Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 28 maart 2013

Koken uit de voorraad

Ik ken iemand die jaar in jaar uit kookt aan de hand van maand- en weekmenu's. Jaren geleden stelde zij de menu's op en ze gebruikt ze nog steeds. In januari op maandag stapppot boerenkool, op dinsdag snert, op woensdag gebakken aardappeltjes met bloemkool en een saucijsje etc. Soms komt er wel eens een recept bij, maar dan gaat er in bepaalde maandmenu's ook weer een maaltijd af.
Dat is dus helemaal niets voor mij!
Ik ben niet het type van tevoren opgestelde weekmenu's of zelfs jaarmenu's.
In mijn voorraadkast/koelkast en vriezer heb ik een min of meer vaste voorraad en daar kook ik vaak een maaltijd mee. Dan bedenk ik als ik thuis kom: ik heb zin aan rijst met groenten en een gebakken eitje.
Soms plan ik wel wat. Als er peulvruchten, vlees, kip of gehakt uit de vriezer moeten komen, dan leg ik de avond ervoor een portie uit de vriezer. Als ik gedroogde peulvruchten wil eten, dan plan ik dat 2 dagen van te voren. 24 uur weken, 's avonds koken en de avond daarna eten en de andere porties invriezen.
Hier vind je de hele lijst van wat ik allemaal op voorraad heb.
Als ik iets aanbreek, of als het bijna op is zorg ik voor nieuwe.  Voor mij is het een heel goed systeem. Natuurlijk koop ik ook wel eens iets vers dat maar kort houdbaar is, zoals sla en ik breek wel eens een potje aan van iets aan dat snel op moet. Dan houd ik daar de volgende dagen gewoon rekening mee, want het zou jammer zijn om de inhoud van bijvoorbeeld een half opgemaakt potje olijven weg te moeten gooien.

15 opmerkingen:

 1. Een jaarmenu..., oef, nog niet eerder over gehoord. Lijkt mij erg benauwend. Zeker niet geschikt voor hier in het onrustige vaarwater. En aan een weekmenu begin ik ook al niet. Maar, ieder moet maar doen wat bij hem/haar past, prima toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me,dat je bij een jaarmenu minder kunt inspringen op aanbiedingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kijk op zondag wat er in huis is en wat ik daar van kan maken. Dan maak ik een lijstje van 5 maaltijden voor die week. Maar het gebeurt nu nog regelmatig dat ik het halverwege de week omgooi, omdat er ergens gebrek aan tijd of energie blijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak tegenwoordig wel een weekmenu! Nooit gedaan eigenlijk, maar sinds een jaartje of zo, doe ik het dus wel.Ik kijk op vrijdag wat ik nog in huis heb, en maak dan een boodschappenlijst voor de hele week. het voordeel is, dat je maar 1 keer in de week boodschappen doet, en dat je minder in de "verleiding" wordt gebracht om extra dingen te kopen. Ook houd ik meer tijd over voor "leuker dingen" dan boodschappen doen!
  Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe ook maar 1x per week boodschappen maar met wat ik dan in huis heb beslis ik per dag wat we eten. Ik kan niet uit de voeten met een weekmenu omdat de dag altijd anders loopt dan ik had gedacht. Soms veel zin en tijd om te koken, soms weinig.

   Esther

   Verwijderen
  2. Ik vermoed dat diegenen die 1x per week boodschappen doen een ander vervoermiddel dan een fiets tot hun beschikking hebben. Ik red het niet om 1x per week alle boodschappen op de fiets te vervoeren.

   Verwijderen
  3. Nee hoor, wij hebben wel een auto maar ik heb geen rijbewijs.
   De enige boodschappen die ik (met wederhelft) met de auto doe, zijn die waar een krat bier aan te pas komt.
   Ik moet wel zeggen dat wij vlakbij een winkelcentrum hebben met 2 winkels waar ik alles haal. Eén daarvan is Lidl. Ik fiets dus 2x heen en weer op 1 ochtend en heb alles binnen.

   Esther

   Verwijderen
 5. Ik heb ook een vaste voorraad. Als ik ergens de laatste van pak schrijf ik het gelijk op het boodschaplijstje voor de eerstvolgende keer, zo grijp ik nooit mis.

  Ook aan een weekplanning doe ik niet. Dan voel ik me zo in een keurslijf gedwongen.
  Ik bepaal per dag waar ik zin in heb (of zin in heb om te maken, dat wil ook wel eens verschillend zijn qua energie ;))

  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik die 1xper maand boodschappen met de auto om devoorraad aan te vullen. De rest doe ik op de fiets, 1 of 2x per week. Het is hier altijf afwachten hoeveel kinderen er mee eten dus ik plan nooit ver van tevoren. Ik kijk wel altijd wat er die week perse op moet en verzin daar dan iets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ligt de vriezer altijd vol. Als er aanbiedingen zijn neem ik ze mee, en we eten dus steeds iets anders. Als er iemand blijft mee eten is dat ook geen probleem. Een menu maken doe ik niet meer. vroeger, toen de noodzaak voor strakke planningen er was ging ik extreem ver! Ik maakte een weekmenu en om tijd te besparen schreef ik het boodschappenlijstje in de volgorde van de paadjes van de supermarkt. Slik, dat het ooit zo erg is geweest. Dat dus nooooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doet me denken aan vroeger (bij mijn moeder) iedere maandag rode kool (de rest van de week was wel gevarieerd) Toch niet; zondag altijd draadjesvlees en groentensoep

  BeantwoordenVerwijderen
 9. maandag en donderdag vegetarisch, dinsdag en vrijdag vis en de andere dagen vlees, op deze manier plan ik sinds kort en bevalt mij uitstekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mijn schoonzus eet altijd het zelfde dat heeft ze van haar moeder,nadeel mijn broer vind het maar niks,hij eet en lust alles en zij lust niks.en alles is kant en klaar,,maandag eet ze gebakken aardappeltjes met rauwe witlof met een kippenborst,,dinsdag peentjes met doppertjes,,zoals zij dat altijd zegt,,en een schnietzel woensdag macaronie van haar moeder (dat is dus macaronie met bruinebonen en paprika,de rest moet je er maar bij fantaseren)donderdag gekookte aardappel met boontjes en kippeborst en vrijdag kookt mijn broer zelf dan maakt hij nasi maar hij plukt eerst mijn moestiun leeg (haha niet zo erg hoor ik heb genoeg) en zaterdag patat en zondag kookt mevrouw niet,,(rustdag),,
  kijk wat ik hiermee bedoel ik ga 1x per week boodschappen doen met een auto en ik heb mijn groentetuin en ik ben met 4 persoonen veel voordeliger uit dan mijn broer die maar samen zijn,ik eet elke dag van de maand wat anders je kan zoveel manieren bedenken om iets te bereiden,,maar je moet wel willen.
  maar zoals mijn schoonzus doet zou ik niet willen,dit is dus haar jaarmenu al zo'n 10 jaar,,ik heb ook een aantal keren mogen meegenietten,,overgens eten ze dit ook met kerst en pasen.

  geef natuurlijk niets

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik doe 1x per week mijn boodschappen bij de Plus en ik schrijf het lijstje ook op in de volgorde van de looproute.
  Sinds een tijdje ga ik echter 1x per 14 dagen naar Het Exoo bij Enter een biologisch groentetas kopen en meer bio-producten. Aan de hand van die tas /vriezer/groente van de Plus maak ik een lijstje met ideeën van maaltijdcombinaties die de komende tijd mogelijk zijn, waar natuurlijk ook weer van afgeweken wordt als ik andere ideeën opdoe.

  BeantwoordenVerwijderen