woensdag 8 augustus 2018

Koelen zonder koelkast

Ik ontvang altijd per mail de nieuwsbrief van het consuminderblad Genoeg (klik). Er staan altijd heel interessante dingen in. Deze keer een stukje over koelen zonder koelkast. Je kunt sommige van deze koelmethodes heel goed gebruiken als je gaat kamperen. Persoonlijk heb ik ook nooit een koelkastje gebruikt als ik ging kamperen, want ik ging fiets-kamperen en soms rugzak-kamperen en op de fiets kun je geen koelkast meenemen, zelfs geen kleintje en in de rugzak al helemaal niet.

Genoeg noemt de volgende methodes:

Methode 1: de natte doek


 • Wikkel een natte doek of natte krant om een fles. Of stop je bierblikje in een natte sok.
 • Bind een touwtje om de hals en hang de fles aan een tak. Hang hem uit de zon en in de wind.
Het water dat in de natte doek zit verdampt. Voor verdamping is energie (warmte) nodig. De warmte wordt onttrokken aan de omgeving, in dit geval aan jouw fles met drank.  

Methode 2: bloempotkoeler

Deze methode is gebaseerd op hoe de oude Egyptenaren hun spullen koelden. Neem twee grote bloempotten, de een iets groter dan de andere. Maak de gaten dicht.

 • Zet de potten in elkaar en doe wit zand in de ruimte tussen de potten.
 • Maak het zand door-en-door nat.
 • Zet je spullen erin en dek af met een natte doek.
 • Zet je mini koelkastje in de schaduw en liefst ook in de wind.
Zuivel zal niet koel genoeg worden, maar voor fruit en groenten is het een prima opbergplek.

Methode 3: slaapzak

Je slaapzak isoleert goed. Misschien gebruikte je hem al om rijst of pasta te laten garen. Het omgekeerde kan dus ook: spullen beschermen tegen de warmte. In plaats van een slaapzak kun je ook radiatorfolie gebruiken. Daarmee kun je bijvoorbeeld een tas of kratje isoleren.

Methode 4: stromend beekje

Tot slot is er de aloude methode van koelen in water. Perfect zijn ijskoude bergbeekjes waar je bijvoorbeeld een tas met flessen in kunt hangen, maar een meertje of gewoon een bak met water werkt ook.
 
Dat vind je allemaal in de nieuwsbrief van Genoeg.

Op kampeertochten gebruikte ik alleen methode 1 en 4. De slaapzak gebruikte ik alleen als hooikist, dus om rijst en pasta in te laten gaar worden. En ook om eten warm te houden. We kookten vaak met maar 1 brander en verder niets, dus dan moet je de verschillende onderdelen van je eten na elkaar opwarmen  of koken. 
Ik herinner me lekker koel bier op snikhete fietsdagen. We legden 2 flesjes in een beekje en dronken na het eten 1 koel biertje. Ook de natte handdoek gebruikten we voor een aangebroken pak melk. Daardoor werd de melk minder gauw zuur.

11 opmerkingen:

 1. Lekker koel bier! Schultenbräu bijv. bij de lidl voor 2.59 n sixpack. Geweldig dat harddrugs zo goedkoop is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je iets kwersbaars koopt op fietsvakantie als vlees, koop dan gelijk een zak diepvriesdoperwtjes of iets dergelijks en pak dat samen in en dan handdoek er omheen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn vader groef altijd een kuil op een schaduwplek en hierin zette hij een emmer met water daarin kwam een andere emmer met het spul dat koelgehouden moest worden. Op sommige campings verkochten ze flessen met ijs en dan ging dat ook in de emmer. Op fietsvakantie kan je dat ook doen met een plastic zak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Las eens dat mensen een pak sju in de supermarkt in groeven in een diepvries. Dat de volgende dag gingen afrekenen om het als koelelement te gebruiken in hun rugzak en daarna een lekker koel drankje hadden. Ik gebruik er nu pakjes hondenvoer voer. Ingepakt anders gaan ze lekken. Enne ik ken de flessen drank of kratjes bier die aan touwtjes over boord gehangen worden natuurlijk .Zijn er van die mafkezen die het heel erg vinden dat de wikkels er af weken .Want ze willen wel weten dat ze alleen maar hun merk bier drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goede tips! Wij zetten thuis om koel te worden een grote fles met ijs er in voor een ventilator, misschien een placebo maar het voelt alsof het werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me goed herinneren dat we op vakanties vaak een boodschappennet gebruikten, daar gingen de drankjes in, en dat werd dan in de beek langs de camping gehangen. Vrolijk gezicht, want zo deden alle campinggasten het. Ik heb het dan over begin jaren zeventig.
  Ik heb jarenlang een abonnement gehad op Genoeg (heb er zelfs ooit ingestaan met mijn huishoudboekje). Is die nieuwsbrief gekoppeld aan een abonnement, of kun je je daar zonder abonnement ook voor aanmelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt je volgens mij ook zonder abonnement aanmelden. In ieder geval heb je toegang tot de site.

   Verwijderen
 7. Kan ik nu geen oudere berichten meer lezen?
  Ik was een paar dagen weg en wou kijken welke berichten je nog meer geschreven hebt, maar ik kom niet verder dan dit ene bericht. Morgen nog een keertje kijken, misschien zit ik wel heel suf te doen.
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de instellingen van dit blog is niets gewijzigd. Misschien ligt het aan de instellingen van je telefoon of laptop?

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.