dinsdag 20 november 2018

Vega wordt de norm bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen

Gisteren las ik het bericht dat diners bij het ministerie van OCW voortaan vegetarisch zijn, tenzij je als deelnemer aan dit diner aangeeft dat je vlees of vis wilt eten.
Een beetje jammer dat de minister het voorstel van de Partij voor de Dieren niet heeft overgenomen om alleen nog veganistische diners te houden, maar het is een flinke stap in de goede richting dat je er echt bij stil moet staan wat je wilt en dat vegetarisch de norm wordt. 
NOS: De Duitse regering heeft al eerder besloten dat alle regeringsdiners in principe vegetarisch zijn.
Ik vind het  voor het milieu en ook voor voedselsituatie in de wereld een goed voorbeeld.

Milieucentraal: "Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. "

Tips vleesvervangers (ook van de site van milieucentraal)


  • Gemiddeld bevat de voeding van Nederlanders meer eiwit dan we nodig hebben. Af en toe geen vlees of minder vlees eten, kan dus prima. Dat is ook goed voor het milieu.
  • Van alle eiwitrijke producten zijn peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers, tofu en tempé het beste voor het milieu.
  • Ook veel andere kant-en-klare vleesvervangers hebben een lage klimaatimpact. Maar vleesvervangers met veel kaas (of op basis van melk) of veel kippeneiwit hebben minstens zoveel impact als vlees (soms zelfs meer)! 


    Ik hoop dat er meer ministeries het  voorbeeld van OCW zullen volgen.


    Wat vind jij van dit nieuwe beleid?

39 opmerkingen:

  1. Dit is een kniebuiging om "medelanders" ons halal door de neus te kunnen boren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Iemand iets door de neus boren betekent dat je iemand benadeelt; je geeft hem iets expres niet terwijl hij er wel recht op heeft. Dus... ;-)

      Verwijderen
    2. .....domme, racistische mensen noemen zichzelf vaak ‘Anoniem’ 🤔🤔

      Verwijderen
  2. Aanvulling: Tofu en Tempeh zouden goede vervangers zijn.. Hoezo goed? Al eens gekeken waar soja groeit en hoe het naar ons moet komen? Vergeten hoeveel regenwoud er gekapt wordt voor de Tofu en Tempeh cq de soja productie? Ga je schamen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eet jij vlees, zuivel of eieren die niet biologisch zijn? Dan eet jij meer soja dan de gemiddelde vegan eter. De soja waarvoor oerwoud gekapt wordt komt in veevoer. Bio soja wordt vooral gebruikt voor tofu en tempeh.
      Ik ben het niet eens met het beleid van het ministerie. Het milieu lijkt ondertussen wel een religie aan het worden met 1000 en 1 verboden/geboden/schuldgevoel. Ik eet grotendeels vegan, heb zonnepanelen, scheid het afval etc. Ik ben voor keuzevrijheid, ik begin kriegel te worden van de door de overheid steeds meer opgelegde beperkingen.
      Ik koop nooit halal vlees. Dieren onverdoofd slachten vind ik respectloos voor de dieren en onnodig dierenleed.

      Verwijderen
    2. Echt jammer dat er zoveel domme mensen rondlopen als Anoniem 7:36. De regenwouden worden gekapt omdat er miljarden veedieren moeten worden gevoerd die allemaal niet nodig zijn. 70-80 procent van de landbouwgrond op de wereld wordt gebruikt voor de vee-industrie. 80-90 procent van de wereldwijde productie van soja is veevoer.
      https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/onze-aanpak/grondstoffen-en-keurmerken/soja-rtrs/hoeveel-soja-eet-jij.htm

      En Yelena: wat wil jij dan dat de overheid doet, lachend toekijken hoe de gemiddelde Nederlander leeft alsof er vier aardbollen zijn en we allemaal naar de kloten gaan?
      Bovendien zie ik geen verboden. Het is niet verboden om een dieselauto te rijden, het is niet verboden om houtkachels te stoken, het is niet verboden om vlees te eten (zelfs niet bij het ministerie OCW), het is niet verboden om goedkope troep uit China te importeren, het is niet verboden om megastallen te hebben etc. etc. etc.

      Wat halal in vredesnaam met de discussie te maken heeft, ontgaat me volledig...

      Verwijderen
    3. Met verboden bedoel ik verplicht van het gas af, het plan van de EU om plastic af te schaffen als verpakkingsmateriaal voor voeding (is echt niet fijn als je niet tegen gluten kunt bv vanwege besmetting, en er zal veel voedsel worden weggegooid).
      Ik leef milieuvriendelijk, ik gaf een aantal voorbeelden. Daarbij heb ik ook nog nooit gevlogen.
      Dat over halalvlees was bedoeld naar anoniem. Maa welzijn voor dieren vind ik ook onderdeel van her milieu.

      Verwijderen
  3. Hallo, met dit beleid heb ik ook moeite. Dat je zorgt voor goede vegetarische of veganistische alternatieven bij het diner, prima. Verleid de mensen maar, maar laat ze zich niet schuldig voelen als een stukje vlees, kaas of een eitje eten. Alle vormen van fanatisme (religie en tegenwoordig ook eten) stuiten me tegen de borst en leveren weinig goeds op. Groet. Gerardina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar iedereen heeft toch een keuze bij dit systeem van OCW? Je mag aangeven dat je vlees of vis wilt, maar als je niets aangeeft krijg je vegetarisch. Prima toch?

      Verwijderen
    2. Soms is (lichte) dwang de enige manier om iets voor elkaar te krijgen, kijk maar naar het rookverbod in openbare gelegenheden. Dit heeft, ten dele, ook gezorgd dat mensen minder (gaan) roken. Mensen gaan veelal niet uit zichzelf dit soort acties ondernemen en als je toch nog kan kiezen voor vlees of vis is er toch niets aan de hand? Ik vind het een prima initiatief.

      Verwijderen
  4. Ik vind het prima dat ze het zo gaan aanpakken. Nu moet je als vegetariër apart aangeven dat je géén vlees wilt eten, straks is het andersom. Ik vind dat een prima idee in elk geval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is nogal jammer als er een dier vermoord wordt voor iemand die er eigenlijk misschien niet eens zo heel erg op zat te wachten.

      Verwijderen
  5. Jammer,dat het niet mogelijk is gewoon een ruime keuze te bieden. Vlees,vegetarisch,vegenistisch.Al of niet met van te voren aangeven,wat je wilt eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar is juist wel een keuze bij het systeem van OCW, je mag kiezen voor vlees of vis. Maar als je niets aangeeft krijg je vegetarisch, prima systeem toch? Het is toch een kleine moeite om je keuze aan te geven? Ik zie het probleem niet zo.

      Verwijderen
    2. Dat is er toch juist wel! Het is vegetarisch en je kunt het aangeven als je vlees wenst. Bij meer keuze is vaak ook weer meer afval, dus in mijn optiek prima. Volledig veganistisch vind ik net een stap te ver.

      Verwijderen
  6. Ik vind het bijzonder zeg! Het is denk ik een goede stap, maar vegetarisch vind ik ook wel genoeg. Veganistisch hoeft van mij niet.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ene ministerie wil het vlees eten tegengaan, het andere ministerie staat de megastallen met koeien die nooit buiten komen toe, varkensfokkerijen met meer dan 2000 varkens, pluimveehouderijen met 10.000 kippen of meer!
    Tofu, tempeh, tahoe en kant-en-klare vleesvervangers zijn een doekje voor het bloeden! Kook creatief met peulvruchten, noten en zaden/pitten. Recepten genoeg in kookboeken en op het www.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Janne, je hebt gelijk, hypocriet is het wel inderdaad. Dierenwelzijn zou overal de insteek moeten zijn.

      Verwijderen
    2. Enne, tofu (tahoe) en tempeh zijn ook van peulvruchten gemaakt, niks mis mee. ;-)

      Verwijderen
    3. Ik weet het, sojabonen. Maar die kwamen/komen ook vaak van ver! Terwijl er prima peulvruchten lokaal verbouwd worden!

      Verwijderen
  8. Zelf zou ik er niet zoveel moeite mee hebben (lus beide) maar vind wel dat ze zulke dingen niet kunnen beslissen voor een ander, worden toch al zo betutteld in dit land, laat de mensen gewoon hun eigen keus en geen standaard aannames doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Veganistisch vind ik een stap te ver. Als ik voorbij ga aan het milieu, vraag ik me oprecht af of al die vage vervangers met dubieuze ingrediënten om iets als kaas na te bootsen wel goed voor je zijn.

    Een mooie stap om 'vegetarisch, tenzij...' principe te kiezen.

    Overigens, in de titel staat 'vega is de norm', maar het is veggie. Vega is veganistisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vindt het prima zo, in plaats van dat een vegetarier moet aangeven dat hij/zij een groenteschotel wil moet nu de carnivoor aanvragen dat hij/zij vlees wil. Dat mag toch, keuze is er nog steeds. PS ik ben een carnivoor en zou het niet erg vinden dat ik in zo'n geval dat moet aangeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nu moet iedereen zelf weten wat en hoe hij eet. Maar dit vind ik erg ver gaan. Doe dan beide keuzes. Verder is het zo dat als groenlinks en Partij voor de Dieren hun zin krijgen qua voedselvoorziening het grootste gedeelte van de mensheid honger gaat krijgen. Of 50% van de wereldbevolking moet dood. Misschien heel hard. Wat zij willen is niet haalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is echt niet zo dat 50% van de wereldbevolking dood gaat/moet als iedereen vegetarisch zou eten. Wat denk je dat die dieren eten waar jij het vlees van eet? Dat eten voor die dieren moet verbouwd worden. Voor 1 kg vlees is 5 kg plantaardig voer (soja, granen, maïs) nodig. Geen vlees = is meer plantaardig voedsel beschikbaar voor mensen. Er hoeft dus echt niemand dood te gaan.

      Verwijderen
  12. Halal moet mogen. Het wordt gemeengoed na de omvolking.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is vegetarisch dan niet halal? Volgens mij gaat halal alleen over vlees en vleesproducten en niet over groenten, granen, peulvruchten, fruit, eieren en zuivelproducten.
      Volgens mij is je reactie onzin!

      Verwijderen
    2. Wat bedoel de “trol” met omvolking? Worden de trollen afgeschaft .........!

      Verwijderen
    3. Vega is niet per definitie halal. Halal gaat niet alleen over vlees, maar ook over alcohol bv en het gaat zo ver dat het gebruik van alcohol in de productie voor desinfectie van de vaatwasser voor apparatuur een product halal-status kan worden onthouden. Een product is pas Halal als het er op staat. In de meeste andere gevallen is het slechts niet Haram.

      Verwijderen
    4. Ik weet niet waarvan jij dat hebt hoor maar het klopt echt niet. Zelfs wanneer iets "besmet" is, volstaat reiniging met water en/of schuurmiddel al dan niet meerdere keren.

      De meningen lopen erg uiteen over bepaalde zaken. Een klein percentage alcohol in een product is geen probleem zolang je dat niet zelf hebt toegevoegd. Hetzelfde geldt voor dierlijk stremsel en gelatine, verder verwijs ik je door naar Moosa Richardson (Google) die daarover een aantal duidelijke artikelen heeft geschreven.

      Het is eveneens onzin dat een product pas halal is wanneer het er op staat. Volgens de regelgeving is alles toegestaan tenzij het duidelijk verboden is. Kijken naar de ingrediëntenlijst is dan dus gewoon voldoende. Je spreekt jezelf ook tegen als je zegt 'slechts niet haram', wanneer het niet verboden is is het dus toegestaan. ;) die keurstempels zijn vaak niets anders dan commercie. Het zou best kunnen dat je dit ook maar hebt gezien/gehoord van mensen die wél aan deze gekte meedoen, maar waarschijnlijk volgen die gewoon hun in Turkije opgeleide staatsimam en hebben het zelf niet uitgezocht.

