Unicef Nederland en 59 organisaties doen een dringend beroep: gooi de scholen op 10 januari open en sluit ze niet meer als coronamaatregel!
Andere ondertekenaars van de oproep zijn onder meer de Nederlandse ggz,
Defence for Children, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, de
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Save the Children en V&VN
Maatschappij en Gezondheid.
Mijn kleinkinderen zijn 5 jaar en ze zitten nu in groep 2. Ze kregen al een week eerder "vakantie" en vervelen zich inmiddels te pletter! Alleen de zwemles ging nog door. Het is somber en saai weer en met vriendjes en vriendinnetjes spelen is door de minister in feite verboden. Ondertussen moeten de ouders wél werken.
Gelukkig wonen de kleinkinderen vlak bij elkaar en daarom spelen ze vrijwel dagelijks met elkaar, of in het ene huis, of in het andere huis. Maar .......... alleen maar met je neefje of nichtje spelen en verder niets, dat is geen 3 weken vol te houden! En dan is er in het ene huis een baby waar je constant rekening mee moet houden en in het andere huis een peuter die ook helemaal humeurig wordt van 2 opdringerige kleuters die doen of zij speelgoed is en niet een mensje met eigen wensen en verlangens qua spelen. Ze wil met rust gelaten worden!
Voor de ouders is het lastig om de kinderen een beetje op de rit te houden en tegelijkertijd ook nog te werken, buitenshuis of op zolder.
Ik merk dat de onzekerheid over de kerstvakantie - is deze vakantie over een week voorbij of duurt het nog veel langer - een flinke druk geeft op mijn kinderen en kleinkinderen.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 30 december 2021
Alsjeblieft, kunnen die scholen weer open?!
Labels:
Corona
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Als leerkracht van groep 1-2 sta ik er dubbel in. Ik heb ondertussen 2 jonge collega’s die al 5 weken behoorlijk ziek zijn van Corona. Ik zelf ben 56 en heb nog geen Corona gehad, De besmettingen gingen net voor de kerstvakantie razendsnel rond bij ons op school. Ik was eigenlijk wel opgelucht dat we een week eerder dicht gingen. M’n booster staat op 12 januari gepland en hoop echt dat ik daarna pas Corona krijg. Ik ben namelijk niet helemaal zeker tav mijn immuun systeem. Online les geven is echt waardeloos en hoop dat ik gewoon les mag geven, aan de andere kant nog even rekken tot de booster zou misschien wel verstandiger zijn.
BeantwoordenVerwijderenIk zou even bellen en je booster vervroegen. Er is plek zat inmiddels.
VerwijderenHop idd dat je dit lees en even belt. Want denk inderdaad dat je hem al eerder kan halen hoor
VerwijderenDank voor je tip! Gebeld en nu a.s dinsdag. Voordat de scholen weer open zijn:)
VerwijderenIeder kind is anders. En elke thuissituatie is anders. Mijn kinderen genieten van deze tijd en hopen dat het nog lang duurt.
BeantwoordenVerwijderenIk sluit me hierbij aan! En, Aaf, misschien dat het bij jouw kleuterkleinkinderen nog meevalt, maar mijn kinderen zitten in de hogere klassen van de basisschool en er beginnen serieuze achterstanden te ontstaan. En dan te bedenken dat alle kinderen in groep 8 ergens rond februari hun middelbare schooladvies moeten krijgen. Daarnaast was er in de periode tussen de herfst- en kerstvakantie voor onze kinderen amper normaal les door alle uitval. Dat zal vast op meer scholen het geval zijn geweest. Dus, in het belang van de kinderen zelf, heel graag weer naar school!
BeantwoordenVerwijderenNienke
middelbare schooladvies wordt in groep 7 gegeven. En is met name gebasseerd op je schoolloopbaan. tuurlijk ook op cito, maar over t algemeen na zoveel jaar weten leraren wel wat erin zit.groep 8 kun je het alleen nog verhogen met een toets.
Verwijderenmijn kids vinden t helemaal niet erg om thuis te zijn en kinderen v 5 die zich vervelen....?
waar gaat het heen in de wereld. mijn moeder had 1 pop en 1 boek en verveelde zich nooit. laat ze in de tuin als die er is en als schools werken dan zo belangrijk is, genoeg online opdrachtjes te vinden om te printen.
Mensen v nu v mijn leeftijd 40 en jonger moeten gewoon meer zelfinitiatief tonen, maar dat raakt steeds verder weg.
Anoniem 9.10: wat knap van je dat jij beter weet hoe het gaat op onze school, beter geïnformeerd bent dan onze juf en ook nog beter weet hoe het gaat met onze kinderen.
Verwijderenis niks knaps aan, zijn gewoon landelijke richtlijnen. bedoelde alleen maar dat omdat je kind in groep 8 zit je geen paniek hoeft te hebben, was goedbedoeld. als jij liever de stress wel hebt, geniet ervan. fijn nieuwjaar.
