Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 5 september 2010

Spijkerbroeken met gaten

05/09/2010
In Volkskrant Magazine van gisteren, een mode-special, een interessant artikel over het "oud" en "versleten" maken van spijkerbroeken. Hoe duurder de jeans, hoe langer mensen in de fabriek bezig zijn met het maken van gaten en slijtageplekken.
Met een broek van Denham (495 euro) is men 80 (tachtig!) uren bezig. Dan zitten er een aantal gaten in die vervolgens weer gerepareerd en gecoat worden, zodat de gaten niet groter worden. Zo'n broek wordt in die 80 uren in een oven gelegd, gezandstraald, er wordt in geboord, hij wordt behandeld met speciale schuurhandschoenen, waarbij alleen de horizontale draden weggeschuurd worden.
Ik vind het een wonderlijk fenomeen! Als mijn oma (overleden in 1984) nog zou leven, zou ze zeker denken, dat ik een grap met haar wilde uithalen, als ik haar dat zou vertellen. Tachtig uur is veel meer dan de tijd die nodig is om een broek te maken!
Jaren geleden, toen de vader van mijn kinderen en ik nog studenten waren, lapte ik de versleten spijkerboeken van hem op, dan hoefde hij nog niet direct een nieuwe broek te kopen. Ik repareerde broeken met stukken van andere jeans die echt hopeloos versleten waren en maakt op die manier van 3 spijkerbroeken 2 broeken. Gaten op knieën en achterwerk werden gerepareerd door er een stuk broekspijp in te zetten en keurig door te naaien. Ik kon het veel mooier en netter dan die broek die in het magazine staat. Voor die 495 euro heb je een heel armoedige broek. Vermoedelijk waren mijn producten ook sterker dan die dingen die je nu voor veel geld kunt aanschaffen. Maar ja, wij deden het uit armoede, omdat we geen geld hadden voor nieuwe en waarschijnlijk hebben de kopers van de broek van 495 euro wel meer broeken in de kast hangen. Die kunnen terugvallen op reserve. Dus als de dure gaten-broek uit elkaar valt, dan pakken ze zó een andere.

Zo'n broek is niets voor mij. Volgens mij moet je toch wel iets jonger zijn dan ik om hier mee weg te komen. Maximumleeftijd voor het dragen van een dergelijke gaten-broek is volgens mij 30 jaar of zo, als je ouder bent zou ik zo'n broek echt niet dragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten