Las ik afgelopen zaterdag op de voorpagina van Trouw: alle Nederlandse gemeentes hebben samen afgesproken dat vanaf 2030 geen woonhuizen meer op aardgas verwarmd worden. Volgens deze afspraken zijn er dan alleen nog maar aardgasloze woningen.
Wat?
Dan al?
Dat heb ik niet aan zien komen!
Dus dan is mijn gasgestookte CV ketel, waar ik afgelopen herfst 1600 euro voor betaald heb, waardeloos? En hoe krijg ik dan in 2030 als 77 jarige mijn huis een beetje warm?
De vereniging van energieproducenten vindt 2030 een beetje vroeg, en zou liever zien dat uiterlijk in 2050 geen aardgas meer verbruikt werd.
Ik wist dat er plannen waren om over te gaan op andere manieren van verwarming, maar ik heb absoluut niet helder hoe ik zonder gas mijn huis warm genoeg kan krijgen.
Koken op stroom is duidelijk, maar stoken op iets anders dan gas?
Het argument voor een snelle invoering is dat in de jaren 60 binnen 10 jaar iedereen van kolen overging op aardgas en dat het dus niet zo'n probleem moet zijn. Destijds was er in ieder geval in iedere grotere plaats een gasfabriek, waar uit kolen gas gehaald werd. Alle woningen waren aangesloten op het gasnet en dit gas werd gebruikt om op te koken. Het was toen op basis van dit gasnet tamelijk eenvoudig om gasgestookte verwarmingen te installeren. Mensen gingen massaal over op gas omdat verwarming met aardgas veel goedkoper was, dus dat was een belangrijke drijfveer.
Hoe is dat nu?
Ik vraag me af of alternatieve verwarmingsbronnen niet veel duurder zijn dan aardgas en voor mijn (jaren 70 rijtjes-)huis kan ik mij er eigenlijk ook niet echt een voorstelling van maken.
Jij wel?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 24 mei 2017
Geen (aard)gasverwarming meer?
Labels:
Energieverbruik
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Nee, eigenlijk niet.. hiervoor had ik wel een pelletkachel, maar altijd in combinatie met gas. Dit bericht is ook nieuw voor mij, moet ik zeggen. Ik kan me voorstellen dat er heel veel duurzame alternatieven zijn, maar die vragen toch ook vaak wel om een stevige investering, zeker als je ze niet direct plaatst bij het bouwen van een huis...
BeantwoordenVerwijderenEven wat anders: zou jij trouwens misschien ook even willen kijken of mijn website goed in je bloglijst staat? (Ik ben van Blogger naar Wordpress gegaan en zie dat hij op een wat ouder blog blijft haperen). Alvast heel erg bedankt!
Mail je mij even de link? Als ik de link gebruik die je gebruikt voor je reacties, dan krijg ik een foutmelding:
VerwijderenGeen feed gevonden voor deze URL. Blogberichten en bijwerktijd worden niet weergegeven. URL toch toevoegen?
Die link is niet meer nodig, het is nu gelukt!
VerwijderenWeet je.... ik mis in jouw verhaal eigenlijk de argumenten die verder gaan dan je persoonlijke comfort en portemonnee....
BeantwoordenVerwijderenPersoonlijk ben ik me ervan bewust dat gas slecht is voor het milieu èn dat wij, Nederlanders, ons jarenlang goedkoop warm gestookt hebben ten koste van de huizenprijzen en het ongeluk van Oost Groningers.
Ik vind dat wel wat waard.
Dat is zeker waar, maar wat toch als eerste in me opkomt is de vraag hoe dat praktisch gezien gerealiseerd moet worden voor alle mensen die hun huis nu verwarmen met gas.
VerwijderenIk woon in een klein dorp in Frankrijk waar geen aardgas is, ik heb pelletkachels, ik kook op gas met een gasbom en in de badkamer heb ik een elektrische kachel. Pellets koop ik gewoon in de supermarkt, ik vind het heel fijn om niet achteraf te betalen, de hele zomer gebruik ik amper iets maar op een kille avond is het heel snel behaaglijk.
BeantwoordenVerwijderenGroet Adriana
Zou men niet beter eerst met nieuwbouw kunnen beginnen? Oude woningen aanpassen lijkt me kostbaar.
BeantwoordenVerwijderenDat is ook veel te kostbaar. Ik las dat huishoudens 16% van het aardgas gebruiken en de industrie 50%. Het is veel praktischer en minder duur om met de industrie te beginnen. En met nieuwbouwhuizen. Vooral isoleren naar Zweeds model zal heel veel gas schelen. Wij willen ook extra isoleren in ons huis en rolluiken laten plaatsen. Wij hebben al zonnepanelen, maar er is nog ruimte voor meer. Die zouden we kunnen gebruiken voor warm watervoorziening. De techniek met waterpompen is nu nog veel te duur voor bestaande huizen en verre van ideaal want ze verbruiken veel elektra en geven nogal herrie. Lijkt me geen pretje. Ik hoop ook niet op allemaal pelletkachels want dat zal voor veel luchtverontreiniging zorgen. Met alle gevolgen voor de gezondheid en als longpatient weet ik hoe het letterlijk adembenemend is met al die verbrandingsstoffen in de lucht.
VerwijderenAls wij onze keuken gaan vernieuwen wil ik op inductie koken. Ik heb er vorig jaar op vakantie mee leren koken en ik vind het super. Het gaat zo snel. En het is veel schoner.
Ik bedoel natuurlijk warmtepompen.
VerwijderenJa, ik kan me er wel wat bij voorstellen, maar dat is omdat ik me erin verdiept heb(deels omdat ik het nodig vind om Groningen niet verder stuk te maken). Zo ben ik nogal fan van "nul-op-de-meter-woningen" Dat kan ook bij oude gebouwen en flats. Een combinatie van heel goed isoleren, zuinige apparaten en zonnepanelen en warmtepomp.
BeantwoordenVerwijderenWat ik vaak nog wel mis met de plannen van het Rijk, is wat men met de fabrieken en kwekerijen wil...dat zijn de grootverbruikers tenslotte. In Denemarken kan je geen fabriek neerzetten zonder een plan vooor energiebesparen en afval hergebruiken bij je bouwplan in te leveren. Lijkt me voor de nieuwe plannen een goed plan. Helaas is het in Nederland zo, dat je nergens beloont wordt als je nieuwbouw energiebesparender maakt.
Gelukkig zijn er al wel architecten die je zich hierin verdiepen, en er is zelfs een stichting,De groene grachten, opgericht mede dank zij Wubbo Ockels, die helpt grachtenpanden, kerken en andere oude panden energiezuiniger te maken.
Groet,Greet
Geloof het niet. Hoeveel olietanks moesten tien jaar terug nog uit de grond of vol gestopt met zand. Die lagen er echt niet van voor 1960.
BeantwoordenVerwijderenDrie jaar terug was het elektrische net nog onvoldoende. Dus....
Op zich is het prima wat mij betreft dat aardgas ophoudt te bestaan en dat er alternatieven komen die milieuvriendelijker zijn. Handig wanneer ze vanaf nu bij nieuwbouw dat dusdanig financieel aantrekkelijk maken dat iedereen daar automatisch voor gaat kiezen. Scheelt ze over 13 jaar een hoop werk...
BeantwoordenVerwijderenEn dat soort jaartallen-roeperij heb ik niet veel mee. Het valt altijd tegen, er komt in 2030 een evaluatie met de conclusie dat het niet gelukt is, maar dat 'we goed op weg zijn'... Erna volgt de nieuwe deadline...
Ze gaan het niet halen, aardgas vrije woningen dus niet meteen teveel zorgen maken!
BeantwoordenVerwijderenHier in de steden heb je stadsverwarming en dat gaat op gas.Maar wij zelf stoken niet op gas maar op hout of houtbriketten die je koopt en dan thuis krijgt afgeleverd. En koken dat doen we met een gasfles. In Nederland is het allemaal zo anders en vaak roepen ze een jaartal en wordt het niet gehaald dus afwachten.
BeantwoordenVerwijderengr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
In mijn woonplaats zijn ook twee gemeentelijke warmtecentrales voor stadsverwarming. Ik ben er geen fan van. Het halve bos beland in de centrale, je ziet het bos uitdunnen...dat bos hebben we hard nodig, dat moet je ook niet "op" maken door op te stoken.
BeantwoordenVerwijderenHet initiatief om alle gemeentelijke gebouwen, van brandweerkazerne tot scholen, vol te leggen met zonnepanelen, vind ik beter geslaagd. Via de lokale energiebeheerder kan je een aantal panelen kopen, erg prettig voor hen die geen dak hebben of geen zonnepanelen mogen plaatsen van de woningbouw.
Ik woon al 27 jaar in een woning zonder aardgasverwarming. In plaats hiervan is er stadsverwarming, hierbij wordt gebruik gemaakt van de restwarmte van de EON energiecentrale. Je hebt dan geen CV-ketel maar een warmtevat. Heet water water komt zo radiator in en dit hete water verwarmt ook het leidingwater in het warmtevat
BeantwoordenVerwijderenDe EON centrale zal echter per 2020 sluiten, daarna zal heet water uit de Rotterdamse industrie als restwamte worden gebruikt.
Ik kook op gas en mijn cv-ketel werkt ook op gas. Ik ga ervan uit dat ik dan een nieuwe kookplaat en een elektrische boiler voor de verwarming en het douchen moet aanschaffen.
BeantwoordenVerwijderenTot nu toe zijn zonnepanelen op het dak niet interessant voor mij (ik heb een laag verbruik) maar als het gas wordt afgesloten dan natuurlijk weer wel. Aan de achterkant van mijn huis heb ik de hele dag zon, dus dat levert flink wat elektriciteit.
Volgens mij zouden we ook de tijd tot 2050 hebben, dus hier is 2 jaar geleden ook nog een nieuwe cv-ketel geplaatst zonder ons te verdiepen in een mogelijk alternatief.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig hebben we een houtkachel. Vanuit milieu-oogpunt stoken we die minimaal maar ik denk dat we maar alvast hout gaan hamsteren. ;-)
Ik ben enkele weken geleden bij een informatiebijeenkomst in mijn buurt geweest. De lokale initiatiefgroep wil onze wijk als eerste bestaande wijk volledig nul op de meter maken. Dit houdt in dat er een warmtepomp wordt geplaatst, waarbij het elektriciteitsverbruik wordt gecompenseerd door het plaatsen van voldoende zonnepanelen.
BeantwoordenVerwijderenOndanks de forse subsidie moet je alsnog rekening houden met een investering tussen de 12.000 en 16.000 euro als je al zonnepanelen hebt en met een investering van 20.000 tot 25.000 euro als je nog geen zonnepanelen hebt. Een flink bedrag. Ze verwachten wel, nu zij ook uitgaan van het streven dat Nederlandse huishoudens gasloos zijn in 2050 dat de overheid op grote schaal dan nu het geval is dit moet stimuleren en investeren om de doelstelling te halen.
Jij maakte je toch ook zo druk om de gevolgen van de gaswinning? Lijk me geweldig nieuws dat er eindelijk stappen worden gezet. Relatief grote stappen als we beseffen dat het een politiek proces is.
BeantwoordenVerwijderen