woensdag 5 juni 2013

Gezondheidszorg in het nieuws door hoge eigen bijdrage

Patiënten mijden zorg door de crisis. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Klik hier op het nieuwsbericht van de NOS , ook hier en hier op Nu.nl. De landelijke huisartsenvereniging trekt aan de bel. Dat zijn niet zo maar mensen, maar dat zijn zorgverleners in de eerste lijn die dagelijks met patiënten te maken hebben.

Ik citeer de site van de NOS:
'Top vijf
Uit de enquête komt een top vijf naar voren van zorgmijdend gedrag.
  1. Niet naar een GGZ-instelling (bijv. een psycholoog) gaan.
  2. Niet naar een aanbevolen eerstelijns zorgverlener, bijvoorbeeld een fysiotherapeut gaan.
  3. Medicijnen niet afhalen.
  4. Geen lab-onderzoek laten doen.
  5. Geen aanvullend onderzoek laten doen (bijv. röntgenfoto's).'
'Twee op de drie huisartsen horen dagelijks of wekelijks dat patiënten geen geld hebben om het advies van hun arts op te volgen. De patiënten mijden zorg als gevolg van de economische crisis.'

Tot zover de citaten. Patiënten moeten vanwege het verplichte eigen risico de eerste 350 euro per volwassen persoon per kalenderjaar zelf betalen. Alleen voor de huisartszorg is een verplicht eigen risico vrijgesteld, de huisarts kost niets als je een basiszorgverzekering hebt.
Ik weet niet hoe het nu is geregeld met GGZ zorg, maar een tijdje geleden was het zo dat patiënten voor zorg bij de GGZ nog een paar honderd euro extra moesten betalen naast het verplichte eigen risico. Dat nodigt niet uit om eens fijn naar de psycholoog te gaan.
Ook zit er geen fysiotherapie in de basiszorg. Alleen chronische zorg wordt vergoed en dan nog steeds lang niet alles. Voor fysiotherapie moet je een uitgebreide aanvullende verzekering hebben. Dat merkte mijn moeder vorig jaar. Die kreeg wekelijks fysiotherapie. Toen moest ze dat vanaf mei vorig jaar ineens zelf betalen omdat de aanvullende verzekering ontoereikend was. Volgens mij moest ze 45 euro per keer betalen. De fysiotherapeut kwam bij haar langs. Omdat moeder het nut niet zo zag van fysiotherapie, zoveel stelde het niet voor, was ze niet van plan om dit zelf te betalen en switchen naar een duurdere aanvullende verzekering kan alleen in december/januari. Dus is de fysiotherapie gestopt.

Er zijn ook medicijnen waarvoor je moet bijbetalen. Ik kon op een gegeven moment ook voor medicijnen kiezen waarbij ik per dag ruim 2 euro moest bijbetalen. Het was een advies van de internist. Na enig zoeken op internet, waaruit bleek dat de medicijnen als bijwerking nogal eens depressies geven, heb ik er van af gezien. Ik ben toch aan aan de depressieve kant, dus laat maar dacht ik zo. Waarom zou je extra betalen om jezelf een depressie te bezorgen? Ook gaf het middel kans op diarree en andere buikklachten. Ik heb reeds last van een spastische darm, dus laat maar, toch? Een paar maanden later las ik op nu.nl het bericht dat het middel van de markt gehaald was, juist vanwege die kans op depressies.
Een half jaartje geleden had ik een antischimmelmiddel nodig in verband met een vaginale schimmelinfectie. Dat komt nogal eens voor bij mensen met diabetes. Ik was verbaasd te horen dat ik de crème niet vergoed kreeg. Ik moest het zelf betalen. Zat niet meer in het pakket. Wat? Niet meer in het pakket? Dus ik heb betaald, want zo'n infectie jeukt en schrijnt vreselijk. Daar blijf je niet mee rondlopen.

