Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 6 juni 2013

Gratis genieten!!

Heerlijk dat weer van de afgelopen dagen.
Hier in Groningen scheen de hele dag de zon en er bloeit van alles. Toegegeven, als ik op de fiets naar mijn werk fiets, of weer naar huis, dan biggelen de tranen mij over de wangen door de hooikoorts, maar verder is het toch zeker genieten. Wat was ik er aan toe! Dat licht en die zon en die heerlijke geuren van bloesems. 's Avonds ben ik buiten in de tuin of ik zit in de woonkamer met de terrasdeur open. Vogels fluiten dat het een lust is en ook de koekoek roept weer. Een stel zwanen klapwiekt over. Wat een herrie geeft dat! Ik had mijn hoortoestellen niet in en ik dacht nog even dat er een traumahelicopter onderweg was naar het ziekenhuis. Maar nee, het waren gewoon 2 vliegende zwanen.
Geen elektrisch licht nodig, geen verwarming. Wat een weelde.

En ik krijg hier zelfs geen natte voeten. Ik hoop dat het langs de rivieren in Nederland en elders in Europa een beetje meevalt met de nattigheid. Langs de bovenloop van de Rijn, de Donau en de Elbe hebben mensen al wel te maken met hoog water. Dat water in de Rijn (cq Waal) komt ook in Nederland. Gelukkig wonen dochter en broer op een hoge plek langs deze rivieren. Hopelijk zijn de maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn afdoende om het vele water af te voeren.

Voorlopig zijn de verwachtingen prima. Fijn, dan kan ik van mijn tuintje genieten!
De pompoen- en courgetteplanten groeien goed. De kersen zijn zo groen als het gras, het zijn er veel dit jaar! De aardbei (in pot) bloeit. De rode bes heeft heel veel besjes en de braam staat er goed bij. In het appelboompje zitten heel veel appeltjes.
Heeft iemand een idee wat ik met al die appeltjes moet? Er zijn zoveel appeltjes dat de boom dat in de herfst helemaal niet kan dragen! Moet ik ze met een schaartje uitdunnen? Of vallen de overtollige appeltjes vanzelf af? Ik heb geen idee, het is de allereerste keer dat mijn appeltje gebloeid heeft.

18 opmerkingen:

 1. Appeltjes uitdunnen: max. 4 appeltjes aan 1 trosje. Met een scherp mesje is dat zo gepiept.
  Uitgedunde appeltjes gewoon onder de boom gooien!
  Dat gaat er goed uitzien in het najaar, lekker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je moet de appelboom uitdunnen. Dat betekent dat op de plekken waar bijv 7 of 8 appeltjes bij elkaar groeien, je er een aantal weghaalt. Als je ze allemaal zou laten hangen, hebben ze geen ruimte om allemaal groot te worden, dus haal je er een aantal weg, met als gevolg dat die wel goed kunnen groeien.
  Ik heb dit een aantal jaar gedaan in een boomgaard, als bijbaantje. Niks moeilijks aan, je moet het alleen even weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er vallen van nature nog wel vruchtjes af. Bij vruchtuitdunning moet je wel weten wat en wanneer je het doet, anders eindig je met een mislikte oogst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij vallen er nog wel appeltjes af
  , dus eerst afwachten, daarna kan je altijd nog met de schaar aan de slag
  Volgens mij kan je het op internet wel terugvinden
  bij peren heet het afvallen de perenrui, zal bij appeltjes niet anders wezen denk ik
  ( maar ik ben geen kenner, mijn appelboom doet het pas voor het 2e jaar)
  Als je er echt heel veel hebt: koop een sap machine, vers appelsap is zoooo lekker
  bij minder oogst , appelmoes, appelcake, appeltaart, hete bliksem
  Geweldig toch die tuin met dit weer!
  Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even met het mooie weer aan de slag. Appels moet je "krenten". Een deel van de kleine appeltjes moet je er uithalen. En schrik niet; ongeveer de helft. Evt. over een week of zes nog een keer kijken of er nog meer geplukt moeten worden. Anders krijg je te kleine appels die naar niets smaken. En heb je dan nog veel te veel? Moes kun je altijd maken of appelschijfjes drogen. Ik heb ook wel eens wat appels half gaar gekookt met suiker en kaneel voor de vulling van appeltaart. Maar met dit weer is het echt genieten ! En doe jij ook een net over de bessen? Wij durven niet meer, er zat eens een vogel in vast en die overleefde het niet. Ik ben zuinig op veel wat leeft, dan maar minder bessen. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb net geleerd van andere blogsters (zie mijn moestuin maandag) dat in juni de juni-val alle niet-goede appels en de teveel appels vanzelf laat vallen...


