donderdag 26 september 2024

Zorgpolis weer duurder in 2025

NOS: "Zorgverzekeraar DSW laat in 2025 de zorgverzekering met 9,50 euro stijgen. Daarmee komt de basisverzekering uit op 158,50 euro per maand."
Al jaren stijgt de premie van de basisverzekering. Volgens de directeur van DSW, kan het ook niet anders. De vergrijzing, de hogere loonkosten en nieuwe behandelmethoden maken dat er meer geld nodig is.
Babyboomers zoals ik, hebben meer zorg nodig. Gemiddeld gesproken dan. Er zijn ook vast en zeker mensen die zonder enige doktersbemoeienis 90 of 100 worden, maar daar hoor ik niet bij.

Aad de Groot, directeur van DSW, vindt het hele circus inmiddels onhoudbaar worden. In een interview in de Volkskrant, pleit hij voor een zorgpremie van 30 euro per persoon per maand en de rest zou inkomensafhankelijk moeten zijn en betaald worden via de belastingen. Dan heb je niet meer het gedoe met de 7 miljard zorgtoeslagen die nu per jaar uitbetaald moeten worden.
Het lijkt mij een goed plan, want ik denk, dat veel mensen met een laag inkomen die zorgtoeslag niet aanvragen doordat ze bang zijn dat ze het geld weer terug moeten betalen.

Ik betaal al jaren in november/december de hele premie voor het volgende jaar. Vorig jaar was de korting 1,5 %. De korting en de premie voor de aanvullende verzekering zijn nog niet bekend. Dus weet ik niet hoe hoog mijn korting is. Als die 1,5% korting blijft, zeker meer dan vorig jaar, doordat de premie hoger is.

Hoe ga jij betalen? Per maand, of net als ik meteen voor het hele jaar?

26 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad veel geld, maar aan de andere kant ben ik er altijd zo blij mee dat ik het betalen kan en mag. Niet alleen voor mezelf maar ook voor alle anderen om me heen. En inderdaad de ‘luxe’ mag er wel wat vanaf. Werd wakker geschud toen ik iemand in Duitsland naar t ziekenhuis moest brengen. Daar kwamen mensen ‘s avonds hun geliefden nog eten en drinken brengen, omdat je vanuit t zh net voldoende kreeg om niet dood te gaan aldus de persoon die ik weg bracht. Ook t bed was van voor de middeleeuwen. Buurvrouwtje die naast haar lag werd met kleren en al on bed gelegd en moest wachten totdat haar familie de volgende dag kwam om te douchen en om te kleden. Er was op t hele ziekenhuis maar 1 receptioniste die alleen Duits kon en geen Engels of Nederlands verstond. Bedacht me dus dat al die luxe in NL een prijskaartje heeft en dat we die echt met zijn allen moeten betalen. Is alles wel zo nodig of kan t minder? Daarnaast denk ik dat er serieus eens gekeken mag worden naar de levensverwachting van mensen en de hoeveelheid medicatie die er nog in mensen gestopt wordt. Sommige behandelingen worden aan baby’s niet gegeven want te duur terwijl iemand waarvan we weten dat die stervende is nog allerlei levensverlengende medicatie krijgt en de complete trucendoos wordt opengetrokken. Maar tot nog toe ben ik dus blij dat ik t betalen mag…
    Geldover

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Poeh, een heftig verhaal over dat Duitse ziekenhuis! Het opgenomen zijn in een ziekenhuis lijkt me vooral erg naar voor mensen die geen familie of vrienden in de buurt hebben die aanvullende zorg kunnen leveren. Wat moet je dan?

      Verwijderen
    2. Dit verhaal klopt helaas.
      Als je hulp nodig hebt bij en eten/drinken en wassen dan mag familie dat doen. Zorgpersoneel doet dat inderdaad niet.

      Verwijderen
    3. Dan toch niet overal in Duitsland. Mijn zwager kwam onverwachts in Freiburg in het ziekenhuis en kreeg prima zorg, eten en hulp bij douchen etc. Ook spraken meerdere mensen er engels. Misschien regiogebonden?
      Groet, G

      Verwijderen
  2. Ik betaal ook alles aan het begin van het jaar. Ooit kreeg je dan wat korting, maar ik kan me niet heugen dat dat de laatste twee of drie jaar het geval was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net als Geldover (anoniem van 7,54) ben ik enorm blij met wat allemaal kan in Nederland. Toen ik een zwerende vinger had werd ik op zaterdagavond nog geopereerd, zonder die zorg zou ik nu mijn vinger kwijt zijn geweest.
    Ik betaal per maand en heb zowel voor tandarts als aanvullende verzekering een hoge verzekering en haal dat er ook goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit schreef KBO Brabant over de ZVW
    Het maximum van de inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet premie ( 5,26%) wordt in 2025 met €4.236 verhoogd naar € 75.860. Die premie wordt feitelijk betaald uit het netto inkomen door gepensioneerden en ZZP ers. De max premie is dus €3.990. Meer dan de "gewone" premie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik betaal natuurlijk wel meer dan alleen de premie van de zorgverzekering en aanvullende verzekering, naast die premies betaal ik via de belastingdienst premie zorgverzekeringswet (in 2023 €1.734,- ) en eigen risico zorgverzekering dat ieder jaar helemaal opgaat (€375 bij DSW) Totaal in 2023 €4.180,84.