Op zich ben ik blij dat ik de verplichte eigen bijdrage kan betalen. Alles is in de eerste maanden van dit jaar betaald. Ik hoop wel dat ze het eigen risico volgend jaar niet verder verhogen. Het liefst zag ik dat ze het afschaften. Ik vind het eigen risico pesten van mensen met chronische ziekten. En nu blijkt het dus ook de toegang tot de nodige zorg te belemmeren. Een nare ontwikkeling, vind ik.

21 opmerkingen:

  1. Erg eigenlijk hè? In zo'n rijk land!
    Ik doe het zelf trouwens ook, laatst mijn voet lelijk gestoten, natuurlijk vlak voor de vakantie, maar hoewel ik bijna niet kon lopen, wilde ik niet naar de eerste hulp... Ik heb afgewacht en het gaat nu gelukkig een stuk beter. (dus eigenlijk was het ook niet nodig, maar door het eigen risico wilde ik echt niet gaan)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mee eens. Ik vind het ook zorgelijk. Vaak kan "simpele" en zelfs relatief goedkope hulp, zoals een paar keer praten met een psycholoog, of een paar keer oefenen bij de fysiotherapeut met een weigerachtig gewricht, zoveel goed doen! En bij mensne met hoge bloeddruk of met ouderdomssuiker is het verstandig om af en toe wat lab-onderzoek te laten doen. Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het dan voor huisartsen is, als zo'n patient dat simpelweg niet kan betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hiephiephoera voor de marktwerking! De desastreuze gevolgen worden nu echt goed zichtbaar. Net als bij de PTT. In Trouw pas een artikel over de pillendraaiers en hun invloed op de recepten die (huis)artsen schrijven.

    Gevonden!
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3443659/2013/05/18/Het-pillenbedrog.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit herinnert me aan andere gruwelpraktijken van gsk: in 2004 maakte de bbc een documentaire over medische experimenten op (zwarte) weeskinderen in New York. Weet zo gauw geen link, maar journalist Liam Scheff bracht dit aan het licht.
      Hel1

      Verwijderen
    2. Op guineapigkids.com kun je meer vinden.
      Hel1

      Verwijderen
  4. Echt heel zorgelijk deze ontwikkeling!
    Ken 'n gezin waarvan de vrouw zowel psychische hulp nodig heeft als fysiotherapie.Maar ze hebben er geen geld voor(bijstandsgezin met jonge kinderen)en dus ploeteren ze verder. Totdat het helemaal fout zal gaan want dat gáát gebeuren als er niets veranderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen ons ziekenfonds de nek werd omgedraaid en er marktwerking moest komen vlgs. Klink en aanhang toen kon je dit zien aankomen. Marktwerking is winst maken. Er worden ook pillen voorgeschreven die je ziek maken. Anders kunnen er toch geen peperdure ziekenhuizen worden gebouwd en hebben veel personen geen werk? En onder "dwang" van de farmacie schrijven zelfs huisartsen pillen voor die je echt niet nodig bent. Maar je moet wel de boeken en artikelen willen lezen en zelf nadenken. Veel mensen doen echt nog klakkeloos wat wordt aangeboden. Leuk voorbeeldje Zuinigaan; laatst in ziekenhuis voor MRI scan. Nuchter aanwezig zijn. Bij me, glucosemeter en iets te eten. Want in 10 minuten ben ik weer thuis. De deur gaat open, ik wordt welkom geheten en ik mag drie bekers ananassap drinken voor de scan. Hoe?? Geen insuline bij me, ik moest toch nuchter? Niet elegant maar ik heb behoorlijk stampij gemaakt door kortwerkende insuline te eisen. Hoe gezondheidszorg..... Hartelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 3 bekers ananassap is een flinke hoeveelheid suikers! Ze denken blijkbaar dat iedereen een insulinepomp heeft en zelf direct de bloedsuikers kan reguleren.

      Verwijderen
    2. Zelfs de diabetesverpleegkundige en de internist wisten niet wat het contrastmiddel was. Ze hadden wel een bericht gekregen maar niet wat het was. Het zijn ongeveer 50 koolhydraten en snelle suikers en dan weet jij ook uit ervaring wat er met je glucosespiegel gebeurt. Als het goed komt dan zit er nu een briefje bij dat je niet alleen nuchter moet komen maar ook dat je insuline bij je hebt. Maar hoeveel personen met diabetes drinken klakkeloos die drie bekers leeg? En dat ze zich de rest van de dag hondsberoerd voelen, wie leggen er allemaal de link naar dit "geintje" ??? Ik vond niet dat er toen voor mijn gezondheid gezorgd werd en dat je zelfs in een ziekenhuis zo voor je eigen lijf moet vechten.

      Verwijderen
  6. Voor zover ik weet is het eigen risico in 2014 afhankelijk van je inkomen, ( bron http://mijnzorgverzekering2014.nl/1493/inkomensafhankelijk-eigen-risico-in-2014/) Net op het moment dat wij het samen iets beter gaan krijgen, dus wij vallen waarschijnlijk net in de hoogste groep. Ben trouwens benieuwd of ze dat vooraf berekenen, of achteraf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit was echt te verwachten. Soms denk ik cynisch dat het verhogen van het eigen risico ervoor kan zorgen dat mensen eerder overlijden. Dat scheelt weer in de kosten van langdurige zorg, pensioen en aow.

    Ik vind de werkwijze vanuit de pharmacie niet de goede. Er worden medicijnen ontwikkeld die ons niet genezen, maar die de symptomen onderdrukken en ons levenslang afhankelijk maken van medicatie. Die medicatie heeft zoveel bijwerkingen dat je daar weer medicatie voor nodig hebt en de pharmacie loopt lekker binnen zo.

    Ik stap ook niet snel naar een arts. Ik probeer eerst dingen zelf uit. Bij een vaginale schimmelinfectie werkt insmeren met kokosolie ook goed. Het kan wel iets langer duren voordat je er vanaf bent. Maar het scheelt een stuk als je bij het eerste kriebeltje gaat smeren. De 'gewone' antischimmelsmeersels werken op den duur niet meer.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kokosolietip wilde ik ook al geven. Ik heb tussen vagina en anus verschillende vervelende plekken door cystes die weg zijn gehaald en vaak was dat wat geirriteerd, het is er toch altijd wat vochtig natuurlijk. Sinds ik 2x per dag wat kokosolie smeer gaat het prima.

      Verwijderen
  8. Ik werk bij een huisarts en krijg geregeld mensen aan de telefoon die hun medicijnen of verbandmiddelen niet kunnen betalen...

    Wat echter ook voorkomt is een gezin met een kindje wat af en toe medicijnen nodig heeft die in de handverkoop zijn. Vader zegt dan tegen kindje dat het geen drankje kan krijgen mdat papa geen centjes heeft... Ouders roken beiden en hebben 2 enorme honden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je afweging voor de medicijnen wel, ik volg ook niet klakkeloos adviezen van de(huis)arts op. Maar dit jaar ben ik uit kostenbesparing niet naar de fysiotherapeut gegaan voor tweezijdige ischias. Heb wel de dure pijnstillers genomen, maar is altijd nog goedkoper. Naar de tandarts ga ik altijd nog wel, maar dit jaar al driemaal achterelkaar dezelfde vulling afgebroken, driemaal een rekening, niks geen garantie. Ik ben niet verzekerd tegen tandartskosten en fysiotherapie vanwege de kosten.
      Het jammere vind ik wel dat voor medicijnen zonder recept zoals bv. die schimmelcreme of fluoridespoeling op recept van orthodontist, melatonine (geen officieel geneesmiddel) op recept, door de apotheek niet eens een oficiele nota gemaakt wordt. Ik kan de meeste nota's altijd nog vergoed krijgen en als het toch nodig is, laat het dan ook maar meetellen voor de eigen bijdrage.
      Nancy

      Verwijderen
  9. Een goed leesbaar en zeer verhelderend boek; Feiten en Fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen van Dr. Uffe Ravnskov. Of de Cholesterolleugen van Professor Hartenbach. Of het verzwegen verhaal over kanker. Dan weten we waarom we allemaal ziek, zwak en misselijk worden. Als de kontzakken van de farmaceuten en de dokters maar gevuld worden. Daarom sluit ik me ook volledig aan bij de reactie van VeggieMo. Gelukkig nog iemand die niet alles voor zoete koek slikt. Dank daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ken je het boek 'Wat artsen je niet vertellen' van Lynne McTaggart? Ook heel verhelderend.
      Ik ben wel benieuwd naar het verzwegen verhaal over kanker. Is daar een boek van?
      Ik las laatst dat 75% van de chemobehandelingen zinloos is. En van iemand uit het medische circuit hoorde ik laatst dat artsen het heel moeilijk vinden om aan patiënten te vertellen dat er niets meer aan de kanker te doen is en dat ze daarom chemo adviseren. Hoe kunnen mensen het over hun hart verkrijgen om de laatste maanden van het leven van de patiënt te vergallen door de chemo? Laat ze dan toch vooral met hun naasten een nog zo mooi mogelijke periode samen hebben.

      Groetjes, en jij ook bedankt!
      VeggieMo

      Verwijderen
    2. Het boek, het verzwegen verhaal van kanker ligt hier "in de wacht". Hier is het nu zo; ik stap in mijn autootje en zeg; rijdt naar het ziekenhuis. En dat stuk blik weet de weg. Daarom ligt dit boek er nog. Ik moet alleen bij het begin beginnen en niet iedere keer zomaar ergens een klein stukje. Eerst weer wat beter worden.

      Verwijderen
  10. ik heb last van mijn knie en moet eigenlijk naar de fysiotherapeut ,maar ga niet omdat te duur is , moet medicijnen gebruiken voor de luchtwegen ,maar ben na de kuur gestopt omdat die kuur mij inmiddels al 111 euro heeft gekost en werd door de huisarts verwezen naar een hoorwinkel voor de hoortest ,omdat die daar gratis .als zij mij doorverwijst naar het ziekenhuis moet ik eigen risico betalen, nee het gaat goed in nederland met de zorg en hoorde vanmorgen dat er nog meer bezuinigingsmaatregelen komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij wonen sinds mijn man met pensioen is in Frankrijk, we hebben een basisverzekering, zoiets als het oude ziekenfonds bij ons,we krijgen 70 procent vergoed van de kosten van de huisarts, tandarts medicijnen etc. Voor de rest hebben we een aanvullende verzekering, waar je ook weer uit kunt kiezen, wij hebben een goedkope alleen voor ziekenhuis en specialisten en die kost voor mij 20 euro per maand, ik ben 60 en voor mijn man 40 euro omdat hij boven de 65 is. Je moet hier altijd 23 euro aan de huisarts betalen maar binnen 5 dagen krijg de 70 procent weer op je rekening gestort.
    Wij zijn hier heel erg tevreden over, zeker omdat we geen eigen risico hebben, mijn man slikt pillen tegen hoge bloeddruk in Nederland betaalden we altijd het hele eigen risico.
    Groet vanuit de Haute Marne, Adriana Dijkland

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik dacht dat het ook de bedoeling was van het invoeren van het eigen risico: mensen moesten (ziekten)kostenbewust worden en minder snel gebruik maken van medische voorzieningen.
    Je ziet: het helpt!
    En nu is het weer niet goed?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Anneli, ja dat was ook mijn gedachte. Ik zag in het verleden zoveel mensen die om elk wissewasje naar dokter of zelfs specialist gingen, en die nu wel twee keer nadenken. Het is rot voor de mensen die echt krap zitten, maar het heeft ook het 'gemak' van even gaan omdat het toch niks kost stevig verminderd en daar ben ik het wel mee eens. Vaak gaan dingen zonder een dokter ook gewoon over...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.