Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 29 maart 2013

Een nieuwe rits in de jas

De rits van dochters lekker warme winterjas is kapot. Dus wilde ik een nieuwe rits kopen om in de jas te zetten. Mijn collega reageerde: "Waarom doe je dat? Er zijn toch winkels waar je een nieuwe rits kunt laten zetten. Dat kost hooguit 30 euro en als dat te duur is en de jas is dat niet meer waard, dan koopt ze toch een nieuwe jas?"
Huh, 30 euro of een nieuwe jas? Waarom dan? De jas is nog prima, die kan nog jaren mee, alleen de rits is stuk. Ik heb in mijn leven al zo veel nieuwe ritsen in kledingstukken gezet. Broeken, jassen, noem maar op. Dat besteed ik niet uit, welnee, dat doe ik zelf. Misschien kan een bedrijf het netter, maar ik kan het goedkoper. De (YKK) rits kostte 5,50. Een stuk goedkoper dan uitbesteden of een nieuwe jas.
En natuurlijk onbetaalbaar: de waardering van dochter ;-)

Aanvulling: toen ik in de bijstand zat, recycelde ik ritsen, knopen, tricot boordjes etc. Kledingstukken die niet meer te repareren waren hadden soms nog prima ritsen of mooie knoopjes. Die fournituren gingen in mijn voorraad en kregen een nieuw leven in een andere spijkerbroek of op een andere blouse. Ik heb nog steeds een flinke voorraad, helaas zat de maat en kleur voor de jas van dochter er even niet bij!

Aanvulling twee (d.d. 1 april): het is gelukt! Ik ben er uren mee bezig geweest en nu zit de rits er netjes in. Aan de ene kant heb ik de oude rits weggeknipt en achter de oorspronkelijke rits de nieuwe rits genaaid. Aan de andere kant heb ik de oude rits losgetornd en een nieuwe rits ingenaaid. Het ziet keurig uit en dochter vindt dat je niet eens kunt zien dat de rits vervangen is. Nou eerlijk gezegd zie ik dat wel, maar ik ben heel tevreden over het resultaat. Speuren op de site leverde op dat de jas van hetzelfde merk ruim 120 euro moet kosten. Dochter kocht hem aan het einde van de uitverkoop met volgens mij wel 70% korting.

36 opmerkingen:

 1. Groot gelijk, ik zet ook zelf ritsen in, soms is het veel werk maar het loont. Ik heb nu nog 2 bijna nieuwe broeken liggen, 1 tandje uit de rits (grrrrr) Ik heb een verzameling ritsen liggen allemaal uit 'buurvrouw Tiebben's "georven" naaikistje' (zit vol met allerlei fournituren)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms is dat nog te duur laatst nog zooitje jassen gekocht voor slecht 2,50 per stuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jassen, of ritsen? Ik weet niet waar jij jassen van €2,50 per stuk vandaan haalt, maar hier zijn ze zelfs in de uitverkoop een stuk duurder dan €2,50.

   Verwijderen
  2. Magazijn opruiming bij de Hier kinderjassen aangeschaft voor 2,50 per stuk en ook Henk ten Hoorn had jassen van 4,00 per stuk dat was enkel wintercollectie. Totaal 8 jassen aangeschaft voor nog geen 25 euro :)

   Verwijderen
 3. Knap dat je het zelf kan. Mijn rits van mijn skijas is ook kapot. Jas was 30 euro en het laten maken kost 40 euro. Hij hangt dus nog aan de kapstok. Ben nog in dubio. Vroeger had ik hem al weggegooid.

  Jammer dat ik hem niet eff bij je langs kan brengen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb van mijn schoonzus geleerd dat je de rits niet los moet tornen, maar de stof van de rits langs de rits moet afknippen en dan de nieuwe rits er achter zetten. Dat deed zij altijd met jassen van haar kinderen. Vaak is het een verdekte rits en dan valt de afgeknipte rits helemaal niet op. Toegegeven, de jas is iets anders dan hij was, maar dat is in de meeste gevallen niet erg.

