donderdag 26 januari 2023

Les 4. Budgetteren van je boodschappen kun je leren

Welkom bij weer een nieuwe les besparen op je boodschappen.

Les 4. Koop en bestel nooit met een lege maag. Want die lege maag laat je meer kopen dan nodig.
Probeer verleidingen te weerstaan.


Belangrijk om te weten: supermarkten zijn zó ingericht, dat die inrichting heel erg zijn best doet om jou te verleiden dingen te kopen die je niet nodig hebt, maar die je wel heel aantrekkelijk lijken. De bedoeling daarvan is, om zo veel mogelijk te verdienen en dus te zorgen dat jij en alle andere consumenten zo veel mogelijk geld uitgeven.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Met muziek, met verlichting, met de geur van vers brood, met aanbiedingen die heel voordelig lijken (maar het niet altijd zijn, soms zijn huismerken nog steeds voordeliger)
Verleidingen zitten overal en van veel producten is niet alleen de prijs hoog, maar ook het gezondheidsgehalte laat te wensen over, daarom is een goed samengesteld boodschappenlijstje zeer aan te raden.
Ik denk dat de meeste lezers ook wel weten dat de supermarkt vol is met verborgen verleiders, maar het leek me goed om jullie er nog weer eens aan te herinneren.

Als jij niet veel geld wilt uitgeven, dan moet je goed uitkijken.
Hoe doe je dat dan?
- Ga niet op stap met een lege maag, want dan koop je dingen voor jouw lekkere trek. Dure, ongezonde dingen zijn heel verleidelijk.
- Eet van tevoren iets en maak een lijstje van boodschappen die je nodig hebt.
- Heb je moeite om snacks, snoep en koekjes te weerstaan, neem dan die schappen vooral niet op in jouw supermarktroute. Je hoeft er niet langs te lopen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het bier en de wijn. Ook bij online bestellen kun je beter niet al te hongerig zijn. Voordat je het weet, heb je je online boodschappenkarretje volgeladen met chocola, chips en andere hapjes, die behalve duur ook niet nodig zijn voor een gezonde en voordelige leefstijl.
- Koop grote verpakkingen, snijd en schil zelf, kies geen groenten en fruit van buiten het seizoen. (zie les 6 en 7)

Dan nog even iets heel anders:
Vorige week las ik op de site van de NOS dat het Rode Kruis zich ernstig zorgen maakt over de hoge voedselprijzen. Er zijn steeds meer mensen voor wie voedsel een sluitpost is. "Als alle vaste lasten zijn betaald, kijken mensen wat er nog over is en daar kunnen ze dan eten van kopen. Dat is steeds minder geld." Vooral jongeren onder de 30 jaar en mensen tussen de 50 en 60 jaar oud zijn bezorgd over de inflatie, de hoge energieprijzen en de dure boodschappen.
Als er structureel te weinig geld is, dan helpt budgetteren niet. Dan kun je budgetteren wat je wilt, maar ben je aangewezen op hulp in de vorm van eten of extra geld!
Ik zelf zeg: Regering en politiek: doe er wat aan!  Mijn voorstel is om met ingang van 1 maart de BTW tarieven op alle voeding te verlagen naar 0%.

Dat gezegd hebbende, ga ik weer verder met de cursus.
Wat komt er de volgende keer, in les 5, aan bod?

Let op aanbiedingen. Online kun je precies zien welke aanbiedingen er de komende week zijn. Maak er gebruik van, maar laat je er niet door verleiden.

65 opmerkingen:

  1. De hoge voedselprijzen zijn ook zorgwekkend. Jij roept de regering op er iets aan te doen... Ik denk dat je van deze regering, die veel ellende voor de burgers veroorzaakt, niks hoeft te verwachten. Anders stemmen zou misschien helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En welke partijen zouden dan volgens jou hier wel wat aan gaan doen?

