zondag 6 november 2022

Voortaan mijn energie bij de Shell?

Wil ik blijven bij Powerpeers, een dochteronderneming van Vattenfall, of kan ik ergens anders goedkoper terecht? Op de vergelijkingssite Gaslicht.com ging ik zoeken naar alternatieven en er kwam 1 aanbieder bovendrijven waar ik op kon klikken en waar ik een contract mee af kon sluiten. Voor de anderen was ik wegens mijn geringe verbruik waarschijnlijk niet interessant genoeg.
Mijn verbruik in het afgelopen jaar: stroom 1280 kWh, teruglevering 1596 kWh, gas 310 m3.

Wat kwam er dan bovendrijven?
De Shell!
Als ik ga vergelijken dan zie ik het volgende: Powerpeers vraagt voor vaste kosten stroom per maand €9 + vaste kosten gas per maand ook 9 euro. Totaal: stroom 108 per jaar en gas €108 per jaar.
Shell stroom vaste kosten €65,31 per jaar
Shell vaste kosten gas per jaar €65,31 per jaar.
Totaal verschil: de Shell is €85,88 per jaar goedkoper, dat is €7,16 per maand voordeel.
Dat gaat dan niet over de netbeheerkosten die Enexis rekent, want die blijven gelijk. Ook vrij veel, maar daar ontkom je niet aan.
De tarieven zijn ook bijna gelijk, uiteraard variabel, maar ook door het prijsplafond niet echt van belang
Gas Shell €2,479 per kuub.
Gas Powerpeers €2,483587 per kuub.

De kosten voor stroom zijn niet zo relevant, want ik heb in het afgelopen verbruiksjaar aan Powerpeers 316 kWh teruggeleverd en de salderingsregeling is in 2023 nog steeds 100%

Het teruglevertarief bij Powerpeers is nu €0,21 per kWh
Teruglevertarief bij Shell is lager, namelijk 10 cent per kWh.
Dat maakt niet zo heel veel uit, ik kan besluiten 310 kWh extra te gebruiken door bij te verwarmen met een elektrische kachel. Dat scheelt weer gas!


Hmm, ga ik overstappen? 😕
Het is dat ze gecremeerd zijn, maar mijn linkse ouders zouden zich omdraaien in hun graf en ook mijn (schoon)kinderen zouden nogal wat commentaar hebben op mijn keuze voor deze multinational die op veel plekken in de wereld fout bezig is en vaak het klimaatbeleid aan zijn laars lapt!
Ik houd van voordeel, maar is het me dat waard?
Ik vrees dat ik van zo'n overstap een slecht gevoel over houd, dat het gewoon niet OK voelt! 
                

24 opmerkingen:

  1. Wij hadden dezelfde aarzeling. Maar zijn toch overgestapt naar Shell. Het verschil met onze huidige leverancier was € 200 / maand. Nu wordt dat komend jaar gladgestreken door het prijsplafond, maar ik maak me zorgen over de periode daarna. Mijn eigen blogpost hierover staat klaar voor maandagochtend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat prijsplafond is anders nog geen voldongen feit las ik van de week ergens

      Verwijderen
  2. Dat zou je, je bent niet armlastig, niet moeten doen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herkenbaar. Toen we onze elektrische auto hadden gekocht waren we superblij dat we (in ieder geval op die manier) geen klant meer waren van oliemaatschappijen, tot we een groene laadpas wilden bestellen en de beste die van Shell bleek. We hebben het toch maar gedaan, maar het is wel een goede reminder om eens te bekijken of er inmiddels betere alternatieven zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dat zijn lastige afwegingen! Ben benieuwd wat je uiteindelijk kiest? Ik was zo blij dat er bij mijn laatste overstap de groenste als goedkoopste uit de bus kwam, scheelde me een dilemma.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor 7 euro per maand voordeel zou ik überhaupt nooit nergens overstappen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij blijven lekker bij Powerpeers, fijn bedrijf met de juiste inslag. Shell als goedkoop energiebedrijf? Ik wantrouw dat. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  7. zo zie je maar ,de hollandse zuinigheid. voor 7 euro overstappen naar shell?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ruim 7 euro per maand, €85,88 per jaar. Dus niet voor 7 euro. Een contract is nog steeds tenminste een jaar.

