Vanavond in het programma van De Keuringsdienst van Waarde: aan brood uit de bakkerij of uit de fabriek wordt broodverbeteraar toegevoegd. Broodverbeteraar is een middel om het brood malser te maken. In ongeveer de helft van die broodverbeteraars zit het aminozuur L-cysteïne. En wat is dat? Er gingen geruchten dat dit aminozuur gemaakt wordt van Chinees mensenhaar. Wat is daar van waar? En als het zo is, is dat dan erg? Persoonlijk lijkt het me een raar idee, haar in mijn brood!
Klik hier voor een aankondiging op de site van de Volkskrant
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 6 februari 2014
Haar in je brood ;-(
Labels:
Consumentenzaken
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Weer een extra reden om eigen brood te bakken.
BeantwoordenVerwijderenja, inderdaad. Sinds de asbestinbrooduitzending van Zembla bak ik 2 x per week brood.
VerwijderenIk doe het volgens de niet kneden methode. Super handig en prima brood.
Ik experimenteer nog met vullingen, gedroogde tomaat er in is erg lekker. Rozijnenbrood ook. Er staat nu een broodje te rijzen met gebakken rode uit, thijm en wat peper.
Op internet staan verschillende recepten van niet-kneden brood.
Groetjes en fijne dag
See
Het komt nu uit eendenveren. Het kan wel synthethisch gemaakt worden maar is dan veel duurder. Zolang het goed gezuiverd is zie ik het probleem niet op chemisch gebied. Het is alleen een ethisch vraagstuk. Misschien wel liever uit vrijwillig afgestaan mensenhaar dan uit onverdoofd uitgerukte eendenveren.
BeantwoordenVerwijderen......voor iemand die niets van een dier wil eten ( en ook, iet van een mens) kun je bij een gewone bakker/supermarkt niet meer terecht!
VerwijderenIk heb al vaak gelezen dat het eiwit gemaakt wordt van varkensharen.
BeantwoordenVerwijderenHeb ik niet terug kunnen vinden op de site van de wageningen universiteit: Food-info.net over het algemeen nogal up to date wat betreft dit soort dingen.
VerwijderenL-cysteine kan inprincipe uit elk soort haar /veren gewonnen worden.
L-cysteine = E 920 en E 921. Niet te achterhalen is of de L-cysteine is gemaakt van mensenhaar, varkenshaar of eendenveren... Weer een reden om biologisch brood te kopen, omdat E920/921 hierin niet gebruikt mag worden of om zelf brood, zonder broodverbeteraar, te bakken.
BeantwoordenVerwijderenWas laatst al op de BBC te zien, een ambachtelijke bakker liet 12 hulpstoffen zien die in brood uit de fabriek kunnen zitten. Het spul stinkt zo erg dat er weer andere stoffen ingestopt moeten worden om de smaak te verdoezelen
BeantwoordenVerwijderenEn het hoeft niet op de verpakking te staan, daar het een hulpstof is en geen ingredient. Er is zoveel verborgen voo de consument.
BeantwoordenVerwijderenWat ben ik blij dat wij al jaren zelf brood bakken ! Ik kan het iedereen aanraden, met een broodbakmachine is het een fluitje van een cent.
BeantwoordenVerwijderenWe eten geen vlees en geen samengesteld voedsel meer. Wist je dat bv in winegums, drop, sauzen, soepen gelatine zit? Gelatine wordt gemaakt van (dieren) botten. Kees.
BeantwoordenVerwijderenHm... het enige wat ik weet is dat ik gangbaar brood niet lekker vind. Aan het meeste zit een bepaald smaakje wat je niet hebt als je zelf brood bakt. Dat zullen de eendeveren dan wel zijn...
BeantwoordenVerwijderenWij bakken al jaren zelf met de broodbakmachine. Lekker hoor, en nauwelijks werk!