      Daarbij is desinfectiealcohol iets wat volgens de meerderheid gewoon mag en gebruikt wordt. Alcohol is nl niet echt een goede vertaling voor خمر. Fruit bijvoorbeeld bevat van nature alcohol maar dit is niet de verboden "alcohol". Ook nootmuskaat is duidelijk geen alcohol maar wel weer خمر, idem met drugs.

      W.b. koosjer, de mensen binnen joodse gemeenschap in Tunesië (waar wij wonen) vinden 'vegetarisch' vaak wel voldoende, maar ook daarin zullen wel meerdere opvattingen bestaan. Kaas is per definitie niet vegetarisch tenzij er plantaardig stremsel is gebruikt. Maar idd, er zijn wel meer restricties zoals alleen legbatterij-eieren mogen eten e.d. Maar dan nog blijft 't zo dat vegetarisch *over het algemeen* koosjer/halal/volgens boeddhistische richtlijnen is (want ook die mogen gedm alcohol nuttigen).

      Verwijderen
    5. M.N. Ik heb vanuit mijn werk te maken met kosher en Halal certificeringen. Bij ons zijn wel degelijk alle reinigingsmiddelen vervangen omdat die niet voldeden aan de Halal eisen. Wij volgen zeker niet de in Turkeije opgeleide staats Imam, we hebben direct contact met de beleidsmakers bij de certificeerders in de strengste landen. Wij leveren wereldwijd en hebben dus ook veel te maken met de zware eisen uit Indonesie en Arabie.

      Verwijderen
    6. Het zou best kunnen dat moslims vanuit hun eigen onwetendheid zichzelf allerlei regels opleggen maar dat heeft niets met de religie te maken. Dus dan kan je ook niet zeggen dat bepaalde producten niet halaal zijn omdat bepaalde individuen dat zo bepalen. Alles op aarde is namelijk halal (toegestaan) tenzij er een duidelijk vers of duidelijke overlevering over bestaat dat het verbiedt. Daar verandert een certificaat, opvatting uit bepaalde landen of ander papiertje verder weinig aan.

      Daarbij bestaat 'Arabië' niet, of bedoel je misschien Saudi Arabië?

      Verwijderen
    7. Toch zou ik de term 'omvolking' hierboven gebezigd niet afdoen met '..van een trol..':...Inmiddels heeft 23 procent van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond. (...) Met de instroom van migranten en de kinderen die zij krijgen, verandert langzaam de samenstelling van de Nederlandse bevolking voor wat betreft herkomst. Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 nam het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond met 26 duizend af en kwamen er ruim 306 duizend inwoners met een migratieachtergrond bij.
      ...we moeten echt gaan wennen aan halal producten..

      Verwijderen
  13. Dat klopt, halal betekent gewoon 'toegestaan' en heeft niet per definitie iets met vlees te maken. Vegetarisch is dus halal (en koosjer). Volgens mij is dit gewoon de vrijdagtrol die het jammer vindt niet iedere vrijdag meer te kunnen trollen... haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vega is niet per definitie Kosher. Binnen Kosher zitten nog veel meer varianten dan binnen Halal. Kosher, Kosher pass over, Badatz met elk hun eigen regels en eisen. Ook alle grondstoffen moeten aan de eisen voldoen en dat gaat heel ver. Melk producten zijn vooral heel lastig Kosher te krijgen. Dus kaas en alles waar melkgebaseerde grondstoffen in gaan zijn bijna nooit Kosher.

      Verwijderen
  14. Het gaat hier dus om de georganiseerde diners op het ministerie van OCW.In hun kantines zijn kroketten en broodjes rosbief gewoon te koop.Niet wereldschokkend vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.