Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 25 februari 2017

Hoe bespaar je duizenden euro's per jaar?

35 tips om duizenden euro’s per jaar te besparen en de meeste tips zijn ook nog goed voor het milieu en voor je gezondheid!

1. Neem een klein(er) huis. Zorg dat je huis zo klein mogelijk is en je er toch comfortabel in kunt wonen. Grote huizen kosten meer om te verwarmen en aan belasting of huur. Zorg dat je niet te veel ballast verzamelt door regelmatig spullen die je niet meer gebruikt weg te doen.
Als je in een (koop)huis woont, dan is deze tip niet zo gemakkelijk te realiseren, want hoe kom je aan een kleiner huis?
2. Zorg voor een kleine auto. Door in een kleine auto te rijden bespaar je heel veel euro’s. Nog beter is het de auto weg te doen.
3. Vergelijk aanbieders van zorgverzekeringen, verzekeringen en energie - vind je een goedkopere met dezelfde voorwaarden, stap dan over! Bij energiebedrijven krijg je ook nog een bonus cadeau, die soms oploopt tot wel 275 euro per jaar!
4. Ga goedkoper bankieren - Ik heb een bankrekening die rente geeft op het saldo en de kosten zijn maar 1,50 per maand. Hier vind je een overzicht van banken.
5. Zoek het in 2e handsartikelen. Voordat je besluit iets nieuws te kopen, kijk of je iets gebruikts kunt kopen/krijgen. Misschien heeft iemand in je familie nog iets staan in de garage of in de schuur, ga naar de kringloop of zoek op internet naar iets bruikbaars. Ook is er heel leuke 2e handskleding te koop.
6. Ga minder vaak uit eten. Als je uit eten gaat, ben je al snel 20 à 40 euro per persoon kwijt. Thuis kun je voor hetzelfde geld wel 10x eten.
7. Als je uit eten gaat, doe dit dan zuinig.
Kies een goedkoop, 0 sterren restaurant.
Bestel kraanwater.
En vooral: geniet, want uit eten gaan doe je niet vaak als je veel geld wilt bezuinigen.
8. Neem je lunch mee naar je werk. Zorg voor een gezonde lunch en mijd de kantine.
9. Doe niet mee aan de mode en kies kleding die altijd in de mode is: spijkerbroeken, t-shirts, poloshirts, simpele jurken in rustige kleuren. Maak je simpele basiskleding af met goed gekozen accessoires zoals een mooie sjaal of een leuk sieraad.
10. Ga niet uit winkelen om het winkelen. Ga alleen shoppen als je precies weet wat je wilt hebben. Stop impulsieve aankopen (zie 30 dagen lijst in punt 11).
11. Gebruik een 30 dagen lijst. Als je iets graag wilt kopen, noteer je dat op je lijstje met de datum. Maak met jezelf de afspraak dat je artikelen van je lijstje mag kopen als het er na 30 dagen nog steeds op staat, dan weet je zeker dat je het echt graag wilt hebben en dat het voor jou de moeite waard is. Het gaat hierbij uiteraard niet om levensmiddelen of medicijnen.
12. Neem een abonnement op de bibliotheek. Koop geen boeken en tijdschriften, maar leen ze.
13. Zoek gratis vermaak. Je kunt veel besparen door niet naar de bioscoop, het theater of een pretpark te gaan. Ga naar open dagen, ga naar het park of de kinderboerderij.
14. Zorg voor gratis beweging, dat is goedkoper dan de sportschool. Wandelen, hardlopen en fietsen kosten bijna niets en zijn wel heel gezonde vormen van beweging. Opmerking: voor hardlopen heb je wel goede hardloopschoenen nodig.
15. Verkoop je overbodige spullen. Verkoop levert geld en ruimte op.
16. Stop met roken. Roken is duur en heel ongezond.
17. Drink geen of in ieder geval minder alcohol. Grote(re) hoeveelheden zijn ongezond en duur. Je kunt zonder.
18. Drink kraanwater. Een toelichting lijkt me overbodig.
19. Beperk je hoeveelheid zoetigheid. Snoep en toetjes maken dik en je hebt ze niet nodig. Er zitten geen nuttige bouwstoffen in.
20. Blijf thuis. Doe iets leuks met je gezinsleden of als je alleen bent, neem een fijn boek of ga weblogs lezen.
21. Zeg je abonnementen op. Heb je je kranten en tijdschriften echt nodig?
22. Maak en doe en repareer het zelf. Je kunt meer dan je denkt.
23. Werk je schulden weg en stop met het betalen van rente.
24. Stop met het kopen van gemaksvoedsel. Koop basisvoeding en bereid zelf je maaltijden.
25. Stop met je abonnement op je mobiele telefoon. Twintig jaar geleden waren er helemaal geen mobiele telefoons en niemand miste ze. Als je toch bereikbaar wilt zijn, neem een prepaid mobiel.Tegenwoordig heb ik een goedkoop abonnement voor 4,50 per maand.
26. Koop kleding in de opruiming.
27. Bezuinig op stroom en gasverbruik. Dit doe je door je was niet in de wasdroger te drogen, spaar- of LEDlampen te gebruiken, sluipstroom uit te schakelen, een extra vest of trui aan te trekken, alleen de ruimte waarin je leeft te verwarmen en te verlichten. Doe een deksel op je pannen en zet de energiebron zo zuinig mogelijk. Douche 5 minuten en laat de buitendeur niet onnodig open staan.
28. Kook in het voor en vries porties in. Dit scheelt gas, maar zorg dan wel dat je deze ingevroren voeding niet in de magnetron ontdooit, want dat kost dan wel weer stroom. Peulvruchten kook ik altijd voor meerdere keren tegelijk. Erwten en bonen hebben een lange kooktijd, dus het is heel zinvol om meer porties te maken.
29. Was je kleding minder vaak. Sommige mensen gooien alle kleding na 1x dragen in de was. Als kleding er schoon uitziet en niet ruikt, kun je het best meerdere keren dragen. Lucht tussendoor, dan ruiken je kledingstukken ook weer fris. Minder wassen scheelt stroom en was-slijtage.
30. Droog je was op de waslijn.
31. Eet minder vlees. Eet eens vegetarisch en halveer je porties vlees.
32. Neem een simpel ontbijt. Een gewone bruine of volkoren boterham kost bijna niets en is heel gezond.
33. Koop alleen aanbiedingen die je echt nodig hebt en geen dingen die je anders nooit zou kopen. Vraag om reclamecheques als het artikel dat je wilt hebben uitverkocht is.
34. Neem bruikbare houdbare aanbiedingen ruim op voorraad. Is er diepvriesvis in de aanbieding die jij regelmatig koopt, koop dan 5 of 10 pakjes. In de diepvries kun je voeding lang bewaren.
35. Fiets! Doe boodschappen op de fiets, ga naar de werk op de fiets, maak recreatieve tochtjes op de fiets, breng je kinderen op de fiets naar school. Ik heb zelfs tijdens een ziekenhuisopname de fiets gebruikt. De fiets bleef tijdens de 2 nachten in de stalling staan en na afloop ging ik op de fiets weer naar huis. Deze behandeling in het ziekenhuis had geen ingrijpende gevolgen voor mijn fietsconditie, dus het kon prima, het scheelde behoorlijk wat aan taxikosten.