   Verwijderen
  2. Kijk daar heb ik wat aan. Ga zaterdag naar de markt en even vragen wat een rits kost.

   Verwijderen
  3. Net te laat vorige week de rits van mijn dochters donsjack vervangen. was een rot werkje maar de jas kan nog zeker een jaar mee!!de tip ga ik onthouden!

   Verwijderen
 4. Als jouw collega een winkel kan vinden die 't voor hooguit 30 euro doet, knap! Vorig jaar de rits van zoon z'n leren jas opnieuw in 'laten' jawel, zetten €1,00 per centimeter rits (60 centimeter lang, ook nog :( )
  Helaas durfde 'k een leren jas en misschien m'n naaimachien, niet naar de gallemiezen te helpen.
  Voor dunnere jassen zou 'k het ook zelf doen
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, maar de kost om een rits te laten inzetten is het wellicht waard aangezien een gemiddelde leren jas toch vlug 350 euro kost....Ik zou me ook niet wagen aan zelf inzetten van een rits in een leren jas en het laten doen. Inzetten vna ritsen in gewone jassen, broeken, gilets zijn geen probleem en dat doe ik zelf liesbet

   Verwijderen
  2. Misschien baseert mijn collega zich wel op verouderde informatie! Zo vaak gebeurt het ook niet dat je een kapotte rits hebt. De rits is 65 cm, dus kost het inzetten nu 65 euro!

   Verwijderen
  3. Ik heb het lijstje van de kleermaker er even bij gepakt. Niks per cm, leren jas 23,50. Dubbele rits 25, in een donsjas 23,50 alle andere gevallen 20.
   Een nieuwe jas kost al snel meer.

   Verwijderen
 5. Nieuwe knopen en ritsen zijn tegenwoordig best aan de prijzige kant. Wat me opvalt is dat ritsen in nieuwe kleding heel snel kapot gaan en knopen er sneller afvallen dan vroeger, helaas ook bij de duurdere merken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat knopen er sneller afvallen, komt omdat die tegenwoordig machinaal aan gezet worden, zonder te worden afgehecht. komt er een draadje van een knoop los, dan haal ik de knoop er meteen af en zet hem met dat garen weer aan. ritsen en knopen heb je ook op de markt en rommelmarkten en bij erfenissen wil ik altijd wel de "knopendozen", die anders weggegooid worden.........ik heb een hele voorraad in gangbare maten en kleuren. da's een hele dankbare voorraad.

   Verwijderen
 6. Wat knap van je! Ik ben helaas ontzettend onhandig met dit soort dingen.
  Gordijnen naaien enzo kan ik ook niet, dus.......moet ik het altijd laten doen.
  Gelukkig komt het bijna nooit voor...

  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben nogal onhandig op de naaimachine, maar ook ik vervang zelf ritsen e.d. Kost wat tijd, maar de voldoening om het zelf te kunnen en daarmee veel geld te sparen is de moeite zeker waard. En 30 euro is het weekbudget van mijn zoon, die zou dan een week niet kunnen eten (want een voorraadje aanleggen van dat bedrag is niet eenvoudig)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zelf kleding repareren loont echt. oude kleding die niet meer goed genoeg zijn om anderen een plezier mee te doen, ontdoe ik van knopen,ritsen,gespen en andere fornituren. ook haal ik nog goede veters uit oude schoenen. alles bewaar ik in mijn naaodoos.zo heb ik altijd wat passends. laatst zelfs sokken gestopt. niet perfect maar zo kunnen ze toch weer een hele tijd mee..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik haal van versleten afgedankte niet meer te herstellen kledij ook alles af wat maar enigszins bruikbaar kan zijn : knopen, ritsen, koordjes, koordstoppers, labeltjes om gaatjes te verstoppen, goede velcrostukjes...Ik sorteer al die dingen per soort in gerecycleerde dozen die ik vna onze beenhouwer kreeg. Ik sorteer mijn gerecycleerde knopen op kleur en hang dezelfde knopen samen met een koordje zodat ik niet elke keer in mijn (kleur)doos moet zitten zoeken maar direct zie hoeveel knopen ik van ene bepaalde soort heb. Sokken stop ik ook. Aangezien het niet makkelijk is om een gepaste kleur stopwol te vinden, koop ik altijd identiek dezelfde sokken in dezelfde kleur.Heb ik enen met een onstopbaar gaatje dan vormt die sok terug een paar met een andere eenzame sok want 't is toch allemaal dezeflde maat en kleur. Is enesok niet meer te herstellen dna trek ik de draad van de sok volledig af en draai die op ene bolletje : ideaal als stopwol voor een volgende gaatje en het stopsel is amper zichtbaar doordat ik met volledig hetzelfde garen stop liesbet

