Een collega van mij moest een kleine operatie ondergaan, zoals ze dat zelf noemde. Het bleek een operatie te zijn aan een blaasverzakking.
Zo klein vind ik zo'n operatie zelf niet, maar tja, daarover verschillen we van mening.
Er was in de stad Groningen een vrij lange wachtlijst, dus stelde de huisarts voor om de operatie uit te laten voeren door een streekziekenhuis in de regio. Dat ziekenhuis heeft een veel kortere wachttijd, dus zou ze sneller klaar zijn.
Wat blijkt nu?
Dat ziekenhuis heeft geen contract met haar zorgverzekeraar, wat betekent dat de zorgverzekeraar maar 75% vergoedt en ze de rest zelf moet betalen.
De vooronderzoeken à bijna 600 euro hebben al plaatsgevonden. Daarvan moet dus 25 % zelf betaald worden. De operatie zelf is ca. 3000 euro + nog 2 à 4 dagen verpleegkosten in verband met ziekenhuisopname. Verblijf in het ziekenhuis kost ongeveer 300 euro per dag. Je weet het niet van te voren, maar misschien treden er ook nog complicaties op.
Mijn collega werd gebeld door het ziekenhuis in kwestie met de vraag of ze op de hoogte was van het feit dat het ziekenhuis geen contract had met de zorgverzekering.
Au!
Dat doet financieel behoorlijk pijn!
Mijn collega heeft besloten dat ze op de wachtlijst van een ziekenhuis geplaatst wil worden waarmee haar zorgverzekering wel een contract heeft.
Moraal van mijn verhaal: check eerst of het ziekenhuis een contract heeft met jouw zorgverzekering en ga pas dan met het ziekenhuis in zee!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 7 oktober 2016
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Labels:
Besparen,
Gezondheid
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hoe zijn de ervaringen tegenwoordig met deze operatie? Een tijdje terug waren ze negatuef in het nieuws vanwege het gebruik van ondeugdelijk matjes die veel klachten veroorzaakten.
BeantwoordenVerwijderenIk ben niet op de hoogte van de medische details. Waar het mij om gaat, is dat je voor vervelende verrassingen kunt komen te staan als je je niet in de verzekeringsvoorwaarden verdiept. Dus lees de voorwaarden, ook bij de verzekering in 2017!
VerwijderenDat snap ik, maar ik vroeg het me gewoon af.
Verwijderen...die matjes werden m.n. gebruikt bij een baarmoederverzakking! Vriendin van zus gaat nog steeds door een hel!
VerwijderenDie vooronderzoeken hoeven gelukkig niet te worden over gedaan...... Dat is al zo vervelend, dat hoogstwaarschijnlijk het volgende ziekenhuis die resultaten niet meeneemt.
BeantwoordenVerwijderenBij DSW heb je daar geen probleem mee.
Jeetje, wat vervelend zoiets. Het is al naar genoeg dat je zo'n operatie moet ondergaan en dan komen er ook dat financiële dingen bij. Bedankt voor de wijze les!
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Er zijn toch ook verzekeraars/polissen met vrije artsenkeuze?
BeantwoordenVerwijderenJazeker zijn die er! Maar collega koos voor een budgetpolis en daarbij is de keuze beperkt!
VerwijderenOp het moment dat je vanwege het voordeel kiest voor zo'n polis, heb je niet door dat er nogal wat beperkingen aan vast zitten.
Ik heb nog nooit een budgetpolis gehad maar dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn weet ik echt wel!
VerwijderenZelf werk ik bij een zorgverzekeraar. Bij de naturapolis kun je alleen maar bij ziekenhuizen worden geholpen waarmee de verzekeraar een contract heeft. Dit komt omdat de verzekeraar (bijvoorbeeld waar ik werk) groot inkoopt bij een ziekenhuis (bijvoorbeeld 500 staaroperaties) en hier dus een goede onderhandeling kan plaatsvinden. Bij de restitutiepolissen mag je zelf kiezen, maar is de verzekeraar dus niet in de goede onderhandelingspositie, waardoor het duurder wordt. Helaas voor deze persoon, maar ze zou nog kunnen afdwingen dat ze bij een ander ziekenhuis in de buurt voorrang krijgt die wel gecontracteerd is bij de verzekeraar.
BeantwoordenVerwijderenAanvullende tip; controleer dit ieder jaar opnieuw! Gezien het feit dat de contracten jaarlijks herzien en opnieuw afgesloten worden, kan het zomaar zo zijn dat je zorgverzekeraar in 2016 wel een contract heeft met een dienstverlener en in 2017 niet meer... Erg onhandig en heel vervelend, zeker als je langer dan een kalenderjaar patiënt bent... En al deze bureacratische en commerciële rompslomp zorgt niet voor betere zorg... Hoog tijd dat hier nu eens verandering in komt!
BeantwoordenVerwijderenWat leven we soms toch in gekke tijden zeg! Het doet mij heel Amerikaans aan, al is het daar natuurlijk nog veel erger. Daar worden mensen in levensbedreigende situaties soms op de EHBO al geweigerd omdat ze niet de juiste verzekering hebben (als ik de tv mag geloven).
