donderdag 4 januari 2018

Meedoen aan een loterij? Als je verstandig bent, dan doe je het niet!

Als je wilt besparen, dan kun je beter niet meespelen in loterijen. 
Waarom?
Gemiddeld legt iedereen véél meer in dan dat er aan prijzen uitgekeerd wordt. 
 Dat komt onder anderen omdat een loterij volgens de Nederlandse wet tenminste 50% van de inleg af moet staan aan goede doelen. Daarmee is die al de helft van het geld verdwenen. Weliswaar aan goede doelen, maar daarvan worden geen prijzen uitgekeerd.
Ook is het zo dat die medewerkers van de loterijen een mooi inkomen moeten hebben uit deze inleg. Want je denkt toch niet dat het vrijwilligerswerk is, daar bij die postcodeloterij of de staatsloterij?
En wat denk je van de reclame, ook dat kost geld!
De kansen om iets te winnen zijn erg klein. En ondertussen betaal jij steeds weer je inleg. Mijn advies, doe het niet, doe iets anders met je geld!
En wil je graag goede doelen steunen, je kunt je doelen ook zelf uitkiezen en dat niet door een loterij laten doen!

Wat is de kans dat je de hoofdprijs wint?
Bij de Lotto 1 op de 49.000.000 (49 miljoen)
Bij de Staatsloterij is de kans 1 op de 4.400.000
En bij de postcodeloterij 1 op de 240.000. Bij deze laatste loterij zit wel een addertje onder het gras. Je hebt dus kans dat je die prijs moet delen met een heleboel mensen in jouw straat. Op die manier blijft er niet heel veel over.
Overigens ontvang je ook niet het hele bedrag, nee je betaalt over je prijs ook nog eens 29% kansspelbelasting!
Bron: tv programma Kassa. 

Ik speel zelf al wel 35 jaar niet mee met een loterij. Ik heb destijds ongeveer een jaar meegespeeld en er toen een punt achter gezet. Mijn ervaring was dat de loterij veel meer kostte dan hij opleverde. Ik geloofde er niet meer in dat ik ooit zo veel mazzel zou hebben om een grote prijs te winnen.

Speel jij mee in een loterij? En hoop je nog steeds dat je een grote prijs wint?

25 opmerkingen:

 1. Ik heb nooit meegespeeld met een of andere loterij en zal het ook nooit doen omdat de kans dat ik iets win heel gering is. Al het geld wat je uitgeeft aan de loterij ben je zowiezo kwijt.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik vind het geldverspilling. Daarbij ben ik tevreden met wat we hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik speel wel eens mee met een loterij Mar alleen die van vereniging en buurtactiviteiten. Het criterium voor mij is dan ook, doet de organisatie goed met het geld wat ze ermee verdienen en dan vooral voor de buurt en niet voor een of andere directeur. Zo'n loterij waar je een vleespakket kan winnen, een taart of andere nuttige streekproducten. Ik doe dit sowieso omdat ik de organisatie het geld gun. Dat er nog een winkansje aan vast zit is allen maar leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kopen 1 keer per jaar een oudejaarslot. En that's it. Mijn moeder zegt altijd 'Loterij = kloterij'. Reken maar eens uit hoeveel je uiteindelijk kwijt bent als je jarenlang meespeelt en hoeveel je er werkelijk mee gewonnen hebt. Ik denk dat het schrikbarend is!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik speel mee met de postcodeloterij. Ik accepteer dat ik alleen af en toe een ijsprijs of zo win (en heel weinig kans heb op een echte grote prijs) omdat inderdaad een groot deel van het geld naar goede doelen gaat, inclusief dat van onszelf. Ik ben vrijwilliger bij een stichting die ieder jaar weer gebruik mag maken van het gebouw van de postcodeloterij voor een evenement inclusief alle faciliteiten. Dat houd mij dus tegen om het op te zeggen. Ach, wellicht win ik nog eens wat ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik durfde de PCloterij pas op te zeggen toen ik verhuisde omdat ik toch bang was dat er nu net een prijs zou vallen als ik had opgezegd. Herkenbaar?

  Een enkele keer koop ik een staatsloterijlot als ik bij zo'n winkel ben. Je weet maar nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk , wij spelen graag mee, met diverse loterijen. t fantaseert zo lekker weg. We hebben verder geen ondeugden, roken niet drinken zeer matig, maar regelmatig een gokje... wij houden er wel van

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dromen over het grote geld, dat is je van harte gegund. Je betaalt er tenslotte genoeg voor!
   Verwacht er alleen niet al te veel van. Er zijn maar weinig mensen die echt iets winnen.