      Verwijderen
  5. Sinds de rente op spaargeld gestegen is, betaal ik per maand.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb door die gestegen spaarrentes ook twijfels of ik de zorgpremie in 1x ga betalen.

      Verwijderen
    2. De dsw korting gaat 1,5% bedragen. Rente bij ASN is tot 25.000 1,75%. Daarboven 0,55%.

      Verwijderen
    3. Wat is het voordeel van per maand icm rente?

      Verwijderen
  6. Vergeten te melden: ik betaal ook per jaar. Geen zorgtoeslag. De enige korting. Erg blij met DSW. Geen aanvullende verzekeringen. Drie keer per jaar naar de mondhygieniste.
    Zij is tevreden over de Turkse tandarts. Het is anders, maar wel goed. De tandarts bevestigd dit. Ze maakt zich zorgen dat ik later geen geld heb voor tandarts enz.
    Ik maak me zorgen over de geldhonger van de ECB en de pensioenwet. Dat Omtzigt de wijzigingen in de pensioenwet te sloom doorvoert. De ruzie in de tweede kamer. De overheid is er niet voor de burger.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik betaal altijd jaarlijks en spaar daar maandelijks voor. Nu de korting omlaag gaat en de rente omhooggevallen, kies ik daar misschien niet meer voor. Maar mijn potje voor volgend jaar is wel weer bijna vol. Dat vind ik wel prettig!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik betaalde het tot nu toe per jaar door in de loop van het jaar te sparen.
    Helaas dit jaar de auto total loss bij een kop staart botsing, dat was financiële pech. Nu twijffel ik, omdat ik graag een flinke buffer heb. Het is voor twee personen ongeveer €3500.
    Maar nu ik ziek geworden ben en geholpen wordt ben ik hartstikke dankbaar voor onze gezondheidszorg!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik betaal per maand, het wordt ingehouden op mijn salaris als ik bij deze zorgverzekering blijf. Tot nog toe was het de goedkoopste met de best passende dekking, maar in december ga ik dat natuurlijk weer opnieuw beoordelen.
    Het maakt te weinig verschil of ik per maand of per jaar betaal, het meeste betaal ik toch via de belasting want dat is vele malen hoger dan de premie per maand direct aan de zorgverzekering.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij betalen per maand en hebben geen aanvullende verzekering. Tot nu toe maken wij gelukkig nauwelijks gebruik van zorg. Alleen de medicatie voor allergie (neusspray) kost mij steeds extra vanwege eigen bijdrage in de kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben via de gemeente verzekerd voor zorg. Ik betaal nú zo’n €240,- per maand inclusief eigen risico. Hierdoor ben ik beter verzekerd dan als ik zelf een zorgverzekering zou moeten afsluiten. Ik kan nu nl. gebruik maken van de Bijzondere bijstand voor steunzolen, extra fysiotherapie, een bril enz. Ben je “gewoon” verzekerd voor het laagst mogelijke bedrag dan kun je in mijn gemeente geen gebruik maken van de Bijzondere bijstand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas is dit niet in elke gemeente zo.

      Verwijderen
    2. Ja, dat is het nare van gemeentebeleid. Niet iedere gemeente heeft hetzelfde beleid en kan dezelfde ondersteuning hierin bieden. Hierdoor is er rechtsongelijkheid ontstaan.

      Verwijderen
    3. Kan iedereen dan zich via de gemeente verzekeren?

      Verwijderen
    4. Ik neem aan dat deze regeling voor de minima bedoeld is.

      Verwijderen
    5. Nee Lot, gelukkig niet.
      Ik geloof dat het 120% van de bijstand is wat je aan inkomen mag hebben. Vakantiegeld moet je ook meerekenen.

      Verwijderen
  12. Ik betaal in een keer. Ik zou ook voorstander zijn voor een inkomensafhankelijke premie, ook al zou dat voor mij wat duurder uitpakken waarschijnlijk. Maar vind dat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, zo blijft alles betaalbaar voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb al die jaren ook geen aanvullende verzekeringen. Ik heb het gevoel dat ik daardoor veel geld uitgespaard heb. De regel is altijd: als je het kunt betalen, is verzekeren duurder. Bovendien bespaar je meestal maar erg weinig, de premies zijn nogal hoog. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.