Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 15 november 2014

Een nieuw montuur met 1 goed brillenglas

Eergisteren heb ik samen met jongste dochter een nieuw montuur uitgezocht. Ik heb al in jaren niet meer zelf een montuur uitgezocht, dat komt omdat je met brillenglazen van -7 en -6,75 gewoon niet kunt zien wat je op je neus hebt en vooral of het staat of niet. Want in zo'n nieuw montuur zitten dan natuurlijk nog niet de juiste glazen. We hebben 2 monturen uitgezocht, want nummer 2 krijg je er gratis bij, ik laat namelijk ook een zonnebril op sterkte maken.
Zoals jullie weten ben ik op 6 oktober geopereerd aan staar, maar is mijn zicht aan dat oog zonder brilcorrectie nog steeds beperkt. De staar is goed verholpen, maar er waren andere oorzaken waardoor ik een bril nodig had. De lens die in mijn bijziende geopereerde oog is geplaatst is net iets te sterk, waardoor ik nu op +0,5 uitkom. Daarnaast heb ik een cilinder nodig van -1,75 en een leesdeel van +2.25. Dat alles wordt in een multifocaal glas getoverd, zodat ik dichtbij, veraf en ook op de middenafstand goed kan zien.

Veel mensen wachten tot na de 2e staaroperatie met het aanmeten van de juiste brillenglazen, dat zou in mijn geval betekenen 13 weken + 3 weken voordat de bril klaar is = 16 weken. Als je een cilinder van -1.0 hebt is je gezichtsvermogen 80%, bij een cilinder van -1.5 daalt dit naar 63%. Wat is het gezichtsvermogen bij een cilinder van -1,75?  Dat heb ik niet kunnen achterhalen.
Ik vond het zó behelpen, dat ik toch graag NU en het liefst vandaag in ieder geval met 1 oog goed kan zien.Voorlopig krijg ik voor het andere oog een gewoon glas in het nieuwe montuur.

Ik kan over 3 weken de bril ophalen, misschien iets eerder. Ik heb voor het andere, nog te opereren oog op dit moment een cilinder nodig van -1,5 en die wordt door de operatie niet verholpen. Zucht, ik loop na de komende operatie op 24 november nog weer 1,5 week helemaal zonder bril. De hele periode dat ik met beide ogen niet goed kan zien is dan in totaal 8,5 week. Al die tijd kan ik niet goed zien.
5,5 à 6 weken na de volgende operatie volgt het opmeten van het andere oog en wordt in de bril het juiste glas geplaatst.  Dan moet ik deze bril opnieuw afgeven voor het volgende glas. En moet ik wéér 3 weken wachten en zonder bril rondlopen met ogen die eigenlijk een cilinderglas nodig hebben. Totale periode aan het einde van de rit: 11,5 weken slechter zien. Hopelijk ben ik dan helemaal blij met mijn operaties en passende brillenglazen.


Kosten voor 2 brillen (1 gewone en een zonnebril) op sterkte (min vergoeding voor de zorgverzekeraar): €278. Dit is voor de beide brillen inclusief de brillenglazen voor beide ogen en een tijdelijk glas in de bril van het nog te opereren oog.
Eerlijk gezegd valt dat vies tegen, want de oogarts in het ziekenhuis had gezegd dat ik na de operatie voor in de verte geen bril meer nodig zou hebben en alleen met een leesbril toe zou kunnen.
Ook de tijd die ik rondloop zonder echt goed scherp te kunnen zien, valt me enorm tegen, maar dat hadden jullie uit bovenstaande vast wel begrepen.

Nog even ter geruststelling voor als je ook geopereerd gaat worden aan staar: als je op dit moment geen cilinder nodig hebt, dan is het hoogstwaarschijnlijk zo dat je vanaf dag 1 na de operatie in de verte heel goed kunt zien. 

21 opmerkingen:

 1. Waarom mag je geen bril dragen in de twee weken na de staaroperatie? Ook niet de bril die je nu besteld hebt en die voor het net geopereerde oog alleen maar vensterglas heeft zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mag na de operatie wel een bril dragen, maar ik heb de bril die ik nu besteld heb dan nog niet. Die nieuwe bril is dan nog niet klaar. die kan ik waarschijnlijk pas op 4 december ophalen en ik word op 24 november geopereerd. Aan mijn oude, veel te sterke brillenglazen heb ik niets meer.

   Verwijderen
 2. Het plaatsen van een glas hoeft echt geen 3 weken te duren! Ik lever as dinsdag 4 van mijn brillen in en die kan ik woensdag eind van de middag weer ophalen. Dan lever ik mijn laatste bril in en die haal ik donderdag weer op. Gewoon bij zo'n grote keten. Het wachten tot mijn glazen er zijn duurde ongeveer 2 weken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goed idee! Ik laat ze eerst het glas bestellen en kom dan met mijn bril en laat het glas er in zetten. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
  2. Hangt er helemaal vanaf hoor; de ene optiek kan het zelf in het montuur zetten, bij een ander soort glas moeten ze het uitbesteden en moet je bij je bestelling van het glas echt de bril ook afgeven.
   Ik zou het gewoon even navragen.
   En mocht het zo zijn, dan kan je wellicht nog eenzelfde montuur
   lenen met het inmiddels goede glas er in? Heb ik ook weleens mogen doen.