   Verwijderen
  2. je mag toch best eens geld over de balk gooien puur omdat je ervan geniet :-)

   Verwijderen
 8. Ik koop af en toe een een-vijfde lot van de staatsloterij, dat kost niet zoveel, en is toch goed voor een paar weken vermaak. Soms helpt het ook om mijn doelen weer helder voor ogen te krijgen, want ‘wat zou je als eerste doen met dat geld’ is bijna elke keer een ander antwoord :)

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij een loterij betaal jij de prijzen van de winnaars. Dat geld hou ik liever zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb één postcodelot en er zijn maar weinig postcodes.( van 1000 tot en met 9999) Dus een grote prijs valt voor de helft op een postcode en voor het overige geld gaan de letters een rol spelen. Maar ik vind het leuk en geregeld win ik wat, natuurlijk haal je je eigen geld niet terug maar dat geeft ook niet. Ik vind hun doelen over het algemeen wel goed, dit jaar 2 familieleden een plezier gedaan met 2 gewonnen kaartjes voor een musical, dat vind ik leuk.Soms moet je je gevoel laten gaan en niet je verstand, als het financieel geen problemen oplevert natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha, je hebt natuurlijk helemaal gelijk maar wij kopen wel elke maand een staatslot. We kunnen het lijden en dan kunnen we even dromen. We doen niet mee met de postcodeloterij. Dat vind ik een hele akelige loterij. Mensen durven niet op te zeggen omdat ze niet de loser van de buurt willen zijn mocht ie toch in je straat vallen! Dan kunnen er wel goede doelen mee worden gespekt maar mensen worden gewoon gechanteerd! Veel mensen durven zelfs de loten die ze op hun oude adres hadden niet op te zeggen!.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, ik speel niet mee. Goede doelen steun ik onafhankelijk van hen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik meespeel in een loterij betaal ik dus elke keer geld aan prijswinnaars die waarschijnlijk meer geld dan ik hebben, omdat ik het geld voor een lot eigenlijk niet missen kan en zij waarschijnlijk wel. Dit is voor mij genoeg motivatie om geen loten te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee, wij doen ook niet mee. Geldverspilling vind ik het. De kans dat je wint is zo klein, maar als de buren winnen gun ik het ze van harte!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Af en toe kopen zoon en ik samen een staatslot en we doen mee met de postcodeloterij.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij doen ook niet mee want de kans dat je wat wint is zeldzaam. Zoek mijn eigen goede doelen uit waar niks van aan de strijkstok blijft hangen en ook de doelen waar ik volledig achter sta.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nee, wij spelen niet mee. Ik kan het helaas niet vinden, waarschijnlijk hadden bepaalde mensen er moeite mee, maar ik heb ooit informatie gevonden over de ontstaansgeschiedenis van die loterijen en de mensen daarachter die ik echt walgelijk vond. List, bedrog, zakkenvullerij. Sindsdien wil ik er al helemaal niet meer aan mee doen.
  Bij een loterij is degene die hem organiseert altijd de grootste winnaar.
  Ik doneer ook zelf wel eens wat aan doelen waar niets aan de strijkstok blijft hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb nagenoeg niet meegespeeld in een loterij. Als vrijwilliger doneer ik tijd aan een drietal goede doelen. Dat andere goede doelen dan geen geld van mij krijgen; Ik kan met mijn uitkering niet aan ieder goed doel iets geven..., Daarnaast vind ik dat het salaris van (top)managers van grote goede doelen absoluut onder de Balkenende-norm kan...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn vader vroeg me eens, stel je zou een staatslot cadeau krijgen en je wint daarmee ook nog de hoofdprijs! Zou je dan vervolgens wel zelf staatsloten gaan kopen?
  Ik: ???
  Hij: dan moet je wel gaan meespelen elke maand, want de duvel schijt altijd op de grote hoop!
  Met humor heb je het meeste plezier van een loterij, ook als je niet meespeelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het vervelende aan de Postcodeloterij is toch wel dat de buren kunnen winnen en jij dit dan ook weet. Dit is dan ook de enige (domme) reden dat ik meedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nou... ik doe mee omdat ik zo graag een s in die studio zou zitten:-)
   weet iemand hoe dat gaat?

   Verwijderen
 21. Ik doe al zo'n 15 jaar niet meer mee met welke loterij dan ook. In mijn buurt is nog nooit een grote prijs van de postcodeloterij gevallen in die tijd. Maar ik heb intussen wel heel wat bespaard. Als het ooit gebeurd dat er in mijn straat een prijs valt dan vind ik dat heel fijn voor de buren maar ik heb het goed en niet echt veel nodig dus ik geun het ze van harte dat ze de prijs niet nog met mij hoeven te delen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.