VerwijderenKinderen hebben de school en hun vriendjes hard nodig. Maar ik kan me ook voorstellen,dat oudere of "kwetsbare"leerkrachten een beetje huiverig zijn
BeantwoordenVerwijderenAls docent/zorgcoördinator deel ik jouw mening. Voor alle schoolgaande en studerende kinderen en jongeren is naar school/universiteit gaan belangrijk voor zowel het onderwijs zelf als de sociale contacten. Ik snap de bezwaren van mensen met een minder goede gezondheid of van mensen die heel zieke collega's hebben (gehad). Ik ben blij dat mijn werkgever daarin de medewerkers de keuze geeft: thuiswerken en online lesgeven of op locatie indien de regels dit weer toestaan. Ik hoop dat de scholen open gaan!
BeantwoordenVerwijderenAls onderwijsondersteuner in het VO en ouder van een PO en VO-kinderen sta ook ik er heel dubbel in. De oudste, brugklasser, moest zelfs bijna huilen toen de school een week eerder dicht ging. Voor het eerst in haar leven heeft ze echt plezier in school. Ik gun het de kinderen, maar het zou ten eerste veilig moeten zijn. Zoveel collega's zijn al besmet geweest... In het begin van de pandemie is een oud-collega van 35 gestorven aan de gevolgen van corona. Nu zijn er veel collega's die maanden lang niet langer volhouden dan halve dagen doordat de conditie slecht is door de gevolgen van het ziek geweest zijn met dus veel lesuitval als gevolg.
BeantwoordenVerwijderenOok leerlingen met onderliggende ziekten of zorgen thuis voor ouders die ernstig ziek zijn, zij gaan echt angstig naar school.
Praktijklessen waarbij besmettingen vaker voorkomen omdat afstand houden echt niet kan, die dus weer uitvallen, het blijft elke keer weer behelpen. Scholen weer open doen, is weer doormodderen. Daar is naar mijn idee echt heel veel te weinig oog voor. Scholen weer open gooien is echt niet weer onderwijs zoals voor de pandemie. We kunnen wel proberen te doen net alsof en er niet naar kijken, maar dat helpt echt niet.
Pas toen de scholen dicht gingen merkte ik pas hoeveel het me persoonlijk deed. Ik was zo opgelucht dat ik nu eindelijk even niet tussen al die tieners hoefde te lopen en voor ik familie ging zien, net een week de contacten kon minderen.
Ellen1979 Bij jou is het dus de angst die zorgt voor de stress en uitputting. Dat merk ik uit veel reacties van mensen. We zijn veel te bang met z'n allen. Wanneer je volledig gevaccineerd bent en wellicht ook nog een booster hebt gehad, hoef je niet meer zo in angst te leven. We moeten leren te leven met dit virus, zoals we ook met andere virussen hebben gedaan. Bij griepgolven en tbc hebben we ook nooit overwogen om alle scholen dicht te gooien uit angst voor besmettingen, ook al waren er halve klassen en leraren ziek thuis. Ik werk zelf ook in het onderwijs en vind dat we 10 januari weer open moeten. Eventueel kan je lokaal maatregelen nemen, maar niet meer landelijk. Angst is een slechte raadgever. Als we nu niet open gaan, zitten we straks elke herfst en winter met thuisonderwijs omdat er dan veel mensen besmet zijn met een virus. Olga
VerwijderenAngst voor mezelf heb ik niet. Wel voor mijn oude familielid die ik graag zie. En fijn dat ik nu eens de potentiële bron niet ben.
VerwijderenIk heb al vaak genoeg thuis gezeten vanuit bron en contactonderzoek en nog niets gehad. Angst wordt het vaak op gerooid. Maar ik heb het over de continuïteit van het onderwijs. Hoe hou je dit draaiende? Er zijn zo echt nog minder personeelsleden, of uren beschikbaar. Het voelt alsof we steeds verder worden uitgeknepen. Van de npo-gelden worden bijlessen geregeld enz. De school maakt weer roosters, weer uitval van hele klassen weer examens opnieuw inplannen alsof het niets is. Zo werkt dat gewoon niet. De school is geen toverblikje dat het wel fixt als je er kinderen in stopt.
Voorlichting over wat de vaccinaties doen, of heb het eens over de testen die meegegeven worden mag nu niet. Ook namen doorgeven aan personeelsleden, en dan vragen de ouders en leerlingen er zelf om, mag miet. Terwijl er heel veel winst te halen valt om de huidige situatie iets makkelijker te maken. En dat heb ik het nog niet eens over ventilatie gehad.
Jammer dat dit als angst wordt weggezet. Het gaat om makkelijk te realiseren extra veiligheid voor een grote groep.
Hier hing de oudste de vlag uit en de jongste huilde tranen met tuiten. Uiteindelijk hebben ze zich beide prima vermaakt. De jongste is in de hele vakantie uiteindelijk een keer met haar beste vriendin wezen spelen: deze moeder appte mij met het voorstel om ze aan elkaar te koppelen als speelmaatje. Zij zijn heel voorzichtig als gezin en wij dus ook. Hier zijn alle bordspellen in de vakntie weer uit de last getrokken. Ik loop constant sommen te bedenken voor de jongste want die wil sommen verstopt in zinnetjes. Ze peest zelf war. Danst heerlijk op muziek in de kamer. De dagen zijj gewoon te kort voor haar.
