Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 23 maart 2013

Bezuinigingstip!

In mijn ogen een gigantische open deur, ik rook al heel lang niet meer, maar toch is het een belangrijke bezuinigingstip: stoppen met roken.
Door te stoppen bespaar je veel geld, heel veel geld.

Stel, je rookt een half pakje sigaretten per dag, dus je rookt voor €3,50 per dag. Dat is na 1 jaar, inclusief 2% rente € 1.182,73 en in 10 jaar € 13.949,26! Na dertig jaar heb je € 52.193,45 uitgespaard. Een half pakje is niet veel, dat zijn 9 à 10 sigaretten per dag, misschien rook je wel meer en kun je nog meer besparen door te stoppen!

Ook niet onbelangrijk: het is pure gezondheidswinst om te stoppen met roken.
Rokers denken vaak dat het zo'n vaart niet zal lopen, maar ze houden zichzelf voor de gek.
Wat zijn de feiten?
 • 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen van roken
 • 1 op de 4 overlijdt al voor zijn 65e verjaardag
 • als niemand meer rookt, zal er 30% minder kanker zijn
  (bron: website KWF)
Behalve geld besparen zijn er nog veel meer voordelen:
 • je bent fitter en hebt meer adem en energie
 • je ruikt frisser voor de omgeving
 • je ziet er minder bleek, dus beter uit
 • je huid veroudert minder snel en je hebt minder kans op haaruitval
 • je krijgt geen gele tanden en gele vingers
 • je hebt geen rokershoest meer
 • je kunt beter ruiken en proeven
 • je doorbloeding wordt beter en je hebt minder last van koude voeten en handen
 • je bent trots dat het gelukt is om te stoppen
 • je bent niet meer afhankelijk van sigaretten
 • je bent een goed voorbeeld voor kinderen

  Kortom, allemaal voordelen!


 • Wie wil dat nu niet?
  Wist je dat de zorgverzekeraar het stoppen met roken sinds 1 januari 2013 weer vergoedt vanuit de basisverzekering? Klik hier voor meer informatie.
  Gewoon doen!
  Je kunt het!

  18 opmerkingen:

  1. Laatst heeft mijn werkgever een cursus georganiseerd om van het roken af te komen. Die duurde een avond en daar rookte men de laatste sigaret. De collega's kunnen nu nog een jaar lang telefonische steun krijgen van de coach die de cursus gaf. Een flink aantal is tot op heden gestopt met roken.
   Voor mij als niet roker is afvallen of gezonder eten een manier om te besparen. Ik ben dol op nootjes, zoutjes, toastjes etc. Daar gaat ongemerkt ook een hoop geld in zitten. Hoewel ik niet hoef te consuminderen zie ik hier toch wel winst in vooral voor mijn gezondheid.
   Nikki

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet je,wat ook een klein voordeel is van niet roken? Je hoeft minder te ventileren. Mijn man rook (helaas). Er gaat wat warmte verloren,als ik na elke sigaar de ventilator aanzet.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Ik zou hem voorstellen buiten te roken. Hij stelt jou nu ook aan die rook bloot toch? We weten allemaal wat meeroken doet dus eerlijk is dat niet van hem.

    Verwijderen
  3. ik ben in 2003 gestopt met roken en ik ben toen begonnen om 25,- elke maand op zij te zetten.
   ze had ik altijd een buffertje.

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Gelukkig heb ik nooit gerookt en is mijn man na veel zeuren ( en uitrekenen wat het allemaal kost) ook gestopt. Sinds dat wij kinderen hadden stond hij altijd in de tuin omdat ik weigerde mijn kinderen aan de rook bloot te stellen. Daarnaast ben ik zo trots op mijn schoonvader , die heeft vorig jaar besloten te stoppen, na denk ik 50 jaar en het is hem nog gelukt ook.Respect!

   Groetjes Annelieya

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Off topic: ik lees zojuist in de ochtend krant een artikeltje over de opslagrente, risico opslag, die banken hanteren bij een hypotheek.
   Vraag ernaar bij de rente herziening en onderhandel om die opslag eraf te krijgen.
   Als je voldoende hebt afgelost of huis is in waarde gestegen, dan is er geen risico meer voor de bank namelijk.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Mijn rente staat vast voor 20 (levenhypotheek) en 30 (aflossingsvrij) jaar. Tegen die tijd heb ik mijn hypotheek wel (ongeveer) afgelost. Dus op mij is het verhaal van de opslagrente niet van toepassing.

    Verwijderen
  6. Gelukkig heb ik nooit gerookt en rookt mijn vriend ook niet! Mijn vader rookte vroeger wel, maar is gestopt toen ik een jaar of 11 was. Ik vroeg er al om zolang ik dat kon. En toen hij stopte (met het boek van Allen Carr) was ik zo trots op hem!

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier in huis wordt niet gerookt. Mijn vader is op zijn 50e pas gestopt, maar dat was niet op tijd om uiteindelijk na zijn 75e de ziekte COPD te krijgen. Als je motivatie wilt opdoen om te stoppen met roken: ga bij mijn vader op bezoek! Hij is nu 86 en hoest zich de longen uit het lijf. Moet 4 keer per dag 'vernevelen'. Kan geen klein stukje meer lopen en vervoert zichzelf met een scootmobiel.

   Helaas ken ik ook mensen met een psychische of zelfs psychiatrische conditie en voor hen is het roken de enige manier om stress te baas te blijven. Zij hebben veel last van stress als gevolg van hun psychische ziekte, stoppen met roken veroorzaakt dan meer stress. Ga maar eens kijken in psychiatrische ziekenhuizen, heel veel patiënten roken daar.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Ik weet het, de vader van mijn kinderen verblijft al jaren in een psychiatrisch ziekenhuis. Bijna iedereen rookt daar! Hij is een van de weinigen die niet rookt en ook nooit gerookt heeft.

    Verwijderen
  8. Ik ben ook gestopt, zo'n jaar of 8 geleden. Dat scheelt een hoop geld! En inderdaad, je kan aan rokers zien dat ze rokers zijn: de huid, de algehele uitstraling. Het hoesten van de mensen die om mij heen nog wel roken. Bah, de vieze rochel. Ik ben cold Turkey gestopt. Op een ochtend besloten dat ik niet meer wou en zou roken. Na een aantal andere mislukte pogingen, is het me de laatste keer wel gelukt. Heerlijk! Niet meer afhankelijk van die dingen. Gewoon een restaurant binnen kunnen lopen, zonder nog even snel buiten eentje te moeten roken. Niet meer de outcast zijn op verjaardagen, waar je buiten staat te klappertanden.

   BeantwoordenVerwijderen
  9. Er kunnen nog zoveel cursusen 'stoppen met roken' bestaan, maar stoppen lukt pas als je zelf wilt stoppen. Het is een zware verslaving.Ik weet er alles van, ik ben op mijn 41 ste gestopt na meer dan 25 jaar veel roken. Wat mij hielp was een zinnetje uit het boek van Alan Carr : je HOEFT niet te roken. En toen ik na twee maanden niet roken zwanger werd was het natuurlijk een makkie om nooit meer te roken !

   BeantwoordenVerwijderen
  10. .......aangezien dit een consuminderblog is wil ik wel even opmerkenen dat er dan veeeeel minder geld in de schatkist komt en wij dus (weer) meer moeten betalen!

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Tja, toch heb je een punt. De pensioenfondsen moeten ook langer pensioenen uitbetalen als er minder mensen vroeg doodgaan.

    Verwijderen
  11. Stoppen met roken is (alweer 15 jaar geleden)de beste beslissing in mijn leven geweest.
   Hier hielp vooral de opmerking van Alan Carr dat zelfs één keer toch een trekje/sigaret fataal kan zijn.

   BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtige bespaartip. Niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook erg goed voor je gezondheid.

   Wat kan helpen bij stoppen met roken is je financieel voordeel tastbaar maken. Stop het geld dat je normaal aan sigaretten zou uitgeven in een spaarpot of zet dat bedrag elke week op een spaarrekening. Na enkele maanden heb je een leuke verrassing!

   BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn man (roker) brengt altijd in, dat hij veel accijns betaalt en dat de niet-rokers dat geld anders allemaal moeten opbrengen via een andere weg. Wat een zelfopoffering nietwaar ;-)
   Serieus: ik vind zijn gezondheid een grote zorg, maar mag dat niet zeggen. Ik denk niet meer: als hij klachten krijgt, maar: wanneer hij klachten krijgt.

   BeantwoordenVerwijderen