   Verwijderen
 9. Laatst was het ruitertje van de rits van de jas van mijn zoon stuk. Je kan losse ruitertjes kopen op de markt, maar ik had in de knopen en ritsendoos nog een oude rits liggen van dezelfde maat. Rits doorgeknipt, ruiterje eraf, halen, van de jas bovenaan een plastic stukje verwijderen, zippertje er op(aan de goede kant) en bovenaan een aantal keer met een draad om de ritsheen naaien. Zo kan het ruitertje er niet aflopen. Klaar in 10 minuten.
  Kost minder tijd dan een nieuwe jas kopen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ooit kocht ik op MP een zak met nieuwe ritsen. Heb er denk ik wel 100 in alle kleuren en maten...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben van plan om van mijn stapel kleding die weg mag (enorme opruiming in mijn kledingkast aan het houden) deels te vermaken richting kleding die ik wel leuk vind of voor dochterlief wat leuke dingen te maken. Veel shirts lenen zich prima om wat leuke rokjes of jurkjes van te maken (is nog vrij simpel ook)
  Ritsen heb ik me nog niet aan gewaagd, dat staat voor dit jaar op de planning.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben coupeuse en vervang regelmatig ritsen, dit kost, zonder reclame te maken ;-)met uithalen incl. goede YKK rits 25,00. Dan bied ik ook nog eens aan dat de klant hem er zelf netjes uithaalt dan krijgen ze 5,00 korting (zonder trekken ivm. lubberen van de mv. rand en alle draadjes eruit) De ene jas is het waard en de andere echt niet meer, daar ben ik altijd heel eerlijk in.
  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nu naai ik al een flink aantal jaren maar waar ik nooit bij stil gestaan had was dat er streepjes op het plaatje van de naaimachine staan.
  En dat die bedoeld zijn om de stof langs te sturen en zo op de goede afstand te stikken.
  Werkt goed bij ritsen inzetten.
  Groet Maamke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik repareer ook altijd zelf. Van oude kleding haal ik ook ritsen, merkjes etc. Komt vaak van pas. Kleding veranderen vind ik ook leuk. Ik heb bijvoorbeeld van een trui, die ik 20 jaargeleden gebreid had met mooie skandinavische motieven een vestje kunnen maken. De trui was te nauw geworden ( hoe zou dat nou komen?) Middenvoor plakvlies opgestreken, doorgeknipt, er een bies aan gezet en een rits er in gezet. De zijnaden opengetornd en er ook zo'n bies ingezet. Zo heb ik de trui kunnen behouden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat een fijne tip voor truien.........ik kopiëer hem en sla hem op. dank je wel!!!!

   Verwijderen
  2. Ik haal vaak truien uit.Maak strengen van de wol.die ik dan uitwas en laat uitlekken.
   Trekken de kringels er behoorlijk uit.
   En zo kan ik dan weer een "nieuwe"trui breien.
   Doe ik ook wel van een trui of vest van de kringloop,als het model me niet aanstaat maar de wol wel.Wordt soms heel mooi.
   Groet Maamke

