maandag 6 januari 2025

Archieven 2e wereldoorlog open, of toch niet?

De archieven met heel veel gegevens over mensen die fout waren tijdens de Duitse bezetting zouden open gaan. Je zou thuis, achter je eigen PC of laptop kunnen uitzoeken wie je familieleden in de onderduik verraden had(den) en hoeveel geld dat opgeleverd had.  Ik heb het dan over het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.
Je zou er achter kunnen komen dat je hele familie, opa's, oma's, oudooms en tantes massaal lid waren van de NSB en dat tot in 1945 bleven. Terwijl je helemaal van niets weet.  Want logisch dat dit verzwegen werd.
Doordat er te veel privacygevoelige gegevens zouden worden prijsgegeven, is dat online gaan niet doorgegaan. Je kunt alleen op zoek in de archieven zelf. Ik heb begrepen dat je daar op een computer wel kunt zoeken op namen van bijvoorbeeld in kampen omgekomen familieleden, maar foto's maken mag niet en ook mag je geen stukken kopiëren of zo. Alleen ter plekke inzien mag.

Voor zover ik weet, was er niemand in mijn familie "fout" in de oorlog. Niet aan moeders kant en niet aan vaders kant. Maar als er informatie verzwegen is, dan weet ik natuurlijk van niets.
En dan komt de vraag: zou ik willen weten of oudoom Gerben, oudoom Pieter, oudoom Cornelis, oudoom Jacob, oom Jan, of misschien (oud)tantes collaboreerden met de bezetter? Of mijn grootouders? Alle grootouders waren lid van de SDAP Politiek gezien stonden ze mijlenver af van de NSB, dus het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze warme banden onderhielden met de bezetter. Een aantal ooms en tantes waren ook echt te jong en was er sowieso sprake van wat de Duitsers noemen die Gnade der späten Geburt (bondskanselier Helmut Kohl in de jaren 1983/1984), oftewel de genade van de late geboorte.

Mocht het toch zou zijn dat er één of meer verre familieleden fout waren, zou ik dat dan willen weten?
Ik denk het niet, want wat moet ik met die wetenschap?

PS
Naar aanleiding van reacties
Ik heb in het verleden een uitgebreide stamboom gemaakt van de voorouders van mijn dochters. Niet alleen die van mij, maar dus ook die van hun vader. In sommige gevallen gaat die stamboom terug tot in de 16e eeuw, maar is in ieder geval volledig over de periode 1940 - 1945.
Ik heb nu op de site oorlogvoorderechter.nl  alle namen van mijn mannelijke familieleden ingevoerd, ook van oud-ooms, maar niemand gevonden.
Ook voerde ik alle namen van mannelijke familieleden in van wijlen mijn partner en dan vind ik 1 oudoom van mijn partner, een broer van zijn opa. Ik weet dat de opa, dus de overgrootvader van mijn dochters, voor de oorlog lid was van de NSB. Daarom verbaasde deze uitkomst mij niet. Er bestaat dus een onderzoeksdossier, wat niet wel zeggen dat deze man inderdaad destijds schuldig is bevonden aan een vergrijp of meerdere vergrijpen.
Ik ga nu ook de vrouwen nog na, maar ik verwacht niet dat daar iets uit komt, maar ik ga het zien!

14 opmerkingen:

  1. Dag Aaf,
    Op oorlogvoorderechter.nl kun je wel degelijk namen en evt. andere zoekcriteria invoeren. Je kunt dan alleen zien óf er ooit onderzoek is gedaan naar iemand. De bijbehorende stukken zijn (nog?) niet online in te zien, Er staat alleen informatie in over personen die inmiddels zijn overleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In mijn geboortedorp werd mij verteld wie fout waren en wie niet. Ook dat het gezin in de kelder zat met een net gedekte keukentafel liever nooit meer oorlog

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het weten van "foute "voorouders zou misschien bepaald gedrag,veroorzaakt door het zware geheim kunnen verklaren

    BeantwoordenVerwijderen
  4. “Wat moet ik met die wetenschap”, zeg je. Ik heb wel aan stamboomonderzoek gedaan en ontdekt dat in mijn familie drie Duitsers zijn. Van ver voor de oorlog uiteraard. Maar wat moet ik met die wetenschap? Wat je ook kunt zeggen van geschiedenis. Terugkijken levert bv inzicht op in je familie. Maar wat heb je aan dit soort inzichten? Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je kan, Met een afspraak de stukken bekijken in Den Haag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik weet het van één, inmiddels overleden, familielid, dat na de oorlog daarvoor een gevangenisstraf heeft uitgezeten. Het familielid heeft zich daarna nooit meer door zo'n waan laten meeslepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou nee. Doe maar wat moeite. Gezien de extreme gewoonte in Nederland om met een vingertje te wijzen zou het zomaar kunnen dat het in de vijfde generatie of zo nog na gedragen gaat worden. Kinderen van hebben al genoeg geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb er drie in de familie, 3 Broers van mij Opa

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het erg boeiend om te weten hoe mijn voorouders waren en wat ze al of niet gedaan hebben. Het is geschiedenis en uit het verleden kunnen we veel leren. Verantwoordelijk voor de daden van mijn voorouders ben ik niet maar ik denk wel dat ik ze dan beter gaat begrijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij mij is het andersom...er isnet een Stolperstein gelegd voor mijn oom, die ik nooit gekend heb, voor uitzonderlijk moedig gedrag tijdens de oorlog, wat hem zijn leven gekost heeft. Vermoord op 22 jarige leeftijd in een concentratiekamp in Duitsland. Het heeft mij nog meer doordrongen van het feit niet klakkeloos met de massa mee te lopen.
    De andere kant van de familie is gedeporteerd op 3 na, dus weinig kans dat daar NSBers bij zitten. Deze familieomstandigheden hebben mij zeker gevormd. Ik ben altijd op mijn hoede en klaar om te bewegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik weet wat er ongeveer gebeurd is in de familie van mijn vader, maar zou het graag bevestigd (of ontkend) zien uit officiele bron. Er waren 9 kinderen waarvan de oudste werd geboren in 1910. In die familie was het altijd ruzie. De oudste ging naar Duitsland na de oorlog en, hoewel uiteindelijk verzoend, kwam maar zelden in Nederland. Toen mijn ouders gingen trouwen kwam de pastoor op bezoek en raadde dit huwelijk af huwelijk af, meerdere tantes en een oom mochten niet in het onderwijs werken (vanwege associatie of medeplichtigheid?) Twee ongehuwde tantes die samen woonden op hun oude dag "mochten" (naar hun zeggen) niet bij de bowling club, een van die twee tantes (toen in een verzorgingshuis) kon geen aansluiting vinden bij diverse bewoners vanwege haar achternaam..... Persoonlijk zou ik graag het naadje van de kous weten want dan zou ik de familie omstandigheden beter kunnen begrijpen. Ik heb gelukkig een uitstekende stamboom.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik weet erg weinig over mijn voorouders en eerlijk gezegd heb ik er ook geen interesse in. Het is ook nog nooit in me opgekomen om de stamboom te maken/op te zoeken. Ik heb mijn opa en oma gekend en mijn overgrootvader aan de kant van mijn vader. Aan de kant van mijn moeder kende ik mijn oma. En dat was het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zowel in de familie van mijn vader als in de familie van mijn moeder was al stamboomonderzoek gedaan. Ik had dat alles op papier. Toen veel bevolkingsregisters en andere registers gedigitaliseerd werden, heb ik daar gebruik van gemaakt, ikzelf heb dus nooit een archief van binnen gezien!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.