maandag 18 augustus 2025

De obesogene samenleving

Dan vraag jij misschien: de watte?
Ik bedoel de leefomgeving die het dik zijn en het dik worden bevordert. Dikmakend dus.

Iets meer dan 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft overgewicht. Dat is erg veel. 

Daarom wil ik het vandaag hebben over de obesogene leefomgeving, die het dik worden in de hand werkt. 

Loop maar eens door de supermarkt. Alles is zó ingericht dat je zo veel mogelijk koopt en het liefst eten en drinken waar veel geld mee verdiend wordt en die aantrekkelijk lijken voor jou als consument.
Eerst even langs de gezonde groenten en het fruit en dan kan je beginnen met het volladen van jouw winkelkar met alle mogelijke lekkers. Een winkelstraat met alleen maar chocolade en koek. Een winkelstraat met alleen maar chips en dergelijke. Een winkelstraat met alleen maar snoep. Een winkelstraat met frisdranken en een straat met wijn en bier. 

Volgens het Diabetesfonds is 85% (!) van het aanbod in de supermarkten ongezond. Klik hier voor meer informatie. 

Het Voedingscentrum schrijft over de obesogene leefomgeving o.a. het volgende:
De leefomgeving van consumenten is in de afgelopen tientallen jaren op zo’n manier veranderd en ingericht dat het steeds makkelijker is geworden te kiezen voor overmatige consumptie van calorierijk voedsel. We noemen dit de obesogene omgeving: een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen.

Te veel eten wordt gestimuleerd doordat (calorierijk) voedsel makkelijker verkrijgbaar is. Daarnaast zijn de porties van producten toegenomen en consumenten worden gestimuleerd om meer te kopen, bijvoorbeeld door voordeelverpakkingen.

Het aanbod van (calorierijk) voedsel is de afgelopen jaren toegenomen. Voedsel is makkelijker verkrijgbaar en bereikbaar. Het gaat hier onder andere om de toename in
de dichtheid van het aantal punten waar eten te koop is; voedsel is vrijwel overal aanwezig en op die manier nodigt de omgeving op ieder moment uit (te veel) te eten.

Ook lage prijzen, variatie en de veelheid van keuzemogelijkheden spelen een rol. Blootstelling aan voedsel kan het verlangen om iets te eten oproepen bij consumenten. Hun verlangen om grotere hoeveelheden te eten kan worden aangewakkerd, en ook de daadwerkelijke hoeveelheid die zij eten kan groter worden. Makkelijk te verkrijgen voedsel kan worden ervaren als moeilijker om te weerstaan.

Hoe moet je weerstand bieden tegen al dat hoogcalorische lekkers dat tegen jou roept: eet mij! Of: drink mij!

Eigenlijk zouden de industrie en de supermarkten veel meer gericht moeten zijn op het aanbieden van gezonde voeding. 

Ik heb een tijd gehad dat ik in de supermarkt nooit langs de chocolade, koek, chips en frisdranken liep. Naar mijn gevoel had ik daar niets te zoeken en eigenlijk heb ik dat nog steeds niet. Niemand heeft daar in principe voor zijn/haar gezondheid iets aan. 
Waarom ik nu wel soms in de supermarkt langs de ongezonde zooi ga? Omdat het er ook voor mij lekker uitziet en het mij doet watertanden. Die ribbelchips! Of die heerlijke stroopwafels, of die lekkere drop! 
De verleiding is groot. 
Ook voor mij! 
Beter kan ik er niet langslopen. 
Hup! 
Weg van hier! 
Ik wil een gezonder gewicht en niet veel overbodige, maar zeer hardnekkige kilo's! 

Wat vind jij van het zeer ongezonde aanbod?Heb jij strategieën om ongezonde aankopen te vermijden?

48 opmerkingen:

  1. Ik ben van geboortejaar 1956 en in mijn jeugd was er alleen een enkele ijssalon en hooguit 3 fritures in mijn middelgrote stad. En in de winkels was het aanbod van vette/zoete hapjes minimaal. Blikjes/flesjes frisdrank waren er ook niet. En we hadden geen geld om iets te kopen. Er waren geen echt dikke kinderen. Iedereen speelde altijd buiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kom 1x per week in de supermarkt met lijstje en probeer daar niet van af te wijken. Koop dan wel iets lekkers chips/nootjes/drop maar minimaal en geldt voor ons op is op. Groetjes Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik bestel mijn boodschappen online. Dat scheelt een hoop qua verleidingen. Als ik eens tussendoor iets nodig heb :Bepaalde straatjes in de supermarkt loop ik niet door. Die vermijd ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Meestal staat al het gezonde en onbewerkte voeding langs de buiten ring van de supermarkt in de tussen paden heb ik niets te zoeken. Soms kies ik een tussen pad bewust als ik een schoonmaak middel nodig heb. Voor de rest houd ik het bij vers en onbewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij de lidl hier in de buurt kan ik brood, vlees, groente en fruit en rijst/pasta pakken en dan alle gangpaden mijden. Kaas, eieren en zuivel bij een boer uit de automaat. En zo kom ik weken door. Het staat niet op het lijstje en dan is er geen budget voor. Ons inkomen is sinds 2015 niet gestegen, maar we zijn niet met 2 maar met 3 en alles is stervensuur geworden. Dus nee het budget is er niet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jeetje, wat is het eigenlijk belachelijk dat je strategieën nodig hebt om geen dingen te kopen die je niet wilt. Erg jammer dat er massa's mensen zijn die hun geld verdienen met het verkopen van zo veel mogelijk suiker, of alcohol of tabak. Als al die mensen zich nou eens achter de oren kranten en een betere baan zochten... Dan zouden deze bedrijven gewoon moeten sluiten en zou het afgelopen zijn met deze onzin.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je ongezonde voedingsmiddelen een tijd niet eet mis je ze niet meer. Het verlangen naar..... chips, taart, vul maar in. Pas als je bij een verjaardag een gebakje of ijsje eet wordt het verlangen naar iets lekkers weer aangewakkerd. Ik koop nooit snoep, koekjes, frisdrank, alcohol. Een enkele keer een gebakje bij de koffie of een luxe broodje. Daar blijft het bij. Het fijne daarvan is dat als we een keer een dagje weggaan en ergens koffie drinken met iets erbij het ook echt een traktatie is en ik er dubbel van geniet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik bestel ook online 1 keer per week. Bij de plus is de bezorgdrempel 25 euro . En de kosten vallen mee. Soms acties dat bij bepaalde producten bezorgen gratis is. Ik bestel voor 3 volwassenen en soms voor een buurvrouw. Met een list die ik in de loop van de week opbouw ( standaarddingen+ wat op is of aantrekkelijke reclame of seizoensgroenten ) In ons dorp is geen plus. Wel in een naburig dorp en die bezorgen bij ons
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. List=lijst , ik maak een globaal weekmenu en hanteer een budget
      Jannie

      Verwijderen
  9. Goed onderwerp, Aaf. Ik vraag me alleen af of er vroeger zoveel gezonder werd gegeten en minder verleidingen waren. Bij ons thuis waren er alleen in het weekeinde frisdrank, koekjes en chips. Doordeweeks was er hooguit een mariakaakje bij de thee maar het menu was verder best wel calorierijk. Aardappelen, groente en vlees met sausjes en in veel vet gebakken. Op zaterdag werd er vaak frites gehaald met frikandellen en kroketten of chinees. Op weg naar de lagere school waren een snoepwinkel en een supermarkt waar we als kinderen vaak iets kochten. Op de middelbare school kon je in de kantine snoep en koek kopen en in de pauze kochten we ook vaak iets bij de bakker om de hoek: gevulde koeken en puddingbroodjes. Vlakbij was een snackbar waar we na school vaak nog een frietje of een nasibal haalden. Dat we niet allemaal moddervet waren verbaast me maar we bewogen veel meer: spelen op straat en later fietsen naar school. In mijn geval een half uur heen en een half uur terug. Later ben ik veel bewuster gaan koken en eten door alle voorlichting die er toen was. Door al dat gesnoep en gesnack in mijn jeugd heb ik wel een lekkere trek ontwikkeld die nooit is weggegaan. Op mijn 40ste woog ik bijna 100 kilo en en ik ben toen met de Weight Watchers 35 kilo afgevallen. Ik hou in een app bij wat ik eet en naar de supermarkt neem ik een briefje mee waar ik niet van afwijk. De paden met koek en snoep daar loop ik niet doorheen want de verleiding blijft groot. Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, helemaal mee eens. Je moet eens nagaan hoeveel onze kinderen stil zitten en gebonden zijn aan hun schermen!!!

      Verwijderen
  10. Als ik het in huis haal dan heb ik geen zelfbeheersing en eet ik het op. Mijn belangrijkste tactiek is dus niet kopen. En dat betekent niet langs die schappen lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn strategie is om nagenoeg nooit meer in een super te komen. Vind het vreselijk al die rotzooi om me heen. Heb ook nog eens last van keuzestress. Wat moet ik met 40 soorten jam? Ik bestel dus al jaren on line mijn boodschappen bij Jumbo en ik koop zo alleen wat ik wil dat er in huis komt. Natuurlijk zit daar ook wel iets van koekjes en zo voor de voorraad bij, want is niet leuk als je niks hebt voor bezoek. Maar het voordeel is dat je niks meer 'meegrist'.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kan het beter niet in huis hebben en dat betekent dat ik de aankoop moet weerstaan. Ik koop vooral online en in het weekend ga ik over de markt voor groente, kaas en noten.
    In de bouwvak was er geen markt en kocht ik bij de Aldi. Een mand vol gezonds, maar zo'n zoete trek! Toen heb ik 1 chocolate chip cookie gekocht voor bij de koffie. In mijn eetbui periodes kocht ik dan een pak of doosje koekjes, zogenaamd voor het bezoek, en at ik dat stiekum en ongezien en heel beschaamd op.Ik ben blij dat ik daar nu evenwichtiger in ben geworden. Zoet fruit zoals nu nectarines en pruimen is wel een valkuil. Daar is mijn suiker wel eens van in de gevarenzone gekomen. Beter appels, rode bessen.Ik ben dankbaar dat ik tot dusver geen diabetes heb. Over mijn gewicht gaan we het maar even niet hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik mijd de middenpaden. in de supermarkt..groente, fruit, aardappels, vlees en eieren komen van de boer. Meel (voor brood) komt van de molen. Voor boer en molen moet ik een stuk fietsen dus dat is ook nog eens gezond.
    Daarnaast koop ik eens per week iets lekkers, soms koekjes, soms chips, soms ijsjes. Frisdranken koop ik dan weer nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Roomijs Pecan en nog wat. Mijn favoriet. Twee weken achter elkaar gekocht. De eerste week voelde ik mij trots dat ik vijf dagen achtereen 100 gram at.
    De tweede week ging ik los. Twee dagen en de hele bak was op! Dus nu kan ik het even niet meer kopen. Helaas. In huis hebben is een te grote verleiding.
    Afgelopen week ging er nog meer mis. Op weg naar huis en ‘s morgens me geen tijd gegund om te ontbijten, dus honger. Maak patat gekocht bij de tent onderweg. Met een hamburger. Genoeg vet om er weer tegen te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Meestal doe ik boodschappen met een lijstje en houd me daar ook aan, dus veel gangpaden kom ik helemaal niet.
    Maar soms heb ik er wel iets nodig en vind het zo lastig een produkt te vinden. Bv chips, die wil ik naturel en zonder ribbels oid, is best lastig te vinden.
    Maar gelukkig ben ik niet zo snel verleid om extra te kopen , ook reclames ontgaan me meestal. Bij de kassa verwonder ik me er wel over dat daar hele kleine verpakkingen staan die in verhouding erg duur zijn en daar toch veel wordt gepakt door mensen die in de rij staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je boodschappen doen vlak nadat je gegeten hebt scheelt een hoop impulsaankopen in je karretje.
    Met een boodschappenlijstje - alles wat op is schrijf ik erbij, verder geen extra dingen - ga ik door de winkel en ik hou me aan het lijstje.

    Ik haal heel veel groenten en fruit op de markt bij de groenteboer en alleen de paar kleine dingen (zuivel, koffie, non food) koop ik in de supermarkt.

    Wie weet heb je wat aan mijn Tips en Tricks van april 2025. Die gaat ook hierover...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind het opvallend dat mensen bij iedere overheidsmaatregel roeptoetert dat het 'betuttelend' is, terwijl in middels 50% van de volwassenen te dik is. Dus kennelijk is die betutteling hard nodig, want zelf gaan we ons nu dus verschuilen achter de supermarkt die ons dit aandoet.

    Ik woon al vele jaren in hetzelfde dorp met dezelfde lichtblauwe supermarkt, waar het aanbod met de jaren niet persé heel anders is geworden dan vroeger. Ook toen was er snoep, koek, chips, chocola.
    Wél is er veel meer bewerkt en 'kant-en-klaar' voedsel beschikbaar omdat we zogenaamd zo ongelofelijk druk zijn.

    Gezond eten en op je gewicht letten vraagt bij de meeste mensen helemaal niet om drastische maatregelen, anders dan gezond en gematigd eten en af en toe genieten van iets lekkers.
    Maar het slachtofferschap rondom dik-zijn is behoorlijk toegenomen en we vinden als snel dat we onszelf iets moeten gunnen. Je zou jezelf met die instelling dus ook een gezond lijf kunnen gunnen. Daarmee is snoep en 'ongezonde hap' echt niet uitgesloten, maar gewoon niet elke dag. Iets wat vroeger heel logisch was.

    Ligt het nu echt aan de suup? Of zijn onze normen qua eten ook behoorlijk verschoven?

    Schrijver (adoxography.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens

      Verwijderen
    2. Ik denk wel dat we nu verwachten dat eten ook lekker smaakt, de lat ligt hoger voor de maaltijden. Toen ik opgroeide jaren 70 was dat niet echt relevant. Je at wat in het seizoen was, altijd op dezelfde manier klaargemaakt.Als het niet lekker is, morgen weer een kans. Alleen als je ergens darmklachten van kreeg, werd er rekening mee gehouden - we hebben darmklachten in de familie nl

      Verwijderen
    3. Oh, ik denk ook zeker dat onze ideeën over hoeveel koekjes, chips etcetera normaal is enorm verschoven zijn. Net als de hoeveelheid luxe in het algemeen. Dan zie je om je heen mensen buiten het weekend snacken en denk je 'hé, dat kan blijkbaar ook eigenlijk best wel'. Dan komt iemand op het idee om drie koekjes te serveren in plaats van twee en breidt dat zich weer uit.
      Vooral onder tieners is het volstrekt normaal geworden om het brood van thuis in de prullenbak te gooien en dan snacks en energydrink te halen. Dat gebeurde 25 jaar geleden echt nog heel mondjesmaat.

      Verwijderen
    4. @Anoniem 17:09: Brood weggooien was in mijn puberjaren, zo'n 25-30 jaar geleden, ook al echt veelvoorkomend. Wij gingen ook al naar de supermarkt, de snackbar etc. Het verbaast me altijd dat we denken dat dat van nu is, dat is van alle tijden.

      En absoluut vinden we dat tegenwoordig alles luxe moet. Een (te) dure koffie bij de Starbucks, luxe koeken, luxe borrelplanken etc. En daar is ook niks mis mee, mits gematigd. Maar inmiddels is het een bijna dagelijkse gewoonte. Daar kunnen we toch echt die supermarkt niet de schuld van geven.

      Verwijderen
    5. @Anoniem 1533: in de jaren 80 at ik ook gewoon wat de pot schaft. Tegenwoordig koken we groente gelukkig niet meer dood. Maar smaak toevoegen en iets 'lekker maken' kan gewoon met de juiste kruiden en specerijen. Als lekker maken alleen kan met potten appelmoes en zoete sausjes etc, dan moet men toch gewoon leren koken?

