Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 14 juni 2013

Brandnetelsoep

De brandnetel, wie kent die plant niet?
De eerste man waar ik mee samenwoonde, was (en is nog steeds) een echt plantenmens. Hij plukte in het voorjaar regelmatig brandneteltoppen voor een overheerlijk soepje. Zo is het wilde planten eten bij mij begonnen. Ook op kampeervakantie, als er op het platteland in Frankrijk of Duitsland weinig groenten te koop waren, gebruikte ik regelmatig wilde planten als groente: zevenblad, brandnetel toppen, melde, jonge paardebloembladeren, voor een lekker groentensoepje. Natuurlijk aten we tijdens kampeervakanties overigens ook wild fruit: frambozen, bosaardbeien, kersen en rode bessen in verwilderde tuinen bij leegstaande woningen.
Gisteren weer eens brandneteltoppen. Ik doe dat veel te weinig, dat plukken van wilde groente. Zevenblad vind ik niet zo lekker, dat eet ik liever niet, maar paardebloemblad, melde en brandnetel vind ik echt lekker! De smaak van melde lijkt erg veel op spinazie.

Melde
Vandaag ga ik een brandnetelsoep maken van de toppen die ik gisteren tijdens mijn avondwandeling plukte.
Hoe doe ik dat?
Tuinhandschoenen mee om te plukken. Zorg voor toppen zonder bloemen. Alleen de bovenste bladeren.  Doe de toppen in een tasje. Pluk voor een liter soep minstens 30 toppen. Schud de brandnetel toppen uit je tasje in een teil met ruim water. Ik gebruik een zeef om de groente door het water te bewegen en om de groente uit het water te scheppen.
Snipper een ui en fruit deze in (olijf)olie, als de uiensnippers glazig zijn voeg je de brandneteltoppen toe. Voeg wat groentenbouillon (van een bouillonblokje) toe en laat de soep een kwartiertje koken. Gebruik de staafmixer om er een gladde soep van te maken. Ik bind de soep meestal met wat volkoren meel en voeg een flinke scheut melk toe. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een scheut room gebruiken.
Jammie! Lekker en goedkoop!

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in eetbare wilde planten is dit misschien een goede site
http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Hoofdpagina
Je kunt rechts in het scherm de goede maand kiezen en dan kom je vanzelf op de planten die je in het wild kunt oogsten. Soms groeit er zo veel dat je de knop meer juni (in de maand juni) moet kiezen om alles zichtbaar te maken. Helaas is niet alles gevuld. Plantenliefhebbers/kenners hier is een taak voor jullie weggelegd.
En ........ let op! Bij twijfel: NIET ETEN! Want wilde planten zijn heel goed voor je portemonnee, vergiftige planten zijn niet goed voor jouw gezondheid!

8 opmerkingen:

 1. Lekker he? Ik maak het ook regelmatig en doe er knoflook in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit voorjaar heb ik een vergiet jong fris zevenblad geprobeerd, maar ik vond het ook niet lekker.
  In jou voortuintje zag ik (op de foto dan hoor, in je blogje Mijn Tuin) look-zonder-look staan, dat is ook een eetbare plant, een beetje knoflookachtig.
  Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het best gewaagd! Maar een leuk idee om wilde planten te eten. Zevenblad heb ik erg veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige mensen vinden zevenblad erg lekker. Andere namen voor zevenblad -
   Nedersaksisch: haonepoot of hoendepoot
   Fries: hoannepoat

   Verwijderen
 4. Ik heb nog nooit brandnetelsoep gegeten, maar ben wel geinteresseerd. In mijn moestuin staan veel jonge brandnetelplantjes. Zijn deze ook geschikt?
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jonge planten kun je heel goed gebruiken. Neem alleen de blaadjes, daar kun je een prima soepje van koken.

   Verwijderen
 5. Lekker! Dat heb ik al lang niet meer gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn vriend woonde voordat wij elkaar leerden kennen in een klein dorpje in friesland, en was op een gegeven moment overspannen en durfde niet naar de winkel in het dorp, hij had een grote tuin en als hij dan iets wilde eten ,maar niets in huis had en zich er niet toe kon zetten om boodschappen te gaan doen ,ging hij zijn tuin in en plukte daar brandnetels ,zevenblad en paardenbloemblad en maakte daar soep of salade mee, niet helemaal een leuke manier om kennis te maken met het nuttigen van wilde planten ,maar wel de manier om ze te leren eten en waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen