woensdag 5 juni 2013

Brood met kaas eten als ontbijt of alleen een visje met sla?

Tegenwoordig zijn er nogal wat mensen die fan zijn van het paleodieet. Wat is dat, zul je je misschien afvragen? Het paleodieet gaat er van uit dat een mens niet gemaakt is voor brood, peulvruchten en zuivel en beter kan leven op vlees, vis, noten, wortels en groenten. Het dieet bevat geen granen, geen peulvruchten, geen zuivel, geen zout, geen verwerkte oliën en geen geraffineerde suiker.  Klik hier voor meer informatie.
Het schijnt heel goed te zijn voor mensen met diabetes. Ik heb er wel eens over gedacht om paleo te gaan. Maar helemaal geen brood en geen zuivel meer, dat kan ik mij toch niet goed voorstellen. Geen brood, geen soja producten, geen kaas, geen yoghurt, geen kwark. Hoe doe je dat dan? Het lijkt me ook nogal prijzig, eerlijk gezegd, om dergelijke voeding te eten. Ik probeer weinig zout te eten en geen geraffineerde suikers. Maar is de rest dan slecht voor mij?
Persoonlijk lijkt mij dat er in paleo wel heel veel dierlijke eiwitten zitten. Je mag geen eiwitten halen uit granen, zuivel en peulvruchten, dus ben je wel gedwongen je te richten op eieren, vogels, vlees, schelpdieren en vis. Als je net als ik parttime vegetariër (ruim 60% vega) bent, lijkt me dat uiterst lastig.

Nu las ik heel recent dit: volgens onderzoekers zouden mensen misschien al 3,5 miljoen jaren geleden overgestapt zijn naar voeding met granen. Dat is al voor het paleolithicum waar het paleodieet op gebaseerd is. Dan zou je zeggen dat mensen zich zo geëvolueerd hebben dat granen geen probleem zijn om te verteren?
Wat moet je dan geloven?
Voorlopig eet ik volkoren brood met zonnebloempasta en kiemen.

25 opmerkingen:

  1. Sommige mensen zijn er zo van overtuigd dat hun dieet het enige ware dieet is, dat ik bang ben dat deze post van jou heel wat emoties bij hen op zal wekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik las dat bericht ook. Maar misschien is er een middenweg van "beetje van dit en dat". Want er worden tegenwoordig veel vaak snelle koolhydraten gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idd bij sommige mensen zal dit heel wat emotie opwekken.

    Ik denk dat he hype`s zijn veelal, variëren en onbespoten eten zo min mogfelijk suikers elke dag een uurtje lopen en ik hoop dat ik het een beetje goed doe.

    Deb

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn ook onderzoeken waar uit komt dat volledig plantaardige voeding goed is voor mensen met diabetes.
    Ik denk dat het vooral uitzoeken is welke voeding bij je past.
    Ik zou uit idealisme helemaal plantaardig willen eten, maar dat lukt niet omdat ik glutenvrij, sojavrij en geen dierlijke melkproducten verdraag.
    Dan zou paleo wat zijn, al zie ik veel paleo met yoghurt en kwark. Dat zou bij mij dus ook afvallen.

    Ondertussen ben ik zover dat ik allang blij ben dat ik iets kan eten waar niets in zit waar ik ziek van word, want dat is een hele kunst.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helemaal mee eens. Veel te veel vlees. Zoveel konden ze toch niet vangen? Misschien is de 'Voedselzandloper' meer iets voor jou. Gebaseerd op wetenschap, niet op een filosofie... En dan eet je 's ochtends havermoutpap in plaats van brood met kaas!
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgens mij eet je vooral heel veel groenten als je paleo eet. En net als allerlei andere dieten zijn er mensen die heel strak in de leer zijn of juist wat soepeler. Vergeet niet dat ook pinda's en nachtschaden (tomaat paprika aubergines en aardappels) niet in het menu thuishoren.
    Zelf vind ik het een lastig dieet omdat ik streekgebonden wil eten en ook liefst vegetarisch. Maar je kan toch gewoon proberen een dag in de week paleo te eten om eens te zien of het iets voor je is?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ach, het is weer de zoveelste hype. Ik heb altijd geleerd dat zetmeel al in de mond door enzymen bewerkt wordt en dat je daarom goed moet kauwen... Vooral in peulvruchten en granen zit zetmeel, toch?
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is altijd goed om weer eens even stil te staan bij wat je (niet) eet. Jij bent al best bewust bezig met wat je naar binnen schuift en af en toe eens kijken of dit nog goed voor je is, is een prima plan op zich! Ik zelf volg geen enkel dieet, behalve dat ik minder ben gaan snoepen en er nu achter ben wat voor mij de juiste hoeveelheden zijn en wat ik vol kan houden om het (naar mijn idee) gezond kan houden. Hier ben ik 3 jaar geleden mee begonnen en was al snel 18 kilo kwijt. Voor mij nu goed zo. Ook gaf het minder (niet) snoepen me meer energie. Ik zelf vind het fijn om me nergens druk om te hoeven maken. Ik kan/mag eten wat ik wil en heb daar alleen een hoeveelheid aan gekoppeld voor mezelf. Laat een ieder doen datgene waar hij/zij zich prettig bij voelt. Met of zonder dieet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. P.aleo interesseert me, en toch voel ik er ook weer niet voor. Onder meer vanwege de dierlijke eiwitten en de belasting daarvan op het milieu. Ik heb mijn inname van gevarieerde plantaardige voeding vergroot, mijd suikers (beperk ook fruit tot 2x! liever meer groente) en geraffineerde graanprodukten en uiteraard pakjes en zakjes. Daar voel ik me goed bij en we zien wel of dit uitgroeit tot meer paleo of dat het zo blijft. Ik merk nu dat ik tegenwoordig steeds minder trek heb in zelfgebakken koek en cake, altijd mijn zwakke punt geweest. Wel experimenteer ik veel met zelfgebakken muffins met amandel- of cocosmeel, met bijvoorbeeld zoete aardappel, bijvoorbeel om mee te nemen onderweg (zelden luchtig en meestal kleverig trouwens). Bijzonder om te ervaren dat je gevoelens bij het zien van bepaalde voeding zo kunnen veranderen - geen craving meer bij het zien van zoetigheid. Dat vind ik wel heerlijk eerlijk gezegd.
    Loonlijstmama

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Toevallig begin ik over 2 weken met een paleo-achtig dieet...in mijn geval geen brood, aardappel, pasta, rijst en zuivel...In eerste instantie voor een 3 weken- maandje...kijken of het iets doet, omdat het word aangeraden door de reumatoloog :) Nou ben ik dol op brood, de rest doet me weinig en zuivel at ik al bijna niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Persoonlijk vind ik dat iedereen gewoon moet eten, waar hij/zij zich goed bij voelt. Behalve natuurlijk als je om medische redenen bepaalde voedingsmiddelen (suiker, lacto, e.d) niet mag/kan eten.
    Diëten zullen altijd blijven komen en gaan, gewoon gevarieerd eten uit alle voedingsgroepen is de makkelijkste manier om alle noodzakelijke bouwstoffen binnen te krijgen.
    Zoals mijn moeder altijd zei:"Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg"
    groet Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik herinner me dat ik begin jaren 80 nogal bestookt werd met het 'rauw' dieet. Daar zouden alle ziekten en ongemakken door verdwijnen. Anderzijds had je toen ook het strikte macrobiotische dieet, die juist veel volle granen, peulvruchten, groenten, zo min mogelijk rauw, geen zoet, zuivel of vlees voorschreef. Wel wat vis en zeewier. Ook dit dieet was geïnspireerd door wat onze verre voorouders hadden gegeten.

    Ik denk wel dat de basis van deze diëten ligt in het weggaan van de voeding zoals we die nu eten: veel bewerkt, veel zoet en vet, veel verborgen toegevoegde stoffen. Eten wat onze grootouders niet meer als eten zouden herkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tis voor iedereen anders denk ik. Ik geloof niet in die bedachte vormen van eten. Als je gewoon gevarieerd eet, geen suikers toevoegt of teveel zout etc dan ben je al beter bezig dan de gemiddelde NL'er.

    Je bent overigens niet vega maar veggie. Vega is veganist.

    S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veggie en vega? Het wordt toch ook weleens vega en vegan genoemd?

      Verwijderen
  14. Ik heb dat berichtje ook gelezen en vond het een opluchting eerlijk gezegd. Ik probeer al een aantal weken te minderen met granen en zuivel, maar vooral granen valt me erg moeilijk. Ik ben eigenlijk gek op brood en brood bakken is een hobby van me. Dus nu heb ik tenminste een goed excuus om toch weer aan het brood te gaan. ;-) Ik probeer nog wel tarwe te vermijden, omdat daar nogal aan gesleuteld is de laatste eeuw. Dus in plaats daarvan biologisch spelt- en roggemeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ach, ik zie het maar als de zoveelste hype. Ik lees wel erover, zojuist een boek ontvangen over het z.g.oerdieet.
    En ik wil het beslist volgen, maar of ik mijn boterhammetje laatst staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ach Zuinigaan, iedere paar jaar weer een nieuwe hype. Hadden we in de jaren 70 het Citroensap/Ahornstroop dieet, het brooddieet, daarna Southbeach, Dr Atkins..Sonja Bakker. Nu moeten we eten zoals duizenden jaren terug.

    Gewoon eten met je verstand erbij. Brood wordt door alle volken op aarde gegeten, heul lang.

    En zo grappig dat iedereen opeens voedingsspecialist is geworden. :)

    Denk dat we ons meer zorgen moeten maken over eten uit pakjes en zakjes en spullen uit diepvries kant en klaar. Allerlei verborgen ingredienten die juist aanzetten tot overeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Vooral pure voeding eten! Veel groenten is altijd goed en vooral geen snoep, worst, koekjes en andere vreterijen. Ik denk dat peulvruchten, yoghurt, karnemelk etc prima voedingsmiddelen zijn.
    Waarom die niet mogen in paleo is mij een raadsel. Olijfolie mag wel en zonnebloemolie niet. Zouden de paleomensen een olijfboom naast hun hutje of grot hebben staan + de middelen om de olie uit de olijven te persen? En met zonnebloemen konden ze natuurlijk niks, logisch toch?
    Melissa

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Daar moet ik natuurlijk even op reageren ;)
    Tarwe is een beetje de plofkip onder de granen. Heel erg bewerkt en gemaakt om zo snel en makkelijk mogelijk te groeien, maar niet voor de voedingswaarde. Daarbij eten we het vaak twee of drie x per dag en dat is heel wat anders dan zo nu en dan een lekker hapje zegge ;) Bovendien krijgt gewoon brood amper de tijd om de rijzen, waardoor fytinezuren niet of nauwelijks worden afgebroken.

    Zonnebloemolie bevat heel veel omega-6, en nauwelijks omega 3. Dat moet in balans zijn. Overigens vind je omega 3 ook in vette vis of grasgevoerd vee, of in eieren van kippen die geen granen eten maar groenvoer en insectjes ect. Bovendien wordt veel olie sterk verhit om er zo veel mogelijk uit te persen. Boven een x temperatuur veranderen de vetten waardoor ze ongezond worden. Daarom wel olijfolie over je sla, maar er niet in bakken.

    Ik geloof ook niet dat er zo veel mis is met zo nu en dan een zuurdesem/speltbroodje. Dat heeft de tijd gehad om te rijzen en is minder bewerkt. Maar gewoon niet in de achterlijke hoeveelheden die hier normaal zijn, en dan nog van de zwaar inferieure variant, het supermarkttarwebrood.

    Het ligt er maar aan wat je eet. Je kan drie keer op een dat steak eten, maar dat lijkt me niet echt okee. Maar een soort brunch met groentensoep of gebakken ei met groenten, tussendoor fruit en 's avonds een stukje vlees of vis met veel groenten is al een heel ander verhaal.

    Maar wat hierboven ook wordt gezegd, het ligt volgens mij ook vooral aan wat je niet eet, of je gezond bent en je fit voelt. Ik zal niet beweren dat paleo de enige manier is daartoe. Maar ben er wel van overtuigd dat alles dat de laatste 200 jaar aan ons voedingspatroon is toegevoegd, nu niet direct bevorderend is voor de gezondheid.

    Hier meer over brood:

    http://www.groenevrouw.nl/tag/brood/

    En hier ideetjes voor als je geen brood eet.

    http://valhallasblog.wordpress.com/2013/03/01/wat-eet-je-dan-als-je-geen-brood-tarwe-eet-paleopost/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier gaat het brood de deur niet uit. Maar omdat zowel ik als zoonlief regelmatig was simpel werden van alleen dat brood, op zoek gegaan naar alternatieven. En paleo bied geweldig lekkere alternatieven (en even klein juich momentje: boter en vet is ineens niet meer slecht. Wat ik al heus wel wist, maar fijn dat het gezegd wordt)
      Amandelmeel is hier een geweldige vervanger gebleken voor gewoon bloem bij het bakken van sommige dingen. En welk kind wil nu niet een 'cakeje' als ontbijt (en stiekem gewoon heul gezond)

      Verwijderen
  19. Het leven in de steentijd was voor allerlei volkeren en populaties heel verschillend. De ene steentijd is de andere niet. Zoek maar eens op archeobiology. Er was wel veel variatie in de voeding, er waren tijden van schaarste en overvloed. Verzamelen leverde veel knollen op en bessen natuurlijk. Wilde granen werden ook al lang verzameld. Aan de kust natuurlijk veel vis, mosselen etc. maar overal dus verschillend.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Er zitten ongetwijfeld prima elementen in het paleo dieet, maar ik begrijp er ook niet zoveel van. Geen peulvruchten, geen aardappels, geen granen. En de gedachte erachter zou zijn dat de oer-mens bepaalde dingen niet at. Nou zie ik bijvoorbeeld veel bananen in dat dieet voorkomen, maar zouden mijn voorouders hier in de lage landen dat ooit gegeten hebben? Grootste nadeel vind ik de hoeveelheid vlees en de vruchten uit verre streken die gebruikt worden, beiden niet best voor het milieu lijkt me.
    Afijn, volgens mij toch vooral weer een hype die vast weer overwaait.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je suiker en sterk bewerkte tarwe en zuivel vermijdt, scheelt dat al. En die aardappel of die bonenschotel... dat kan echt niet zo veel kwaad.

      Verwijderen
  21. Ik lees veel over paleo, en ben van mening dat er een element in zit dat je ook terugvindt in macrobiotiek, in raw food, in 'Een leven lang fit'. Etc, etc. En dat is het ver weg blijven van bewerkt voedsel en zo veel mogelijk kiezen voor onbewerkt. Prima.

    Zuivel en vlees van louter grasetende koeien? Dan blijft er nog maar verdraaid weinig over, want die beesten gaan in de winter de stal in. Bovendien is de grond waarop het gras groeit, ook vervuild en vergiftigd. Eieren van je eigen kippen? Dan mag je het kippenvoer ook wel van ver weg laten komen, want wat er in gaat (in de kip dus) komt er ook weer uit. Eten van het seizoen en uit je eigen omgeving? Ga er maar aan staan,vrijwel alles wordt geïmporteerd.
    Mijn vader was binnenvaartschipper en voer destijds al tonnages tarwe en sojaschroot (uit het buitenland, ik geloof de USA en Zuid-Amerika)wat als varkens- en veevoer werd verkocht. En dan heb ik het over de jaren 70.

    Ik ben het eens met Peggy Sue dat in elk geval bananen etc. niet tot het eten van onze voorouders kunnen hebben behoord. Eigenlijk denk ik dat paleo pretendeert in één slag de oplossing voor een heleboel problemen tegelijk te zijn. Maar zoiets klopt maar zelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Misschien vind je dit artikel ook interessant of amusant
    http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3453257/2013/06/05/100-dagen-leven-als-holbewoner-in-de-grote-stad.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.