Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 5 maart 2016

Mijn OV chip verloopt binnenkort: waarom betalen voor een nieuwe?

Tot aan mijn moeders overlijden in oktober 2012 reisde ik wekelijks met de bus en soms wel vaker, maar sindsdien gebruik ik mijn OV chipkaart maar zelden meer. Alleen voor zo nu en dan een busritje in de stad Groningen, wanneer het weer slecht is of ik me niet fit voel of het zicht door een staaroperatie 's avonds te slecht is om te fietsen.
Binnenkort verloopt mijn kaart, maar er zit nog saldo op. Er wordt namelijk automatisch saldo opgeladen als het saldo onder 5 euro komt. Als de kaart niet meer bruikbaar is, wat gebeurt er dan met het geld? Het lijkt mij dat het geld gewoon van mij is, daarom ben ik op zoek gegaan naar informatie.
Ik vond hier dit:

Wat te doen met een verlopen kaart

Een persoonlijke OV-chipkaart is vijf jaar geldig, een anonieme kaart vier tot vijf jaar. Na deze periode kunt u niet meer met uw OV-chipkaart reizen. Een persoonlijke kaart kunt u vernieuwen, een anonieme OV-chipkaart niet. Met een anonieme kaart reist u het saldo op of vraagt u het saldo terug. 

Persoonlijke OV-chipkaart 

Vernieuw uw persoonlijke kaart via deze website. Het saldo van de oude kaart ontvangt u op uw bankrekening binnen 30 dagen nadat uw kaart verloopt. Uw nieuwe kaart wordt binnen gemiddeld drie werkdagen thuis gestuurd. Het vernieuwen van uw OV-chipkaart en uw saldo terugvragen kan tot een jaar na het verlopen van uw OV-chipkaart.
Abonnementen en Automatisch opladen worden van uw oude kaart overgezet op uw nieuwe kaart. Als u voor de eerste keer incheckt, wordt uw kaart direct automatisch opgeladen.
U bepaalt zelf of u de verlopen kaart vernietigt of bewaart.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------

Als ik op "Vernieuw uw persoonlijke kaart via deze website" klik,  dan vind ik de volgende tekst:

Verlopen kaart

Als uw kaart binnen zes weken verloopt, kunt u hier uw kaart vernieuwen of beëindigen. Het overgebleven saldo vraagt u terug.

Als u een nieuwe kaart aanvraagt, heeft u een digitale foto nodig en betaalt u via iDEAL. De nieuwe kaart kost € 7,50.
Voor het uploaden van foto's raden wij u aan de nieuwste versie van Adobe Flash (nieuw venster) te gebruiken.
Maakt u gebruik van een mobiele telefoon of een tablet? Dan kan het zijn dat u geen foto kunt uploaden, omdat Adobe Flash niet wordt ondersteund. Probeert u het dan nog een keer op een computer of laptop, waarop Adobe Flash is geïnstalleerd.

Tip: bent u ingelogd en staat uw kaart er niet tussen? Als u uitlogt kunt u het kaartnummer handmatig invullen. 
____________________________________________________________________

Persoonlijk vind ik het niet juist dat ze voor de nieuwe kaart wéér €7,50 vragen. Dat bedrag heb ik al eens betaald, namelijk voor mijn oude kaart.

Heeft iemand ervaring met het vernieuwen van een OV-chipkaart?

mijn ov chip is geldig tot 28 mrt 2016

29 opmerkingen:

 1. Ik heb een ns kortingsabbo en zij vernieuwen die kaart zelf. Ik hoef dus niet zelf een nieuwe kaart te kopen. saldo etc wordt door hun ook overgezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, dank voor dit informatieve stukje over de OV-kaart,ik wist niet eens dat ie kon verlopen! En dat je dan wéér 7,50 moet betalen is echt idioot, geldkloppers zijn het.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij kan je ook naar zo oplaadapparaat en je geld terug storten op je rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat wel kan is na een service balie van de ns gaan en het saldo over laten zetten op je nieuwe kaart.

   Verwijderen
 4. Hmm, ik vind ook het stukje over hoe je je oude saldo terugkrijgt, dubbel. Op de ene plek staat "u ontvangt uw saldo terug", met andere woorden: gaat vanzelf, en dan staat op de andere plek: "u moet het overgebleven saldo terugvragen". En als je dus alleen op de eerste tekst af gaat, dan vraag je het niet terug, en de gemiddelde mens zal dan misschien niet eens merken dat het saldo niet terug komt. Kassa voor de NS.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is niet voor de ns, voor alle ov bedrijven.

   Verwijderen
 5. Het is net als met een paspoort,we moeten betalen. Bij mij ging het gemakkelijk. De nieuwe kaart kwam snel en het saldo van de oude werd keurig teruggestort. Ik regelde het wel voor de einddatum van de oude kaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En als je dan het geld wil laten terugstorten betaal je hiervoor ook nog eens 2,50!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het vernieuwen gaat vrij simpel. Het saldo van de oude kaart stond bij mij binnen 30 dagen op mijn rekening bijgeschreven. Dat is op zich goed geregeld. Maar waarom er 7,50 betaald moet worden voor een nieuwe kaart begrijp ik ook niet. Mijn oude kaart was nog helemaal in orde. Als het ter vervanging van een beschadigde kaart zou zijn kan ik het nog begrijpen.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb eigenlijk hetzelfde probleem. Vijf jaar geleden heb ik met een actie een persoonlijke OV kaart voor €1 aangeschaft. Deze moet nu verlengd worden. Maar net als jij vind ik het vreemd dat je voor een verlenging hetzelfde moet betalen als een nieuwe kaart. Daarom stel ik het steeds uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je te lang wacht is je saldo dat op je kaart stond verdwenen. OV-chip niet meer geldig = geld weg! Dat overkwam mijn schoonzoon. Omdat de kaart verlopen was, kon hij zijn geld niet weer terug krijgen!

   Verwijderen
  2. Dat klopt niet denk ik. In september wilde ik mijn ov chip kaart opladen toen ik met de trein moest maar deze bleek verlopen. Ik ging thuis op advies van een collega naar een website vulde gegevens in en printte het uit. Stuurde dit formulier met de ov chipkaart op en kreeg binnen een aantal weken het geld netjes terug. Op de kaart stond nog bijna EUR 20.
   Misschien kan je schoonzoon dat proberen.
   Nic

   Verwijderen
  3. Je kan volgens mij tot een jaar na het verlopen van je OV-chipkaart nog je resterende saldo terug vragen. Je moet dus inderdaad niet te lang wachten.

   Verwijderen
 9. Ik heb net als Erna gewoon een nieuwe kaart van de NS gekregen. Daar heb ik volgens mij niets voor betaald .

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn OV-chipkaart was afgelopen zomer ook verlopen. Volgens mij kreeg ik daar zelfs een mail over om me eraan te herinneren.
  Inderdaad belachelijk dat je voor een nieuwe kaart weer 7,50 moet betalen, maar niets aan te doen.
  Het resterende saldo van mijn oude kaart is netjes teruggestort op mijn rekening, zonder problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad, zoals Izerina zegt, het is net als bij een paspoort, de kaart verloopt en dat kost €7,50.Het gemak en de besparing weegt hier voor mij zeer ruim tegenop.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn man kreeg bericht over de datum dat zijn kaart zou verlopen .Er zat een formulier bij om aan te geven of hij een nieuwe kaart wilde of zijn saldo wat er nog opstond terug gestort wilde hebben .Hij gaf aan zijn saldo terug gestort te willen en dat gebeurde keurig na ong 3 weken .Dus tevreden hierover
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. bij een anonieme chipkaart weten ze niet naar welke rekening het saldo moet. logisch.
  handig is om een andere ov-chip van een gezinslid bijv mee te nemen en bij het loket het saldo over te laten zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bizar. Ik was mijn ov-chipkaart met NS korting verloren op straat. Heb hem meteen dezelfde dag laten blokkeren wegens automatisch opladen en een vervangend exemplaar aangevraagd. Heb daar 11 euro !!!! voor moeten betalen. Hij is wel nu weer 5 jaar geldig, terwijl hij volgend jaar verlopen zou zijn, maar toch...

