dinsdag 11 juni 2019

Grijze haren!

Sinds ik in de menopauze ben, groeien er op mijn bovenlip en kin dikke haren. Niet heel veel, je kunt niet van een baard of snor spreken, maar zo hier en daar groeit haar. Dat had ik vóór de overgang niet, maar daarna wel!  Ik trek de haren uit met een pincet, zodat mijn gezicht niet ontsierd wordt met die "rare" haren. Het waren altijd dikke donkere haren, vrijwel zwart.  En weet je wat het rare is? Sinds kort zijn die haren ineens grijs! Ik had al grijze haren op mijn hoofd en nu dus ook in mijn gezicht!

Mijn moeder en háár moeder hadden helemaal geen haren op bovenlip en kin, die haargroei heb ik waarschijnlijk van mijn vaders kant. Mijn oma, de moeder van mijn vader, had vrij veel haar op bovenlip en kin, zij gebruikte een scheerapparaat. Ook was zij op haar kruin vrijwel kaal! Ze had, net als ik, toch al vrij weinig en dun haar en dat viel op de kruin uit!
Ik hoop echt dat ik dat niet krijg!

Hoe kom je als vrouw aan kaalheid en haargroei op plaatsen waar dat bij een vrouw meestal niet groeit? Waarschijnlijk door iets te veel mannelijke hormonen, of te weinig vrouwelijke? Zoiets vermoed ik. Mijn oma had en ik heb een appelfiguur,  een niet heel vrouwelijke vetverdeling op de romp. Dat zal er ook wel mee te maken hebben.

En nu heb ik dus grijze gezichtsharen. De haren zijn een stuk dikker dan op mijn hoofd. Ik zou willen dat ik zulke dikke haren op mijn hoofd had. Ik ruil mijn dunne hoofdhaar graag in voor wat dikkere haren!
Maar goed, met mijn "snor" en "baard" valt goed te leven. Ik epileer en soms scheer ik, dat laatste  op plekken waar ik met het pincet niet zo goed bij kan of die ik niet goed kan zien, maar met mijn vingertoppen wel kan voelen, bijvoorbeeld in de hals.


16 opmerkingen:

 1. ja, hormonen. vervelend maar niet veel aan te doen. er zijn wel apparaatjes waarmee je ze makkelijk kunt epileren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is toch wel zuur dat de haren dan net groeien waar je ze liever niet hebt! In plaats van dat ze lekker op je hoofd gaan zitten! Volgens mij is het inderdaad puur hormonaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn schoonzussen hebben na de overgang ook behoorlijk wat haargroei in het gezicht gekregen. Ze zijn beiden lang en aan de zware kant. Ikzelf ben 174 en weeg ongeveer 70 kilo en heb ‘slechts’ 1 haar in mijn gezicht die telkens terug komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op 2 plaatsen een soort moedervlek en op beiden een mooie zwarte haar. Gelukkig voel ik ze snel als ik gezicht insmeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent niet de enige. Alles is begonnen te hangen, wel al voor de overgang, behalve mijn wenkbrauwen, die begonnen verticaal naar boven te groeien. Ook van die lange haren. Ik bekijk het allemaal maar met een beetje humor !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja,mijn kapster knipt tegenwoordig ook mijn wenkbrauwen bij!

   Verwijderen
  2. Wenkbrauwen epileert men.

   Thea

   Verwijderen
 6. Gelukkig heb ik geen last van gezichtsbeharing.Ik ben 1.70 en echt te dik maar dat vet is verdeeld over mijn lichaam.Vrouwen in mijn moeders familie hadden allemaal baard en of snor na hun 60ste.In mijn vaders familie kwam dit niet voor.Heb trouwens ook weinig hoofdhaar, jammer genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken het probleem jammer genoeg! Ik heb sinds de menopauze echt last gekregen van ‘mannelijke’ haargroei. Niet alleen in mijn gezicht, maar ook op armen en benen. Zo langzamerhand ben ik veel tijd kwijt om glad te blijven. Vind het elke keer een vervelend klusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja die overgang brengt wat teweeg,vroeger gratenmager en nu,een hap lucht groei ik al van,hier en daar verdwaalde donkere haar,die we te lijf gaan,heb eigenlijk maar 1 voordeel v d overgang haha,mijn steile haar geeft nu ineens krullen,dan zeg altijd,bedankt mam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. My God, daar schrijft men toch niet zo openlijk over.

  Mira.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waarom dan wel niet? Moet de buitenwereld de indruk hebben dat mensen volkomen perfect zijn? Volgens mij heeft een flink deel van de oudere vrouwen enige gezichtsbeharing. Het lijkt me tamelijk normaal.

   Verwijderen
 10. Oh my kap met scheren en laat harsen een vrouw met stoppels brrrrrrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waarom is een vrouw met stoppels brrrrrrrrr en een man met stoppels OK? Of moeten mannen ook harsen?

   Verwijderen
  2. Ja daar heb je feitelijk wel een punt hoor, maar het is zo onelegant. Een vrouw is een vrouw en een man is een man. Dat.
   Maar ik leg me er bij neer dat ik je niet over kan halen.

   Verwijderen
 11. Een vrouw hoort een zachte gladde huid te hebben, dat is vrouwelijke schoonheid. Een man hoort een ruige huid te hebben en stoppels horen daarbij, dat is mannelijkheid. Probeer niet man en vrouw over 1 kam te scheren. Dit is zo’n doorgeslagen onzin. Er is verschil en dat is de natuur punt!

  Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.