Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 5 januari 2018

Vegetarische vrijdag - wat kun je het beste eten als je parttime vegetariër bent?

Als je af en toe vlees eet, wat kun je dan het beste eten?

Volgens milieucentraal kun je het beste kip eten. Kip geeft van alle vleessoorten de minste milieubelasting. Milieucentraal: 1 kilo kip kost 2 kilo plantaardig voer, 1 kilo vlees van een melkveekoe 19 kilo. Er moet dus veel meer plantaardig voer verbouwd worden voor rundvlees dan voor kip.
Als je dan kip eet, kies dan voor een kip die op een zo diervriendelijk mogelijke manier gefokt is en geen plofkip. Die plofkip is dan misschien wel heel goed voor het milieu, want het is in feite een kuiken dat in hoog tempo groot gegroeid is. Zeer economisch, het kost weinig tijd en relatief weinig voer voordat je het beest kunt slachten.
Wat betreft diervriendelijkheid is dit om te huilen.
Beter niet!

Wat verder?
Insecten zijn ook een mogelijkheid, ik citeer Milieucentraal:
Insecten zorgen voor minder milieubelasting dan rund of varken. Ze zijn koudbloedig en nemen daardoor voer op een efficiëntere manier op dan warmbloedig vee. De kweek vergt bovendien minder ruimte. Daarom kunnen insecten de milieubelasting van onze voeding kleiner maken.
Aan de andere kant zorgen insecten, zoals de meelworm die nu op de markt is, voor meer uitstoot van broeikasgas dan de meeste plantaardige vleesvervangers, onder meer doordat bij de kweek warmte nodig is en insecten net als andere dieren plantaardig voer nodig hebben, dat niet één op één in eiwit wordt omgezet. Er treedt altijd verlies op. De klimaatbelasting van meelwormen ligt in de buurt van die van eieren en kip.

Ik heb nog nooit insecten gegeten, maar insecten schijnen wel een eiwitbron voor de toekomst te zijn.

Ben jij een parttime vegetariër of flextariër? Wat eet je op de dagen dat je wel vlees eet?

18 opmerkingen:

 1. Wij eten overwegend hollandse kost met groente van het seizoen. Ik ben minder vlees gaan eten, de rest eet graag nog vlees. Meestal neem ik een paar plakjes gemarineerde tempe erbij of eten we een gerecht met kaas. Stamppot kan ook goed met bijv stukjes walnoot. Op onze vleesdagen zijn we ook gaan minderen. Worstjes vaak door de helft, helft minder spek door stamppot - dat werk. Voor de jus lift ik graag nog mee met de vleeseters. Daar heb ik nog geen lekker alternatief voor gevonden (wij koken niet uit pakjes, potjes en zakjes).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik vlees eet is dat meestal van het varken van mijn neef Henk. Goed om te weten dat kip relatief milieuvriendelijk is1

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 2x per week eet ik een klein stukje biologisch vlees,kip ,rund of schaap. Ooit probeerde ik een insectenburger en bakte buffalowormen. Wel lekker,maar net zo duur als een gehaktballetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben vegan dus voor mij is dit issue een gepasseerd station. Ben op mijn 16e vegetarisch geworden dus toen ook al liet ik alle vlees en vis staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. op dit moment eten we wel vlees, omdat ik zwanger ben. Niet dat het heel erg helpt, ik heb inmiddels ernstig bloedarmoede en gebruik daar medicijnen voor. Na de bevalling ga ik weer over op vegetarisch eten. Het moeilijkst vind ik het "vlees-deel"verzinnen als we aardappelen met groente eten. Vaak eten we dan maar meer groente of toch een vleesvervanger. Niet altijd goedkoper en lekkerder, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons steeds minder vlees. Overgeschakeld naar heerlijke vegetarische curry’s met biologische kokosmelk met veel groenten en dan met ei, noten of pinda’s erover. Soms een zelfgemaakte linzenburger van 200 gr (rauw gewogen) groene/ donkere linzen, gekookt en gekruid als gehakt. Haal ik 6 burgers uit. Kan het niet aanzien hoe er wordt omgegaan met dieren in slachterijen. Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi!
  ik heb door het boek van Toor de Haas (eenvoudig gelukkig)gedroogde sojabrokjes leren kennen alsook maak ik zelf "hamburgers"van rijst, couscous pasta etc en als je dan es vlees eet al eens gedacht aan : konijn ? ik weet het (te lief) maar zelf weet ik iemand op het platteland die ze zelf kweekt ,ze hebben een mooi en goed leven ,het is mager vlees en gezond en zit vol met medicijnen en andere troep zoals kalkoen(komt meestal uit Polen!)en bij kip is dat ook zo ..of ik neem een blikje tonijn wel uitzoeken of het dolfijn vriendelijk is en of je de lokale vissers kan steunen en niet één of andere super-grote-vissersboot die alles kapotvist !ik neem 7 ei van eigen kipjes ;kook die hard ;eidooier mengen met tonijn uitje gesnipperd en wat zelfgemaakte mayo peper en zout daarmee de witte "potjes"vullen erbij gebakken aardappelen en een salade hiervoor mag je altijd wakker maken ;-) een blikje tonijn kan ook door een pasta gerecht of ovenschotel en ja ik weet dat konijn is messchien eventjes een knop om draaien maar als je eens rondkijkt in sommige landen eten ze nog veel lievere dieren ! eekhoorns en onze trouwe "huisdieren" ook brrr ik had het geluk om al 2x Afrika te mogen bezoeken en men is er vaak als blij dat er eten is !
  lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij uitsluitend konijn ontbreken er stoffen die in ander vleesdieet wel zitten. In een hele arme streek in onze provincie hadden begin vorige eeuw bijzonder veel armen mensen rachitis - zij aten gestroopt konijn want hadden geen geld voor ander vlees. Dus konijn ja, maar wel afgewisseld met ander vlees/-vervanger