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor vervanging van een verloren of beschadigde kaart rekenen ze inderdaad 11 euro, daar schijnen weer extra handelingen aan te zitten. Een nieuwe kaart alleen kost 7.50

   Verwijderen
 15. Ik heb een voordeelabonnement met keuzedagen, nog uit de tijd dat je in de middag ook in de spits mag reizen. Verlenging gaat allemaal automatisch en ik kan iedereen een abonnement aanraden, welk type dan ook, afgelopen week nog naar Gouda geweest met kleindochter als railrunner en dat zou ik met de auto echt niet gaan doen. En zo bezoek ik allerlei musea en interessante steden want als ik het nu niet doe, nu ik nog goed ter been ben wanneer dan wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kinderen kunnen zelfs gratis met de trein met een kidsvrij abbo, dat moet op een persoonlijke kaart maar dan hebben ze gelijk ook leeftijdskorting in bus en metro.

   Verwijderen
 16. Voor woon-werk verkeer heb ik een Traject-Vrij abonnement bij de NS en bij aanvragen van een dergelijk abonnement kun je ook bij NS een gratis OV-chipkaart aanvragen waar dat abonnement dan gelijk op staat. Dat hoeft niet, want je kan een nieuw abonnement ook op een persoonlijke OV-chipkaart laten zetten die je al hebt. Alleen die van mij was toen ik mijn abonnement aanvroeg nog maar iets meer dan een jaar geldig en dan had ik zelf moeten betalen om deze kaart te laten verlengen. Nu had ik mijn kaart gratis én deze wordt dan op kosten van NS na 5 jaar verlengd wanneer je dan nog steeds dat abonnement hebt.
  In het geval dat je ook wel eens in de daluren met de trein reist, kun je nu tijdelijk tot 10 april een dalvoordeel abonnement voor maar €29 euro aanschaffen (normaal €50) en hierbij kun je ook een gratis OV-chipkaart bestellen. Wanneer je dan de kosten van €7.50 voor een OV-chipkaart ervan af haalt, betaal je eigenlijk maar €21.50 voor dat dalvoordeel abonnement. Met dit abonnement reis je met 40% korting in de daluren en kun je ook 3 personen met 40% meereiskorting mee laten reizen.
  Let wel, dit abonnement wordt na 1 jaar automatisch verlengd en kost dan €50, tenzij je zelf voor die tijd opzegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb er geen ervaring mee, maar staat erop tot hoe lang hij geldig is? Ik heb namelijk een anonieme die ik vrijwel nooit gebruik en begrijp uit jouw stukje dat ik het saldo daarop zou kunnen terugvragen. Misschien wel de moeite waard in mijn geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Reacties
  1. Ik wist niet dat je daarmee ook met de bus kan reizen.

   Verwijderen
  2. Ja dat kan zolang je NS kaart geldig is. Als je veel met de bus in een bepaalde regio rijdt dan is het zelfs interessant om een abonnement op je NS kaart te laden voor de bus... via ov-chipkaart zou ik het geld van de oude ov-chipkaart op mijn rekening terug laten storten... Succes!

   Verwijderen
 19. Ik blijf het bizar vinden dat er een geldigheid op de kaart zit. De kaart zelf gaat langer mee dan een leven, dus het is echt gewoon geldklopperij. Vergelijk het met dezelfde techniek, namelijk de Britse Oyster Card. Die verloopt nooit. Daar betaal je geen 7.50 pond elke vijf jaar. Het gaat niet eens zozeer over het bedrag, maar dat bedrijven gewoon liegen tegen mensen en dat de normaalste zaak van wereld vinden.

  BeantwoordenVerwijderen