dinsdag 23 mei 2017

Een enorme verspilling: een derde van de voeding in Nederland wordt weggegooid!

In het programma De Monitor afgelopen zondag: vooral consumenten kunnen er wat van, 40 - 45% van de voeding wordt weggegooid.
Bar en boos vind ik het!
Kort geleden schreef ik over brood, maar uit het programma De Monitor blijkt dus dat ook andere voedingsmiddelen massaal worden weggegooid. Vlees, vleeswaar, kant en klaar, groenten, brood. 
Er werden 2 Amsterdamse vuilniszakken leeg-getrokken, daaruit kwamen voedingsmiddelen die nog helemaal niet over de datum waren, veel groenten, vlees en vleeswaar.

Nu.nl: Consumenten kopen meer eten dan ze nodig hebben, bewaren het niet op de goede plek en koken te grote porties. Consumenten zouden jaarlijks 300 tot 400 euro kunnen besparen per huishouden door minder te kopen en weg te gooien.
Per persoon wordt per jaar 50 kg voeding weggegooid die helemaal niet weggegooid hoeft te worden. Met al dat eten is niets mis, het kan nog gewoon gegeten worden.
Niet alleen consumenten gooien veel weg, ook groentetelers en andere producenten. Als een tomaat of een paprika niet helemaal aan de normen voldoet, dan gaat hij weg. Ook supermarkten gooien veel weg. Dat heeft ook te maken met het feit dat op allerlei verpakte groenten een datum staat, soms zelfs een uiterste houdbaarheidsdatum. Erg raar, want daarbij gaat het helemaal niet om producten waar je ziek van wordt als je het consumeert als het iets langer in de winkel ligt.
Al jaren geleden is afgesproken dat deze verspilling tenminste met 20% verminderd zou worden, maar ondertussen is er helemaal niets veranderd.
Ik denk dat consuminderaars zoals mijn lezers en ik erg weinig weggooien en dat we slim gebruik maken van vriezers en koelkasten.
Weet jij een manier waarop anderen minder gaan weggooien, zodat het gemiddelde van 50 kg per jaar omlaag kan?

23 opmerkingen:

  1. Wat ongelooflijk zonde! Konden we maar een geldteller op vuilnisbakken konden plakken, zodat mensen konden zien voor hoeveel geld ze etenswaren weggooien.

    Het enige wat ik me kan bedenken is om op scholen kinderen meer les te geven over duurzaamheid. Er is veel onwetendheid is over de milieubelasting van onze dagelijkse (eet)gewoonten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mij in mijn moestuin opvalt is dat ik daar veel weggooi. Tuinbonenplanten die vogels lekker vonden en de kop uit aten. Teveel planten gezaaid. Te laat gezaaide komkommerplanten. Twee zaadjes in een pot. Het sterkste plantje wordt uitgeplant.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeetje dat is inderdaad wel heel erg veel zeg. Zorgwekkend en ook wel een beetje beschamend vind ik het...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er is geen basiskennis meer van de conserveringsmethoden van voedsel. Steriliseren ( in glas en blik) pasteuriseren, weet men wat dat inhoudt? Mooi/slecht voorbeeld in programma Groenlicht, een glas GESTERILISEERDE groente tht 2016 werd toch maar weggegooid. Welk een gebrek aan kennis! Ach ja de huishoudschool was niet meer nodig, dacht men en nu? Geen basiskennis huishouden ( en andere vaardigheden) meer aanwezig en dat juist bij diegenen die vaak zuinig MOETEN zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb hier ook over gelezen en ik schrok ook van het percentage... te erg gewoon! Ik ben persoonlijk van mening dat er op school aandacht aan moet worden besteed... ook over invriezen, koken, handenarbeid (zelf dingen maken) en omgaan met geld (sparen) helaas verdwijnen dit soort dingen steeds meer, eeuwig zonde!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. NEE! In godsnaam: overlaad het onderwijs niet nog eens met een extra taak. Ze leren op school al zo weinig basiskennis. De leerplicht duurt langer dan ooit, maar het niveau van het onderwijs is lager dan ooit. Mijn dochter, studente heeft naast haar twee bijbanen de handen vol aan bijlesleerlingen op het voortgezet onderwijs, die de wis- en natuurkundestof niet meer uitgelegd krijgen. Lekker goedkoop. Ondertussen wel een doorlopende stroom van 'onderwijsprojecten' over smeltende ijskappen, pesten, al of geen ecologische leefstijl of hoofddoeken, preventie in het verkeer, de ramadan, en noem maar op. Hou op het onderwijs lastig te vallen met zaken die in de opvoeding thuishoren.

      Verwijderen
    2. Oh alsjeblieft niet op school nog meer buitenrandse zaken, de leerkrachten hebben het al druk genoeg. Wat ook ten kostte gaat van de kinderen die niet op de middenlijn zitten. Mijn zoon heeft levelwerk nodig maar krijgt het mondjesmaat want er is van alles wat ook nog moet gebeuren maar leren leren leert hij op deze manier niet. Ik zie het somber in als hij naar de middelbare gaat mrt wat hij op school leert in tegenstelling tot ons destijds.
      Het verspillen van dingen kun je heel goed thuis aanpakken. Niet alles maar op het matje van school leggen.

      Groetjes Janneke

      Verwijderen
    3. Hoeft niet per definitie in het basisonderwijs te zijn en het hoeft de leerkrachten echt geen extra tijd te kosten. Onze oudste heeft op het middelbaar onderwijs (Havo/Vwo) een aantal lessen koken gekregen. Daar hoorde ook boodschappen doen en nadenken over een maaltijd bij. Ik weet niet welk vak dat was, maar het hoorde er gewoon bij. Best handig, veel kinderen hebben de basisvaardigheden op dat gebied niet van huis uit mee gekregen. Zo zijn er vast binnen diverse vakken in de onderwijsmethodes een aantal praktische alledaagse zaken in te bouwen. Laat de stof in de schoolboeken maar wat praktischer worden, dan blijft de info vast ook wat langer hangen.

      Ik heb de uitzending van Monitor trouwens ook gezien. Het fragment over de inhoud van de vuilniszak verbaasde me het meest van de hele uitzending. De etenswaren die daar uit kwamen waren nog prima te eten. Dat iemand dat dan weggooit snap ik totaal niet. Ik gooi echt wel eens wat weg, maar alleen als het bedorven is.

      N.

      Verwijderen
    4. Dat moet het vak 'verzorging' ten tijde van de zeer idealistische basisvorming zijn geweest. Is inmiddels niet meer verplicht. Omdat scholen dit zelf mochten invullen en ook beslissen of ze hier een half uur per week of meer aan wilden besteden leidde dit er nogal eens toe dat er op zelfstandige gymnasia men tijdens dat vak leerde hoe een advertentie voor een werkster te maken terwijl er op scholengemeenschappen kook- en naailes werd gegeven. De segregatie bleef dus gewoon bestaan en werd zelfs verder aangejaagd.. Lesstof en boeken (die zijn er steeds minder, zijn steeds meer vervangen door laptops en tablets) 'praktischer maken' zoals hierboven wordt gesteld zal er slechts toe leiden dat basiskennis theoretische vakken nog verder achteruit gaat. Nogmaals, gooi een probleem niet over de schutting bij het onderwijs. Degene die voedsel weggooien zijn niet noodzakelijkerwijs kinderen. Veel verspilling wordt veroorzaakt door het zetten van een datum op producten voor welke dat helemaal niet hoeft. De met informatie al overvoerde burger denkt dan: hoppa, weg er mee. Oplossing: datum van die producten afhalen.

      Verwijderen
    5. Ik word doodziek van producten over de datum, dus dat lijkt me een slecht idee.

      Verwijderen
    6. Voor welke dat helemaal niet hoeft. Dus niet voor bederfelijke waren. Vlees, kaas, zuivel etc. Pasta en rijst etc. is jarenlang houdbaar en hoeft niet weggegooid te worden.