BeantwoordenVerwijderenIk ben best bang als de scholen weer open gaan want waar we zelf heel erg oppassen en onze bubbel zo klein mogelijk houden zijn er wat die gewoon doen alsof t niet bestaat
Arme (klein)kinderen, die op 5 jarige leeftijd zich "te pletter vervelen", door 1 weekje extra vakantie.
BeantwoordenVerwijderenSorry, voor mijn, bovenstaande, cynische reactie.
VerwijderenMaar als een klein kind zich niet kan vermaken en zich verveeld,
dan is het de taak van ouders, oppas of oma om het weer vlot trekken.
Dit kan door iets nieuws te verzinnen, samen een boekje te lezen, samen koekjes bakken, samen een spelletje doen, samen naar buiten enz. Nu weet ik dat dit alles niet zo makkelijke is als het klinkt. Maar toch is afleiding de beste manier, vind ik. Daarna hebben de ze dikwijls weer de fantasie om zelf iets te verzinnen.
Bij kinderen vanaf 10 jaar wordt het een ander
verhaal...
Kinderen hebben dikwijls zoveel speelgoed dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Ook wordt er héél véél naar tv en filmpjes gekeken. Dit maakt de kinderen passief. In de buurt waar ik woon zie je over het algemeen kindertjes met een gekleurde huidskleur lekker buiten spelen. Er wonen ook blanke kindjes in de beurt. Maar waar die zijn? Geen flauw idee, maar ik vermoed voor de televisie.
VerwijderenZe vervelen zich hier zeer zeker niet, ze mogen gewoon met hun vaste vrienden "spelen". Vaak gewoon buiten, die van mij zijn gelukkig wat ouder. Ik heb de eerste week ook gewoon moeten werken, maar heb de kerstvakantie altijd vrij. Maar ik hoop toch echt wel dat ze na de vakantie weer mogen beginnen, want de feestdagen zijn voorbij en daar ging het toch om... Maar het speelt hier tot nu toe ook eigenlijk niet, geen uitval gehad, sommige kinderen zitten thuis omdat de ouders positief zijn. Maar ze krijgen werk en kunnen thuis aan de slag. En op een bepaalde leeftijd kunnen ze dat ook echt wel zelfstandig. Ik ben wel blij dat ik ze niet meer zo jong heb, zeg maar tot en met groep 4.
BeantwoordenVerwijderenJanneke
Enkele jaren geleden kwam ik heel toevallig in een buurt in Tilburg waar ik als klein kind enkele jaren woonde. En dit bracht me aan het denken. Mijn moeder in die tijd had geen wasmachine, telefoon, auto, tv, computer, koelkast, diepvries, vaatwasser, een eigen huis en al het spul dat ik heel gewoon vind (en dankbaar voor ben). Wel speelde ze piano en zo zongen we heel wat af. Afgezien daarvan moesten mijn zus en ik ons zelf maar amuseren met het weinige, en daarom kostbare, speelgoed dat we hadden. In de zomer speelden we in de tuin met diverse buurkinderen. Moge je 5-jarige kleinkinderen zich eens stierlijk vervelen, want dat is de beste manier om hun fantasie te stimuleren. We verzonnen verhalen, de poppen brachten we naar bed (lege schoenendozen), we speelden winkeltje met van alles dat voorhanden kwam. En op latere leeftijd kwamen er boeken in ons leven, gelukkig nog enkele jaren voordat de tv zijn intrede deed. Natuurlijk is het goed dat kinderen met elkaar spelen, maar dat moet spontaan kunnen gebeuren en niet op alle uren van de dag, streng georganiseerd, op scholen en dagverblijven.
BeantwoordenVerwijderenHet is eigenlijk best goed voor kinderen om zich te vervelen. Je hoeft ze als ouder niet de hele tijd te vermaken. Van een beetje vervelen worden ze creatief en gaan zelf dingen bedenken ipv al het voorgekookte vermaak wat er is. Als ouders heb je nu eenmaal zelf die keuze voor kinderen gemaakt en als puntje bij paaltje komt ben je zelf verantwoordelijk voor je kinderen. Je ziet wel een duidelijk onderscheid tussen de mensen waar het glas altijd halfvol is of halfleeg, dat is overigens geen waarde oordeel. Ik bedoel dat wanneer iemand het glas altijd als halfvol ziet ook meer een positieve kijk heeft en dus makkelijker kan anticiperen op omstandigheden die veranderen. Voor de mensen die in de andere categorie vallen voelt dezelfde situatie veel zwaarder.
BeantwoordenVerwijderenLeuk artikel over vervelen met een verwijzing naar een onderzoek: https://www.jmouders.nl/kind-laten-vervelen-goed-voor-ontwikkeling/