht eens daar informeren. Het is lastig mijn partner zit ook te wachten voor een nieuwe heup, maar het is niet levensbedreigend, dat in tegenstelling tot sommige uitgestelde OK waar het wel het geval is. Dus tip vraag het eens bij de zorgverzekeraar. Dat je hiervan stress oploopt kan ik me wel voorstellen, omdat je er zo opgericht was. Maar het is nu op dit moment helaas roeien met de riemen die ze hebben.
BeantwoordenVerwijderenHet is natuurlijk kwalijk dat die selectie moet plaatsvinden. We betalen onze ziektekostenpremie, we betalen elk jaar dat hoge eigen risico, we betalen medicijn kosten, en er wordt steeds minder gezondheidszorg geboden. Dit probleem is niet zomaar ineens ontstaan door de pandemie. Al veel eerder kon niet iedereen op tijd geholpen worden. Dit is gewoon het resultaat van jarenlang bezuinigen op gezondheidszorg. Ziekenhuizen sluiten. Personeel in de zorg ontslaan. Dat zijn politieke keuzen, maar kennelijk denken mensen daar niet aan als ze kunnen gaan stemmen. Uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor het soort regering dat wordt gekozen.
BeantwoordenVerwijderenMisschien een tip? Een kennis bij mij kreeg een nieuwe heup in een Bergman kliniek. Gewoon vergoedt door de zorgverzekering. Het maakte geen verschil of het een regulier ziekenhuis was of een particuliere kliniek. En ze was heel snel aan de beurt. Middenin Coronatijd.
BeantwoordenVerwijderen