      Verwijderen
    6. De overheid promoot supermarkten op vele manieren. Denk bijvoorbeeld aan de openingstijden die voor een gewone ondernemer niet meer te doen zijn. Of manier waarop de rechten van werknemers zijn ingericht, waardoor AH goedkope tieners in dienst kan houden, en kleine ondernemers met oud duur ziek vast personeel blijven zitten.

      De betutteling werkt m.i. in de verkeerde richting.

      Verwijderen
    7. We worden de verkeerde kant op betutteld.
      De overheid roept maar en roept maar dat zoveel mensen te zwaar zijn etc, maar zolang de voedselindustrie niet wordt aangepakt en is roepen heel makkelijk.

      Verwijderen
  18. Tja, je hoeft die ongezonde spullen niet te kopen. Ik koop soms wel koekjes of lightfrisdrank maar houd het bijna altijd bij mijn boodschappenlijst. Zo moeilijk is dat toch niet. Af en toe iets lekkers is ok.
    Je kunt best eens iets buitennissigs kopen zoals een avocado of een mango. Ik vind bevroren fruit ook een uitkomst. Voor de variatie dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een avocado is gewoon een vitamine bom en heel erg gezond.
      Diepvriesfruit is fijn in een smoothie, maar anders is zompige drap

      Verwijderen
  19. Vroeger kon ik me niet beheersen als ik chocolade of drop zag liggen in de winkel. Sinds ongeveer 15 jaar heb ik er geen moeite meer mee. Koekjes heb ik altijd in huis en eet ieder ochtend bij de thee 1 klein koekje. ‘s Avonds een klein stukje pure chocola en dat is alles. Geen chips, geen frisdrank, geen kaasjes etc.
    De reep die ik voorheen in een half uur opat, eet ik nu in 8 dagen. Ik eet wel bijna iedere dag 2 stuks fruit ( banaan en mandarijn of perzik/ nectarine, soms een appel of peer). Veel groente, geen vlees en geen kant en klare vleesvervangers ( ik eet noten, peulvruchten of Peasmakers). Mijn gewicht is al jaren hetzelfde, iets teveel zegt de praktijkondersteuner maar ik voel me er erg goed bij.
    Eigenaars van supermarkten etc. zijn aanbieders, het is hun inkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ongeveer ook zo

      Verwijderen
    2. Thea, hoe is het je gelukt dat te veranderen? Ik zou dat ook wel graag willen.

      Verwijderen
    3. Eigenlijk kan ik dat niet precies aangeven. Het was net zoiets als stoppen met roken, opeens bedacht ik dat ik minder extraatjes zou moeten eten. Gelukkig was het niet zo moeilijk dan stoppen met roken (vond ik) .

      Verwijderen
    4. Ik probeer al twintig jaar te stoppen met te veel snacken, bedacht twintig jaar geleden al dat ik niet zo veel moest snoepen. Ik ben alleen maar zwaarder geworden. Het lukt me gewoon niet.

      Verwijderen
    5. Misschien is Intuïtief eten iets voor jou. Ze hebben een podcast en er is een boek over.