  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/03/moestuin-maandag-4

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben geevacueerd van de camping nabij de Elbe, schrijf er nog wel een blog over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vervelend om op je vakantieadres te moeten evacueren! De Frankfurter Allgemeine heeft het over "Furcht vor einer gewaltigen Elbe-Flut. Die Flutwelle rollt Donau und Elbe hinab. Neue Überschwemmungen drohen. Schon jetzt sind die Schäden in Süd- und Ostdeutschland enorm." Is je caravan ook geëvacueerd? Of loop je kans dat die verzwolgen wordt door het water? Sterkte ermee!

   Verwijderen
 8. Ik ben zeker geen expert, maar volgens mij dunnen appelboeren hun appelbomen ook uit, om te voorkomen dat die bomen te enthousiast teveel fruit proberen te maken en je uiteindelijk met veel mini-appeltjes blijft zitten. Dus een paar van de appeltjes nu afknippen (en laten liggen voor de vogels en/of compost van maken).

  Ik vond een link via google: http://www.houtwal.be/vakartikels/pitfruit/vruchtdunning_pitfr.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat je zo geniet van alles. De appels kunnen gewoon aan de boom blijven hoor. Wij dunnen ook niets uit en de boom zit af en toe bomvol. Als ze te dicht op elkaar zitten worden ze misschien iets minder groot, hoewel wij hier echt grote appels hebben die dicht op elkaar zitten. De takken zullen iets naar beneden doorbuigen maar de natuur maakt zelf zoveel appels als de tak dragen kan.En er vallen ook vanzelf appels tussenuit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk he? De koekoek vind ik ook zo prachtig! Die hoor je hier in Dordrecht niet, maar in mijn huisje in het bos in Drenthe (op 20 km. van de stad Groningen) wel, net als de specht. Geweldig! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Zuinigaan,

  Appeltjes kan je het beste uitdunnen. Dit doen telers ook, want anders krijg je allemaal hele kleine appeltjes.

  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ... bovendien krijg je slechte plekken waar de appels tegen elkaar groeien. Wacht eerst de junival af en bekijk dan waar er teveel groeien. 2 weken geleden liep ik van Gronngen Stad naar Winsum en as zaterdag van Winsum naar Pieterburen. Ga Doemies Toen (?) bezichtigen e n ergens lekker eten :-) Prachtige provincie, Gronngen, geweldige vergezichten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bij ons vorige huis hadden wij ook een appelboompje (bij de Al-di gekocht) wij hebben er gewoon niks aan gedaan en wij hadden altijd hele grote en heerlijke appels (boskoop). Er is wel eens een tak geknakt omdat er zo veel appels aan zaten. Wij lieten ze zo lang mogelijk aan de boom hangen en zo ongeveer eind oktober plukken dan kun je ze heel lang bewaren. Nu ook weer een appelboom (2009) heeft gebloeid en nu maar hopen op lekkere appels. Druiven hebben wij wel eens gekrent. Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als kinderen plukten we ze als ze stuitergroot waren en dan gingen ze op een gepunte vliertak en maar zwiepen. We probeerden de appeltjes zo hoog mogelijk tegen de kerktoren aan te schieten of over de kerk heen.

   Verwijderen
 14. Hallo ZuinigAan, heb net je blog ontdekt. Wat een leuke blogs schrijf je.
  Je hebt het vandaag over Groningen en ja daar woon ik ook. Ben nu ook je oude blogs aan het lezen en dan heb je het ook over Kardinge. Dus je woont ook nog bij mij in de buurt.:)
  Ik heb nog wel een vraagje, ik heb nu wat boodschappenlijsten van je gelezen, maar ik zie bv geen koffie of thee sapjes wijn of i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment! Leuk dat je ook in het oosten van de stad Groningen woont! Ik drink geen sapjes, sporadisch wijn en wel regelmatig oploskoffie, verder water, ik koop thee als er een aanbieding is en ik drink suikervrije limonade van limonadesiroop.

   Verwijderen
 15. Zuinigaan, wil je de appels die op de grond liggen wel weghalen? Rottenede appels kunnen zorgen voor ziekten.
  Goed weekend en Hartelijke groet
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen