maandag 19 november 2018

Gemeenteraadsverkiezingen

Op woensdag 21 november worden hier gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Wikipedia: Voorgenomen herindeling per 1 januari 2019
In gemeenten die onderwerp zijn van een wet tot gemeentelijke herindeling waarvan het voorstel tussen 1 oktober 2017 en 31 december 2017 bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal is ingediend werden de raadsverkiezingen uitgesteld. Het betrof hier de volgende gemeenten:
  • Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland en Nieuwkruisland in de provincie Friesland;
  • Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen in de provincie Gelderland;
  • Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum; Groningen, Haren en Ten Boer; Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn in de provincie Groningen;
  • Nuth, Onderbanken en Schinnen in de provincie Limburg;
  • Aalburg, Werkendam en Woudrichem in de provincie Noord-Brabant;
  • Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer in de provincie Noord-Holland;
  • Vianen in de provincie Utrecht;
  • Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen; Giessenlanden en Molenwaard; Leerdam en Zederik, Noordwijk en Noordwijkerhout  in de provincie Zuid-Holland.
De wetsvoorstellen voor deze herindelingen zijn op 10 juli 2018 door de Eerste Kamer aangenomen. De herindelingsverkiezingen voor de bij deze wetsvoorstellen betrokken gemeenten zullen plaatsvinden op 21 november 2018

Behalve een stempas heb ik van het hele gebeuren rond deze verkiezingen nog helemaal niets gezien. Lokale politici maken zich zorgen, want wat als de opkomst dramatisch laag is?  Is er dan nog sprake van democratie? De nieuwe gemeenteraad van mijn nieuwe combigemeente Groningen/Haren/Ten Boer zou dan gebaseerd zijn op de stem van enkelen. Heb je dan een goede vertegenwoordiging van de burgers?
Zoals gebruikelijk heb ik weer een stemwijzer gedaan.
Aan de hand van stellingen kunnen inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer stemadvies krijgen voor de eerste raadsverkiezingen van de nieuwe fusiegemeente.
De vragen gaan onder andere over afvalstoffenheffing, de bouw van sociale huurwoningen, de luchtkwaliteit, een spoorlijn van het Hoofdstation naar Zernike en terrasverwarming. De eerste vraag gaat meteen over aardbevingen, nu Groningen met het samengaan met Ten Boer meer dan voorheen een aardbevingsgemeente wordt.
De uitkomst was een beetje verrassend, namelijk niet de partij waar ik altijd op stem, maar een partij die hoe langer hoe meer mijn sympathie gekregen heeft en die stemwijzer maakt inderdaad duidelijk dat mijn standpunten het dichtst bij hun visie staan.

Wat wil ik nu met dit bericht?
Ik roep iedereen uit bovenstaande fusiegemeentes op om vooral te gaan stemmen. Laat je stem niet verloren gaan en zorg dat niet enkel fanatiekelingen, die toch wel gaan stemmen, het voor het zeggen krijgen! Denk niet dat je stem er niet toe doet, wat iedereen heeft maar 1 stem!

4 opmerkingen:

  1. Wel goed uitkijken dat de beloofde gouden bergen enigszins reëel zijn. Denk aan Brexit...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij mogen ook (Haarlemmermeer ) wordt dezelfde partij als ik landelijk heb gestemd. Voornamelijk uitbreiding van Schiphol en duurzaamheid was t bij mij wat de doorslag gaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na de herindeling wordt Groningen de 5e stad van Nederland (tot die tijd is het Eindhoven).
    loesje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij gaan ook stemmen, ook niet de partij waar ik normaal op stem kwam uit de stemwijzer, maar wel dus dicht bij de punten die ik belangrijk vind.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.