      Verwijderen
  20. Men vergeet dat vroeger met veel meer vet, zout en suiker werd gekookt. Het verschil zit hem vooral in onze leefstijl. Vroeger deed men fysiek veel zelf. We liepen of fietsten naar school en werk, we speelden buiten zodra het droog was, het werk zelf was fysiek zwaarder denk aan de was doen enz. De moderne tijd brengt veel goeds mee maar dat stukje is helaas niet zo goed voor ons. We bewegen te weinig, gaan snel met de auto naar sporten, school en werk. Ik ben ook schuldig hieraan, mede doordat ik in Zuid-Limburg woon. Bergop fietsen met een kleinere longinhoud is gewoon niet te doen voor mij, dus een e-bike.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Het is niet alleen de supermarkt, daar is het logisch dat voeding, snoep en snacks te koop zijn. Het is vooral dat in bijna elke andere winkel ook snoep en snacks worden verkocht. Kijk in een willekeurige bouwmarkt bij de kassa, op stations of buitensport zaken hebben ook allerlei zogenaamd gezonde reepjes in de verkoop. Ook bij ziekenhuis restaurants is het aanbod ongezond (gebak, snacks en snoep) veel groter dan het aanbod gezond. Vaak ook zo neergezet, vlakbij de kassa waar je meestal een poosje staat te wachten, dat je heel veel beheersing moet hebben wil je niet alsnog voor de bijl gaan. Er is bijna geen ontkomen aan, dat maakt de omgeving dikmakend.
    Mij helpt een koolhydraatarme leefstijl, dat houdt mijn bloedsuikerspiegel stabiel en dan kan ik heel goed aan snoep en snacks voorbij lopen. Een keer wel iets met veel suiker eten, zorgt ervoor dat ik weer heel moeilijk van snoep en koek af kan blijven. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Vroeger was ik echt een emotie eter. Impulsief. De omslag kwam bij mij toen ik echt gezond wilde gaan blijven. Dus zoveel mogelijk puur en onbewerkt.
    Zoals sommigen hierboven al zeiden, het is af te wennen.
    Ik kan langs al die koek lopen en geen enkele trek krijgen. Ik denk dan, die rotzooi wil ik niet in mijn lichaam.
    Ik eet 80/20
    80 procent puur onbewerkt en plantaardig en 20 procent 'de rest' en daar zit af en toe friet, een koek, soms vlees, of een ijsje of glas wijn in.
    Voel me zoveel beter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is bij mij ook die kant op gegaan. Ik ben me ook meer bewust van de invloed van stress, zodat ik meestal iets anders kan toepassen om de stress te verminderen. Als ik kijk naar de levensmiddelen die ik koop, ben ik tevreden. Het zijn levensmiddelen, geen "producten". Alleen als ik me heel erg verdrietig voel is het nog wel oppassen.Dan echt niet naar de winkel gaan.

      Verwijderen
  23. Sorry hoor, maar ik kijk graag naar de programma’s die over tekort aan budget gaan, steenrijk straatarm, executieverkoop etc noem maar op.alle programma,s die over geld tekort gaan en hoe die mensen te helpen.
    En dat doe ik niet uit leedvermaak, maar om daar wat van te leren. Vooral hoe het niet moet.
    Als ik als voorbeeld steenrijk- straatarm neem, zie ik altijd in de koelkast van het arme gezin, ongezonde producten. Frikandellen, kant en klaar producten, geen brood, geen groente etc.
    Ouders en kinderen met obesitas en dan denk ik, mmm, kan dat nu niet anders.

    Ik ga zelf hier naar de Aldi.
    De Aldi heeft het concept qua winkelverandert. Eerst kom je langs de groente en fruit, aardappels, brood en dan pas koek en snoep.
    Dit is om de klanten bewust te maken van hoe je je producten inkoopt, ik vind dat een heel goed idee.
    Dat je dan uiteindelijk alleen maar snoep en koek koopt is je eigen verantwoording.
    Ik vind dat je als ouders verantwoordelijk bent voor de voeding van je kind.en dat wil niet zeggen dat er nooit iets gesnoept mag worden.
    Ik kreeg vroeger alleen op zaterdag chips en limonadegazeuse, als ik in de douche was geweest.
    Tegenwoordig is het iedere dag chips!
    Want bij de Aldi, kun je echt wel een maaltijd maken voor weinig geld, en wees eens creatief, dan kom je een heel eind.
    Misschien zijn heel veel van jullie het niet met mij eens, maar ik denk wel dat hier een waarheid in zit.
    Gelukkig doen veel scholen ook tegenwoordig aan gezonde snacks, want je kind op jonge leeftijd al diabeet is niet goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met je eens hoor. Geboren in 1950 en toen was er alleen op verjaardagen en andere feestelijke gebeurtenissen taart of gebak, vaak zelfgebakken en was dat echt een traktatie. Op verjaardagen stond er na de koffie met taart bordjes met leverworst en blokjes kaas op tafel en pepsels.
      Op zondag wel wat extra, als je ijsboer langskwam, die had ook heerlijke slagroomwafels.
      Nu is dit alles geen speciale traktatie meer maar een gewoon tussendoortje.

      Verwijderen
    2. Haha, dat je eerst groente en fruit ziet is bij elke super, en heeft een hele andere reden. Mensen die eerst wat gezonds kopen kunnen zich daarna minder makkelijk beheersen bij de aanschaf van lekkers of alcohol. De hersenen gebruiken de aanschaf van een appel als rechtvaardiging voor de aanschaf van een pak koekjes. Dat is waarom elke super in de hele wereld groente en fruit bij de ingang heeft staan.

      Verwijderen
    3. Als je hoopjes suiker naast een mierenhoop legt, worden de mieren dik en ongezond. Met mensen is het niet anders. Dit roept op tot wat bescheidenheid.

      Iets merkwaardigs wat ik geleerd heb is dat ik makkelijk van lekkers kan afblijven als ik die dag nog niet gegeten heb. Mijn eerste maaltijd is om 14:00 en ik kan zo boodschappen doen voor de eerste hap. Als ik de super inga als ik al gegeten heb, of als ik honger heb, dan lukt het meestal niet om van de ongezonde hapjes af te blijven. Ik praat mijzelf dan aan dat ik het verdiend heb, of er recht op heb, of dat het gezond is. Echt niet te geloven.

      Verwijderen
    4. Bij de Aldi kom ik eerst langs de schappen met verse groeten die er prachtig en aantrekkelijk uitzien. Daarnaast een hele wand met groenteconserven. Verder in de winkel zijn koekjes, snoep en zo, waar je naar toe moet willen lopen. Ik koop daar wel wat als ik op visite ga. Anders loop ik daar niet, omdat ik er dan helemaal niet aan denk. Meestal ga ik direct door naar de dierenvoeding. Aan de supermarkt ligt het niet, als je alleen maar zoetigheid eet.
      Bij de voedselbank is vaak zoete zuivel met afprijssticker, omdat die aan de datum is. Zo komt dat misschien ook in de koelkast van de arme gezinnen op TV. Daar is vaak voorgesneden groente die al bedorven is. Er wordt per gezin maar 1 brood per week gegeven. Voor mijzelf ga ik daar niet.
      Waar ik voedsel krijg is vaak goede verse groente die niet voldoet aan de schoonheidscriteria van de supermarkt. Kromme komkommers, te grote en te kleine paprika's, tomaten die al rijp zijn, gespikkelde bananen, te kleine aardappelen, verse sla met veel zand. Maar prima voedsel, die ander weggegooid zou worden.

      Verwijderen
  24. Kennen jullie Bebogeen nog, mierzoet broodbeleg. Obesogene bebogeen. Idioot woord obesogeen. Zeg dan gewoon dikmakend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tijdje geleden nog Bebogeen gekocht en ook daar is de smaak inmiddels veranderd.
      De bekende chipssmaken,broodbeleg en koekjes enzo hebben minder zout en suiker in hun recepten toegepast.
      Is wat mij betreft geen succes want het is allemaal een stuk minder lekker.

      Verwijderen
    2. Bestaat dat nog? Ik herinner me ook Theeworst (soort vleesprut met rooksmaak) en Choba: chocoladeboter

      Verwijderen
  25. Als iedereen lang bezig geweest met de verleidingen wil er als kantlijn bijzetten dat ze keihard moeten gaan verbieden dat dingen gezond mogen ogen maar het niet zijn. Net zoals kinderen lokken met plaatjes op koekjes. Ergste is dat ongezond goedkoop is, veel mensen kunnen gezond eten niet betalen. Twee weken geen suiker en je bent van je verslaving af. Ik ben het levende bewijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik kan met bovenstaande post en reacties helemaal eens zijn. Geboren in 1954, dus ik kan meepraten.
    Ik let goed op mijn eten, dus veel groente, fruit , weinig zout, bewegen, niet roken, en af en toe een glaasje wijn.
    Op een persoonlijke blog deel ik mijn sportieve leven als 71 jarige hardloper.
    Daar kan je lezen wat ik er voor laten moet en wat het mij brengt.
    www.bloggenenjoggen.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.