dinsdag 21 maart 2023

Behoefte aan algemene cursus budgetteren?

Nog niet zo lang geleden schreef ik een 15-delige gratis cursus budgetteren van je boodschappen.  In een paar reacties kwam de vraag om een algemene cursus budgetteren. Dus niet alleen het eten, drinken en wasmiddelen, maar veel ruimer.
Hoe houd je met een krappe beurs toch geld over?
Het lijkt me leuk om daar over te schrijven, in de vorm van een cursus, maar ik vraag me wel af wat dan precies die behoefte is.
Is er behoefte aan een cursus en zo ja, waar zou je meer over willen weten?
Misschien zijn er onder de lezers ook (ervarings)deskundigen die een gastles willen schrijven?
Mijn eigen ervaring met rondkomen van de bijstand is ondertussen gedateerd, in 1999 ontving ik mijn laatste aanvullende bijstand. Toen ik fanatiek bezig was om mijn hypotheek af te lossen, deed ik weliswaar zeer zuinig, om geld te besparen voor extra aflossingen, maar dat was vrijwillig en niet noodgedwongen. Natuurlijk kon ik ook geen beroep meer doen op ondersteuningsmaatregelen voor minima of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen of waterschapslasten, want mijn inkomen was immers hoog genoeg. Weliswaar beneden modaal, maar meer dan bijstand. 


Over welke onderwerpen zou ik willen schrijven?

Administratie op orde krijgen
Waar blijft je geld?
Wat komt er in?
Zoeken naar extra inkomen:
toeslagen,
extra werk etc
Waar kun je besparen?
Dubbele abonnementen
Overstappen verzekering
Keuzes maken

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

44 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het ook een fijne en leerzame cursus wordt. Ik heb mijn financiën prima op orde en doe ook die van mijn moeder en broer maar ik heb met plezier meegelezen met de cursus boodschappen. Ik denk vooral dat abonnementen een eye opener kunnen zijn voor sommige mensen hoorde laatst dat mensen veel doorlopende abonnementen hebben waarvan ze het bestaan al niet meer wisten. Ook toeslagen lijken mij zeer zinvol er blijven (volgens de Belastingdienst) veel toeslagen 'liggen' omdat mensen het niet weten. Kortom heel welkom denk ik. En zo lief dat je zoiets doet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er bestaat een Voorzieningenwijzer. Als jouw gemeente meedoet kun je alle eventuele toeslagen en andere voordelen via deze tool berekenen. Qua huur-en zorgtoeslag blijft zo’n 13% op de plank liggen. Dit komt o.a. uit angst dat men moet terugbetalen of omdat men de inkomensgrens niet kent. Via deze tool wordt in één keer alles berekend. Je gaat één keer met de billen bloot en dan weet je meteen waar je recht op hebt. Afhankelijk van de organisatie die deze tool binnen jouw gemeente beheerd, kun je meteen aanvragen doen of wordt je de weg gewezen. In mijn gemeente doet Maatschappelijk werk dit. Die kunnen ook meteen de voedselbank aanvragen terwijl de woningstichting dit niet mag. Die moeten je dan door verwijzen naar de Sociale Dienst of Maatschappelijk werk.
      En vergis je niet, zeker als je kinderen onder de 18 hebt kan dit heel veel voordelen opleveren. In mijn gemeente kunnen de kinderen hierdoor gratis sporten of muziekles volgen bij de harmonie.

      Deze Voorzieningenwijzer is trouwens een particulier initiatief. Door de manier waarop deze is opgezet worden de gemeenten inmiddels door de landelijke overheid aangespoord om ook deel te nemen.

      Verwijderen
  2. Oe! Budgetteren! Als ik je kan helpen met een van die onderwerpen dan doe ik dat graag. Ik denk dat het goed zou zijn om in te gaan op het verschil tussen vaste lasten en variabele lasten, en op de risico’s van abonnementen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het erg waarderen als je een cursusdeel schreef over vaste lasten en variabele lasten. Ook een stukje over abonnementen is welkom!

