woensdag 26 maart 2025

Vanuit Brussel ook het advies om een noodpakket in huis te hebben

Volgens de Europese commissie is permanente paraatheid nodig. We moeten minimaal 72 uren kunnen overleven bij oorlog, cyberaanvallen, rampen en pandemieën. Dat stond afgelopen maandag op de site van de Volkskrant
We zouden allemaal genoeg water, eten, medicijnen, batterijen en toiletartikelen in huis moeten hebben om de eerste dagen zonder hulp van buiten door te komen.

Wat kan er allemaal gebeuren?
Overstroming
Stormen, windhozen
Oorlog
Cyberaanval
Pandemieën
En waarschijnlijk nog wel meer, wat ik op dit moment niet kan verzinnen.

Door oorlog kan een combinatie van ellende optreden: door cyberaanvallen of bombardementen geen stroom meer, door stroomuitval werken de gemalen niet meer, waardoor er overstroming kan ontstaan.
Ik moet er niet aan denken, aan al die toekomstige ellende.

Ik heb al vrij veel spullen in huis, maar in hoeverre kan ik het ook gebruiken?
Er zijn hier voldoende toiletpapier, conserven, houdbare sojamelk en water, ruim 3,5 liter per dag tijdens die 72 uren. Als ik dat water tenminste alleen als drinkwater, om mee te koken en tandenpoetswater gebruik. Voor het doorspoelen van de toilet moet ik zorgen dat er emmers water uit een nabije vijver worden gehaald.
Ik heb voldoende kaarsen + aanstekers
Ik heb voldoende medicijnen
Er ligt in de keukenlade een noodfluitje
Er is een powerbank, een noodradio met lamp, een knijpkat en nog een lamp die handmatig opgeladen kan worden.

Er zijn ook hier spullen die oud of onvolledig zijn.
Ik heb bijvoorbeeld een grote zaklantaarn, nog van de millenniumwissel, toen men bang was voor uitval van systemen. Ik heb er al jaren niet naar omgezien.
Verder heb ik twee campinggasbrandertjes, waarop ik eten warm zou kunnen maken.
Ook het EHBO pakket heeft aanvulling nodig. Pleisters, snelverband om maar wat te noemen.

Die grote zaklantaarn onderwierp ik aan nader onderzoek. Die is door roestvorming waardeloos geworden. De roest bij de lamp wil er nog wel af, maar onderin, waar je niet bij kunt, maar waar de batterij wel contact moet maken, zit ook roest. Daar hoef ik niet eens grote D batterijen voor te kopen, die zaklamp kan zo de vuilnisbak in! Tijd voor een nieuwe, met Ledlampen.

De campinggasbrandertjes zijn bij nader inzien onbetrouwbaar. Ze zijn 45 en 35 jaar oud en het rubber dat de gastank moet afsluiten en moet zorgen dat het gas alleen door de brander naar buiten komt, is waarschijnlijk niet goed meer. Ik vind het riskant. In plaats daarvan ga ik een éénpits elektrisch kookplaatje aanschaffen. Voor als er geen gas is. Ik heb ook een magnetron en een oven, dus als er stroom is, kan ik eten warm maken. Mocht er geen gas èn geen stroom zijn, dan is het ook niet erg om koud voedsel uit blik te eten.

Dus dit zijn mijn nieuwe aanpassingen aan mijn noodpakket.
Heb jij je oude onderdelen van je noodvoorraad/pakket al eens kritisch bekeken?


36 opmerkingen:

  1. Ik kijk het elk jaar even na. Er wordt ook best wel regelmatig gebruik van gemaakt. Als ze met nieuwe internetkabels aanleggen weer eens een gasleiding of stroomleiding kapotrijden. En ook is al twee keer de waterleiding in de buurt stuk gegaan waardoor de hele wijk zonder water zat.
    Mijn zaklamp gebruik ik vaak, savonds is het hier donker in de buurt. Ik heb een heel kleintje in mijn jaszak, maar die geeft flink licht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een tijdje terug hebben wij eens kritisch gekeken hoe we noodsituaties het hoofd kunnen bieden. Wonend in het westen vind ik de scenarios van hoog water erg spannend. Op de site overstroomik van de overheid kun je zien hoe hoog het water maximaal bij jou komt als bv de dijken breken.
    Verrassend genoeg was dat bij onze woning 1 meter. Spullen naar de eerste etage brengen is dus genoeg.
    Goed informeren kan dus ook rust geven. Ons noodpakket staat op zolder en deels in de schuur (gasflessen) en is nagekeken. Alleen een echt goede zaklamp intbreekt nog.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mij opvalt is dat in Oekraïne, ook in de begintijd toen niemand voorbereid was op een inval, de mensen spullen deelden.
    Veel mensen hebben daar een keldertje met inmaak, er werden vuurtjes gemaakt en in een grote pot eten gemaakt voor de buren en vooral de oudjes, dieren werden opgevangen, dekens verzameld, plaats gemaakt in huis en kelder voor vluchtelingen. Degene die nog een vervoermiddel hadden gingen water en hout halen, ook voor de anderen.
    Kortom: misschien is het belangrijkste om in huis te hebben wel solidariteit en inlevingsvermogen.
    Ik had een tante die na de tweede wereldoorlog nog potten met vet over had, terwijl de kinderen op straat stierven van de honger, en als kind dacht ik toen ik dat verhaal hoorde: zo wil ik nooit worden. En nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben goed voorbereid, de mensen die weten dat ik voldoende heb zullen vast bij mij aankloppen want de meesten denken toch dat het zo'n vaart niet zal lopen, maar ik ga heus niet iedereen voorzien. (behalve als het kinderen betreft ) Ik ga wel kritisch kijken wie ik ga helpen mocht dat nodig zijn. Niet mensen zoals van de reactie van 8.03u. Ook niet mensen die altijd alleen aan aan voor zichzelf leven en nooit iets voor een ander doen.

