vrijdag 11 maart 2016

Spaarrentes op 0%?

De spaarrentes naderen de 0%! Misschien nu nog niet, maar de banken waar ik mijn spaargeld heb weggezet blijven mij gestaag mailtjes sturen over nog weer lagere rentes.
Wat is nu de hoogste rente op een gewone spaarrekening? Die is volgens deze site nu 1,1%.
Sinds een tijdje heb ik verschillende spaarrekeningen:
- 1 voor de fun, daar staat mijn zakgeld op,
- 1 voor te betalen belastingen in verband met bijverdiensten 
- 1 voor een aanzienlijk deel van mijn echte buffer
- 1 bij de ASN bank waar ik mijn betaalrekening heb
De verschillen tussen de hoogste en de laagste rente zijn erg klein.
Het lijkt er nu toch op dat de spaarrentes negatief worden of in ieder geval het 0 punt zullen naderen!
Een tijdje terug dacht ik nog dat dit onmogelijk zou zijn, maar nu ben ik daar helemaal niet meer zo zeker van! Het gaat maar door, die lagere rentes!
Dat komt vooral omdat de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw de renteniveaus verlaagt.
Het belangrijkste renteniveau wordt verder verlaagd naar 0 procent. Dat heeft de ECB gisteren aangekondigd.
Ik kan mij niet heugen dat ik dit eerder heb meegemaakt en ik vind het zeer spijtig voor diegenen die hoopten van hun spaargeld te kunnen rentenieren. Als je bijna geen rente ontvangt, dan kun je daar onmogelijk van leven!
Wat doe ik met mijn geld? Stop ik het in een oude sok?
Nee, voorlopig vind ik het een stuk veiliger om mijn geld bij een bank weg te zetten, maar ik vond de ruim 5% rente die ik nog niet eens zo heel lang geleden kreeg, veel fijner!

22 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad heel vervelend. Ik verwacht trouwens eigenlijk wel, dat er ook wel weer betere tijden komen, qua rente dan.

    Gisteren iemand ontmoet van mijn eigen leeftijd die in Syrië installateur was, dus, grofweg vertaald, iemand die zijn eigen land aan het opbouwen was en werkend aan het houden was. Iemand die goed bezig was, zeg maar. Anderhalf jaar geleden heeft 'ie moeten vluchten. Dan kom je hier in Nederland met niks.

    Alles is relatief, zou ik zeggen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat niemand hier blij mee is. Toen we trouwden was de rente 8%. Helaas hadden we toen geen cent te makken hahaha.
    Nu hebben we na jaren sparen een lekkere buffer en ik denk met weemoed aan die tijd........vooral aan die rente......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik studeerde was de spaarrente inderdaad 8%. Net als jij had ik geen geld, dus ik kon niet van die 8% profiteren. Heel jammer ;-)

      Verwijderen
  3. Ze hebben het zelfs weleens gehad over onder de nul. Dat je ervoor moet gan betalen dus.. Wat zou je dan met je geld moeten?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van de bank halen en in je oude sok stoppen :-)
      Joanne

      Verwijderen
    2. Wacht maar tot men cash gaat afschaffen en we alleen nog maar digitaal gaan. Eentjes en nulletjes kan je niet in een sok stoppen..;)

      Verwijderen
  4. Nou het is echt huilen als je naar de rentes kijkt..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is inderdaad wel erg weinig nu. Erg jammer.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je moet tegenwoordig bij je belastingaangifte ook je cash opgeven boven de € 571 (geloof ik). Ik vraag me af wie dat echt nauwkeurig opgeeft. Je gaat er bij 0% of negatieve rente toch echt naartoe dat iedereen zn geld van de bank haalt. Vallen er weer banken om... Kan nooit goed zijn allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de belastingdienst niet meer zo'n absurd hoge rente rekent bij de vermogensrendementsheffing, dan zal dat "in een oude sok" stoppen van geld wel wat meevallen. Tot nog toe is dit 4% op het vermogen boven de 24.437 euro per persoon.

      Verwijderen
  7. Voor de pensioenen erg slecht, die lage rente. De pensioenfondsen gaan nu vrijwel zeker korten op de pensioenen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik vrees dat ook. Ik heb een nabestaandenpensioen van het pensioenfonds van mijn overleden man. Zelf 53 jaar en nog werkend, dus over wat ik aan pensioen kan verwachten over 14 jaar, ik vrees dat het niet veel goeds wordt.

      Verwijderen
    2. Waarschijnlijk zijn de lage rentes een probleem voor mijn ABP pensioen en wordt mijn pensioen kleiner dan ik had verwacht. Ik ben heel blij dat ik mijn hypotheek bijna afgelost heb, waardoor ik lage woonlasten heb.

      Verwijderen
    3. Maar als de overwaarde of de waarde van je afgeloste huis in box 3 ondergebracht gaat worden, wordt dat voordeel voor een deel weer teniet gedaan. Het is nog niet zover, we moeten het nog zien. Maar ik vertrouw de (r)overheid voor geen cent.

      Verwijderen
  8. Voor de rente hoef je niet meer te sparen tegenwoordig nee :(

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat schiet niet op.. Ik zit nu bij MY op 0,9%. En idd, ik heb het liever daar dan in een oude sok, maar echt lekker is het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik blijf lekker aflossen, dat levert meer op. Als we daarmee klaar zijn, zien we wel weer verder. Het is toch een luxe probleem als je geld hebt waar je rente over wil vangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geld maakt geld, ja ja het zal wel...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Voor het geld dat je niet in 1,2 of 5 jaar nodig hebt: beleggen. Meer risico, meer rendement. En je geld inzetten voor kostenbesparing (kopen van zuiniger witgoed, isoleren van je woning, zonnepanelen etc.).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb een andere auto gekocht! Ik wou er eerst mee wachten, maar ik heb geinvesteerd. Ik heb geen eigen huis die ik kan aflossen, dus waar moet ik dan met mn geld heen ( klinkt een beetje apart, maar zo omschrijf ik het voor nu even het best ). Heb het ook tegen mijn ouders gezegd, koop maar een andere auto of iets anders waar ze al een tijdje over dubben. Sparen heeft niet veel zin zo. Ik haal het (nog) niet van de bank, maar als we negatieve rente gaan krijgen, haal ik mijn geld eraf. Zo heel veel heb ik ook niet, maar wil het wel zelf houden......

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Veel mensen kijken alleen naar de percentages maar je zou het breder moeten trekken. Knab geeft 1,1% rente maar je moet een betaalrekening openen en dat kost je 5 euro per maand. Voor iemand die paar duizend euro spaart valt de netto rente dan flink lager uit. Je zou dus altijd moeten kijken naar de netto rente, na aftrek van kosten. Dit kan bijvoorbeeld via www.savepig.nl.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.