BeantwoordenVerwijderenGoed signaal in ieder geval, het is altijd verstandig om hier goed op te letten!
Dat klopt niet helemaal. Zorg op de SEH wordt niet geweigerd als het levensbedreigend is. Dat is de wet. Als het niet levensbedreigend is worden mensen doorverwezen naar een kliniek. (soort huisarstenpost). Ik hen heel veel jaren als verpleegkundige in een Amerikaans ZH gewerkt. Maar de zorgverzekering (ook de budget polis) is in Nederland vele malen goedkoper en de dekking is veel beter. Marjolein
VerwijderenAls je om geld te besparen voor een budgetpolis kiest omdat je verwacht weinig zorg nodig te hebben is het wel handig om van te voren eens goed naar polisvoorwaarden te kijken.
BeantwoordenVerwijderenHet is logisch dat je als je je voor minder verzekerd je ook minder krijg maar je hebt hier wel zelf voor gekozen denk ik dan maar.
Daarnaast geldt dit alleen maar voor geplande zorg,als het SPOED is kan je ook met je budgetpolis zonder extra kosten (behalve je eigen risico) bij elk ziekenhuis terecht.
Wat netjes dat het ziekenhuis haar informeerde ! Ik kwam er pas achter toen ik de rekening kreeg.... Gelukkig betrof het geen operatie en verblijf in het ziekenhuis maar onaangenaam vond ik het wel. Groetjes, Anne-Marie
BeantwoordenVerwijderenDat zelfde heb ik vorig jaar ook eens gehad, mijn huisarts stuurde me naar een bepaalde arts.. arts werkte niet meer in het ziekenhuis maar in een eigen praktijk, ik ging er heen onderzoek vond plaats en ......na ruim 1 jaar kreeg ik de rekening! Mijn zorgverzekering bleek ook geen contract te hebben.
BeantwoordenVerwijderenJa dat is flink balen!
Ik werd laatst niet goed, iemand belde een ambulance en ik werd naar EHBO gebracht,een uur later stond ik buiten. Een week later kreeg ik een rekening. 700nogwat euro.Ik ben nog kwaad, want als je "flauwgevallen" zwakjes bent heb je niet door wat er allemaal gebeurt...en kan je ook niet protesteren.Bovendien wist ik ook niet dat je de rekening kreeg.
BeantwoordenVerwijderenIk zal er nu alles aan doen niet meer in een ambulance te komen, en ja, misschien wordt het mijn dood, jammer dan.
Ik heb nu komende maaaaanden amper te eten en geen kachel aan om die rekening te kunnen betalen. Ergens hoop ik gewoon dat ik dood ga van de honger. Dit is geen leven meer.
Nou ja zeg, dit kan toch eigenlijk niet. Tandartsen moeten hun tarieven ophangen in de wachtkamer maar je kunt wel voor veel hogere kosten komen te staan als je niet voor elke doktersafspraak alles bij je zorgverzekeraar checked?
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat die ziekenhuizen en artsen wel patiënten horen te informeren. Daarnaast zouden zorgverzekeraars mensen die buiten bewustzijn waren of direct medische hulp nodig hadden toch gewoon een vergoeding moeten betalen? Dit kan zo toch niet?
Stel dat ik uit m'n auto moet worden geknipt en daarna met een ambulance naar het ziekenhuis ga waar ik snel geopereerd moet worden omdat ik leegbloed, dan kan het toch niet zo zijn dat ik dat zelf moet betalen omdat ik maar tussendoor m'n mobiel uit het wrak had moeten vissen en op internet kijken of het ziekenhuis wel een contract heeft met mijn zorgverzekeraar???
En als je een beroerte of hartaanval krijgt??
Dat we maar gauw met ons allen mogen overgaan op een Nationaal zorgfonds. Dan zijn dit soort absurde situaties ook opgelost (www.nationaalzorgfonds.nl)
@Anoniem; spoedhulp zit in het basispakket. Als je geen spoedhulp nodig had, was je niet mee genomen naar het ziekenhuis lijkt mij. Als je klachten niet ernstig waren, dan was de ambulance weer vertrokken zonder jou na je gezien te hebben.
https://www.hoyhoy.nl/blog/is-de-spoedeisende-hulp-gratis/
Of komt het omdat je een eigen risico van 700 euro hebt?
Anders zou ik eens een klacht indienen bij de zorgverzeeraar en daarna of eerst bij de rechtswinkel/ sociaal raadslieden langs gaan in jouw woonplaats.
de ambulance kost iedereen gewoon geld. je moet er een eigen bijdrage voor betalen. ik hoor er veel verhalen over van mensen die onverwacht met een extra rekening voor de ambulance werden geconfronteerd. Hoe het precies zit weet ik niet maar wel dat er een eigen bijdrage bijkomt
Verwijderenhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/is-ziekenvervoer-opgenomen-in-het-basispakket-van-de-zorgverzekering
BeantwoordenVerwijderenDe ambulance ait inderdaad in de basisverzekering. Wel momt het ten laste van het eigen risi co. Als je een hoog eigen risico hebt gekozen kan het dus zijn dat je de hele rekening zelfnoemfunctie betalen.