Mijn 1e partner, waarmee ik van 1973 - 1979 samenwoonde, woonde heel lang bij mij in de buurt. Ik moet eigenlijk zeggen, ik ben, na tussen 1979 en 2007 elders in de stad Groningen gewoond te hebben, terug gegaan naar de buurt waar we destijds samen woonden.
Hij is 15 jaar ouder dan ik, nu 87 jaar en hij was ondertussen toe aan een plek met meer zorg en hij heeft de woning na ruim 51 jaar verlaten. Vanaf de eerste oplevering tot aan november 2024 woonde hij in deze huurwoning.
Bij de woning was een diepe achtertuin en een ruime voortuin.
Die tuinen waren zijn lust en zijn leven. Hij kweekte allerlei bijzondere planten, er groeiden vooral inheemse planten, bomen en struiken. Een goed doordachte, heel groene tuin. Zeer goed voor vogels, insecten, egels en andere inheemse fauna.
Zo nu en dan ging ik bij hem op bezoek. Niet te vaak, want dan dacht hij dat ik hem terug wilde. Hij meende dat hij de relatie verbroken had en dat ik daar nog steeds verdrietig over was, terwijl het mijn besluit was geweest te vertrekken. En zo waren er wel meer misverstanden, maar daarover wil ik het nu niet hebben.
Het gaat mij om zijn tuin. Die ik prachtig vond.
En wat gebeurt er met zo'n tuin, bij een huurhuis?
Daar blijft niets van over.
Zowel voor als achter is er kaalslag gepleegd, er is niets meer van over. Ik ben er kort geleden weer eens langs gegaan, toen ik op mijn fiets een ommetje maakte.
Het ging mij aan het hart, die kaalslag. Geen boom en geen struik meer overeind. Alles wat mijn 1e partner met zorg geplant had, was weg!
Jammer, het ging mij aan het hart en was er verdrietig over.
Om mezelf te troosten bedacht ik dat hij er in ieder geval al die jaren wel veel plezier aan beleefd heeft, en dat kunnen ze hem niet meer afpakken!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 2 mei 2025
Kaalslag
Labels:
Vroeger

Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
20 opmerkingen:
Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Zonde van zo'n mooie tuin.
BeantwoordenVerwijderenHier is een wijk die de woningstichting gaat renoveren en daar hebben ze een actie gehouden. Je kon je opgeven voor een Tuinenstruindag, dan mocht je alles wat er nog stond eruit halen.
Mooie tegels, planten, struiken. Zo ging er toch minder verloren en werd er meer hergebruikt.
Wat een mooi initiatief!
VerwijderenWat zonde van zo'n tuin die waarschijnlijk helemaal in balans was.
VerwijderenBij ons in de buurt een mooie hoekhuis.. helemaal kaal gemaakt door woningstichting, er stond geen schutting maar mooie struiken als afscheiding. Nu zit er een buitenlandse vrouw met kinderen in.. vol in het zicht en alleen een waslijn..
BeantwoordenVerwijderenWat jammer inderdaad. Ik kan me voorstellen dat het je raakt om al dat werk verloren te zien gaan. Je gedachte dat hij er veel plezier aan heeft beleefd vind ik mooi.
BeantwoordenVerwijderenDe tuin is nu volgeplempt met tegels? Wij hadden in ons vorige huis een tuin met deels gras. Struiken, planten en gras. En een looppad met tegels.Mijn man wilde er allemaal tegels in, maar ik heb dat tegengehouden. Ik zei: als hier allemaal tegels liggen, is het onderhoud voor jou. Wat hij onzin vond. Maar de tegels zijn er nooit gekomen. Ik mocht altijd graag in de tuin omrommelen. Soms zie ik op tv een tuin met allemaal tegels. Geen gezicht. Bovendien in de zomer vreselijk warm. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenWat zonde zeg!
BeantwoordenVerwijderenWordt dat gedaan door de woningstichting of door de nieuwe bewoners?
Jij als oude bewoner bent verplicht om zowel het huis als de tuin volledig schoon op te leveren. Alleen schuttingen mogen blijven staan omdat deze veelal met de buren worden gedeeld. Ook een terras aan huis en eventueel een pad naar achter mag blijven liggen! De rest moet weg!
VerwijderenIk heb nog nooit gehoord dat de woningstichting je verplicht een kaalslag te plegen op je tuin als je verhuist. Maar mijn enige ervaring met huur was een flat, dan heb je geen tuin. Geartsje
VerwijderenJe kunt de volgende huurder vragen of die belang heeft om een mooi ingerichte tuin over te nemen. Geartsje
Verwijderen51 jaar huur betalen! Gisteravond na aquarobics spraken mijn twee buren, vriendinnen over verhuizen. Heel veel mensen willen weg naar een appartement.
BeantwoordenVerwijderenDe ene wilde ook naar een appartement. Ik denk ‘hypotheek’.
Verder ging het gesprek over de goedkoopste asperges en recepten en tips voor vakanties.
Ik ging thuis ook kijken naar appartementen met mooi uitzicht. In een leuke plaats. Zelfs de ABN AMRO gaf aan dat ik ruim 2 ton kon krijgen.
Een appartement met een VVE bijdrage van 350 euro per maand. Toegegeven minder dan ik nu reserveer voor mijn huidige woning.
Binnenkort een nieuw zonnescherm van 4500 mille.
Ik heb een mooie tuin. Met veel groen. Meer ruimte dan in welk appartement ook. Mijn huis is aan te passen met traplift, wanneer nodig. Ik hoef niet te kiezen voor de goedkoopste asperges.
Dat hoeft natuurlijk niet gedaan te zijn door de woningbouw, hier doen die dat niet, het enige dat ze van de vertrekkende huurder vragen is dat het pad naar de voor en achterdeur goed vrij is en dat de afval containers geleegd zijn en in de berging staan. Dat komen ze een maand voor oplevering al checken en dan geven ze aan wat ze verwachten, 2 weken later komen ze nog een keer langs en dan bij de oplevering moet het in orde zijn. Zij halen die tuin niet leeg dat mag de volgende bewoner zelf beslissen. Maar helaas zijn die tegeltuinen wel helemaal hip want nog maar weinig mensen hebben zin in / tijd voor tuinieren.
BeantwoordenVerwijderenAls er in onze wijk koopwoningen in andere handen komen, wordt de tuin in 9 van de 10 gevallen ontgroend, soms fors. Zo jammer dat mensen zich niet realiseren dat je met een doordachte tuin aanleg met veel ingeemse planten na vijf jaar een nagenieg onderhoudsvrije tuin hebt. Het meeste onderhoud vergt, jawel, het paadje met het terras. Onkruid en alg. De rest is een groene oase waar je vrij kunt zitten in zon, schaduw of halfschaduw. In een doodgewone jaren 70 tuin.
BeantwoordenVerwijderenMomenteel vermaak om naar de.jonge vogels te kijken die zijn uitgevlogen en in de bij de ouders bedelen om bijvoeding. Ik hoop dat ons plaatselijke sperwer echtpaar voorlopig wegblijft.
Beter dan tv, een tuin!
Zonde van die tuin, juist in de stad ook zo belangrijk voor de biodiversiteit.
BeantwoordenVerwijderenIk word ook zo moedeloos van mensen die last hebben van bomen, insecten,
ja onze buren hebben zelfs last van egelpoep!
Het gebruik van pesticiden door particulieren richt ook zoveel schade aan, hoop maar dat dat eindelijk eens verboden gaat worden.
Bij ons zie je vooral “kattenbakken” als voortuin. De achtertuin is vaker groen want daar leven ze maar één voortuin heb je voor de buurt.
BeantwoordenVerwijderenIk heb zelf een “ kattenbak” gecreëerd achter de schutting. Hier ligt een brandgang en mijn tuin heeft een flauwe bocht. Dus dat kleine stukje is bedekt met antiworteldoek en grind. De rest is deels terras en deels een goed uitgebalanceerde tuin met een boom, struiken, bloemen en permanente groenten zoals oerprei en Zeekool.
Ach wat zonde. Ik vind dat een woningbouwvereniging juist groen zou moeten stimuleren. Wel netjes achterlaten natuurlijk, geen verwilderde tuin. Maar wat een verspilling.
BeantwoordenVerwijderenIk ben opgegroeid in een huurwoning en heb nog nooiy gehoord dat je een tuin leeg moet trekken bij een verhuizing. Het hangt.misschien van de.regio af?
VerwijderenDe tuin van mijn buren is door de nieuwe bewoners ook helemaal leeggehaald en betegeld. Als wij in de tuin zitten en we zien de bijen en vlinders in onze struiken en in de bloeiende planten zegt mijn man: geniet ervan beestjes. Bij de buren valt niks te halen.
BeantwoordenVerwijderenToen mijn man en ik gingen kijken voor een huurwoning (we waren nr.2 op de lijst) toen werd ons verteld dat de tuin 1/3 tegels en 2/3 groen moest zijn en dat daar controle op was.
BeantwoordenVerwijderenSuperzonde dat de nieuwe bewoners van het huis van jouw ex de tuin hebben leeggetrokken. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat een woningbouw dat doet.
Misschien had je “aan de voorkant” met je ex partner een gesprek kunnen voeren over het weggeven van de tuinplanten. Ook in mijn gemeente worden bij grotere renovaties van huurhuizen de tuinplanten die er voor in aanmerking komen, in gemeentetuinen of bij particulieren opnieuw gepland.
BeantwoordenVerwijderenAnneke