vrijdag 28 maart 2025

Besparingstip: gratis wilde groenten.

In je tuin en in de vrije natuur kun je eetbare wilde planten vinden.
Helemaal gratis groeit er van alles in je tuin en in bossen, parken en nog veel meer.

Paardebloem

Welke planten zijn eetbaar?
Brandnetels en paardebloemen zijn waarschijnlijk bij iedereen bekend, maar ook andere planten zijn eetbaar:
Ganzenvoet
Grote en smalle weegbree
Veldzuring
Zevenblad
Vogelmuur
Witte dovenetel
Witte en rode klaver
Look zonder look

Ik heb alle planten gelinkt naar wikipedia, waar je uitgebreid over deze planten kunt lezen.


Ik vond een site waar je een lijst kunt vinden van veel voorkomende eetbare wilde planten, klik daarvoor hier.
Let goed op dat je geen planten haalt van mogelijk vervuilde grond en eet alleen planten waarvan je zeker weet dat het niet iets anders is. Want één ding is zeker, giftige planten zijn NIET gezond.
Ook planten uit wegbermen zou ik zeker mijden vanwege de uitlaatgassen die daarop neerslaan.
Wat ik zelf regelmatig eet: ganzenvoet, zevenblad en paardenbloem.
Foto boven: paardenbloem
Foto beneden: look zonder look
Bron foto's: wikipedia
Look-zonder-look
Misschien overbodig, maar toch: ook wilde groenten moet je goed wassen en gebruik geen groenten van weilanden waar vee graast.

Ook eetbaar en gratis bij groenten die je koopt:
het blad van radijs,
het loof van de wortel
het blad van de bloemkool

18 opmerkingen:

  1. Vorig jaar deed ik mee aan een wildplukwandeling en daar heb ik heel veel van geleerd. Je gaat toch op een andere manier naar de natuur kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook gratis, je aardappelen en wortels, komkommers niet schillen en wil je dat toch gebruik die schillen dan om bouillon van te trekken. En vergeet van kolen ook de stronken niet die kun je kleingesneden ook eten in sauzen en soepen.Net als het rauw eten van bepaalde groentes ,waardoor je niet alleen alle voedingstoffen behoud, maar je ook minder nodig hebt van een groente.Je wilt niet weten hoeveel geld je bespaart door dit te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel voor de tip Aaf. Wat is er eigenlijk veel te eten in de tuin! En zevenblad hebben wij veel ; )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik eet ook al jaren de stronken van de broccoli. Snijd ik in blokjes en kook of wok ik mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de omgeving van oranje landbouwgronden moet je zeker niet plukken.
    In bossen en velden waar mensen met honden lopen ook niet.
    In gebieden waar vossen gesignaleerd zijn, pluk niet.
    In de buurt van woonwijken pluk niet ivm de vele katten.
    Gif en bacteriën spoel je niet zomaar weg!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bedoel je met oranje landbouwgrond?

      Verwijderen
    2. Daar kan ik een antwoord op geven: De graslanden worden oranje doordat het gras wordt doodgespoten met het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, vooral bekend onder de merknaam Roundup. Glyfosaat is al lange tijd omstreden, maar in 2023 is desondanks besloten dat het middel in de EU de komende 10 jaar nog gebruikt mag worden in de landbouw.
      Bron: Natuur en Milieu Drenthe

      Verwijderen
    3. @Thea, ik ben geboren en getogen op het platteland en woon er op mijn 81e nog steeds, maar wat zijn 'oranje landbouwgronden'. Ik geef meteen toe dat kleuren onderscheiden niet een eigenschap van me is die erg in het oog springt, maar oranjeachtig zie ik nog wel. Je zult er ongetwijfeld een goede verklaring voor hebben en die zou ik graag willen weten.

      Verwijderen
    4. O, op die manier. Ik heb dat nooit als oranje gezien, maar meer geel. Er wordt heel wat gif gespoten op sommige akkers inderdaad. Het beroerde is dat we die gewassen later ook gewoon weer eten....