Maar let op!
Fijne, belangrijke dingen niet moet je schrappen uit je leven. Wel heeft het zeker nut stil te staan bij de keuzes die je maakt. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je zonder geldzorgen kunt genieten van het leven. Kunst en cultuur maken daar ook deel van uit. Ik heb ook nog steeds een abonnement op een krant. Maar er zijn wel degelijk abonnementen die ik opgezegd heb, bijvoorbeeld een abonnement op een damesblad en een abonnement op de sportschool. In het blad stond toch weinig in dat ik echt de moeite waard vond om te lezen en sporten op de sportschool vond ik persoonlijk echt een straf. Misschien zijn er ook mensen die het geweldig vinden op de sportschool, die betalen waarschijnlijk met plezier hun abonnement, maar ik ga geen geld aan uitgeven aan iets dat ik eigenlijk vreselijk vind. Ik zwem en fiets voor mijn plezier en daar geef ik als het nodig is graag geld aan uit.

Dit is een bewerking van een eerder gepubliceerd bericht, maar onverminderd actueel.

5 opmerkingen:

 1. Leuk overzicht!
  Wellicht nog een goede om toe te voegen: laat geld dat je over houdt zo efficiënt mogelijk voor je werken. Bij niet efficiënt beleggen wordt vaak veel meer geld weggegooid dan dat er bespaard wordt andere vlakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne lijst zuinigaan! Met deze basis ben je haast ongemerkt een stuk goedkoper uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke lijst. Het gaat allemaal om gedrag en bewustwording. Wij hebben veel van deze tips idd toegepast. Tot we merkten dat we echt dingen misten. Nu hebben we bijvoorbeeld wel weer een krant, en een uitgebreid TV abonnement, er wordt gesport en gitaarlessen gevolgd. Maar t zijn bewuste keuzes die kunnen omdat we weer andere dingen laten.
  Moet wel zeggen dat ik tegenwoordig gemak belangrijker vind dan besparen. Dus hang ik de was niet meer op maar heb ik een droger. Maar ook dat kan door andere dingen weer niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie lijst

  het grootste probleem is denk de individualisering van de samenleving, we willen alles voor ons zelf hebben. We zouden meer meer met elkaar kunnen delen. Durf te vragen wat je nodig hebt

  bv tuinspullen: ik leen de bladblazer en de heggenschaar vd buurman
  en hij leent van mij de hogedrukreiniger met slang om het riool te ontstoppen

  hang in de straat een mini bibliotheek op en wissel hier je boeken in
  vertel wat je zoekt aan vrienden/kennissen en buren: de spullen die je koopt in de 2e hands winkel komen bij hun vandaan...

  Geef je uitgelezen krant aan de buren...Welk weekblad, maandbladen je van hun ontvangen?

  Begin een voedselpool: Koop in de aanbieding 5 kilo aardappelen en 5 kilo uien, kilo sperciebonen. Verdeel deze op in 3 porties en deel met anderen.


  deel je internetverbinding met de buren en deel de kosten

  wordt pas lid van de anwb bij je eerste pechgeval. ( ik had pas na 15 jaar mijn eerste pechgeval en werd toen pas lid)

  Doe je eigen onderhoud: kijk op youtube naar instructiefilmpjes en doe het na. je kan echt zelf je lekke band vd fiets repareren, stopcontact vastzetten, wc bril vastzetten, draadloosnetwerk...

  Ga werken/doe aan vrijwilligerswerk: je komt onder de mensen, in de tijd dat je werkt kan je geen geld uitgeven/ hoef je je huis niet warm te stoken je krijgt een bak koffie / een lunch ...

  Zet de koelkast uit:
  haal alles wat niet in de koelkast hoeft eruit: bv eieren, mayonaise etc
  en kom tot de ontdekking dat in de koude wintermaanden de koelkast uit kan en in de koele kelderkast / in een kist op balkon ook alles koel blijft

  Ontdooi de vriezer, en wacht een dag met weer aanzetten... wie weet kan je hem hierna nog een dagje uit houden...wellicht dat je tot de conclusie komt dat hij voorlopig nog een langere periode uit kan blijven

  Doe je tv abonnement weg en kijk alleen naar de gratis zenders npo 1,2,3
  of kijk op internet/luister naar podcasts
  Ontdek weer je liefde voor radio

  Hou de uitagenda in de gaten:
  op welke dagen kan je gratis naar een museum
  wanneer is er een gratis openluchtbioscoop
  wanneer is er een gratis grachtenconcert
  Waar zijn er concerten op bevrijdingsdag
  ( neem je eigen proviand mee)

  Deel je netflix abo met 4 andere mensen en deel de kosten.

  Zet de cv uit als je een maand op vakantie gaat

  Verjaardagscadeau vraag om bioscoop, boeken cadeaubonnen. Deze kan je doorgeven.. aan een andere jarige. Ik ken 2 broers die 1 envelop hebben met een x-bedrag erin en deze zelfde envelop al jaren lang aan elkaar geven op een verjaardag... het geschenk zit het briefje met de tekst die er bij zit niet in het gegeven bedrag

  bibliotheek abonnement: je hebt niet echt een abo nodig. in de bibliotheek kan je gratis boeken , lectuur en de krant lezen, er is ook internet

  Probeer het "hebben" en het "zijn" van elkaar te scheiden
  Ontdek dat je in rijdend een auto van 20000 euro gelukkig kunt zijn
  Ontdek dat je lopend op gympies van 15 euro ook gelukkig kunt zijn

  Ontdek dat je je zelf gelukkig voelt als je iemand een duur cadeau geeft
  Ontdek dat je je zelf gelukkig voelt als je iemand een compliment geeft / mooi gedicht geeft

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed artikel zeg! Ik ben ook dit jaar begonnen met het besparen. Gelukkig kon ik vorig jaar een groot deel van mijn hypotheek aflossen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de rente aanzienlijk naar beneden is gegaan. Scheelt toch best wel wat per maand ;)

  BeantwoordenVerwijderen