      Verwijderen
    2. Tis utopisch te denken dat dat helpt...
      Ze hebben echt maling aan de burger. Dat laten ze keer op keer zien.
      Stemmen...jaja zelfs bij een zogenaamd afgetreden kabinet keren dezelfde mensen weer terug 🤣

      Verwijderen
    3. In ieder geval partijen die geen WEF belang of agenda hebben, die zitten er niet voor de burger. Dat is inmiddels wel gebleken.
      In de landen waar de premiers/presidenten die wel hebben gaat het het slechtst met alles, Canada, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Australie, Nieuw Zeeland

      Verwijderen
    4. En ook hier in België, slechtste regering ooit. Ook onze premier was in Davos

      Verwijderen
    5. Zie ik hier complotdenken mbt het World Economic Forum?

      Verwijderen
    6. Ik laat me niet meer in die hoek drukken, ik zou het geen complotdenken noemen maar gewoon denken. En je informeren en niet alleen via de MSM. Er is inmiddels genoeg aan het licht gekomen, als je nu nog blijft wegkijken ben je wel erg goedgelovig, misschien gewoon dom.

      Verwijderen
    7. Sterker nog Lot, er worden gewoon dingen toegeven in de kamer! 🤣
      YouTube staat er vol mee.

      Verwijderen
    8. Luz, wil je svp in je eigen bubbel blijven, en mensen die niet in de fabeltjesfuik van Forum en Engel bekneld zijn geraakt met rust laten?
      Aaf, misschien beter niet publiceren, voortaan, zo'n reptielen believer?
      Marijke

      Verwijderen
    9. Er wordt mij om 09.30 een vraag gesteld, daar geef ik een antwoord op en dat resulteert in een reactie als die van Marijke, vol aannames en lelijkheid.
      Als ik het een zeg betekent dat niet dat ik het ander ook doe of geloof...ik heb niks met Engel of Forum of reptielen en ik probeer ook niemand te bekeren, alleen te laten nadenken en naar de feiten te laten kijken.
      Ik heb al een paar keer aan mensen gevraagd mij te overtuigen van het feit dat het WEF een toevoeging aan ons leven is, Klaus Schwab een kundig econoom, nog niemand heeft de moeite genomen om dat te doen. Je kunt andere meningen blokkeren, censureren zelfs verbieden, wat D'66 wil maar een (werkelijk) democratische samenleving is gebaat bij verschillende opinies en gedachten.

      Verwijderen
    10. Luz, je schrijft: 'denk dat je van deze regering, die veel ellende voor de burgers veroorzaakt, niks hoeft te verwachten'

      De hoge inflatie die op dit moment veel mensen moeilijkheden bezorgt is voor een groot deel te wijten aan de oorlog in Oekraïne. Op welke manier is onze regering schuldig aan deze oorlog? Zij hebben 'm toch niet veroorzaakt?

      Verwijderen
    11. Jammer dat er direct een naam moet gegeven worden aan iemand met een andere mening. Misschien eens leren argumenteren.

      Verwijderen
    12. @luz ik snap dat je denkt dat het WEF een grote schimmige wereld is. Maar als je de gegevens leest, dan zie dat er wel degelijk journalisten aanwezig mogen zijn. Niet overal, logisch ook. Wij horen ook pas achteraf wat er in het Torentje is besproken. Maar dat alles bedoeld is om de wereldorde omver te werpen, daar lees ik niets van.
      Ik lees ook dat er veel kleinere regionale besprekingen zijn waaruit toch bijzondere dingen voort komen, zonder dat wij dat meteen horen.
      De grote reset ging met name over het veranderen van de ongelijkheid in de wereld. Tussen de extreem rijke mensen en de armsten. Tussen de grootste vervuilers en degenen die er last van hebben, maar dit niet kunnen oplossen door geldgebrek. Zo heb ik het begrepen. Misschien ben ik “dom” in jouw ogen, maar naar mijn mening gaat het om overleg op hoog niveau zonder dat de politieke en religieuze stromingen in de weg zitten.

      Verwijderen
    13. Ik vrees dat de pers niet altijd objectief is, heb dat nl gemerkt in coronatijd.

      Verwijderen
    14. Ik vind het moeilijk om te geloven...een clubje van de rijksten der aarde die in hun prive jets naar Davos vliegen om de armoede en de vervuiling in de wereld te bestrijden.
      Waarom dwang (vaccinaties) en censuur?