      Verwijderen
    5. Met het doodspuiten van, met name weiland met glyfosaat ben ik wel bekend, ik heb dat nooit als oranje ervaren, maar gewoon als dood en dor gras wat je na een paar dagen overhoudt. Zover ik weet wordt er alleen met glyfosaat gespoten bij windstil weer, want het werkt via het blad op de plantenwortel en bij winderig weer zal het ook de naburige percelen besmetten.
      Glyfosaat is inderdaad omstreden, maar zonder prijsverhogingen voor de agrarische sector zal het nog wel nodig blijven, omdat de opbrengsten voor die sector niet echt groot zijn. Om een range aan te geven; in de supermarkt zijn de prijzen het drie- tot zevenvoudige van wat de producent ervoor krijgt.

      Verwijderen
    6. @Willem
      Zuinigaan heeft het antwoord al gegeven. Gisteren reden we van Emmen naar Hoogeveen en we fietsten vanaf Zweeloo naar Erm via Diphoorn. Verschillen landbouwpercelen waren oranje gekleurd. Puur gif!

      Verwijderen
  6. Ik vind de aandacht voor wildplukken wel grappig; mijn vader, geboren in 1916, vertelde me eens dat hij als kind er vaak op uitgestuurd werd om 'spul' te plukken als het varkensvoer gekookt werd. Dat 'spul' bestond uit onder andere melde (ganzevoet), brandnetels, 'mier' (vogelmuur), paardebloemen, weegbree, 'zoerblad' (zuring) en nog wat planten waarvan hij de naam niet meer wist. Dat was dus eigenlijk de groente die de varkens kregen. Opvallend is dat veel van die planten ook in het lijstje staan bij dit blog.
    Wat ik tot voor een paar jaar geleden nog niet wist is dat het veelgeroemde quinoa een volle neef of nicht is van de ganzevoet.
    jong speenkruidblad (voor het gebloeid heeft) is ook lekker door een salade, heeft een licht peperige smaak.
    Een van de reacties heeft het er over dat wortelloof ook eetbaar is; ik gebruik altijd fijngesneden wortelloof om de worteltjes mee te garneren en ook, meestal tezamen met peterselie, in een vissausje.
    De stronkjes van broccoli gebruik ik ook altijd, maar omdat mijn vrouw niet van broccoli houdt maak ik het alleen als zij een dag op stap is met haar vriendin. De roosjes stomen en de stronkjes koken en dan eten zonder sausjes of andere poespas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies Willem, geen poespas! Ik rasp er soms een beetje nootmuskaat over, misschien al teveel poespas! 😉

      Verwijderen
  7. Op het ogenblik groeit er ook daslook. Heel lekker. Over ongeveer een maand bloeien ze met witte bloemetjes, die ook eetbaar zijn. Daarna zijn ze snel verdwenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van kontjes van spruitjes heb ik spruitjespesto gemaakt in de blender, boordevol vitamine C
    Sesam, knoflook en scheutje olijfolie. Was het smakelijk? Het was goed te doen. Drie dagen als broodbeleg. Toen werd het te oud.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. jonge onbespoten krooten blaadjes ook,nu eten we vooral de krootje,heel lang geleden werden ze juist om de blaadjes gekweek dus niet om het krootje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je kunt wilde planten ook goed in je tuin hebben en ze daar plukken. Toch wat veiliger dan op veel andere plekken. Ik beschouw veel aangewaaide planten daarom niet meer als onkruid.
    Een paar jaar geleden heb ik daslook in mijn tuin geplant. Heerlijk om daar pesto van te maken.
    Een heel handig boekje is ‘Eetbare wilde planten’ van oa S. Fleischhauer.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij ons groeit er nu volop kaasjeskruid, brandnetel en rucola (ja, rucola is hier min of meer onkruid). Kaasjeskruid heb ik ook in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.