Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 8 oktober 2016

Dieren in de fik, in je haar en op je huid

Donderdagavond keek ik naar een programma van de Keuringsdienst van Waarde. Het ging over kaarsen gemaakt van stearine. Dat blijkt dus vet van DIEREN te zijn.
Waar zijn onze gezellige kaarsjes van gemaakt? Van kippen, varkens en soms ook koeien.
We steken dus delen van dieren in de fik, voor de gezelligheid. Want wat is fijner in de donkere winter dan mooie, warme, lichtjes aansteken?
Er zijn ook kaarsen die gemaakt zijn van paraffine. 
Tijdens het programma wordt duidelijk dat het verbranden van diervet veel milieuvriendelijker is dan het verbranden van aardolieproducten als paraffine.
Milieutechnisch gezien zijn kaarsen gemaakt van diervetten veel beter.
In het programma wordt verwezen naar de website, waar je nog veel meer kunt lezen over producten die gemaakt zijn van diervetten: shampoo, huidcrème, make-up en zeep.
Je wasmiddel schuimt zo lekker omdat er dierlijk vet aan toegevoegd is. In biodiesel voor je auto zit diervet.
Ook in bakkerijproducten en pudding kan dierlijk vet zitten, dit staat op het etiket als E431.
De veganisten en vegetariërs onder ons wisten waarschijnlijk wel dat er in allerlei producten dieren verwerkt werden. Ik wist wel dat bijvoorbeeld in snoep gelatine (gemaakt van botten) zit, maar van deze vetten wist ik helemaal niets! 

12 opmerkingen:

 1. Veel mensen weten ook niet dat heel veel wijn en frisdranken geklaard worden, dit is helder gemaakt, door middel van gelatine. Ook kan broodverbeteraar gemaakt worden uit dierlijk en mensen haar. Vanille ijs kan bevergeil bevatten etc. Vlees wordt aan elkaar geplakt, je koop een runderlapje maar ondertussen is het een samenraapsel van aan elkaar geplakte snippers varkensvlees, rundervlees etc. Kunt het best zoveel mogelijk koken met kruiden ed. ipv met allerhande zakjes en pakjes. Schoonmaken met groene zeep etc. Ik bak mijn eigen brood, zeer basic en tegen bederf gaat het na het snijden de diepvries in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klaren gebeurt tegenwoordig vooral veel met enzymen: goedkoper, beter te controleren en geen gedoe met vegetarisch etc.

   Verwijderen
 2. Klopt. Ja dat is even schrikken als je dit voor t eerst hoort. Veel keuzes van ons voor producten zijn hierop gebaseerd. Veel onbewerkt en meestal Bio.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En alles onder het mom "De klant vraagt erom". Dus, als je hier zelf tegen bent, laat je stem dan horen, daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Begin met uitzoeken van de producten die je koopt, wil je die nog kopen nadat je het uitgezocht hebt, is er een goede vervanger?
  Ieder heeft hierin zijn eigen wensen, niet iedereen hoeft een vegan te worden, of alles zelf te maken...maar laten we graag wel allemaal wat bewuster worden hoe fabrieksspul gemanipuleerd wordt.

  Een regel die mij altijd helpt is:"Als er tv/radioreclame voor gemaakt wordt, of het bedrijf naar de beurs gaat,is het bedrijf zo groot dat ik het product goed uitzoek"(en aan de hand daarvan meestal weiger te gebruiken en een alternatief zoek)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed dat het hele dier gebruikt wordt. Zonde om alleen wat kleine stukjes vlees te gebruiken voor consumptie of alleen de melk die het dier produceerd, (correctie: alleen de vrouwelijke nakomelinge, de mannelijke zijn collateral damage)

  Dus wordt of vegan of wees niet hypocriet en gebruik dan ook het hele dier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het heel goed dat alles van de geslachte dieren gebruikt wordt en dat er niets verloren gaat.
   Nog steeds ben ik er voor dat iedereen flextariër wordt en tenminste 50% van de week geen vlees eet. Als er dan wel vlees gegeten wordt, dan is het goed om het gehele dier te benutten.

   Verwijderen
  2. hier ben ik het zeker mee eens

   Verwijderen
 5. Dat van die kaarsen wist ik niet. Ik ga het programma kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Had het programma ook gezien. Wel een eye opener, wist het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap het probleem niet helemaal, tenminste voor mensen die wel vlees eten. Toch prima dat alles gebruikt wordt? Vet vlees wil men niet ( is heerlijk als gesudderd vlees), reuzel en rundvet wil men niet ( heerlijk om vlees in te braden) trouwens wie kent nog stroopjesvet? Dat is reuzel met stroop erdoor en dan op je boterham smeren als broodbeleg. Toch heeft een dier vetten bijvoorbeeld om de nieren heen. Dan beter verwerken tot kaarsen, alleen lastig voor vegatariërs en veganisten. Voor hen is het wel een probleem. O ja, bij de vleespakketten die wij kopen van de "buitengewone varkens" kunnen we ook reuzel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Begrijp het probleem niet. Mensen willen biefstuk, rundergehakt en kipfilet. Dus de rest van zo'n dier kan de vuilnisbak in ?
  Ok, als je vegetarier bent kan ik me voorstellen dat je niets koopt waar dierlijke produkten in zijn verwerkt. Maar als je plofkipfilet of supergoedkoop gehakt koopt hoef je toch niet geschokt te zijn door die stearine kaarsen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben het met jullie allemaal eens, ben zelf vegetariër maar vind eigenlijk dat je gewoon dieren hoort te eten. Alleen dat alles zo gemanipuleerd is ben ik niet voor. Ik vind ook: of gebruik alles, of laat alle dieren leven.

  BeantwoordenVerwijderen