      Verwijderen
    15. Ik ken niemand die zich onder dwang heeft laten vaccineren

      Verwijderen
    16. Mijn moeder heeft zich laten vaccineren omdat ze anders nergens kon gaan eten met haar vriendinnen. Je moest een coronacertificaat hebben als je een restaurant of zo binnen wou

      Verwijderen
    17. Ze had zich ook kunnen laten testen, of bij iemand thuis gaan eten! Van dwang was geen sprake.

      Verwijderen
    18. Mijn moeder is 83 gaat samen met vriendinnen eten omdat niemand thuis kookt en zag het niet zitten zich telkens te laten testen.
      Er was wel degelijk dwang, mensen werden tegen elkaar opgezet want owee je was haast een moordenaar als je een vaccin weigerde.
      Lees maar eens op eenvoudig gelukkig blog wat er allemaal mis is.

      Verwijderen
    19. Meen je dit echt?

      Verwijderen
    20. Meen je dit echt is een reactie op anoniem van 28 januari om 11.05

      Verwijderen
    21. neen op 27 januari om 21.24

      Verwijderen
  2. Ik bestel 1 keer per week online de bulk van de boodschappen bij de plaatselijke super ( plus) Dat zijn een aantal standaarddingen ( eerder gekocht) maar een aantal van die standaarddingen hoeft niet elke week. Ik begin direct na het bestellen al met mijn volgende lijst. Dan pas ik de lijst aan de volgende dagen, als ik merk dat er iets bijna op is. Dan worden de aanbiedingen bekend. Die loop ik na en voeg dingen toe, Dan kijk ik of het de moeite waard is om artikelen te kopen die mij gratis bezorgen opleveren ( scheelt 6 euro) Dan kies ik de bezorgdatum en kijk hoeveel het met elkaar kost. Daarna kijk ik de lijst grondig na op dingen die eigenlijk wel weer van de lijst afkunnen en kijk of het binnen het budget is. Voor dat ik echt bestel doe ik dat nog eens en soms voeg ik nog iets toe. Dat gebeurt allemaal tussendoor, maar het wordt zo een doordachte lijst.
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zo doe ik het ook, en ook bij Plus. Het voordeel van Plus vind ik ook dat ze vanaf 25 euro al thuis bezorgen, bij Jumbo moet je voor minimaal 50 euro bestellen.

      Verwijderen
  3. Neem je kinderen en partner niet mee met boodschappen doen. Die zien ook die lekkere dingen en je bent zo euro's duurder uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, ja dit! Mijn man mag echt niet mee, dan belandt er van alles in de kar wat niet op de lijst staat en kunnen we met al het lekkers twee feestjes geven :)

      Verwijderen
  4. Ik maak een weekmenu en bestel aan de hand daarvan op AH-online. Daarnaast heb ik een 'favorietenlijst' met dat wat we elke week nodig hebben, daardoor ga je ook niet zwerven op de site.

    Overigens valt en staat het meeste toch gewoon met discipline en daar kan echt niemand - ook niet de overheid - iets aan doen.

    Voeding is overigens een te ruim begrip voor 0% belasting. Het is vooral belachelijk dat ze niet gelijk die 9% hebben doorgevoerd op verse en diepvries groente en fruit met de belofte dat ze direct alle overige gezonde producten gaan beoordelen en ze achteraf ook in die regeling op te nemen. In plaats daarvan zit een of andere ambtenaar nu éérst alles door te nemen en ben je zo weer een paar jaar verder voordat er een beleid op tafel ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Door jouw cursus ben ik van kant en klare plakjes kaas weer overgestapt op een stuk kaas kopen. Nadeel: het laatste platte stuk laat zich niet snijden met de kaasschaaf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die zou je kunnen raspen en dan over pasta, of je kan er een kaassausje mee maken.

