donderdag 30 december 2021

Koken met restjes: Oliebollenpudding

Houd je oliebollen over, gooi ze niet weg, maar doe er iets leuks mee!

Recept broodpudding van oliebollen

Ingrediënten
  • 50 g boter
  • 8 à 10 oude oliebollen (met of zonder krenten en rozijnen)
  • 5 dl melk
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
Voor de saus
  • 100 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 50 ml whisky (of sinaasappelsap)
  • Extra nodig: ovenschaal en boter om de schaal in te vetten
Zo maak je de broodpudding
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter en breek de oliebollen in stukjes. Meng de oliebollen met de melk, de suiker, vanillesuiker, het ei en de gesmolten boter. Meng samen tot een smeuïge massa.
  • Verdeel het mengsel in de ingevette ovenschaal en bak circa een uur goudbruin.
  • Smelt voor de saus de boter met de suiker al roerend in een pan. Meng de eidooiers met de whisky en voeg al roerend aan de het botermengsel. Laat de saus binden maar niet koken.
  • Serveer de saus bij de warme pudding.


    Disclaimer: het is door de olie waar de oliebollen in gebakken zijn, de boter en suiker een uiterst calorierijk recept, afhankelijk van de portiegrootte krijg je misschien wel 2000 calorieën binnen. Niet verstandig als je het voornemen hebt om af te vallen. Maar wel heel erg lekker!!

6 opmerkingen:

  1. Klinkt goed zeg! Ik eet voornamelijk gematigd en gezond, dus met oud en nieuw mogen we best een beetje gek doen. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een keer van een overgebleven pak oliebollenmix een krentenbrood gebakken. Rozijnen, krenten en sucade erdoor. Was heerlijk. Ik wens je een veilige jaarwisseling en een goed 2022. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O eeuwig zonde ;) Ik vries ze in en laat er later telkens één op de verwarming ontdooien. Ik ben zot op oliebollen. Bovendien ben ik diabeet, dus ik mag alles, maar niet teveel achter mekaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja mits ik niet boven een bepaalde grens aan koolhydraten kom per dag. Die grens zal voor iedereen verschillend liggen.

      Verwijderen
  4. Lekker recept hoor Aaf! Toen ik in Engeland woonde maakte ik wel eens broodpudding en dan van krentenbrood of croissants of briochebrood, serveren met custard!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.