zondag 6 maart 2016

Al ruim 8000 handtekeningen

Een week geleden publiceerde ik het bericht "Ik hoor je niet!"
Dat ging over hinderlijke achtergrondgeluiden op radio en tv waardoor programma's en informatie voor slechthorenden niet of heel moeilijk te verstaan is.
Gisteren waren er al weer ruim 8000 mensen die de petitie getekend hadden.

Er was een reactie van L.V. die mij zeer aansprak:
In 1995 stond ik aan de wieg van stichting BAM (Bestrijding Akoestische Milieuvervuiling nu voorlopig stopdemuziekte.nl)
Speerpunten: opgedrongen winkelmuziek cs en het ver(mu)ZIEK en van het gesproken woord op de radio en televisie.
Dagenlang stond de tel. roodgloeiend. Media/journalisten uit binnen- en buitenland meldden zich en masse. Gedupeerden belden/mailden/schreven :' Wordt er dan eindelijk iets gedaan.'
Sommigen huilden aan de telefoon, hun ellende kreeg (h)erkenning, want men leefde in de veronderstelling dat ze de enige, of misschien gek waren
In de voorbije decennia was er heel veel publiciteit.
In kranten , magazines, radio en tv. BAM was booming.
Alle moeite , tijd en energie , gestoken in dit gehoor ondermijnend en zieltergend fenomeen ten spijt:
verantwoordelijken zijn niet slechthorend, maar Oostindisch doof.
Verantwoordelijken in deze hebben geen enkele boodschap aan hun luisterpubliek.
Het gesproken woord/spreker/luisteraar en muziek worden systematisch geminacht.
Ook deze petitie slaat nog geen deuk in een pakje boter.
Als het over slechthorendheid gaat: tien procent van de bevolking kampt met die beperking. Steeds meer jongeren zorgen voor snelgroeiende aanwas van het percentage.
Hoe zou het toch komen...???
Het is een mondiaal, grenzeloos , geldverslindend fenomeen , gaat ten koste van eenieders fysiek en psychisch welbevinden.
Is het u al opgevallen hoe de hoorapparaten industrie er wel bij vaart.


Ik heb zelf al wel langer dan 20 jaar hoorproblemen, sinds 8 jaar heb ik hoortoestellen. Mijn ervaring is  dat de herrie inderdaad regelmatig oorverdovend is, waardoor verstaan onmogelijk wordt.

Hierbij ter herinnering: teken de petitie! Klik daarvoor hier.

De eindstand op 22 april:  14.116 handtekeningen

8 opmerkingen:

  1. Goede actie, ook van jou om het hier te promoten.
    Ik heb (meestal) geen last van achtergrond muziek, maar vind het prettiger zonder. Zeker met de wetenschap dat het veel mensen hindert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat je dit schrijft. Ik ben 53 en heb problemen met tefeloneren. Ik kan me moeilijk concentreren op het gesprek omdat ik zoveel achtergrondgeluiden hoor. Zowel bij mijzelf als bij degene die belt. Ik dacht altijd dat ik overgevoelig was. Dat is nog meer toegenomen sinds men mobiel belt, dan hoor je echt alles aan achtergrondgeluid. Een tijd was ik daarom wat bang en onzeker om te telefoneren. Tegenwoordig zeg ik het gewoon: 'Sorry, ik kan je niet verstaan. Kun je misschien mailen, appen of sms-en, want dit gaat niet'

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik was van de week uit eten. We waren bijna de enigste gasten. Gevraagd of de muziek zachter kon, ja hoor, geen enkel probleem, er werd zelfs veel rustigere muziek opgezet. Top. Maar halverwege de maaltijd kwam er een nieuw personeelslid binnen, gelijk zette hij hardrock muziek op, en het geluid 3 keer zo hard.
    Jammer, ik kon mijn partner niet meer verstaan. Ik durfde het niet aan om het weer te vragen :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vervelend. Vooral tijdens een maaltijd wil je gezellig kunnen praten. Maar ik kan dan niet begrijpen dat je het daarna niet meer durft te vragen. Waar ben je dan bang voor? Ga je je avond laten verpesten door een (ongegronde) angst? Jammer.

      Verwijderen
  4. Ja fijn dat je hem nog een keer herhaalt en hopelijk sturen veel hem door.

    Zoals Waterman ook schrijft is in restaurants zooo ergerlijk. Ik zoek als het kan een plekje ver van luidsprekers.
    En ik schroom echt niet te zeggen dat het te hard is en/of de verkeerde muziek.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goeie actie !!! Gisteren ging mijn vriend naar de 'ik ben toch niet gek' markt. Ik blijf dan buiten staan. Ik word helemaal gek in die winkel, honderden geluidjes door elkaar. En dan ook het geroezemoes van de klanten. Datt is niet fijn winkelen.
    Ik ben toch niet gek, ik ga wel etgens anders heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wát een goede actie, ik heb meteen getekend, en ga er meer mee doen - voor een slechthorende is al dat extra geluid zó storend!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is niet alleen voor slechthorenden vervelend, ik heb al sinds mijn jeugd een hekel aan harde muziek. Hier in een klein dorp wordt het steeds meer de gewoonte dat men feesten buiten viert, met de muziek ook buiten. Ik haat het. Maar weet niet wat er aan te doen. Het lijkt dat iedereen het accepteert. Een paar jaar geleden viel de stroom uit in de stad waar ik op dat moment was, wat een STILTE!! Heerlijk, geen muzak, geen andere overbodige geluiden.
    Ik doe mijn best om het te verdragen, maar het blijft lastig, muziek is in mijn optie heel erg privé, ieder heeft een andere smaak. Soms wil ik MIJN muziek wel eens keihard buiten aanzetten (oude middeleeuwse muziek en oud klassiek) wedden dat ik iedereen op mijn dak krijg met dat "kattengejammer"?
    Joanne

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.