      Verwijderen
    2. Aan de zijkant ipv de bovenkant schaven werkt bij mij goed. E

      Verwijderen
    3. Ik heb nu weer eens plakken kaas in de aanbieding gekocht, maar heb toch liever een stuk kaas. Die plakken vind ik erg droog. Geartsje

      Verwijderen
    4. Ik bewaar laatste plak van iets minder dan cm in de vriezer en als dan het volgende stuk weer op is maak ik van die en die in de vriezer gebakken kaasplak. Door geklutst ei, paneermeel erover en nogmaals ei en paneren en lekker zacht bakken.

      Verwijderen
    5. Goed idee Lot, ga ik proberen. Nu eten mijn man en ik het laatste stukje 's avonds als een reepje kaas bij het drinken.Ook lekker maar niet zo zuinig.

      Verwijderen
    6. Nog eenuie versie van Lot haar kaasburger. Vouw het restje kaas in een plakje bladerdeeg en bak langzaam in een koekenpan. Groet, G

      Verwijderen
    7. Of in de aifryer
      Jannie

      Verwijderen
  6. Ik lees met plezier je blog en reageer bijna nooit maar ik heb nog twee tips die ik andere lezers mee wil geven.

    Een simpel vegetarisch snel budget recept populair bij mijn kinderen.
    Rode punt paprika in blokjes (deze week in de aanbieding bij aldi en plus), met diepvries spinazie a la creme (200 gram per persoon), gehakte pinda´s. Dit is de pasta saus. Dan nog pasta erbij koken. Ik gebruik graag fussili omdat daar al veel saus tussen gaat zitten.

    Verder heb je voor kleding ook ruilpunten van "krijg de kleertjes" bijvoorbeeld in Nijmegen. Je levert kleding in, deze wordt nagekeken en gewogen. En je kunt voor het zelfde gewicht kleding uitzoeken. Ideaal bij groeiende kinderen en ook voor volwassenen af en toe erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb nog nooit aan budgetteren gedaan, omdat ik dat niet nodig heb. In het weekend loop ik de folders na en schrijf de aanbiedingen op die ik kan gebruiken. Voor verledingen ben ik niet gevoelig. Er liggen nog chocolaadjes uit het kerstpakket, die blijven gewoon liggen. Alleen als ik bezoek heb, trakteer ik op een chocolaadje ( als ik er aan denk).Via de Lidlapp krijg ik vaak ongezonde aanbiedingen, die sla ik gewoon over. Als ik zou gaan budgetteren, zou dat niets toevoegen. Alleen als ik krap zou zitten, dan ga je afknijpen. De eerste dertien jaar van ons huwelijk, va 1973, heb ik ruim 50.000 gulden overgehouden, zonder budgetteren. Zonder enig idee of ik maandelijks iets overhield. Van dat geld konden we ons eerste koophuis opknappen. Toen waren we wat spaargeld betreft, ook echt blut. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geartsje, met alle respect en het is je van harte gegund, maar de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw waren de hoogtijdagen van de sociale voorzieningen. Je kon toen van 1 arbeidersloon fatsoenlijk een gezin onderhouden en een huis kopen. Er was het ziekenfonds en energie kostte haast niets door al het gas dat opgepompt werd. Je kan dat echt niet meer vergelijken met de huidige samenleving.

      Verwijderen
    2. Nienke de jaren 80 waren ook de hoogtijdagen van torenhoge werkloosheid. Op de vele brieven die ik schreef was ik 1 van de 150 reageerders en zonder ervaring want net van school, was die tijd om moedeloos van te worden. We werden niet voor niets de verloren generatie genoemd ( geboren in 1962) Gelukkig kwam ik na een paar maanden van school te zijn in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Het duurde nog tot mijn 30ste voor mijn vriend en ik een huis konden kopen. Vooral dankzij het hogere inkomen van mijn vriend, ik werkte voltijds in de zorg maar mijn inkomen mocht maar voor 30% meetellen itt heden. De hypotheekrente bedroeg 8%. Van een tussenjaar of een weekendje Barcelona hadden wij echt nog nooit gehoord. Elke tijd kent zijn problemen.