      Verwijderen
    2. Moelijk. Ik had het er met een vriendin over. Wij zuinig doen en nadenken om dat allemaal wel te kunnen aanschaffen. Voorbereid te zijn. En natuurlijk dan ook wel om de echt afhankelijken denken . Maar moeten we er er dan ook zijn voor de laksen en degenen die nu zo hard bangmakerij lopen te roepen. Dat zijn degenen die dan ook hard lopen te gillen . Dan moet de overheid die dan maar gaan opvangen in een school gebouw of zo.? ? Droog brood eten. En niet kunnen wassen. Das dan de consequentie van geen eigen verantwoordelijkheid willen nemen.
      Ik vrees wel voor rellen. Als ik zie wat er zondags ochtend,s voor massa mensen al voor openings tijd voor de deuren van de super staan. Alsof ze al verhongeren. Niks meer in huis. Zo gewend om gelijk elke behoefte te kunnen gaan aanschaffen.
      Ik wilde om die reden wel een moestuintje. Totdat een buurman zei. Dan moet je ook containers om je tuin als een echte prepper. Ik wat moet ik met containers ? Anders word het geroofd. Moet je ook nog met een pijl en boog tussen je spruitjes en boontjes gaan zitten.
      Zelf twijfel ik nog tussen petroleum branders/ stelletje of een gas dinges. Denk nu dat petroleum beter is dan een gasbrander. Die afsluitingen kunnen inderdaad vergaan . Met een lont kan weinig mis gaan. Ik heb wel eens een zoom van een tshirt daar voor gebruikt in zo,n storm lantaarn. Gaf prima licht en warmte.

      Verwijderen
    3. Waarom doe je zo lelijk over mensen die misschien niet zo zuinig leven ? Ik snap dat niet. Jouw manier van leven is prima , je beter voelen dan een ander is niet zo ok.

      Verwijderen
    4. Huh, Mezelf beter voelen omdat we wel hebben moeten be_zuingen om dat alles aan te moeten schaffen . Onze verantwoordelijk hebben moeten nemen. En dan zouden we er voor anderen moeten zijn die daar bewust niet voor gekozen hebben. Vreemde redenatie.

      Verwijderen
    5. Ik snap jou wel, Goudsje. En mocht het zo ver komen dan voel je goed aan, wie je helpt, en wie niet. Is helemaal niets mis mee.

      Verwijderen
    6. De een kan meer missen dan de ander.
      Het was niet mijn bedoeling iemand te bekritiseren, ik wilde alleen een aspect naar voren brengen dat naar mijn idee nog wat onderbelicht is in deze discussie.

      Verwijderen
    7. @ Titia
      Daar ligt ook de kracht veel meer samenwerken ipv allemaal voor onszelf.

      Verwijderen
  4. Allemaal bangmakerij.
    Net als in de coronatijd we bang gemaakt moesten worden met stapels lijken op straat en doodskisten.
    Laat je niet gek maken, leef zo prettig en ontspannen als je kunt. Het leven op aarde is sowieso niet voor eeuwig, het duurt maar erg kort en verdoe je tijd niet met angsten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben niet heel angstig. Maar ik denk dat het gevaar van een nare cyberaanval of meerdere achter elkaar wel reëel is. En alles gaat tegenwoordig digitaal.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens! De zelfde angstporno waar we mee worden gebombardeerd als in coronatijd.
      Leef je leven, ècht voorbereiden kan niemand!
      Je zelf een weekje kunnen bedruipen is altijd fijn.
      Ik denk niet aan WW3, maar bij een stroom uitval ist ook fijn als je je kunt redden.

      Verwijderen
    3. Samengevat: je bent dus nu al een (sl)Aaf van het digitale systeem.

      Verwijderen
    4. Waarom noem je de afhankelijkheid van digitale systemen slavernij?
      Elektriciteit is overal voor nodig: verwarming, airco, koken, stofzuigen, pompen voor afvoer riolering, aanlevering van water, kassa's in winkels, voorraadbeheer in winkels, elektrische bussen, auto's, fietsen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het loopt tegenwoordig op stroom. Zijn we daardoor slaven van de elektriciteit?

      Verwijderen
    5. Bang gemaakt met stapels lijken en doodskisten? Wat bedoel je? Dat was gewoon het nieuws hoor.

      Verwijderen
    6. Deze mensen bedoelt goudsblom dus...
      Overigens is inderdaad wetenschappelijk aangetoond dat solidariteit groeit bij rampen, daar vertrouwen we dan maar op, gr.Marij

      Verwijderen
  5. Ik ben er niet zo bang voor, maar het is misschien wel goed om jezelf een beetje te kunnen redden. We zullen ons op de meeste vakken wel redden met wat we al in huis hebben. Wel hebben we onlangs flessen water gekocht en misschien koop ik binnenkort nog wel zo'n radiootje. Dan zullen we de 72 uur wel doorkomen.
    Maar als je niet standaard allerlei spullen in huis hebt dan kan ik me voorstellen dat je wat meer werk maakt van zo'n pakket.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 72u zou iedereen wel moeten lukken zou je denken.
      Volle koelkast en wat in de vriezer en klaar.
      Wat batterijen, zaklamp, medicijnen in voorraad, kaarsen, fonduebrander en je bent een heel eind.

      Verwijderen
  6. We hebben veel ingevroren voedsel, maar als je de vriezer maar 1x per dag opent, na goed nadenken wat eruit te halen, komt die de 72 ook wel door.
    We koken al op flessengas en hebben een sloot voor de deur en regentonnen, dus in "vuil" water zijn we voorzien. Ook hebben we een boiler met 80 liter dat kan na koken gebruikt worden als drinkwater.
    En er zijn vorige week ook batterijen die op de zonnepanelen kunnen worden aangesloten binnengekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kun je buiten de transformator om die ook 220 nodig heeft , aan die panelen koppelen ? Hoe dan ? ?

      Verwijderen
  7. Ik had altijd al wat dingen in huis in geval van stroomstoring of geen water. Zoals wat flessen water , eten wat ik desnoods koud kan opeten, een campinggas stelletje , lucifers en kaarsen,Maar echt grote uitgaves ga ik niet doen. Gewoon genoeg voor een aantal dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak me er niet zo druk om.
    De meeste dingen heb ik wel in huis.
    In de winter van 1978-1979 woonden we aan de zeedijk bij Zwarte Haan.
    We waren 6 weken ingesneeuwd.
    Maar omdat we buiten uit woonden hadden we altijd voldoende voorraad,en dat is nog zo.
    We hebben nog steeds de petroleumstellen,en petroleum.
    En bij stroom uitval maak ik me ook niet druk.
    Ik zorg dat de medicatie op orde is en verder maak ik me niet druk.
    Het komt toch altijd anders dan je verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een petroleumstel is handiger, want gas en elektra kunnen tegelijkertijd uitvallen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb inmiddels een petroleumstel maar betaalde voor 1 liter olie bij de Hornbacht € 7.50.
    Weet iemand soms een andere mogelijkheid om het ergens te kopen waar het iets minder prijzig is.
    Bij voorbaat dank.
    Groet van Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spiritusbrander is stuk goedkoper (zo'n ding wat je in een fonuebrander zet).
      En fles spiritus is iets van €1 ofzo

      Verwijderen
    2. Ik gebruik lampenolie van de Action voor mijn petroleumstel.
      Inge

      Verwijderen
    3. Misschien lampolie halen bij een super of een bouwmarkt, Lianne.

      Verwijderen
  11. Lianne , ik gebruik nog dagelijks mijn petroleum stelletje en daar doe ik gewone lampenolie in ,die koop ik meestal bij de action en ik meen dat ik de laatste keer daar rond de 3 euro per liter voor betaalde. Ik ben niet zo goed in prijzen onthouden ,dus ik weet het niet precies. Maar zal max 3,29 zijn geweest.
    Het voordeel van lampenolie boven peterselie is ook dat het reukloos is.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Peterselie moet zijn petroleum.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hartelijk bedankt voor jullie tip.
    Ik wist niet dat het met lampenolie ook kon.
    Nu nog een powerbank en dan komen we de eerste dagen wel door.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij zijn net begonnen een en ander te verzamelen, maar gaan het wel bij elkaar op een vaste plek bewaren, ergens boven. Grootste risico naast stroomuitval lijkt me hier wateroverlast, dus dan heb ik niet veel aan de standaardvoorraad in de keuken. En ik wil dan ook niet hoeven zoeken naar batterijen o.i.d. Ik doe er ook wat vermaak bij en een lekkere fles wijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk je even op de site overstroomik? Kan verrassend zijn. Groet, G

      Verwijderen
  15. Lees ook Hoefnix haar blog over dat iedereen de eerste dagen wel doorkomt, gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.