Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 6 februari 2014

Haar in je brood ;-(

Vanavond in het programma van De Keuringsdienst van Waarde: aan brood uit de bakkerij of uit de fabriek wordt broodverbeteraar toegevoegd. Broodverbeteraar is een middel om het brood malser te maken. In ongeveer de helft van die broodverbeteraars zit het aminozuur L-cysteïne. En wat is dat? Er gingen geruchten dat dit aminozuur gemaakt wordt van Chinees mensenhaar. Wat is daar van waar? En als het zo is, is dat dan erg? Persoonlijk lijkt het me een raar idee, haar in mijn brood!
Klik hier voor een aankondiging op de site van de Volkskrant

12 opmerkingen:

 1. Weer een extra reden om eigen brood te bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, inderdaad. Sinds de asbestinbrooduitzending van Zembla bak ik 2 x per week brood.
   Ik doe het volgens de niet kneden methode. Super handig en prima brood.
   Ik experimenteer nog met vullingen, gedroogde tomaat er in is erg lekker. Rozijnenbrood ook. Er staat nu een broodje te rijzen met gebakken rode uit, thijm en wat peper.
   Op internet staan verschillende recepten van niet-kneden brood.
   Groetjes en fijne dag
   See

   Verwijderen
 2. Het komt nu uit eendenveren. Het kan wel synthethisch gemaakt worden maar is dan veel duurder. Zolang het goed gezuiverd is zie ik het probleem niet op chemisch gebied. Het is alleen een ethisch vraagstuk. Misschien wel liever uit vrijwillig afgestaan mensenhaar dan uit onverdoofd uitgerukte eendenveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ......voor iemand die niets van een dier wil eten ( en ook, iet van een mens) kun je bij een gewone bakker/supermarkt niet meer terecht!

   Verwijderen
 3. Ik heb al vaak gelezen dat het eiwit gemaakt wordt van varkensharen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik niet terug kunnen vinden op de site van de wageningen universiteit: Food-info.net over het algemeen nogal up to date wat betreft dit soort dingen.
   L-cysteine kan inprincipe uit elk soort haar /veren gewonnen worden.

   Verwijderen
 4. L-cysteine = E 920 en E 921. Niet te achterhalen is of de L-cysteine is gemaakt van mensenhaar, varkenshaar of eendenveren... Weer een reden om biologisch brood te kopen, omdat E920/921 hierin niet gebruikt mag worden of om zelf brood, zonder broodverbeteraar, te bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was laatst al op de BBC te zien, een ambachtelijke bakker liet 12 hulpstoffen zien die in brood uit de fabriek kunnen zitten. Het spul stinkt zo erg dat er weer andere stoffen ingestopt moeten worden om de smaak te verdoezelen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En het hoeft niet op de verpakking te staan, daar het een hulpstof is en geen ingredient. Er is zoveel verborgen voo de consument.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ben ik blij dat wij al jaren zelf brood bakken ! Ik kan het iedereen aanraden, met een broodbakmachine is het een fluitje van een cent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We eten geen vlees en geen samengesteld voedsel meer. Wist je dat bv in winegums, drop, sauzen, soepen gelatine zit? Gelatine wordt gemaakt van (dieren) botten. Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hm... het enige wat ik weet is dat ik gangbaar brood niet lekker vind. Aan het meeste zit een bepaald smaakje wat je niet hebt als je zelf brood bakt. Dat zullen de eendeveren dan wel zijn...

  Wij bakken al jaren zelf met de broodbakmachine. Lekker hoor, en nauwelijks werk!

  BeantwoordenVerwijderen