      Verwijderen
    3. Nienke dit klopt niet helemaal. Mijn ouders kochten begin 1971 een huis. De hypotheek was bijna de helft van hun inkomen, want mijn moeder was ontslagen omdat ze ging trouwen. Dat ging vroeger zo. Deze huizen hadden geen enkele vorm van isolatie of cv. Dat hebben ze helemaal zelf moeten betalen want er waren geen subsidies. Een auto was te duur. Als er iets aan het huis moest gebeuren, was er geen vakantie want geld geld voor. Pas toen mijn moeder weer een vaste baan kreeg, ik was 17 en mijn broer 18, kwam er een auto en was er geld voor jaarlijkse vakanties.

      Verwijderen
  8. Ik zou graag op lezer "Loudi" willen reageren. Even een stukje uit de reactie onder de vorige les;

    "Dank je wel Aaf. Ik koop meestal duurder brood, koffie, olijfolie en kaas.Omdat ik die lekkerder vind dan de goedkopere soorten. Maar koop zelden of nooit koek, snoep, fris, alcoholische dranken, voorgesneden groente, chips e.d. Wel diepvries groente /fruit. Goedkope schoonmaakproducten en wasmiddelen. En ben nooit veel geld kwijt aan boodschappen."

    Nu is mij vraag aan u;
    Hoe doet u dat om zelden tot nooit koek, snoep, fris, chips en alcohol te kopen? Zelf kan ik niet zonder mn reep pure choco van 85%. Die gaat wekelijks mee en soms belandt er iets als chocolade rijstwafels in mijn mandje. Ik vind het knap als u zoveel discipline heeft, of u bent geen snoepert :)
    Alcohol heb ik nooit in huis.
    Hoe doet u dat met visite bijvoorbeeld? Ik heb daar altijd paar blikjes fris voor in huis en voor kindjes een flesje appelsap of groene ijsthee.
    Maar vaak kan ik de fris toch weer wegmikken en de appelsap drink ik soms weleens zelf, terwijl het beter is van niet.
    Wel heb ik water, veel soorten kruidenthee en koffie standaard in huis.
    Hoe gaat u er mee om als u last minute bijv visite krijgt?

    Anderen mogen ook reageren hoor :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop pas iets waarvan ik weet dat aangekondigde visite dat lekker vindt. Onaangekondigd zal het moeten doen met wat er is, ze komen toch voor jou en niet om iets extra te snoepen, en ze kunnen toch ook niet verwachten dat je "alles" in huis hebt? Als ze je kennen weten ze ook wel iets van jouw leefwijze.

      Verwijderen
    2. (andere reageerder :))

      Ik krijg eigenlijk zelden last minute visite. En in het 'ergste' geval zijn tegenwoordig zoveel supermarkten open dat ik ook last minute nog iets zou kunnen kopen.

      Qua discipline: er is toch niets mis mee om zo'n reep chocolade erbij te hebben? Dat mag iemand zichzelf toch gunnen als ie dat kan betalen? Het schijnt zelfs dat zo'n blokje 85% chocolade de eetlust/lekkere trek weer wat remt.
      Ook wij houden van goede producten. Het valt me ook op dat als ik goede maaltijden in het vooruitzicht heb, mijn neiging om te snoepen veel minder is.

      Verwijderen
    3. I.p.v. appelsap al eens aan appeldiksap gedacht.

      Verwijderen
    4. @ anoniem 13.10
      Nou...die eetlust/lekkere trek is denk ik enkel als je er net mee begint ;)

      Ik heb een hekel aan last minute visite aangezien ik door mijn gezondheid niet even snel nog naar de winkel kan. Vaak blijven dingen op voorraad te lang staan hier en kan ik het weer weg doen.

      Verwijderen
    5. Helaas is diksap na openen ook maar 3mnd houdbaar. Daar had ik al naar gekeken.
      Als ik weet dat ik visite krijg haal ik het in huis vooraf.

      Heb ook weleens gehoord dat meer mensen enkel koffie, div soorten thee en water hebben meer niet.
      Ik durf dat niet zo goed

      Verwijderen
    6. waarom durf je dat niet? Denk je dat je daarom "veroordeeld" zal gaan worden? dan zijn het ook niet zulke aangename mensen die dat zouden doen. Jouw huis, jouw gewoontes en keuzes.
      En als je als anoniem reageert zou het handig zijn als je aan het eind een naam erbij zet, hoeft natuurlijk niet je eigen naam te zijn maar een leuke nickname, dan weten we welke anoniem reageert.

      Verwijderen
    7. Ik blijf diksap gebruiken tot het op is, bewaar het wel in de ijskast.
      Je kan er ook al eens iets met zoeten.

      Verwijderen
    8. Ik heb altijd wel havermout , 70 /80 cent voor een pak , en een soort meel en appeltjes en kaneel in huis. Met wat boter of margarine of neutrale olie en een beetje suiker samen mikken in een oven schaal. In de tijd dat de visite er aan komt is het wel klaar en ruikt het heerlijk naar appel taart

      Verwijderen
    9. Heel herkenbaar ook ik moet/wil altijd wat in huis hebben voor onverwachts visite zoals wat sapjes/frisdrank/koeken en wat chips en nootjes.
      Zou ik dat niet kunnen aanbieden dan zou ik dat erg ongastvrij vinden.
      Evelien

      Verwijderen
    10. Wijn bederft niet zo snel. Bier moet je tijdig drinken. Sterkere drank is lang houdbaar. Makkelijk en gezellig voor bezoek. Anders water.
      Marijke

      Verwijderen
  9. Ik probeer -en zeker sinds corona- altijd 3 maaltijden in het vore te hebben. Bijvoorbeeld lang houdbare groente zoals bietjes, ui en knoflook of diepvriesspinazie, afgeprijsde bio worstjes in de vriezer of halloumi kaas in de koelkast. Of een al klaargemaakte, ingevroren maaltijd. Zo hoef ik niet naar de winkel als het me niet uitkomt

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga 1x per week naar de Jumbo en haal daar alles wat we nodig hebben voor 2 personen en 1x in de maand naar de slager. Je komt zo niet in de verleiding om meer te kopen dan nodig. Heb de nodige voorraad in huis en op is op.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat zou ik ook zo graag zo willen. Gewoon een bakfiets “ vol “ halen. Een keer in de week. De enigste supermarkt in het dorp is een Jumbo. En die hebben zo vaak zo veel niet. De meest simpele dingen als havermout of tofu. Of de aanbiedingen niet . Kan ik een paar keer terug of al dwalend andere menuutjes bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zelf zijn we geen snoep of chips liefhebbers. Voor het bezoek heb ik altijd wel wat in huis en ook vind ik het leuk om zelf bv cake of appeltaart te bakken. De spullen die je daarvoor nodig hebt heb ik ook in huis. Hou gewoon niet van fabrieksvoer. We drinken heus weleens wijn, maar dan liever echt wat goeds dan standaard een paar flessen wit in de kast hebben staan. Af en toe wat goeds dus en niet
    altijd overbodige zooi (in mijn ogen dan)kopen. Scheelt mij veel geld. Maar iedereen heeft zo haar/zijn eigen manier om minder geld uit te geven !

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik kijk altijd eerst in de koopjesbak van de supermarkt. voor 50 cent of een euro afgeprijsde produckten .melk,yogert ,vla ,gehakt,soeppaket,tomaten.altijd genoeg keus.thuis gelijk verzorgen en in de vriezer of roerbakken snel afkoelen dan is het nog een paar dagen houdbaar.had vanmorgen zelfs een stuk kaas voor 1.50 .