   Verwijderen
 3. Echt een heel gedoe allemaal, zeg. Maar gelukkig is het wel voor een goed doel. Ondanks dat niet alles met de staaroperatie te verbeteren is zal het wel een heel stuk opgeknapt zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets doen met staar is ook geen optie, want de staar wordt geleidelijk alleen maar erger, totdat je helemaal blind bent. Het is natuurlijk fantastisch dat dit door de operatie voorkomen kan worden!

   Verwijderen
 4. Wat een gedoe inderdaad, zo'n bril! Fijn dat je dochter mee kon helpen uitzoeken. Ik las laatst als tip, om de verkopers (of iemand die mee is winkelen) met de mobiel foto's te laten maken van brillen die je past. Je kunt dan met je oude vertrouwde bril op de neus kijken hoe een nieuw montuur je staat. Zelf vind ik dat ik geen brillengezicht heb. Brillen schijnen je heel kek te moeten staan en ik houd van naturel. Maar lenzen bleken een tranendal voor mij te worden - letterlijk. Dus dan toch maar een bril. Tot mijn vreugde past mijn zonnebril over mijn gewone bril heen, dus hoef ik met autorijden niet te wisselen en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doordat mijn cilinders steeds sneller veranderen heb ik in de afgelopen zes jaar al drie keer nieuwe glazen 'mogen' aanschaffen. Hoe pijnlijk dat in de portemonnai ook was, ik had altijd wel binnen een week nieuwe multi-focale glazen. De opticien belde als de glazen er waren, ik leverde mijn bril in en binnen een halve dag kon ik dan mijn bril weer ophalen. De laatste keer kon ik zelfs in een rustig hoekje van de winkel op m'n laptop werken terwijl de glazen geplaatst werden. Weliswaar met m'n neus tegen het beeldscherm geplakt, maar toch :). Succes met de tweede operatie en het brillen project! JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind de kosten trouwens erg meevallen hoor, en dat voor twee brillen!
  Ik betaal voor slechts 1 montuur en twee ' moeilijke ' glazen
  zo'n 1000 euro...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is een goede prijs. Ik ben altijd veel meer kwijt voor maar een bril (extra dun geslepen glazen, cilinder aan een kant).
  Waar was je geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ik vindt de kosten ook erg meevallen, mijn bril kostte na aftrek van kortingen en bijdrage zorgverzekeraar rond de 500 euro.
  Ik dan wel extra dunne glazen en daar ben ik erg blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo! Dat is veel geld! Ik heb het altijd raar gevonden dat een bril niet in de basiszorgverzekering zit. Zonder bril was ik echt niet los vertrouwd. Ik kon mijn eigen bril helemaal niet weer terugvinden als ik die niet op een vaste plaats opborg. Hoe zo, niet noodzakelijk hulpmiddel? Als dat geen medische noodzaak is, dan weet ik het niet meer.

   Verwijderen
 9. Bedankt voor de tips, manlief heeft nl beginnende staar dus we zullen je tips in gedachten houden.Zelf moest is onlangs ook een andere bril. ik merkte dat ik zonder bril minder zag en met m'n bril steeds meer ging turen en knijpen . Dus naar de opticieeën en inderdaad m'n ogen waren veranderd. Ik moest aan de vaifocus bril , alles bij elkaar koste het me toch nog bijna 300 , 00 en daar was de zorgkostenvergoeding al af. Maar jah je ogen zijn heel belangrijk dus een goede bril ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb jl woensdag een nieuwe bril gekocht! Iets sterkere glazen dan ik nu heb.
  Ik betaal 625 euro en dat is vergeleken met de bril waar ik nu doorkijk een koopje! Van andere mensen hoor ik altijd dat hun bril zo goedkoop was maar dat lukt mij zelf bij S. spaarders niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net 6 paar nieuwe glazen besteld, zonder monturen, waarvan 1 zonnebril, met cilinder maar geen varifocus, zonder bijdrage zorgverzekering: € 420. Wat je met 8 brillen moet? Hetzelfde als met schoenen: bij je kleding laten passen. En dat gaat prima met brillen van rond de € 50. (eye.love) multifocaal is daar € 99 inclusief montuur.
   Losse glazen was in dit geval duurder, maar ik vind mijn huidige monturen nog erg mooi.

   Verwijderen
 11. Als het 2 goede glas besteld wordt dan kun je de bril toch nog gebruiken tot het glas binnen is? Dan de bril inleveren en hopen dat het 2e glas snel geplaatst wordt.
  Kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent. Ik dacht dat een staaroperatie altijd beter resultaat zou hebben, maar met cilinder is dat dus niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk is er wel een beter resultaat, die grauwsluier en de waas van de staar is dan verdwenen. Alleen heb ik nog steeds een bril nodig om goed te kunnen zien. Ooit was dat omdat ik bijziend was en aan beide ogen een cilinder had, straks omdat ik aan beide ogen een cilinder heb en een leesbril nodig heb. De bijziendheid is door de geïmplanteerde lens goed verholpen. Voor het rechteroog zelfs een beetje te goed en heb ik nu een + glas nodig.

   Verwijderen
 12. Ik vind het niet duur! Je krijgt je bril vast wel wat sneller. Hoe gaat het verder met het oog? Heb je nog last van licht/ stof etc traant het oog nog snel?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jammer om te lezen dat het na de operatie toch niet uitpakte zoals je hoopte. Er waren verwachtingen geschept die kennelijk niet meteen waargemaakt konden worden. Als een kleine troost zijn er dan nog andere tijdelijke opties die je na kunt gaan zoals multifocale glazen bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen