zondag 16 november 2014

Geen afvalstoffenheffing meer

Leuk nieuws! In Nijmegen schaft de gemeente de afvalstoffenheffing af voor huurders en woningbezitters die wonen in een huis dat minder dan 200.000 euro kost. Overigens betekent dit wel dat de OZB voor duurdere woningen verhoogd wordt.
Gemeente Groningen, dat wil ik ook!
Ik produceer weinig afval en ik heb meer dan genoeg aan gemiddeld 1x per maand de grijze bak laten legen en 1x  per maand de groene container en dan nog zitten die lang niet helemaal vol.
Ik betaal nu 238,32 per jaar. Ik denk dat ik nog geen 20x per jaar een container aanbied. Dus dat is meer dan 10 euro per keer wat ik betaal.

28 opmerkingen:

  1. Klinkt weinig maar dat redden wij ook wel met gezin met 6 personen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het daar niet mee eens. Voor de zoveelste keer nivelleren. En met een duurder huis heb je sowieso al veel hogere kosten. Ik woon in een relatief duur huis. Niet omdat ik dat perse wil, maar vrijstaande huizen zijn duurder en als je zoals ik geluidsgevoelig bent is het geen overdreven luxe.

    Betalen per container kan ik me meer in vinden. Doen ze hier ook met het restafval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik mij al langer afgevraagd: als je betaalt per container, zijn er dan geen mensen die hun afval in jouw container dumpen als die aan de straat staat, en hun eigen container leeg houden?

      Verwijderen
    2. als je zorgt dat er ECHT NIETS meer bij kan... dan gebeurd dat niet en trouwens je betaald niet per container maar per keer dat hij leeggehaald wordt. ook haal ik de container gelijk weer van de straat! wij zetten de grijze bak vier keer per jaar aan de straat en de groene twee keer per jaar.. moet ik wel bij dat laatste zeggen dat ik een volkstuintje heb waar ik in de zomer mijn gft afval kan brengen!
      wij wonen met vier personen ,waaronder een baby, in een huis.

      Groet finz

      Verwijderen
  3. Eerlijk gezegd vind ik het nogal schandalig. Iedereen produceert afval, dus iedereen hoort hier ook aan mee te betalen. Iemand in een duur huis produceert toch niet persé meer afval?! Echt puur onzin, laat ze dan inderdaad kijken hoeveel afval iemand produceert en op basis daarvan de vervuiler laten betalen, maar niet op basis van de huizenprijs!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oei, voor ons zou dat juist weer nadelig zijn. Ons huis is iets duurder dan die genoemde twee ton.
    We proberen zo min mogelijk afval te produceren. We maken er een sport van om de container zo lewg mogelijk te houden. We produceren momenteel per week een halve container afval met ons zevenen. Dit is minder dan veel anderen hier in de buurt met kleinere gezinnen.
    Voor ons zou de maatregel nadelig zijn. Dus nee dank je :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nog even een aanvulling, ik produceer ook heel weinig afval.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij bieden de containers ook geen 20 keer per jaar aan. Ik schrijf altijd op wanneer ik ze aan de weg heb gezet omdat je per container betaalt. Dat wil ik dus wel bijhouden of het klopt met wat ze berekenen.
    Bij ons wordt vanaf komend jaar de grijze maar 1 keer per maand meer opgehaald. Voor ons ook echt genoeg. We hebben de kleinste containers, zowel de grijze als de groene.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een duurder huis maar nog minder afval dan jij hebt..........

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De waarde van je woning zegt toch niets over de hoeveelheid afval die je produceert?
    Grt. Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik woon alleen en betaal een schijntje minder aan afvalstoffen heffing dan een huishouden met meer personen. Van mij mogen ze ook per huishouden gaan berekenen. Dat zal tevens bijdragen dat ieder huishouden bewust het afval gaat scheiden. Hier wordt het plastic niet aan de deur opgehaald en het schijnt dat er dus heel veel plastic bij het restafval wordt gedaan, een slechte zaak maar om het naar de containers te brengen is dus toch teveel gevraagd van mensen zolang ze het gratis kunnen "weggooien".
    Ik woon in een eigen huis onder de 2 ton.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons hebben we ook voor plastic een container thuis, die kunnen we 1 keer per maand aan de weg zetten. Net als papier.