      Verwijderen
  3. Wat dacht je van sluipuitgaven? Ik kan op mijn werk gratis meeeten
    Collegas vinden dat minder lekker als ik zie wat collega's meenemen (warme maaltijden, koffie, belegde broodjes) omdat ze t door t werk verstrekte minder lekker vinden.
    Al die uitgaven op terrasjes dat loopt op in een jaar..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een leuk onderwerp! Sluipuitgaven kunnen flink oplopen!

      Verwijderen
  4. Ja, ik wil graag weten: hoe houd je het vol?
    Ik begrijp niet hoe je bezuinigen leuk kunt vinden, na een maand word ik depri en wil ik boeken kopen of plantjes of stofjes op de markt.
    Of duur eten, wat ik anders nooit doe.
    Ik word gewoon rebels, grr!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit komt me zoooo bekend voor ....

      Verwijderen
    2. Zuinig leven betekent niet dat je niks meer mag kopen. Voor boeken of stofjes of kleding kun je ook in de kringloopwinkel kijken.

      Verwijderen
    3. Bezuinigen of zuinig leven heeft een doel: geld overhouden aan het eind van de maand. En dat elke maand weer. Dat moet een tevreden gevoel geven ( als het goed is). De vraag is wat je belangrijk vind. Als je dat niet interessant vindt, dan houdt het op. Ik vind kopen op zich niet interessant. Geartsje

      Verwijderen
    4. Er is een groot verschil tussen bezuinigen omdat het moet en bezuinigen omdat je wilt sparen oid. In het laatste geval kun je heus weleens iets kopen wat je graag wilt ook al is het geen noodzakelijke uitgave. Of uit eten gaan. De bezuinigingspolitie komt je niet controleren.

      Verwijderen
    5. Als ik om me heen kijk valt het me op dat mensen het veel makkelijker vinden om zuinig te zijn als de eigen portemonnee eraan te pas komt. Als een ander betaalt (bv werk voor vervoerskosten of een gezamenlijke energierekening ) speelt dat minder

      Verwijderen
    6. Dat valt mij ook vaak op. Shampoo en zeep meenemen naar de sportschool of het zwembad zodat je thuis niet hoeft te douchen. Nu het douchen in mijn sportschool niet meer gratis is wordt er weinig gebruik gemaakt van de douches!

      Verwijderen
  5. Je vorige cursus heb ik gevolgd, ik keek er elke keer naar uit.
    Wat je nu aanbieden gaat lijkt me ook heel leerzaam, en zullen veel mensen zijn die er wat aan hebben.
    Ik ben al bijna 40 jaar bezig met budgetteren, ook door schade wijs geworden, maar vind het altijd weer fijn om hier over te lezen.
    Vanaf het begin van je blogs lees ik al mee en heb veel gehad aan je tips, wil je dan ook heel hartelijk bedanken voor al je inzet om mensen te helpen om op een verantwoorde manier om te gaan met het financiële gedeelte van het leven. Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Alles betreffende budgetteren vind ik leerzaam. Zelf heb ik het moeilijk om me aan budgetten te houden als er in mijn ogen onvoorziene dingen aankomen. Ik budgetteer denk ik te strak waardoor het nooit lukt. We hebben altijd een goed inkomen gehad maar nu moeten we twee jaar overbruggen onder het sociale minimum. We hebben spaargeld waar dat mee kan maar toch vind ik het moeilijk om dat uit te geven.Dus ik zou veel hebben aan info over goede en realistische budgetten opstellen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, ik heb in mijn maandbudget altijd een bedrag voor onvoorzien staan. Vaak gaat het op aan noodzakelijke dingen als een fietsreparatie ofzo. Maar als ik aan het eind van de maand zie dat ie nog niet gebruikt is, kan er ook wat leuks voor gedaan worden. Of ik neem hem mee naar de volgende maand.
      Ik heb die ruimte ook nodig in mn budget om niet bij iedere tegenvaller gedeprimeerd te raken. Misschien kun je dat ook proberen? Ik houd 70 euro per maand aan.Groet, G

      Verwijderen
  7. Misschien heeft het niet helemaal alles met budgetteren te maken maar wel raakvlakken. Mijn zus zit in de bijstand en doet het op zich goed, vaste lasten etc zijn onder controle. Alleen geeft ze te vaak uit aan dingetjes, plantje, decoratie etc.
    Zelf heb ik 3 maanden exact bijgehouden wat ik waar aan uitgaf in rubrieken zoals groente/fruit, vlees/beleg, zuivel, drogist, diversen en 2 colummen van extra en luxe, daar is het meeste op te winnen. Maar mijn zus wil dat niet gaan doen, wordt ze zenuwachtig van zegt ze. Tja dan weet je niet waar je het makkelijkste kunt bezuinigen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn zus heeft een bijstandsuitkering en doet het heel goed. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om kritiek te hebben op haar manier van geld uitgeven .