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik lees: 'Vooral jongeren onder de 30 jaar en mensen tussen de 50 en 60 jaar oud zijn bezorgd over de inflatie, de hoge energieprijzen en de dure boodschappen.'
    Jongeren begrijp ik. Van een minimum jeugdloon kan niemand leven. Maar die grens van 30 jaar is niet de grens waar het jeugdloon overgaat op volwassen loon.
    Ouderen, dat begrijp ik ook. Pensioen is lager dan loon. Zeker als het pensioen alleen de AOW is. Maar ook daar weer die merkwaardige leeftijdsgrens. Tussen 50 en 60 jaar.
    De meeste mensen werken door tot ongeveer 67 jaar en moeten dan in inkomen terug naar AOW met of zonder aanvullend pensioen. Niet op 50 en niet op 60.
    Hoe komt het dat mensen tussen 50 en 60 een probleem hebben met de hoge prijzen? Waarom niet de 67+ mensen die daadwerkelijk financieel achteruit zijn gegaan?
    Je hebt daar vast wel een goede verklaring voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik vond het zelf ook merkwaardig dat juist mensen tussen 50 en 60 jaar zich zorgen maakten. Het lijkt me niet logisch. Je zou inderdaad eerder verwachten dat mensen die 67+ zijn, zich zorgen maken. Daar kan ik mij meer bij voorstellen. Mijn inkomen is er vanaf mijn pensionering op achteruit gegaan en dat zal bij veel meer mensen het geval zijn.

      Verwijderen
    2. Misschien maken de mensen van die leeftijd zich geen zorgen om zichzelf maar om hun kinderen en kleinkinderen.
      Mijn kinderen hebben ‘n goede baan, goed inkomen en een eigen huis. De kinderen van mensen van die leeftijd hebben waarschijnlijk een studieschuld, huurhuizen moeilijk te krijgen.

      Mijn partner en ik hebben alleen AOW, krijgen geen toeslagen en ons spaargeld gebruiken we om jaarlijks naar onze kinderen in Australië te gaan.
      Thea

      Verwijderen
  15. Beste Aaf en Vlierbloesem, oudere mensen die een flex contract hebben en ontslagen/ weggesaneerd worden krijgen heel moeilijk meer een nieuwe baan.
    Misschien is dat het?
    Verder ben ik erg voor het afschaffen van BTW op groente, fruit en
    ( kinder) boeken. Weet iemand of er een partij is die zich daarvoor inzet?
    Dan ga ik volgende keer daar op stemmen.
    En Aaf, je cursus is nu al een succes: kijk hoeveel mensen reageren en zich er bij betrokken voelen. Je doet goed werk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je gelijk hebt over de mensen tussen 50 en 60 jaar. Er heerst nog steeds veel leeftijdsdiscriminatie en als je een flexcontract hebt, is het bestaan onzeker en zorgelijk.

      Verwijderen
    2. Titia, als we de btw afschaffen heeft de overheid veel minder inkomsten. Dan worden de huursubsidie en zorgtoeslag minder, de zorgverzekering duurder, wegen nog minder onderhouden. Helaas werkt ook zo dat gratis niet als even waardevol gezien als iets waarvoor je veel geld betaald. Denk maar aan merkkleding, dure auto's, A-merken in de supermarkt etc. Minder btw mag wel op eerste levensbehoeften, maar afschaffen is een slecht idee. Boeken kun je lenen bij de openbare bibliotheek, gratis tot 18 jaar en volwassenen voor een klein bedrag. Voor mijn uitgebreide abonnement van €75 mag ik zoveel boeken, dvd's, cd's, spelletjes en tijdschriften lenen als ik wil. Olga

      Verwijderen
  16. Het is miss al voor bij gekomen .. maar maak zoveel mogelijk zelf als het kan. dus geen kant en klare producten/ gesneden groentes etc.. Wij eten vanavond patat/friet... zijn de kinderen dol op. Voorheen kochten we nog weleens de verse patat bij de jumbo. Nu is 1 kilo inmidddels 1,99. En we hebben 2 zakken nodig. Bij een boer kochten we onlangs een zak agria/ patat aardappel voor 10 euro/ 25 kilo. Een stuk voordeliger is nu onze eigen gebakken patat. En op jaar basis is dat een aardige besparing. We eten 1 keer in de week patat/ friet. En zo kan je dat op heel veel eigenlijk toepassen. Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De aller, allerbeste investering om zuinig te leven zijn voor mij goede messen. Ik heb de echte van Herder. Groot gebracht met de herder is mijn redder 😀 Dan is de korstjes kaas snijden of harde groente schillen zoals van pompoen of knolselderij ook geen drama meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is alleen een goede investering als je ze veel en goed gebruikt!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.