      Verwijderen
  6. Het is heel erg makkelijk om maar weer naar de school
    te wijzen. Als ouder kun je met een beetje logisch
    nadenken je kinderen op dit gebied ook heel veel leren.
    Dat heet opvoeden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt verschrikkelijk , ik las het ook in de krant. Mensen zijn zo makkelijk , eigenlijk te makkelijk met eten weggooien. Ik maak zelf een briefje voordat ik boodschappen doe en kijk van te voren wat erin huis is en zoals mijn moeder vroeger al zei op is op en vrijdag ga ik boodschappen doen .Oftewel we maken eerst op wat er is en dan kopen we pas nieuw. Als ouders moet je je kinderen toch kunnen leren dat voedsel verspillen niet nodig is er zijn genoeg mensen die niet hebben .
    Gr Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waarom kopen mensen meer voedsel dan ze kunnen opeten ? Nadenken over wat je koopt, boodschappenlijstje maken, op tijd invriezen wanneer je eten te veel hebt, gewoon niet altijd zoveel kopen !!! De nonchalanche waarmee mensen met hun geld omgaan...!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zou het prima vinden om een paprika die net niet geel genoeg is te kopen, of een groente waar een klein plekje op zit. Bij AH verkopen ze 'buitenbeentjes', groenten die net niet helemaal als de norm eruit zien. Wat mij betreft mag dat met veel meer groentes gedaan worden.
    En ze mogen de tht data's ook wel verruimen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een tijdje een FB groep gevolgd over Low-budgeteten en ook daar werd zo vaak over de datums gesproken en of ze het nu wel of niet moesten weggooien. Zelf voor de uiterste datum waren sommige al bang ziek te worden echt zo overdreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Eigenlijk wisten we dit al, maar het zo te zien en te lezen is toch wel schokkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik zag laatst een documentaire op netflix over voedselverspilling. daar lieten ze een supermarkt zien in geloof ik frankrijk, zo'n mega supermarkt , waar containers vol goed voedsel werden weggegooid, sommige supermarkten gooien er dan ook nog bleekmiddel over, zodat het niet meer geschikt is voor consumptie.zo zonde...
    op een bananenplantage in zuid amerika, worden bananen uitgezocht, de "afwijkende"werden weggegooid, elke dag hele bergen, alleen omdat ze niet het goede formaat hebben of niet de goede kleur.
    In de documentaire hadden ze het erover dat de consument de hele dag verse produkten wil kunnen kopen, die er perfect uitzien tot sluitingstijd.na sluitingstijd is het niet meer vers en wordt er veel weggegooid.
    in de documentaire gelukkig ook wat initiatieven om verspilling tegen te gaan en ik lees en zie op tv ook wel eens goede ideetjes langskomen.
    zelf proberen we zo weinig mogelijk weg te gooien.
    het idee, dat er zoveel mensen overal ter wereld honger lijden en dat er toch zoveel wordt weggegooid...zucht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan is dit goed nieuws: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/french-law-bans-supermarkets-throwing-away-and-spoiling-unsold-food-giving-them-to-food-banks-and-a6855371.html?cmpid=facebook-post

      Verwijderen
    2. zeker!alle beetjes helpen :)

      Verwijderen
  13. Het is niet te hopen maar als er oorlog zou komen met gebrek aan alles dan werd er bijna niets meer weg gegooid. Ik heb veel verhalen gehoord en in boeken gelezen hoe schaars het was tijdens de oorlog/ hongerwinter. Zelf kan ik kopen wat ik wil, maar het respect voor eten is groot. Dat wordt niet weg gegooid.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Inderdaad, gewoon de uth en tht van dingen afhalen. Je ziet en ruikt vanzelf wel of de yoghurt nog goed is, of melk, of kaas, of vleeswaren.
    God heeft ons een neus en ogen geschonken om te bepalen of iets nog eetbaar is of niet.
    Soms zijn dingen voor de uth niet meer geschikt voor consumptie omdat ze te lang op een warme dag buiten de koelkast hebben gelegen. Of omdat er een gaatje in het vacuum zit. Dat kan je zelf toch ook ontdekken?
    Waarom dan dingen weggooien waarmee niets aan de hand is?
    Het enige probleem is de zooi die ze door vleeswaren en bewerkt vlees heen gooien aan kleurstof en smaakstof om juist bederf te maskeren...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.