      Verwijderen
    2. Als zij blij wordt van een plantje, decoratie etc, lekker laten doen!
      Ook iemand in de bijstand mag het fijn hebben.
      Zolang ze niets te kort komt en geen schulden heeft, niets mis mee. Er valt al zoveel weg als je met een beperkt budget zit.

      Een kop thee of koffie thuisdrinken is vele malen goedkoper dan er een te drinken op een terrasje met iemand, maar als je daar blij van wordt, het kunt betalen en er echt van geniet: doen!

      Verwijderen
    3. Anoniem van 11.36, ze vroeg zelf hoe ze wat kon sparen en hoe ik dat deed, dus ik vertelde haar van mijn manier van overzicht houden. Ik schrijf toch niet dat ik kritiek heb, wel wat ik erover denk? En verder doet ze het prima.

      Anoniem van 11.36, ik zeg toch ook niet dat je in de bijstand niet fijn mag hebben en wat voor jezelf mag kopen waar je blij van wordt? Maar als ze beter inzicht wil hebben moet je weten wat anders kan zodat je nog iets kan sparen voor een buffer en eens een paar maanden het opschrijven. Ze is vrij impulsief en zegt dan ja maar het was maar een euro, maar een euro paar maal in de maand maken samen vele euro's.

      Verwijderen
  8. Ik heb jaren lang de uitgaven en inkomsten van mijn zoon bijgehouden. Toen hij jonger was, had hij de neiging om teveel uit te geven. Als hij geld in de beurs had, moest het op. Dan kon ik hem waarschuwen als hij teveel dreigde uit te geven. Nu heeft hij die neiging niet meer en heeft hij een flinke buffer. Hij heeft op een school voor moeilijk lerende kinderen gezeten, dus budgetteren was niets voor hem. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het lastig om qua boodschappen budget variatie te koken. Goedkoop eten is toch vaak de pasta met rode saus, soep met brood, pannenkoeken of afgeprijsd Goedkoop vlees met een aardappel en boontjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt.
      Ik ben alleen en ik geef €50 per week aan boodschappen. Dat is mijn standaard budget.

      Door ziekte niet altijd in staat om zelf te koken. Dus zorg ik dat er naast mn zelfgemaakte soepen (250-300gr groente per portie) in de vriezer ook wat gezonde diepvriesmaaltijden in zitten voor nood.

      Echt goedkoop eten is vaak ook slecht eten.
      Ik ga steeds meer terug naar basic koken. Snel, simpel, gezobd en lekker.

      Verwijderen
    2. Ja dat is zo. Maar daar is niks mis mee hoor. Vergelijk jezelf met mensen die het minder hebben...

      Verwijderen
    3. Niet als kritiek bedoeld, maar daar ben ik het zo enorm niet mee eens! Intussen heb ik het financieel beter maar ik heb ook magere jaren achter de rug. Er is zoveel variatie mogelijk, daar is wel creativiteit voor nodig en beetje inzet om met weinig veel te kunnen doen. Een gebrek aan variatie is in mijn ogen dan ook niet aan het kleine budget te wijten maar wel aan een gebrek aan kennis wat er allemaal mogelijk is. Feitelijk eet ik met mijn ruimere budget nu niet anders dan toen, wat je eenmaal hebt aangeleerd is lastig weer los te laten.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    4. Ik denk inderdaad dat er veel behoefte is aan recepten voor een smalle beurs. Of hoe verwerk ik dat restje door er iets aan toe te voegen. Ik maak wel eens goulash en houd dan veel saus over. Met een klein trucje maak ik er dan goulash soep van. Of ik verwerk de restant Chili in een taco door er meer paprika, maïs en wat sla aan toe te voegen.

      Verwijderen
    5. Kijk ook op de site bijstandsgerechten, voor recepten van anderen met een beperkte portemonnee

      Verwijderen
    6. Ik zou de meeste gerechten op de site bijstandsgerechten niet gezond willen noemen...

      Verwijderen
  10. Budgetteren is mijns inziens inderdaad het toverwoord. Sinds ik budgetten heb voor de verschillende posten, heb ik juist het gevoel van dat ik dat wel mag uitgeven. Dat geeft een gevoel van rijkdom. Voorheen altijd een soort van licht schuldgevoel; want ik moet toch zuinig zijn.
    Het begint wel met heel goed budgetteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De kaasschaafmethode lijkt mij ook wel een nuttig onderwerp. Vooral ook omdat ik lees dat het moeilijk vol te houden is volgens sommige reacties. Beginnen met minderen in plaats van stoppen is dan vaak een goede start.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoe doe je het als je partner bepaalde dingen/ merken persé wil. bijv bier/ wijn terwijl jij daardoor een zeer beperkt bedrag overhoudt? Met andere woorden; hoe overtuig je de rest van de familie?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zou fijn zijn! Wat ik naast budgeteren ook lastig vindt, is weten hoelang je alle papieren moet bewaren. Sommigen kunnen weg, andere moet je 3 jaar bewaren, weer andere 5 jaar....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik al wel eens iets over geschreven, misschien heb je er iets aan? https://www.geldnerd.nl/financien-op-orde-3-hoe-lang-moet-je-alles-bewaren/

      Verwijderen
  14. Meer door minder21 maart 2023 om 16:17

    Veel mensen zien met de papierwinkel door de bomen het bos niet meer. Ze bewaren daardoor alles maar kunnen hierdoor niets meer vinden. Dus wat bewaar je en hoelang en/of vervang je elk jaar door het nieuwste item.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Budgetteren is altijd interessant. Ik ben zelf fan van YNAB (You Need A Budget). Ik heb hun app niet want die vind ik te duur maar hun gedachtengang over budgetteren en omgaan met tegenvallers spreekt mij aan. Het is Amerikaans dus niet alles is toepasbaar maar het meeste wel. Heel benieuwd naar jouw tips. Wie weet geeft het mij ook weer nieuwe inzichten.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nee, geen behoefte, maar ik zal de blogs wel lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Budgetteren, vind ik lastig. Wat geef je waar aan uit, in procenten?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoe om te gaan met de sociale druk . Allltiiiid willen ze in een uitstapje zo veel geld uit geven .Ook al denk ik heel duidelijk geweest te zijn .En ik wil ook niet dat ze ze voor mij gaan bijlappen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel heekenbaar.
      Activiteiten of uistapjes zijn al snel te duur.
      Een thee of 2 op een terrasje red ik nog wel maar eten wordt een ander verhaal.
      En dan heb ik het niet eens over de grotere dingen.

      Verwijderen
    2. Inderdaad en dan voor mij willen bepalen en scheef kijken als ik wel geld uit geef aan een dure etherisch olie .Daar heb ik maanden plezier van. Niet van hier zitten met "wat "er bij en dan weer daar . En dat ik dan de meegebrachte boterhammen , voor ons beiden, weg kan gooien .

      Verwijderen
    3. Zo, anoniem dat is heel herkenbaar!
      Ik geef mn geld ook liever uit aan een etherische olie (zuivere tea tree doodt schimmels en bacteriën) en daar doe ik heel lang mee. Daar leg ik vaak ook wat voor apart met boodschappen zodat ik het niet in 1x voel (koop 20ml dat is goedkoper).
      En ik kies vaak voor natuurlijke medicatie. Is vaak duurder maar wel beter voor mijn lijf zonder alle nare bijwerkingen.
      Ik wil vooraf ongeveer weten wat de kosten zijn, want ik hou niet van dat soort verrassingen.
      Al geeft u al uw overige geld uit aan etherische oliën...het gaat anderen niets aan waar u uw geld aan uitgeeft.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.