      Verwijderen
  8. Och je doet je boodschappen ook niet bij de ekoplaza of de biologische markt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik toch iets heel anders! Niet vergelijkbaar.

      Verwijderen
    2. Waarom niet? Indirect maak je ook de planeet kapot door veel te goedkoop eten te kopen.

      Verwijderen
    3. Shell levert gewoon groene stroom hoor. En naar keuze CO2-gecompenseerd gas.

      Verwijderen
  9. Ik ben het met jou eens dat dit ethisch gezien nogal wankel is. Ik zou het zelf niet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tja , mooi als je financieel de luxe hebt om die keuze te maken, maar vrees dat dat voor velen niet weggelegd is en als de keuze is dit of andere rekeningen niet kunnen betalen zullen de meeste mensen toch niet veel keus hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik snap jou dilemma, maar om te vergroenen heeft Shell wel klanten nodig. Iedereen gebruikt op dit moment wel ergens grijze stroom of gas. Al is het maar door de normale boodschappen of het gebruik van het OV. Om te vergroenen is er domweg geld nodig. Dus of je nu bij Vattenfall of Shell klant bent, maakt niet zoveel uit. Beiden moeten veranderen én vergroenen.
    Bovendien denk ik zelf dat wij op termijn geen elektrische economie gaan krijgen, maar één gebaseerd op waterstof. Dat biedt nl. meer en betere mogelijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie zegt dat shell jouw geld gaat verbruiken om te verduurzamen? Ik zou mijn geld liever uitgeven bij een bedrijf dat zich al bewezen heeft in de groene energiemarkt.

      Verwijderen
    2. Ze zullen moeten vergroenen anders houdt het bedrijf op te bestaan. Of worden overgenomen door een ander bedrijf want op termijn worden de aandelen niets waard als ze op deze voet doorgaan.

      Verwijderen
  12. Ik zou het niet doen als ik je was. Die 7 euro kun je wel betalen of ergens anders besparen. Zolang je het kunt is het erg prettig om nog wat ethische grenzen te hebben. Misty

    BeantwoordenVerwijderen
  13. O, dat zou ik nooit doen. Ik vermijd Shell nog steeds zoveel mogelijk. Als ik onverhoopt een bijna lege tank zou hebben, dan tank ik een paar liter bij Shell en zoek dan een ander tankstation om af te tanken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maakt dat dan wat uit? Lukoil is Russisch, BP is net zo slecht als Shell, ESSO is van Exxon Mobil die verantwoordelijk is voor Deep Water Horizon, enz. Iedere oliemaatschappij staat voor vervuiling, net zoals iedere energiemaatschappij verantwoordelijk is voor vervuiling van lucht, water en de bodem. Zelfs de zogenaamde schone maatschappijen zijn vervuilend want de windmolens moeten worden gebouwd én de molenwieken kunnen NOG niet gerecycled worden. Deze worden begraven! Lees maar eens de website van Change.Inc “Wieken van windmolens recyclen in de Groningse Eemshaven”

      Verwijderen
    2. De afkeer tegen shell zit bij sommige mensen wel erg diep. In de jaren '90 heb ik een project gedraaid met een collega die opgegroeid was in Curacao, waar zijn vader werkte voor die olieboer. In die tijd had hij een dusdanig grote afkeer van dat bedrijf ontwikkeld dat hij standaard altijd een brandstoftankje van 5 liter in de auto had liggen, zodat hij, ook bij een bijna lege tank, altijd een shellstation voorbij kon rijden.

      Verwijderen
  14. Ik ben sinds april klant bij Shell. Wij gebruiken bijna geen gas (op jaarbasis nog geen 50 m3). De stroom van Shell is 100% Nederlandse wind- en zonne-energie. Prima dus! Ook de tarieven zijn in vergelijking tot andere leveranciers goed. Bijkomend voordeel: hun klantenservice reageert snel bij vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als je in de zomer meer ontvangt voor je teruggeleverde energie bij je huidige leverancier kan dat wel eens voordeliger zijn over het hele jaar gezien. Je kunt weliswaar nu je kacheltje extra aanzetten maar waarschijnlijk lever je nu minder stroom. Terwijl je in de zomer wel levert maar geen stroom voor je kacheltje nodig hebt. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.