donderdag 6 oktober 2016

Groningen in het nieuws

De Groninger hoogleraar scheikunde, Ben Feringa, heeft de Nobelprijs gewonnen!
Wat ontzettend leuk! Eindelijk weer eens positief nieuws vanuit mijn stad en voor de Universiteit.

Beter dan eerder nieuws over studerende verwende rijkeluiszoontjes die zeer vrouwonvriendelijke bangalijsten publiceren, (stom?)dronken met opzet tijdens de ontgroening op iemands hoofd gaan staan of, waarschijnlijk ook dronken, een huis met vriendjes van je club beschieten met een luchtbuks.
Tot voor kort moesten eerstjaars een contract tekenen dat hen de zwijgplicht oplegde. Je mocht dus niets vertellen over wat er in je eerste jaar bij Vindicat gebeurde. Hield je je daar niet aan, dan moest je €25.000,- betalen.

De studentenvereniging Vindicat stond in mijn tijd nog niet open voor studenten HBO en ik zat op het HBO. Ik ben er wel eens  tijdens de KEI-week (kennismakings- en introductie week voor 1e jaarsstudenten) binnen geweest.
Vooral uit nieuwsgierigheid.
In feite vond ik het een akelige club van rechtse corpsballen die dronken zaten te brallen en zichzelf heel belangrijk vonden. Het stonk er ongelooflijk naar verschaald bier. Om misselijk van te worden! Ik heb nooit de wens gehad om dáár bij te horen. Ook toen stonden de vrouwelijke studenten bij de mannelijke Vindicaters al bekend als "gleuf".
Zo wil je als meisje toch niet benaderd worden!
Ik ging bij een gezellige studentenclub, zonder ontgroening, veel leuker en vrouwvriendelijker.
En OK, je komt daar dan misschien niet een toekomstige echtgenoot tegen uit een vooraanstaande familie die het helemaal gaat maken, maar niet iedereen vindt dat belangrijk.

8 opmerkingen:

 1. Heel mooi inderdaad van die nobelprijs. Wat geweldig voor die man en zijn team! :-)
  Voor die studentenvereniging heb ik maar 1 woord: Walgelijk.
  Dat zijn dan de mensen die het later voor het zeggen krijgen in onze maatschappij. Denken zelf een wetje te kunnen opstellen. Ik hoop dat ze heel hard worden aangepakt. Dat deze studentenbende ook nog op de werelderfgoedlijst zou staan vind ik helemaal onbegrijpelijk.
  En ik snap ook de ouders van die jongen die ze een hersenoedeem hebben bezorgd niet. "Hij heeft het nu weer heel leuk daar", Ik had ze aan de haren voor het gerecht gesleept.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens. Nooit gesnapt waarom je daarbij zou WILLEN horen.
  Ik heb zelf niet op de universiteit gezeten. Hubbie wel, en we hadden veel vrienden die gewoon op de universiteit zaten zonder dat ze lid waren van het corps. En waren naast studeren nog genoeg andere dingen te doen en die deden ze/we gewoon zonder vereniging.
  Maar ja wij waren ook Alto's zoals ze dat toen noemden....die hoorden ook niet bij zo'n vereniging. Nooit een poloshirt gedragen ha ha ha .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik heb nooit tot een studentenvereniging willen behoren, bleeeeh... Maar... die Nobelprijs is fantastisch. En Groningen ook, zowel de stad als de provincie! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn dochter vertelde dat het tegenwoordig geen meerwaarde meer heeft als je op je cv zet dat je lid was van het corps. Sommige werkgevers zien het zelfs als een nadeel. Dat vind ik een heel goede ontwikkeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je stadsgenoot! Inderdaad een veel fijnere manier om in het nieuws te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kom per toeval op je blog terecht en lees een paar heel interessante stukjes. Dus ik zal je gaan volgen. Leuk.
  Ik kwam vroeger vaak in Groningen. Leuke stad. Kom er nu nooit meer. Maar in ieder geval van harte gefeliciteerd met je stadsgenoot.

  Groet, Conny
  papillon60.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat er bij Vindicat gebeurd is kan en mag absoluut niet.Maar om nu alle corpsleden af te schilderen als verwende rijkeluiszoontjes is erg ongenuanceerd.Daarbij zijn er onderling grote verschillen tussen de diverse studentenverenigingen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.