In Duitsland wordt stevig bezuinigd vanwege de gascrisis. In veel steden gaat de verlichting van monumenten uit en er zijn steden waar je binnenkort alleen nog maar koud kunt douchen in openbare zwembaden en sporthallen.
In Berlijn, maar ook in andere steden gaan de schijnwerpers uit. In Berlijn gaat het om ongeveer 200 gebouwen. 's Avonds geen gevelverlichting meer op mooie oude gebouwen, want dat scheelt veel stroom.
En nu dus koud douchen na het sporten. De temperatuur van de zwembaden was al verlaagd.
Zou dat in Nederland ook gebeuren? Ik verwacht het wel, ook in mijn zwembad. In maart/april was het water ook een paar graden kouder dan normaal. Nu merk ik daar niets van. Dat is misschien vanwege de honderden zonnepanelen die op het dak van het sportcentrum liggen waar mijn zwembad in gevestigd is, misschien is het bad nu op een hogere temperatuur dan in het vroege voorjaar door de panelen.
Gaat er binnenkort hier ook alleen nog maar koud water uit de douches in openbare gebouwen komen? Het zou maar zo kunnen! Toen ik als kind ging zwemmen in het openluchtbad, was het bad niet verwarmd en de verplichte douches ook niet. Je ging door een voetenbadje en onder de koude douche als in het bad ging zwemmen. En als je uit het bad ging, dan deed je dat weer. Zo'n douche was flink fris als je wilde gaan zwemmen. Het koude water had wel als voordeel dat je sneller gewend was aan het koude zwembadwater!
Ik denk dat koude douches in het zwembad niet alleen besparen op energie, maar ook op water. Ik zie mij geen 5 minuten onder een koude douche staan. Dat deed ik als kind ook niet, dan liep ik er snel onderdoor en werd alleen een beetje nat. Dat was al koud genoeg!
Brr!
Ik vind koud douchen iets héél anders dan me met een washand met koud water wassen. Dan kom je niet onder een straal water te staan.
Soms vind ik ons zo verwend hier. Mezelf ook hoor. Eigenlijk kunnen dat soort dingen als koud douchen voor / na het douchen best wel, maar maak dan wel een optie voor warm water voor mensen met reuma en zo…
BeantwoordenVerwijderenVerder stond ik hier op de camping gisteravond af te wassen met dochter van 8. Achter mij was een vader bezig met een iets ouder kind. Er stonden allebei uit te leggen hoe afwassen / afdrogen in zijn werk gaat. En in mijzelf bedacht ik dat ik dat met 8 jaar prima wist, want ik hielp iedere avond met afdrogen. Niet dat onze kinderen niets doen, maar de vaatwasser is ook een soort van verwennerij (eentje die ik graag heb, maar toch!).
Nu we per kuub 3 euro betalen, gebruiken we nauwelijks gas meer. sWinters verwarmden we al met de airco (zonnepanelen). We douchen kort op 25 graden (thermostaatkraan) in plaats van badderen op 37 graden. Ook de vaatwas doen we met koud water. Nu gebruiken we met zn tweeën 5 a 6 kuub gas per maand ipv 30 kuub in de zomermaanden. Scheelt alleen al 70/ 75 euro per maand.
BeantwoordenVerwijderenHoe de verwarming moet na afschaffing van de salderingsregeling is natuurlijk onduidelijk. Maar nu hebben/ krijgen we iig een negatieve energierekening. Het uitgespaarde bedrag leggen we alvast opzij voor de aanschaf van een accu.
Wij zijn met 2 personen plus een uitwonende dochter die af en toe thuis is. We koken op gas en douchen. Wel gewoon warm maar niet te lang. Zonet heb ik de meters opgenomen, 6 kuub voor juli.
VerwijderenWe hebben wel een keukenboiler en zonnepanelen. Dus altijd warm water voor de afwas ( gewoon met de hand) en ik zet de pannen ook met warm water uit de boiler op.
Misschien is een keukenboiler een optie voor je? Groet, G
Ipv van een keukenboilertje gebruik ik een halve liter warm water uit de waterkoker bij de (hand)afwas, gemengd met het koude water. Een boiler warmt toch minimaal 10 liter op. Dat vind ik niet nodig. Ook bij groente en aardappels koken gebruik ik het warme water uit de waterkoker.
VerwijderenIk gebruik voor de afwas 2x 1 liter kokend water uit de waterkoker en vermeng dat met koud water. Voor het koken van heet water voor rijst, groenten en aardappels gebruik ik ook de waterkoker. Ik vind het helemaal niet nodig om in een elektrische boiler constant water heet te houden. Het verbruik van zo'n boilertje is ongeveer 560 kWh per jaar.
VerwijderenHet warme water van de eitjes koken, gebruik ik daarna voor de afwas gemengd met koud uiteraard.
VerwijderenDat kan ook prima, met de waterkoker. Wij hebben een schakelklok op de keukenboiler gezet. Na 20.00 uur gaat ie uit en om 6.00 weer aan. Hoeft ie 's nachts niet warm te houden. Het is zo te lezen niet de allerzuinigste optie, maar die keuze maken we. Groet, G.
VerwijderenIs het goedkoper/energiezuiniger om warm water met de waterkoker te pakken ipv de watmwaterkraan?
VerwijderenIk hoop wel,dat er momenten komen/blijven waarop mensen met reuma warm kunnen zwemmen.
BeantwoordenVerwijderenDat zijn maatregelen die wel zoden aan de dijk zetten.
BeantwoordenVerwijderenGewoon weer donkere nachten, de vogels zullen er blij mee zijn.
Koud douchen vind ik lekker nadat ik warm gedoucht heb.
Gelukkig ben jk een ‘was me bij de wasbak’ mens. Alleen als mijn haar gewassen moet worden, neem ik een douche, vooral niet te warm want datnismslecht voor mijn huid.
Thea
Geen persoonlijke ervaringen met zwembaden en weet dus niet hoe warm het douchewater er 'normaal' is. Maar douchen op zwembadtemperatuur, rond 25 graden, lijkt me geen enkel probleem en waarschijnlijk na enige gewenning zal 20 gr ook geen probleem zijn. Ikzelf zet de thermostaatkraan ook altijd op ca 25 gr. Maar ook meteen toegegeven; mijn vrouw vindt dat ijskoud en prefereert een watertemperatuur van tegen de 40 graden. Het enige dat we gemeen hebben als het op douchevoorkeuren aankomt is dat we beiden kort douchen; rond 3 minuten en als we onze haren wassen 1 á 2 minuten langer.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook zonnepanelen op het dak liggen en wek daarmee jaarlijks rond 2200 kWh meer op dan ik gebruik. Met de huidige gasprijzen lijkt een keukenboilertje daarom een goed alternatief en ik ben me ook aan het oriënteren op infraroodpanelen voor bijv de badkamer en/ of slaapkamer. Beide ruimtes waar normaal niet verwarmd wordt, maar soms even behoefte heeft aan een temperatuurverhoginkje. Er wordt al op inductie gekookt.
De verwarming lager in woningen en overheidsgebouwen bespaard veel meer gas volgens mij dan koud douchen, ik begrijp niet dat dat niet meer wordt gestimuleerd of afgedwongen wordt voor de aanstaande winter.
BeantwoordenVerwijderen