   Verwijderen
  2. Rechts heeft te maken met een gebrek aan vitamine D en niets met de soort vlees die wordt gegeten.

   Verwijderen
  3. @ConsuminderMania: waarschijnlijk bedoel je rachitis en niet rechts.
   Mijn vader had ook rachitis. Hij had vreselijk kromme benen, je kon, als hij zijn voeten bij elkaar had, een bal tussen zijn knieën door gooien. Rachitis werd destijds meestal Engelse ziekte genoemd.

   Verwijderen
  4. Klopt inderdaad , mijn autocorrect herkende dit woord niet wat best logisch is.... Maar ik had het beter even kunnen controleren... :)

   Verwijderen
 8. zit niet vol medicijnen en antibiotica want wel in kalkoen zit en kip!
  foutje J-Belle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vlees eet ik niet elke dag maar ik hou niet van die benoemingen als flexitarier of parttime vegetarier. Alsof je een contract tekent of bij een bepaalde groep wilt horen !
  Vlees koop ik het liefst bij de biologische slager. Bijna nooit eet ik een op vlees lijkende vervanger. Liever een ei (van eigen kippen), kikkererwten of ik maak iets van tofu of tempeh.
  En net als Jezebelle eten we weleens konijn, lieve dieren inderdaad. Maar een koe of een varken vind ik ook sypathiek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd ook niet van die termen omdat ze enerzijds mensen beperken tot een hokje en anderzijds mensen te kort doen. Ik houd ook niet van hokjes als: vrouw, atheist/agnost, Amsterdammer, hardloopster, van middelbare leeftijd, activist, weduwe etc. Maar ik ben het wel allemaal, en ja, eet ook veganistisch.

   Verwijderen
 10. Ik ben sinds een jaar veganist, het bevalt goed moet ik zeggen. Ik eet meer groenten en fruit, en ben vaak goedkoper uit in de supermarkt dus ik hou meer geld over voor leuke dingen op een minimuminkomen. En ik bespaar enorm op dierenleed, dus ik ben van plan ermee door te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben al heel lang een blije eter,lees veganist, en 61 jaar top fit voor mijn leeftijd,geen te korten ,goedkoop eten,milieu en dier vriendelijk en daar word ik,mijn gezin ,erg blij van.
  Ook hoop en ik geloof het echt ,dat ik hieraan bijdraag aan het uitbannen van dierlijk lijden en een betere wereld,hoe klein ook mijn ,onze,bijdrage ook is.
  Marina.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben een veganist die 1 á 2 keer per week vis eet. Geen idee hoe je dat noemt ;-)

  Geen melk, kaas, vlees, eieren, honing. Heel veel peulvruchten, groente en fruit. Daarnaast zijn de verzorgingsproducten, wasmiddelen etc. etc. ook vegan.

  Mijn man en zoon eten wel vlees, ongeveer 2x per week.

  BeantwoordenVerwijderen