   Verwijderen
 15. Tip!!!: er zijn bedrijven die de trekkers en stoppers en beginstukjes van ritsen vervangen. Informeer eens bij fournituren zaken en/of stomerijen. Je hoeft vaak niet de hele rits te vervangen en voor een paar euro is een rits vaak gerepareerd. Wij doen het hier al 25 jaar.......vroeger zat in Tilburg een handwerkzaakje waar ze dat deden, nu hier in ons dorp Goirle bij een hobby/handwerkwinkel.
  Zijn kledingstukken ècht versleten, dan haal ik er ook alles af wat nog goed is, zelfs het materiaal dat gebruikt is als opvulling. Dat wordt weer gebruikt als vulling voor knuffeltjes of van die leuke opgevulde hartjes of zo ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Er is een webshop (kleurenmix) die heel goedkoop ritsen per meter verkoopt. Ook hebben ze losse runnertjes. Een aanrader voor alle zelfmaaksters

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die heb ik eens meteen bij mijn favorieten gezet, wàt een leuke bruikbare site!!! dank je wel.

   Verwijderen
 17. Ik ben zelf zo onhandig met het vervangen van de rits in een jas. Gelukkig heeft mijn moeder de juist middeltjes ervoor om het zo goed voor mekaar te krijgen. Lang leve de moeders!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze aanvulling geldt voor metalen jas rits. Mijn treksluiting van mijn jas was kapot. Deze wou de rits niet meer goed in elkaar drukken, de tanden van de rits zijn verder oké. Ik had nog een oude jas met een goed werkende rits van ongeveer dezelfde afmetingen. Aan de bovenkant van de rits zit een metalen klemmetje die voorkomt dat de treksluiting eruit loopt. Deze heb ik met behulp van een kniptangetje opengebogen en verwijderd. De treksluiting erop die plaats uitgehaald. Op de rits met de defecte treksluiting hetzelfde gedaan. Nu is het een kwestie van de goede treksluiting weer aanbrengen op de andere rits. Dus weer aan de bovenkant en met wat friemelen en eventueel met een punttangetje erbij is me dat gelukt. (geduld is een schone zaak). Het werkt weer allemaal prima en het klemmetje tegen het uitlopen van de sluiting kun je er zo weer opklemmen met een tangetje. Als het mij ooit weer gebeurt en ik heb geen oude rits meer liggen, dan probeer ik een korte (dus goedkope) rits te kopen met een treksluiting van dezelfde afmeting. Volgens mij moet dat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bij een metalen rits: Vaak is het de trekker die niet meer goed werkt, dus de tanden zijn verder oké. Ik heb van een oude jas de trekker, die uiteraard wel in dezelfde orde grootte moet zijn, eraf gehaald aan de bovenkant van de rits. Daar zit een metalen klemmetje die je kunt openbuigen tussen de bek van een draadkniptang. De defecte trekker verwijder je ook zo, dus aan de bovenkant. Met wat gefrutsel (geduld is een schone zaak) kun je nu de nog werkende trekker op de jas schuiven die je wilt dragen. Bij mij werkte alles weer prima. Daarna het klemmetje bovenop er weer opgeknepen met een tangetje.
  Dit ging allemaal zog= goed, dat ik het idee heb om als het me weer gebeurt, desnoods een nieuwe korte rits (goedkoopste dus) te kopen met dezelfde trekker grootte en deze dan te gebruiken als vervanger. Trouwens, als je googelt op "zipp repair" dan schijnen er ook bedrijfjes te zijn die treksluitingen verkopen die je er op de een of andere manier op kunt klikken. Ben benieuwd of iemand daar ervaringen mee heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi, als de rits zelf nog goed is dan kun je ook los een trekker/runner kopen. Op de bestaande runner staat meestal de maat (meestal 3 voor 3mm metalen, 5 voor 5mm etc). Runners op eBay of ook veel nederlandse webwinkels (fournituren, leder). Bovenkant van de rits losmaken en runner op friemelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. O, dit vergat ik. Kies wel hetzelfde materiaal, dus geen metalen runner op een kunststof rits, een van beiden gaat dan altijd stuk
  Greets Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Slim idee! Hiermee kan je er toch voor zorgen dat je een lange tijd mag genieten met je jas.

  BeantwoordenVerwijderen