      Verwijderen
  10. beetje krom natuurlijk, ook al zou het voor mij gunstig zijn,maar het zou toch eerlijker zijn als het niet bepaald word naar de woningprijs ,maar de hoeveelheid afval die er aangeboden word. erg vreemd dat iemand die weinig weggooit maar wel in een duur huis woont meer betaald dan iemand die enorm veel afval produceerd maar in een goedkoop huis woont.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een persoon en dan zo veel afval.
    Ik heb het voor dit jaar eens nagekeken: tot nu toe 3 maal de grijze container en 7 maal de groene.
    Voor 2 personen en in het bezit van een huis ruim boven de 2 ton.
    Ik vind het een rare maatregel.
    Goedkoop wonen en laat maar waaien het milieu....
    De vervuiler betaalt lijkt me rechtvaardiger.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind het ook een oneerlijke regel. Voor mij zou het goed uitkomen, maar wil niet dat derden voor mijn afval (wat ik zoveel mogelijk beperk) zouden moeten betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat zou echt heel raar zijn om op basis van de prijs van je huis te moeten betalen voor je vuil. Bij ons worden de containers om de week opgehaald, dus restafval eens in de twee maanden. Dat betekent dat mx. 26 keer per jaar de container opgehaald wordt. Stel daarbij dat je nog eens op vakantie bent, hem vergeet of niet vol zit en wij komen ook op een keer of 20. Zo bijzonder is dat niet (want hoewel wij wel ons afval scheiden, blijft er (helaas) nog genoeg over voor restafval. Ik zou een systeem van betalen per keer aan de weg zetten dan eerlijker vinden. Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij betalen een vast bedrag per jaar aan afvalstoffenheffing omdat bij ons ook de rioolheffing en het sneeuw- en ijsvrij houden van de wegen onder dat bedrag valt. Voor de restcontainer betalen wij een stevig bedrag van ongeveer € 5 per keer, maar de gft-container is gratis. Dit is ingesteld omdat nog steeds teveel mensen gft in de rest-container gooiden. Op deze manier proberen ze om de mensen beter naar hun afvalscheiding te laten kijken. Daarnaast doen ze er hier alles aan om de mensen echt zoveel mogelijk te laten scheiden. Iedere 2 maanden worden boeken, speelgoed, textiel en schoenen én klein elektrisch "afval" gratis aan huis in een speciale tas opgehaald. Wat nog gebruikt kan worden wordt in hun eigen 2e handswinkel verkocht. De rest gaat als nog te recyclen materialen naar diverse afnemers. Op deze manier houden ze voor ons de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk. Het sorteerwerk wordt door SW 'ers gedaan net zoals er velen werken in de winkels waardoor deze mensen een echte normaal betaalde baan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat ben ik blij met de reacties hier! Een oneerlijke en niet effectieve maatregel van Nijmegen. Ik begrijp dan ook niet dat jij Groningen oproept om dit ook in te voeren. Alleen voor je eigen voordeel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Huib, ik houd wel van wat discussie, vandaar mijn bericht.
      Wat vind ik eigenlijk?
      Diegenen die weinig afval produceren zouden weinig moeten betalen en diegenen die veel afval produceren zouden veel meer moeten betalen. Ik ben het eens met een groot deel van de lezers. De prijs van je huis zegt niet alles over hoe milieubewust je bent. Mijn ervaring met de bewoners van de achterstandswijk waar ik 26 jaar gewoond heb is juist tegenovergesteld. Daar produceerden bewoners ongelooflijk veel afval en leek het heel gewoon om wekelijks wel 2 à 3 afvalzakken op de stoep te zetten. Ook was er altijd en overal erg veel zwerfvuil in deze Vogelaarwijk.
      Ik denk dat het besluit alleen maar zorgt voor meer afval dan nu het geval is. Misschien wel minder zwerfvuil?

