vrijdag 21 februari 2025

Opnieuw begonnen met Spaans leren

Volgens wetenschappers is het heel goed voor hersenen van ouderen om iets nieuws te leren, bijvoorbeeld een taal. Iedere dag oefenen zorgt er voor dat je geheugen gestimuleerd wordt.
Prima voor mijn brein dus! Zo staat het hier:
In juni is de eerste cursus Engels voor gezond ouder worden van start gegaan bij het Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen . Uit recent onderzoek blijkt dat het leren van een vreemde taal het ontstaan van dementie en Alzheimer kan vertragen en gevoelens van depressie op latere leeftijd kan voorkomen of verminderen. Om dit verder te onderzoeken is het Bilingualism and Aging Lab ( BALAB ) bij de RUG opgericht waar Seyit Gök, sectiehoofd Engels bij het Talencentrum, deel van uitmaakt. Toen hij tijdens het onderzoek de positieve effecten van de taalcursus op de deelnemers zag, besloot hij het onderzoek in de praktijk te brengen door taalcursussen aan te bieden aan mensen van 60 jaar en ouder.

Heel lang geleden, in schooljaar 1977/1978 ging ik naar de avondschool en leerde een jaar Spaans op Havo-niveau. Van de kennis die ik toen opdeed, was na jaren weinig meer over. Een enkel woordje, maar niet echt veel.

Mijn oudste dochter vond het voor mij een heel goed idee om door middel van het leren van talen mijn hersenen te trainen. Lang geleden al. Bijna 5 jaar geleden, in coronatijd, oefende ik intensief op Duolingo.
Dat is een gratis app waarmee je op je computer talen kunt leren. Destijds leerde ik Engels-Spaans, Engels -Frans en Engels-Duits en een begin van Italiaans. Dat is na corona weer verwaterd en na verloop van tijd deed ik helemaal niets meer.
Tegenwoordig kun je vanuit het Nederlands Spaans leren, Duits en sinds kort ook Italiaans. Vanuit het Nederlands een vreemde taal leren is voor mij een stuk aantrekkelijker dan vanuit het Engels.
Is het helemaal gratis?
Ze hebben liever dat je betaalt, maar dat hoeft niet, het kan ook gratis, dan zit er reclame op.

Ik ben sinds ruim een week weer begonnen met Spaans en ik merk wel dat mijn hersenen wat stoffig zijn geworden. Het is best lastig een woord dat ik nog niet kende echt te onthouden. Als ik het Spaanse woord zie of hoor, weet ik wel wat het in het Nederlands betekent, maar op vanuit het Nederlands het Spaanse woord te reproduceren, dat valt me nog helemaal niet mee. Dat kon ik 47 jaar geleden een stuk beter!
Maar ik oefen nu iedere dag en ik hoop dat het inderdaad goed is voor mijn brein.
Het is in ieder geval ook leuk om te doen1


12 opmerkingen:

  1. Succes.
    Ook DuoLingo geprobeerd en naar Spaanse les geweest ‘s avonds in de buurt.
    Toch was na twee jaar niet overwinteren mijn Spaans beroerd. Ik hoop maar niet dat dit de eerste tekenen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een andere taal leren heb ik geen zin meer in. In 1972 half jaar op Mallocca gewerkt en toen via LOI schriftelijke cursus gedaan en samen met de praktijk lukte dat heel aardig. Spaans is gramaticaal niet zo moeilijk, weinig uitzonderingen.
    Ik doe wel elke dag zowel engels als nederlandse testjes, krijg een e-mail met 4 vragen en dat kan op 3 niveau's. En een taalpuzzel van het NRC.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat je dat doet!
    Ik neem regelmatig een engels boek mee uit de bieb, om zo mijn kennis op peil te houden. Af en toe moet ik woorden opzoeken, die ik niet ken.
    Geen zware literatuur maar iets wat fijn leest. Bv Jody Picoult, aanrader! Als dat nou ook mijn grijze massa in betere conditie houdt...
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk Aaf! 'Use it or lose it,' gaat het Engelse gezegde, en wellicht is er ook een Spaanse variant ; ))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk, vorig jaar ben ik ook met Spaans begonnen bij Duolingo maar toen was het nog in het Engels, dat heb ik laten versloffen. Ik wist niet dat het nu ook in het Nederlands is, ben meteen opnieuw begonnen. Ella.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk, mijn man doet Duo lingo frans-nederlands en ik wilde graag spaans maar heb het niet gedaan omdat het alleen in engels- spaans was. Nu ik van jou hoor dat het ook in in het nederlands beschikbaar is ga ik het proberen. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Alhoewel mijn Engels redelijk goed is ben ik een half jaar geleden toch weer met een cursus Engels via Duolingo begonnen. Ook lees ik de laatste jaren veel Engelse boeken!
    Mijn kleinkinderen in Australië zijn, net als vroeger hun moeder en oma, snelle praters en ik kan hen niet altijd volgen. Het Australische accent maakt het ook wat moeilijker.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Al baat het niet toch schaadt het niet. Ik ben voor de zoveelste keer mijn Duolingo cursus Spaans aan het verslonzen. Hier staat echter tegenover dat ik ik me in mijn jonge jaren heb ondergedompeld in Frans, Duits en Engels. In een handomdraai schakel ik van de ene taal in de andere. Ik lees ook veel in die talen. Denk nu niet dat ik aan het opscheppen ben. Het menselijke brein is enorm elastisch en intelligentie heeft daarmee niet alles te maken. Omstandigheden wel.
    Momenteel lees ik een boekje door een Albert Costa, een Anglo/Spanjaard/Catalaan, een academicus die dit feit aan de hand van zijn boek "The Bilingual Brain" aantoont. Zo denk ik bv hoofdzakelijk in het Engels maar val terug op mijn plat Brabants zodra ik voet zet in Nederland! Mijn kleindochters in Bilbao (Baskenland in N. Spanje) zijn. nu 7 en 11 jaar oud. Zitten op een Baskisch talige school maar zijn ook omringd door Spaans. Spreken thuis hoofdzakelijk Engels, maar Baskisch met Oma en Spaans met Opa! En ze komen ook iedere schoolvakantie bij Oma in Londen logeren. Op jonge leeftijd zijn de menselijke hersenen elastisch en dit bewijst hij aan de hand van meerdere voorbeelden. Een voorbeeld is dat van Chinese kinderen die in het Westen werden geadopteerd op 3-jarige leeftijd. Toen die als tieners hun geboorteland bezochten waren ze hun moedertaal volkomen vergeten. Maar da Costa komt ook aan met andere voorbeelden waaruit wij als meertalige ouderen troost kunnen plukken. Deze groep mensen, zo toont onderzoek aan, valt gemiddeld 4 jaar later ten prooi aan seniliteit dan eentaligen!¬

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk! Ik doe al 455 dagen duolingo Deens en ook itaLiaans, houdt je mooi actief in je brein, ik ga binnenkort naar Zweden dus deed ik dat ook even maar dan raak ik echt in de war met Dueens.
    Ik betaal wel dan heb je meer spellen en opties en geen reclame, gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vind het wel moeilijker om na mijn zestigste nog een taal te leren. Hoewel ik goed Duits en Engels spreek en ook boeken in deze talen lees, lukt het verbeteren van mijn Frans niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ook ik leer talen via Duolingo: Oekraïens en Italiaans, vanuit het Engels. Nieuwe talen voor mij. Daarnaast doe ik Frans als een soort opfriscursus, ook vanuit het Engels. Ik ben jarenlang docent Engels geweest, dus dat Engels is geen probleem. Italiaans is voor mij goed te doen, Oekraïens daarentegen is een echte uitdaging.
    Maar enorm leuk!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.