      Verwijderen
    2. dat vind ik dan ook weer erg zwart wit, ik woon in een wijk met veel koopwoningen en hier word ook erg veel vuil aan de weggezet, ik denk dat het per persoon verschilt,maar niet perse per inkomen

      Verwijderen
  16. Wat een ongelooflijk rare reden om het kwijt te schelden. Prijs van je huis zegt volgens mij weinig over je hoeveelheid afval.
    Mss gaat diegene met het huis van 4 ton wel iedere dag uit eten en heeft zo bijna geen afval. Ik zou als ik in nijmegen zou wonen echt overwegen een bodemprocedure te starten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat zou besparen over dvan een ander zijn..
    Overigens kom je al voor weinig geld van je afval af. Hier betaal ik bijna 300 euro vastrecht. En 9,97 per keer dat ik een kliko aanbiedt.
    Ik gooi dingen die geen troep geven in een aanhanger. Als ik zelf naar de stort rij ben ik per aanhanger de helft kwijt van wat een container kost. Er gaan Drie tot vier containers op die ene aanhanger..

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik vind het ook een rare regel. Nergens op gebaseerd dit verschil. Oke ik zou dan ook niets hoeven te betalen maar toch zou ik deze regeling niet willen. Hier betaal je vast bedrag waarvoor plastic, blik en drinkverpakkingen en gft afval wordt opgehaald. Restafval mag je alleen aan straat zetten in vuilniszakken die €1,50 per stuk kosten. Prima systeem. Ik gebruik 1 vuilniszak per zes maanden. Mijn broer en zijn gezin (vier personen) gebruiken 1 per week. Eerlijk toch. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wij betalen per leging van de zwarte container (240l.) iets meer dan 10 euro. Vorige week is de container voor de 2e keer dit jaar gelegd. Niet slecht met 2 personen. (plastic en papier wordt apart ingezameld)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Iedereen heeft het over afval,weinig ,kosten. Afval is geld waard we halen in Nederland uit buitenland vandaan om die verbrandingsovens draaiende te houden. Als je toch eens kijkt hoeveel wij afval scheiden enkel papier bv dat is al wel honderden kilo, per jaar zou er geld voor moeten krijgen :)

    Mensen die rotzooi op straat gooien die moeten aangepakt worden, verbaas mij ook vaak bij afritten waar iedereen alles uit raam kieperd :(

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik woon in Nijmegen, in een straat met huizen die allemaal een WOZ waarde van 250.000 euro hebben. Daarmee hebben mijn buren en ik dus allemaal een restschuld, met uitzondering van de mensen die er al langer dan tien jaar wonen (en dat zijn er niet veel). Zo breed heb ik het niet met mijn boodschappenbudget van ongeveer 75 euro per week voor vier personen.

    Wij gaan nu dus een hogere OZB betalen....

    Op de ophaaldag worden er bij mij in de straat ongeveer twee keer zoveel zakken voor plastic dan voor restafval aangeboden. Wij hebben maar één zak per twee weken met vier personen (één kind nog in de luiers), doe dat maar eens na!

    Dit in tegenstelling tot de sociale woningbouw, drie straten verderop. Bijna alleen maar restafval, amper zakken voor plastic.

    Tja. Daar gaan wij dus voor betalen, voor het niet scheiden van afval van de mensen in die straat.

    Nee niet eerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is er geen politieke partij of actiegroep die hier iets aan wil doen. Zo'n regeling lijkt toch nergens op!

      Verwijderen
    2. Als Nijmegenaar voelt het ook echt oneerlijk. Maar ja, een rode stad zei mijn oma vroeger altijd. Deze manier van nivelleren roept alleen maar op dat mensen liever ergens anders gaan wonen. Ik kies de volgende keer ook voor een andere gemeente in de buurt! Laat Nijmegen het maar van een ander plukken!

      groeten,

      Sophie

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.